به گزارش روز سهشنبه ایرنا از پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، پیمان حدادی امروز در جمع خبرنگاران در محل سازمان بورس در مورد سود ۱۳ شرکت غیر بورسی سهام عدالت، اظهار داشت: طبق مصوبه یک ماه قبل شورایعالی بورس سود این شرکتها بعد از اعمال افزایش سرمایه برخی از شرکتها که از محل آورده نقدی بوده است توسط سازمان خصوصیسازی دریافت شده و با همکاری شرکت سپردهگذاری مرکزی تا پایان شهریور امسال پرداخت شود.
وی افزود: سود شرکتهای غیر بورسی از ابتدا جمعآوری شده و در حساب خزانه دولت نگهداری میشود و قرار است تا پایان شهریور امسال این سودها را هم به ذینفعان سهام عدالت بپردازند.
دستیار ویژه سهام عدالت رئیس سازمان بورس با اشاره به اینکه پولی برای بازارگردانی سهام عدالت وجود ندارد، گفت: صندوق توسعه بازار به دلیل اینکه پولی در اختیار نداشت نمیتوانست بازارگردانی کند. از طرفی گفته شده بود قیمت سهام استانی باید حدود ارزش روز سهام یا NAV باشد که این با ذات عملیات بازارگردانی همخوانی نداشت، چراکه وظیفه بازارگردان کمک به نقدشوندگی سهم است.
حدادی ادامه داد: یکی از عواملی که باعث بستهشدن نمادها شد به دلیل نداشتن بازارگردان و افت سهام به زیر ارزش روز بوده است؛ چون ممکن بود برخی اشخاص حقوقی با خرید یکی دو درصد از سهام شرکتهای استانی مدیریت آن شرکتها را به دست بگیرند که این با فلسفه سهام عدالت در تناقض قرار داشت.
امسال ۶۰ هزار میلیارد تومان سود سهام عدالت توزیع میشود
وی با انتقاد از روش اداره سهام عدالت در دولت قبل بیان کرد: معلوم نیست بر اساس چه مبنایی ابتدا ۳۰ درصد و سپس ۶۰ درصد از سهام عدالت مردم قابل معامله شد که این امر باعث شد مردم و سهامداران عدالت برای فروش سهام خود اقدام کنند، در حالی که فلسفه اعطای سهام عدالت این بود که مردم سهام ارزنده را داشته باشند و از سود آن استفاده کنند.
دستیار ویژه سهام عدالت رئیس سازمان بورس تاکید کرد: سال گذشته ۳۰ هزار میلیارد تومان سود سهام عدالت توزیع شد و امسال پیشبینی میشود ۶۰ هزار میلیارد تومان سود توزیع شود، یعنی سود یک میلیونی سال گذشته برای هر نفر به دو میلیون تومان افزایش مییابد.
توثیق سهام برای وام بهجای فروش آن
حدادی تصریح کرد: سهامداران عدالت اگر نیاز به نقدینگی دارند، میتوانند بهجای فروش سهام خود آن را وثیقه بگذارند و از بانک وام دریافت کنند؛ اما اگر قرار باشد مانند گذشته ۶۰ درصد سهام خود را بفروشند بهخاطر افزایش برای فروش آن قیمت سهام ارزنده پایین میآید.
وی ادامه داد: در سال ۹۹ حدود ۳.۵ میلیون نفر برای فروش سهام عدالت اقدام کردند و ۱۴ هزار میلیارد تومان پول فروش سهام عدالت در روش مستقیم از بازار سرمایه خارج شد و یکی از عوامل ریزش بازار به شمار میرفت.
دستیار ویژه سهام عدالت رئیس سازمان بورس با اشاره به ابلاغیه ۹ اردیبهشت ۹۹ برای آزادسازی سهام عدالت گفت: در واقع یک حکم حکومتی بود که اختیاراتی به شورایعالی بورس داد که ضوابط اجرایی سهام عدالت را شورایعالی بورس تهیه کند. ممکن است این بار تصمیم بگیرد سالی ۱۰ درصد از سهام عدالت قابلیت خریدوفروش داشته باشد، اما باز هم تأکید بر این است که یک دارایی ارزشمند است که در اختیار دهکهای پایین جامعه قرار دارد و مردم باید از سود آن استفاده کنند.
حدادی با اشاره به راهاندازی سامانه ستاره برای توثیق سهام عنوان کرد: این سامانه فعلاً برای سهامداران عدالت در روش غیرمستقیم است. سال قبل عدهای از سهامداران از طریق وثیقهگذاری سهام عدالت خود کارت اعتباری دریافت کردند.
فوت ۳.۵ میلیون سهامدار عدالت در ۱۶ سال
وی در مورد سهام عدالت متوفیان گفت: از ۴۹ میلیون سهامدار عدالت ظرف ۱۶ سال گذشته ۳.۵ میلیون نفر فوت کردهاند که برخی از آنها بعد از آزادسازی سهام عدالت بوده است و حتی در این مدت برخی از ورثههای سهام عدالت هم فوت کردهاند. شرکت سپردهگذاری مرکزی در همکاری با قوه قضاییه که اطلاعات متوفیان و وارثان آنها را دارد، این اطلاعات را با هم ردوبدل کنند و بهصورت قهری سهام عدالت بین ورثه تقسیم شود. در حال حاضر مرحله انتقال اطلاعات افراد متوفی در سهام عدالت از مرکز آمار قوه قضاییه خیلی کَند به شرکت سپردهگذاری مرکزی منتقل میشود.
دستیار ویژه سهام عدالت رئیس سازمان بورس افزود: امسال سود سهام عدالت نسبت به سال قبل ۲ برابر میشود. یک پیشنهاد در این زمینه وجود دارد که سود سهام در دو مرحله پرداخت شود که این بهشرط این است که ۳۶ شرکت سرمایهپذیر قبول کنند سودهای خود را سریع بپردازند درحالیکه طبق قانون تجارت بعد از برگزاری مجمععمومی هر شرکت ۸ ماه فرصت وجود دارد که سود سهام خود را بدهند. خوشبختانه در سالهای اخیر رقابتی بین شرکـتها شکلگرفته است که سود سهامداران حقیقی خود را سریعتر بپردازند.
شرکتهای غیر بورسی سهام عدالت در بازار پایه پذیرش میشوند
به گفته حدادی، تاکنون سه شرکت از ۱۳ شرکت غیر بورسی وارد بازار سرمایه شدهاند و ۱۰ شرکت مانده شرایطی فراهم شود. این شرکتها در بازار پایه فرابورس پذیرش شوند و در ۶ ماه دوم امسال تعدادی از این شرکتها وارد بورس میشوند؛ همچنین قرار شد این شرکتها در قالب یک هلدینگ وارد بازار سرمایه شوند که سهام این هلدینگ به تمام ۴۹ میلیون سهامدار عدالت در روش مستقیم و غیرمستقیم اختصاص داده شود.
وی یکی از دلایل طول کشیدن اصلاح آییننامه سهام عدالت را اینگونه عنوان کرد: در سهام عدالت شورایعالی بورس، سازمان بورس، سازمان خصوصیسازی، سازمان اطلاعات سپاه، وزارت اطلاعات، فراکسیون سهام عدالت، اتاق تعاون، اتاق بازرگانی، سازمان بازرسی و در مجموع ۱۲ نهاد مختلف حضور دارند که اعمالنظر این ۱۲ نهاد کار بسیار سختی است اما آییننامهای تدوین میشود که به مشارکت واقعی مردم در مدیریت و مالکیت سهام عدالت منجر شود.