نوشهر- ایرنا- کیفیت و جذابیت فضاهای عمومی شهری از جمله پیاده راه سازی یکی از معیارهای توسعه یافتگی است، اکنون این نیاز اساسی در قالب طرح پیاده راه سازی در شهر تنکابن آغاز شده که به گفته شهروندان رونق گردشگری شهری، افزایش مشارکت و اعتماد عمومی را به دنبال داشته است.

به گزارش ایرنا، امروزه یکی از ضروریات برنامه ریزی شهری در راستای توسعه پایدار ، توجه به پیاده و پیاده مداری است و کیفیت و جذابیت فضاهای عمومی شهری به یکی از مهمترین معیارهای توسعه یافتگی تبدیل شده و در این میان، پیاده راه ها بدلیل قابلیت های خاص خود در ایجاد فرصت تعاملات اجتماعی و نیز به عنوان پهنه هایی چند عملکردی از نقشی اساسی برخوردارند. 
پیاده روی یکی از پایدارترین روش های حمل و نقل بوده و می تواند از جنبه های مختلف کالبدی، اجتماعی، زیست محیطی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی سبب پایداری شهرها گردد و همچنین، پیاده راه ها که بستر اصلی حرکت پیاده هستند، در سطح شهرها همانند کانون های رشد عمل کرده و تاثیر بسزایی در اصلاح و تحریک فضاهای پیرامونی خویش ایفا می نمایند.
صاحبنظران حوزه شهری معتقدند که توسعه فناوری‌ ها و مدیریت مناسبات زندگی شهری، اوقات فراغت را به عنوان مفهومی نو و در قالب «تجربه گردشگری شهری» تعریف کرده است.
آنان معتقدند که فضاهای شهری بخش مهم و تأثیرگذاری در زندگی روزمره مردم داشته به طوری که بیشتر رویدادها و رفتارهای اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و ارتباط همه جانبه افراد جامعه با یکدیگر و با خود شهر در این گونه فضاها رخ می‌ دهد.
در زمان حاضر در برخی شهرهای ایران چون تهران، تبریز، مشهد ، رشت و شیراز اقداماتی برای بازگشت به مفهوم پیاده راه انجام گرفته و در بسیاری از شهرهای کوچک این اتفاق در حال انجام است که از آن جمله می توان به شهر تنکابن واقع در غرب مازندران اشاره کرد.

البته این رویکرد مهم به اعتقاد کارشناسان امور شهری باید در مناطق گردشگری و گردشگرپذیر همچون شهرستان های غرب مازندران توسط نهادهای ذیربط توجه بیشتری بشود تا شهرها به زیست شهر متعالی تبدیل بشود.

شهرداری تنکابن در سال جاری تعداد ۳۰ پروژه عمرانی و خدماتی به ارزش ۸۰ میلیارد تومان تعریف کرده که در میان پروژه ها احداث پیاده راه در هسته مرکزی شهر با محوریت گردشگری به چشم می خورد که در نوع خود قابل توجه است.
شهر گردشگرپذیر تنکابن واقع در غرب مازندران سال هاست که از نبود یک پیاده راه با محوریت گردشگری رنج می برد و هسته مرکزی شهر فاقد جاذبه برای مسافران و گردشگران بود و اکنون که این اتفاق در حال انجام است با استقبال شهروندان و به خصوص کسبه بازار مواجه شده است.
افزایش مشارکت و اعتماد عمومی به مدیریت شهری
یکی از بازاریان خیابان عطار شهر تنکابن با ابراز رضایت از اجرای این طرح گفت : سال ها بود که در مرکز شهر تنکابن چنین اتفاقی نیفتاده بود و اگر این طرح به درستی اجرا شود خیابان عطار به یکی از شلوغ ترین خیابان های شهر تنکابن تبدیل خواهد شد.
هادی خانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : در شهر رشت نیز این کار صورت گرفته و کسبه و بازاریان میدان شهرداری به طور کامل از این موضوع رضایت دارند و امیدواریم این پروژه با همان نگاه در تنکابن اجرایی شود.
وی به استقبال کسبه بازار خیابان عطار در اجرای طرح پیاده راه سازی اشاره و اضافه کرد : با اجرای این طرح علاوه بر ایجاد ارزش افزوده ، شاهد رونق بیشتر کسب و کار در این خیابان خواهیم بود.
به گفته این کسبه تنکابنی با اجرای چنین طرح هایی اعتماد عمومی نسبت به مدیریت شهری افزایش یافته  و شهروندان نیز مشارکت بیشتری با شهرداری خواهند داشت.

