به گزارش ایرنا از خبرگزاری رویترز، گروسی افزود نگرانی وی تا تثبیت اوضاع زاپوریژیا که توانایی پیش بینی رخدادها را بیشتر میکند، ادامه خواهد یافت.
روسیه و اوکراین نسبت به وقوع احتمالی فاجعه انتشار تشعشعات هستهای از این نیروگاه در نتیجه گلولهبارانهایی که یکدیگر را به آن متهم میکنند، ابراز نگرانی کردهاند.
به گفته گروسی، کارشناسان آژانس که وی را همراهی میکنند، شرایط فنی این نیروگاه را به صورت دقیق و بی طرفانه ارزیابی خواهند کرد.
هیئت آژانس روز چهارشنبه وارد شهر زاپوریژیا در ۵۵ کیلومتری این نیروگاه شد.
دیمیتری پولیانسکی معاون اول نمایندگی دائم روسیه در سازمان ملل متحد روز پنجشنبه خواستار تشکیل جلسه شورای امنیت برای بررسی وضعیت نیروگاه اتمی زاپوریژیا شد.
این دیپلمات ارشد روسیه در سازمان ملل متحد، افزود: با توجه به ادامه یافتن بمباران محیط نیروگاه اتمی زاپوریژیا توسط اوکراین و تلاش بی پروای کییف برای ناکام گذاشتن بازدید هیات آژانس بینالمللی انرژی اتمی از محل نیروگاه، خواستار تشکیل جلسه شورای امنیت در ششم سپتامبر (۱۵ شهریور) با حضور رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی و آنتویو گوترش دبیر کل سازمان ملل شد.
روسیه و اوکراین پیش از بازدید تیم آژانس بینالمللی انرژی اتمی از نیروگاه زاپوریژیا در جنوب شرقی اوکراین، یکدیگر را متهم به اخلال در کار آژانس کردند.
به گزارش ایرنا، مسکو و کییف پیش از ورود این هیات به نیروگاه یکدیگر را به حمله به اطراف محل نظارت یا گذرگاهی که گروسی به همراه تیمش از آن عبور میکند، متهم کردند.
به نوشته خبرگزاری تاس، وزارت خارجه روسیه روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت که یک تیم ضربت ۶۰ نفره اوکراینی با هفت قایق به ساحل کاخوفکا در سه کیلومتری شمال شرق نیروگاه زاپوریژیا آمدند تا کنترل آن را در اختیار بگیرند.
نیروگاه زاپروژیا در استانی با همین نام در شهر "انرهودار" در جنوب شرق اوکراین واقع شده که در اوایل ماه مارس (اوایل اسفند) بلافاصله پس از حمله به اوکراین توسط نیروهای روس به تصرف درآمد.
روزشمار وقایع مربوط به نیروگاه اتمی زاپوریژیا، قطعات پازلی است که فاجعهای جهانی را ترسیم میکند و به گفته مسئولان روس، حمایت نظامی و رسانهای آمریکا و متحدانش از رفتارهای غیرمسئولانه در این منطقه، وقوع بحران و فاجعه هستهای جدیدی مخرب تر از چرنوبیل را شتاب میبخشد.
ایرنا گزارش داد، نگرانی از حملات اخیر به این نیروگاه هستهای در اوکراین موضوع داغ رسانهها و نگرانی اصلی رهبران جهان است؛ چالشی که آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد آن را "خودکشی" و لحظه احیای یک رویارویی هستهای توصیف کرده و رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواستار نهایت خویشتنداری طرفهای درگیر در اطراف آن شده است.
نخستین نگرانیها از وضعیت این نیروگاه هستهای سیزدهم اسفند سال گذشته رسانهای شد؛ زمانی که سخنگوی این نیروگاه و شهردار انرگودار اوکراین اعلام کرد زاپوریژیا در لحظات آغازین روز مورد اشاره پس از حمله نیروهای روسیه دچار آتشسوزی شد و یک واحد تولید برق این نیروگاه آسیب دید و بخشی از آن آتش گرفت.
تصاویر منتشر شده از دوربین مداربسته نیز انتشار دود و شعلههای آتش در بخشی از این نیروگاه را نشان میداد؛ جایی که بزرگترین نیروگاه هستهای اروپا لقب گرفته و ۶ راکتور اتمی در سایت آن مستقر است.
ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه دوشنبه ۲۱ فوریه (۲ اسفندماه ۱۴۰۰) با انتقاد از بیتوجهی غرب به نگرانیهای امنیتی مسکو اعلام کرد که کشورش استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوگانتسک را به رسمیت شناخته و در کاخ کرملین قراردادهای همکاری و دوستی را با سران این جمهوریها امضا کرد. پوتین بامداد پنجشنبه ۲۴ فوریه (۵ اسفند ماه ۱۴۰۰) در یک سخنرانی در تلویزیون ملی روسیه، از اقدام نظامی در دونباس خبر داد و از نیروهای اوکراینی خواست سلاحهای خود را زمین بگذارند و به خانههای خود بروند.