فیروزکوه- ایرنا- کمتر کسی فکرش را می کرد که در روستای مزدارانِ فیروزکوه زمین تشنه ناگهان چنان سیراب شود که از یک وانت آبی با آن استحکام و قدرت مثال زدنیش، چیزی جز آهن پاره ای خرد و مچاله شده باقی نماند اما باید نوشت سیلی آمد و امیدی که از میان گل و لای جوانه زد .

به گزارش خبرنگار ایرنا، شب ششم مرداد سال امسال مردم منطقه مانند همیشه، دام هایشان را از چرا به سمت روستا بردند تا کار یک روز سخت و گرم دیگر تمام شود، هنوز عرقشان خشک نشده بود که شنیدند «قرار است سیل بیاید.»

آنها  نگاهشان را به آسمان می دوزند و جز ابری سفید و آفتابی کم جان چیزی نمی بینند. غرولندی می کنند و پیش خودشان می گویند: با این ابر سفید و گرمای استخوان سوز باران کجاست که سیل شود اما غافل از اینکه دست طبیعت کار خود را کرد و سیلاب از کوه باباریش جاری شد و طی ۷ دقیقه زمین و زمان را به هم دوخت و تلی از گل و لای برجای گذاشت.

حالا حدود یک ماه و چند روز از جاری شدن در سیل روستای مزدارانِ فیروزکوه گذشته در بازدید از روستا دیدم که چند کیلومترمانده به روستا در کنار جاده، خودروی مچاله ای که دیگرهیچ شباهتی به خودرو ندارد درابتدای جاده ورودی روستا به حال خود رها شده بود، ظاهرا خودرو وانت قرص و محکمی بوده که در جریان سیل مچاله و بی مصرف شده است.

در دو طرف جاده ای که هنوز آثاری از گل و لای سیل در آن دیده می شود درختان تنومندی که روزی ریشه در خاک داشتند با ریشه هایی معلق در هوا خشک و بی هیچ نشانی از طراوت سرسبزی روزهای گذشته بر روی زمین افتادند.

سیل فیروزکوه سنگ های ریز و درشت زیادی را با خود از کوه کَند و به دامنه آورد، سنگ های بزرگی که جابجایی آن تنها با تجهیزات امکان پذیر است و نشان از قدرت سیل سرکش و ویرانگر در این روستا دارد.

به گفته روستاییان، چند سنگ بزرگ بر روی خانه ها افتادند و آنها را به طور کامل تخریب کردند اما خوشبختانه ساکنان در زمان وقوع حادثه خانه را ترک کرده بودند.

کوه باباریش که یکی از جاذبه های روستا در روزهای سرد زمستان به دلیل آویزان بودن قندیل های یخ بود اما این بار منشا سیل ویرانگری بود که سیلاب و گل و لای و سنگ  وشن با حجم بسیار زیاد بر سر روستا آوار شد و خسارات زیادی بر جای گذاشت.

یکی از منازل روستایی که در دامنه کوه قرار گرفته علاوه بر خسارات تخریبی ساختمان مشکل بزرگ دیگری داشت، اتاقها تا سقف پر از گل و لای بود و برای پاکسازی آن چند کارگر مشغول به کار بودند و ظاهرا بعد از چند روز کار متوالی به دلیل خیس بودن گل و لای تازه بخش کوچکی از گل و لای از اتاق تخلیه شده بود و پاکسازی با کندی و سختی انجام می شد.

مسجد روستا خسارت زیادی از سیل دید

مسجد تخریب شده روستا سیاه پوش است و حال و هوای محرم و صفر را دارد، به جای قالی های ایرانی سال های سال میزبان عزاداران حسینی بودند، خاک و گل، پنجره های چوبی شکسته، آهن های کج شده پنجره در کف مسجد جایگزین شدند.

پرده های سبز مخملی گلی شدند، یخچال استیل داخل مسجد بر اثر فشار آب کج و کوله شده، آبخوری شکسته که بر کف زمین افتاده، ستونهای ضربه دیده و تخریب شده مسجد که کی از آنها تنها بر روی یک آجر ایستاده و بسیار خطرناک است و درب ورودی مسجد بر اثر فشار خروج گل و لای در زمان وقوع سیل هنوز پر از خاک است.