ضرورت احداث پیاده راه های جذاب
یک کارشناس ارشد برنامه ریزی شهری نیز در این باره به خبرنگار ایرنا گفت : پیاده راه ها بخشی از فضاهای شهری در مقیاس کل شهر بوده، که همواره پذیرای گروه های مختلفی از شهروندان با سلایق متفاوت است و عرصه ای را برای وقوع رویدادهای اجتماعی، سیاسی، ایجاد خاطره و بیان احساسات جمعی، تجدید حیات مدنی و فعالیت حواس غیر بصری بوجود می آورند.
فرشته سپهر ساماندهی پیاده‌راه‌ها را یکی از عوامل موثر در رونق مراکز خرده فروشی سنتی و جدید و دسترسی آسان به خدمات جزیی ولی ضروری روزمره دانست وافزود : زمانی که صحبت از قدم زدن در فضاهای شهری به میان می آید، بیشترین ارتباط بین پیاده و مقوله توسعه پایدار، در بخش اجتماعی احساس می شود. 
وی با بیان اینکه ایجاد کف سازی مناسب، توجه به خط آسمان، طراحی بدنه ها و محیط اطراف، می تواند کیفیت مسیر را ارتقا بخشد ، اظهارداشت : ایجاد محل های مناسب برای مطالعه افراد و بازی کودکان، دسترسی آسان به مراکز خرید، طراحی فضاهای سبز مناسب، ایجاد مکان های قانونمند برای دستفروشان و در نهایت نصب چراغ های روشنایی مناسب از جمله زیرساخت های لازم برای چنین طرح هایی غالبا در نظر گرفته می شود.
به گفته سپهر ، برگزاری نمایشگاه های فصلی و ارائه آثار هنری، تئاتر خیابانی جهت شادابی و نشاط اجتماعی و پویایی و جذابیت فضایی بر جاذبه های پیاده راه ها می افزاید.

وی یادآور شد : احداث پیاده‌راه‌ها به طور عمده با قرارگیری در امتداد نقاط جذاب فرهنگی و تاریخی باعث تقویت زندگی اجتماعی و فرهنگی می گردد.

پیاده راه سازی نوین عامل توسعه گردشگری شهری
رییس اداره میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری شهرستان تنکابن در این باره گفت : مسیرهای پیاده گردشگری به عنوان یک گونه از انواع فضاهای شهری مکان هایی هستند که فعالیت انتخابی گردشگری شهری را در خود جای می دهند.

سالانه شهرستان های غرب مازندران پذیرای میلیون ها مسافر و گردشگر داخلی و خارجی است.
سعید بهادری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : پیاده راه گردشگری مکانی است که ساکنین و بازدیدکنندگان آن ، با هر سن و درجه ای از توانایی (حرکتی) می توانند جذابیت و دلپذیری ، آسایش و راحتی و امنیت را در هنگام پیاده روی و در استفاده از امکانات و تسهیلات (نما و منظر) و در حین تردد احساس کنند.
وی اظهار داشت: پیاده راه ها می توانند در کنار توسعه اقتصادی و اجتماعی، عامل اصلی رونق و توسعه گردشگری شهری از طریق جذب گردشگر و افزایش کیفیت زندگی در مراکز شهر باشند.
بهادری ایجاد پیاده راه با نگاه گردشگری در تنکابن را ارزشمند دانست و خاطرنشان کرد : فراهم نمودن چنین فضایی می تواند سرآغاز تحول اساسی در هسته مرکزی شهر باشد و علاوه بر اینکه شاهد رونق اقتصادی همراه با ایجاد امنیت و آسایش خواهیم بود ، زمینه برای توسعه گردشگری شهری نیز فراهم خواهد شد.
وی یادآور شد: همسان سازی تابلوهای فروشگاه ها و مراکز خرید ، مرمت بافت تاریخی شهر و ایجاد نشیمن گاه با طراحی زیبا می تواند بر جذابیت این پیاده راه بیفزاید. 

