تاریخ انتشار: ۹ شهریور ۱۴۰۱ - ۱۵:۵۰

تهران - ایرنا - تندیس ابوعبدالله رودکی و مشهور به استاد شاعران نخستین شاعر مشهور پارسی‌سرای در شهر سمرقند ازبکستان امروز چهارشنبه برپا شد.

به گزارش ایرنا به نقل از رسانه های محلی اربکستان و تاجیکستان، در مراسم رونمایی از تندیس رودکی که جمعی از شخصیتت های فرهنگی ازبکستان و تاجیکستان حضور داشتند در میدان و خیابانی به اسم رودکی پیکره  شاعر نامی پارسی زبانان در کشورهای ایران، ازبکستان و تاجیکستان برپا شد.

روزنامه محلی «صدای سمرقند» در این باره با انتشار عکس هایی از مراسم رونمایی تندیس رودکی نوشت: نصب تندیس عبدالله رودکی در سمرقند در حالی است که در بهمن ماه سال جاری تعدادی از فرهنگیان و ادیبان ازبکستان و تاجیکستان نسبت به برداشتن مجسمه رودکی سمرقند در ۱۳ سال پیش ابراز نگرانی کرده و از مسوولان این کشور  درخواست کردند مجسمه رودکی در سمرقند مرمت و احیا شود.

دولت ازبکستان نیز  به درخواست فرهنگیان و علاقه مندان ادب و شهر فارسی پاسخ داد و به ابتکار فرماندار منطقه و فرماندار شهرستان سمرقند میدان  و خیابانی به نام استاد رودکی اختصاص داده  که مجسمه جدید نیز در آن برپا شد.

مجسمه جدید ابوعبدالله رودکی در مقایسه با مجسمه نیم تنه و قدیمی از نظر محتوا و فرم جامع تر، زیباتر و بزرگتر است.

۲۲ مارس ۱۹۹۶ (سوم فرودین ۱۳۷۵)، مجسمه ابوعبدالله رودکی در میدان رجیستون سمرقند برپا اما در سال ۲۰۰۹ به دلیل بازسازی تخریب شد. اکنون مجسمه جدیدی از ابوعبدالله رودکی در خیابان رودکی نصب شده که در آن پارکی نیز ساخته شده است.

ابوعبدالله جعفر بن محمد بن حکیم بن عبدالرحمن بن آدم متخلص به رودَکی  و مشهور به استاد شاعراننخستین شاعر مشهور پارسی‌سرای ایرانی در دورهٔ سامانی در سدهٔ چهارم هجری قمری و استاد شاعران این سده در ایران است. در اشعار رودکی با باور به ناپایداری و بی‌وفایی جهان، اندیشهٔ غنیمت‌شمردن فرصت، شادی و شادنوشی روبه‌رو می‌شویم.

او در روستایی به‌نام بَنُج رودک (پنجکنت در تاجیکستان امروزی) در ناحیهٔ رودک در نزدیکی نَخشَب و سمرقند به دنیا آمد.

رودکی را نخستین شاعر بزرگ پارسی‌گوی و پدر شعر پارسی می‌دانند به این دلیل که تا پیش از وی کسی دیوان شعر نداشته‌است ریچارد فرای عقیده دارد که رودکی در تغییر خط از خط پهلوی به خط فارسی نقش داشته‌است. از تمام آثار رودکی که گفته می‌شود بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار بیت و نیز شش مثنوی بوده، فقط ابیاتی پراکنده به همراه چند قصیده،  غزل و رباعی باقی مانده‌است. تعداد ابیات باقی‌مانده از رودکی را ۱۰۴۷ بیت گزارش می‌کنند.