تعدادی از نیروهای جهادی که از سایر شهرستانها برای کمک آمده بودند از ابتدای وقوع سیل برای کمک آمدند،   ۲ روز در روستا به طور شبانه روزی و جهادی امداد رسانی کردند برخی از آنها به شهرهای خود بازگشتند، بنرهای به جامانده حکایت از حضور جهادی شهرستانهای ورامین، پردیس، قرچک، سمنان  و سایر شهرستان ها دارد.

حجم گل و لای وارد شده به روستا بسیار بالا بود و بعد از یک ماه فعالیت شبانه روزی و مستمر وضعیت روستا با آثار باقی مانده از سیل گل و لای تا حدی جمع آوری شده است.

معابر اصلی بازگشایی شدند و در حال حاضر خیابان اصلی، کوچه و کوی روستا محل گذر انواع و اقسام خودروهای سنگین برای حمل رسوبات حاصل از سیل است.

پیرمرد ۷۷ ساله می گوید که درتمام مدت عمر خود باران زیاد دیدم و سیل هم دیدم اما این سیل بسیار مهیب بود  ودر عرض ۷ دقیقه با شدت و قدرت وارد روستا شد و همه چیز را تخریب کرد.

دختران پیرمرد روستایی از گرمسار و بهشهر آمدند تا خاک‌های باقی مانده در منزل و مغازه پدری را پاک کنند جارو در دست دارند با اشک چشم از وضعیت نابسامان پدر و مادر خود در جریان سیل می گویند اما شاکرند که پدر و مادرشان در این حادثه آسیب ندیدند و هنوز چراغ خانه پدری روشن است.

زندگی در روستا جریان پیدا کرده، مغازه ها رسوبات سیل را پاک کردند و با تخریب های حاصل از سیل تا حدی کنار آمدند و کسب و کار را آغاز شده و ماموران اداره برق روشنایی معابر را تامین کردند تا نور چراغ های خیابان نور امیدی بر دل روستائیان بتاباند.

بازگشایی معابر در حال انجام است

بخشدار روستای مزداران با ظاهری خاکی و خسته در حالی که از گشت و سرکشی روزانه به روستای سیل زده مزداران به محل بخشداری باز می گشت به خبرنگار ایرنا گفت: با تلاش امدادگران و دستگاه‌های خدمات رسان معابر بازگشایی شدند و کار پاکسازی کماکان  در حال انجام است.

محمد صادق رحماندست به حجم بالای رسوبات باقی مانده از سیل اشاره کرد و گفت : سیل به ۱۳۰ منزل روستایی آسیب زد برخی تخریب کامل و برخی نیمه تخریب بودند و در باغها از نیم تا سه ونیم متر گل و لای پای درختها جمع شده بود و باید تلاش کنیم که درختها را از این وضعیت نجات بدهیم.

رحماندوست می گوید قدر دان زحمات و تلاش نیروهای جهادی هستیم برخی هنوز هستند و برخی به شهرستانهای خود برگشتند توقعی هم نیست  در حدود ۲۰ روز شبانه روز پا به پای ما کار کردند حجم خرابی ها بسیار زیاد بود و اگر کمک آنها نبود وضعیت  روستا خیلی بدتر از آنچه که الان می بیند می شد.

بخشدار ضمن همدری با روستائیانی که منازل خود را از دست دادند و یا حجم تخریب در آنها بالا بوده گفت: برخی از روستائیان در زمان وقوع سیل از شهر خارج شدند، الان وضعیت بهتر شده و در صورتی که می توانند به روستا بازگردند تا به وضعیت خانه های آنها رسیدگی کنیم، بدون حضور مالکان اجازه ورود به منازل را نداریم.

رحماندوست از وصل شدن گاز در روستای مزداران خبر دادو گفت: نصب انشعابات در ۴ روستای سیل زده در حال انجام است و بنیاد مسکن هم در سطح روستا آوار برداری را انجام می دهد و به مشکل آب کشاورزی هم با کمک جهاد کشاورزی، دهیاری و شورای اسلامی روستا رسیدگی می کنیم.

تیم مدیریت بحران از ساعات اولیه وقوع سیل درمحل حادثه حضور داشتند

نماینده مدیریت بحران فرمانداری درمسجد تخریب شده روستا حال بررسی وضعیت روستا است و از حضور تیم مدیریت بحران در ساعات اولیه وقوع سیل  می گوید او ادامه داد که بر اثر شدت سیل ۱۳۰ خانه در روستای مزداران تخریب کامل شد و بیش از ۱۵۰ منزل روستایی بیش از ۷۰ درصد تخریب شدند و در ساعات اولیه وقوع سیل آب، برق، گاز از کار افتاد.