پیاده راه سازی بستر توسعه پایدار
شهردار تنکابن گردشگری را از مهم‌ترین راهکارهای دستیابی به توسعه پایدار به خصوص در حوزه شهری دانست و گفت که برای تحقق این امر باید زیرساخت ها در راستای مناسب سازی فضای شهری توسعه یابد.
محمد ابراهیم لاریجانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : پیاده راه سازی با هدف گردشگری در هسته مرکزی شهر تنکابن در همین راستا صورت می گیرد تا علاوه بر رضایتمندی شهروندان ، مسافران و گردشگران بیشتری جذب گردند.
وی اجرای پیاده راه در خیابان‌های عطار و شهریار را از جمله این طرح ها برشمرد و اظهارداشت : برای اجرای این طرح مبلغ چهار میلیارد تومان هزینه خواهد شد که  با مشارکت خوب شهروندان همراه بود.


لاریجانی پیاده راه سازی خیابان های امام خمینی، جمهوری ، ورزش، بلوار فردوسی شرقی و غربی و برخی خیابان‌های دیگر شهر به مبلغ هشت میلیارد تومان را  از جمله پروژه‌های برنامه ریزی شده در سال جاری برشمرد.
وی اظهارداشت : پیاده راه سازی ضلع غربی پل تاریخی چشمه کیله به مبلغ ۶ میلیارد تومان و ضلع شرقی به مبلغ سه میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان از دیگر برنامه ها در این زمینه می باشد.
شهردار تنکابن همچنین از احداث گام نخست پیاده راه سازی ساحلی به همراه باند دوچرخه سواری در ساحل این شهر خبر داد و خاطرنشان کرد : هر ساله ۸۰۰ متر از این پروژه را اجرا خواهیم کرد که در زمان حاضر در مرحله اخذ استعلام از منابع طبیعی و تهیه شرح خدمات و برآورد هزینه هستیم.
وی تصریح کرد : اجرای فاز نخست بهسازی و مرمت نما و جداره‌های خیابان امام حد فاصل پل چشمه کیله تا میدان امام به مبلغ  چهار میلیارد تومان و اجرای گام نخست ساماندهی بازارچه شهید محمدی یا همان بازار سنتی تنکابن با اعتبار سه میلیارد تومان نیز در همین راستا صورت می گیرد.
به گفته لاریجانی  با اجرای این طرح ها علاوه بر جبران عقب ماندگی ها ، تحول بزرگی در هسته مرکزی شهر ایجاد خواهد شد.
وی در پایان با تاکید بر نگاه توسعه متوازن مدیریت شهری یادآور شد: علاوه بر هسته مرکزی این شهر ، پروژه  بهسازی ۱۳ محله شهر تنکابن به مبلغ چهار میلیارد تومان اعتبار نیز در حال اجراست.

استادان علوم برنامه ریزی شهری معتقدند شهر و زیباسازی آن رابطه مستقیمی بر روان و افکار مردم دارد، در شهری که زیبایی و جود نداشته باشد نمی توان زندگی کرد، زیبایی شهر، زیبایی و زیباخواهی روح شهروندان است بنابراین باید مسوولان ذیربط شهری هرچه زودتر باید با اتخاذ برنامه ریزی های علمی در اجرای این مهم تمرکز بیشتری داشته باشند.
شهر گردشگری تنکابن با ۱۰۱۰ هکتار مساحت در غرب مازندران واقع است.

شهرستان های رامسر، تنکابن، عباس آباد، چالوس، کلاردشت ، نوشهر و نور واقع در غرب مازندران با یک میلیون نفر جمعیت ثابت سالانه پذیرای میلیون ها مسافر و گردشگر داخلی و خارجی است.