محمد صادق اسفندیار می گوید که پس از گذشت یک ماه و چند روز از وقوع حادثه به وضعیت نرمال رسیدیم و الان پس از بازگشایی معابر اصلی و برخی از معابر فرعی در حال بازگشایی و بازگردانی مسیر نهرها هستیم.

وی گفت: بنیاد مسکن در حال نقشه برداری از منازل تخریب شده هست و میزان خسارت خانه های تخریب شده را برآورد کردند و در حال بررسی هستند تا نقطه برای اسکان و ساخت مجدد منازل برای روستائیان فراهم کنند.

تا پاکسازی نهایی روستای مزداران در کنار مردم هستیم

فرماندار شهرستان فیروز کوه از ساعات اولیه وقوع سیل در منطقه حضور داشت و می گوید که تقریبا یک هفته است به دفتر خود فرمانداری بازگشته و نماینده ای برای انجام امور روستا تعیین کرده است.

محمد حیدری منش گفت که برای مدیریت بحران سیل اخیراجرای خدمت رسانی سریع به موقع و کاهش دغدغه های مردم را در دستور کار قرار دادیم و در ساعات اولیه پس از وقع بحران سیل ۴۰۰ نفر از روستائیان را به منطقه امن راه آهن با کمک نیروهای جهادی و مردم روستا، انتقال دادیم، مسجد راه آهن نقطه امن ما بود.

وی با قدردانی از  همراهی محسن منصوری استاندار تهران در جریان سیل برای ما گفت که در یکی از روزه به همراه استاندار در سیل گیر کردیم و همراهی استاندار و سایر دستگاهها کمک بسیار خوبی برای خروج از بحران سیل برای ما بود.

فرماندار گفت: در بحبوحه وقوع سیل سید احمد رسولی نژاد نماینده مردم فیروز کوه و دماوند خود را از طریق کوه به ما در روستای سیل زده مزداران رساند و حضور رئیس جمهور، معاون رئیس جمهور، برخی از وزیران، فرمانده سپاه و سایر مسئولان در منطقه سیل زده در روزهای اول وقوع حادثه برای همه ما دلگرم کنند بود که بدانیم در گذر از این بحران تنها نیستیم و هموطنان و مسولان هوای مردم سیل زده ما را دارند.

حیدری منش از حجم بالای خسارت وارده خبرداد و گفت: با توجه به بررسی انجام شده تا الان در حدود ۴۵۰۰ میلیارد تومان حجم خسارت های برآوردی ما است شاید عدد بالاتر برود که به محض تامین اعتبار و بر اساس رویه جاری اعتبارات توزیع خواهد شد.

وی از توزیع غذا بین روستائیان خبرداد و گفت: از زمان وقوع سیل تا امروز با صبحانه، نهار و شام از روستائیان پذیرایی می شود.

فرماندار گفت: بر اساس گفته غلامرضا صالحی مدیر کل بنیاد مسکن استان تهران، قرار شد که زمینی را برای کسانی شرایط مناسبی برای ساخت مسکن ندارند پیدا و شناسایی بشود و پس از انجام فرایند اداری برای افراد محروم خانه ساخته شود.

نماینده بنیاد مسکن در روستا مستقر است و به روستائیان توصیه می شود به دفتر بنیاد مسکن مراجعه کرده تا پس از تشکیل پرونده بتوانند از تسهیلات تخصیصی مسکن استفاده کنند.

حضور نیروهای جهادی از سایر استانها، حضور ابراهیم رئیسی رئیس جمهور، معاون اول رئیس جمهور، فرماندهان سپاه، وزرا و سایر مسئولان در روستای سیل زده مزداران نشان از همدلی و وفاق مسئولان با مردم درروزهای سخت دارد.

زندگی در روستای ۸۰ خانواری مزداران با پاکسازی گل و لای بر جای مانده از سیل کم کم به روزهای قبل بر می گردد و روستائیان کسب و کار خود را شروع کردند.

سیلی گذشت، گل و لایی که برجای ماند، امیدی که جوانه زد.

شهرستان فیروزکوه با جمعیت سیال ۵۰ تا ۱۵۰ هزار نفر در فصول مختلف سال در شرق پایتخت قرار دارد.