اردبیل - ایرنا - کارگردان نمایش "ایچیمده بیر آراز آددیملاییر" از استان اردبیل که برای اجرا در جشنوارۀ بین‌المللی تئاتر روسیه انتخاب و دعوت شده است ، نبود سالن اختصاصی تئاتر و کم‌توجهی صدا و سیمای استان را دغدغه هنرمندان این عرصه می‌داند.

غریب منوچهری روز دوشنبه در مصاحبه با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: گروه تئاتر مغان‌هنر شهرستان پارس‌آباد از استان اردبیل از ۱۵ تا ۲۵ شهریور ماه جاری در جشنواره تئاتر BUA کازان روسیه حضور خواهد یافت و این گروه در سال‌های گذشته در جشنواره‌های مختلف داخلی و خارجی حضور درخشان داشته و دارای پروانه درجه الف از اداره کل هنرهای نمایشی است.

وی افزود: جشنواره در دو بخش صحنه‌ای و خیابانی برگزار خواهد شد و ۱۲ گروه از کشورهای جهان و فدرال‌های مختلف روسیه در این رویداد حضور خواهند داشت و نمایش زندگی در رود ارس، ۲ سال قبل با عنوان " ایچیمده بیر آراز آددیملاییر" (درونم یک رود ارس جاری است) در شهرهای مختلف ایران از جمله تهران، تبریز، اردبیل، مشکین شهر، پارس آباد، گرمی، خلخال و جلفا به روی صحنه رفته و مورد استقبال بی نظیر تماشاگران قرار گرفته است.

به گفته او این نمایش به زبان ترکی آذربایجانی است و عارف مهتاب آن را براساس زندگی واقعی زن و مردی از ساکنان حاشیه رود ارس نوشته و عباس جاهد و نسترن اکبرزاده بازیگران آن هستند و این اثر هنری از صدا و تصویر هنرپیشگانی از جمهوری آذربایجان از جمله شوقی حسین او و سوج الدین میرزایئو بهره برده است.

این کارگردان و فیلمساز ادامه داد: داستان نمایش "ایچیمده بیر آراز آددیملاییر" زندگی غفار دادگر و ننه خانیم وقار از ساکنان حاشیه رود ارس در مغان را به تصویر می‌کشد و
دادگر که در نمایش با نام اتابک شناخته می‌شود ۶ ماه پس از ازدواج، در پی حادثه سیل ارس و هنگام نجات چند نفر، به رودخانه می‌افتد و به واسطه امواج آب به آنسوی مرز ( شوروی سابق) می‌رسد و به دست سالدات‌ها (نظامیان) روسی اسیر می‌شود.
او گفت: این مرد اسیر به سیبری منتقل و به کار اجباری گذاشته می‌شود و پس از ۱۸ سال دوری و تحمل مشکلات، به وطن خود باز می‌گردد و با حوادثی جدید روبرو می‌شود.

غنای استعداد و فقر زیرساخت تئاتر در استان اردبیل

منوچهری کارگردان نمایش  "ایچیمده بیر آراز آددیملاییر" با اشاره به فعالیت ۲۳ گروه تئاتر ثبت شده در استان اردبیل گفت: از نظر نیروی انسانی و فعالیت‌های هنری، اردبیل جزو ۱۰ استان برتر کشور است اما از لحاظ زیرساخت‌هایی همچون سالن اختصاصی تئاتر، امکانات آموزشی و سایر تجهیزات تقریبا آخرین استان کشور محسوب می‌شود.

وی با اعلام اینکه نزدیک ۱۰۰ هنرمند تحصیلکرده تئاتر در استان اردبیل فعالیت دارند افزود: سالانه ۴۰ تا ۵۰ تئاتر در استان تولید می‌شود و استقبال از تئاتر و نمایش بخصوص در شهرستان‌های اردبیل، پارس‌آباد، خلخال ، مشکین‌شهر و گرمی بسیار چشمگیر است.

وی نبود سالن اختصاصی تئاتر را دغدغه جدی بازیگران و هنرمندان آن دانست و تصریح کرد: همین نمایش  "ایچیمده بیر آراز آددیملاییر" ۱۰ روز در تهران و پنج روز در تبریز روی صحنه رفته اما در اردبیل بعد از چند روز اجرا به علت تقارن با برنامه دیگری، بین اجرا فاصله افتاد و این مشکل، ناشی از نبود سالن اختصاصی تئاتر است.

دیدار عوامل نمایش "ایچیمده بیر آراز آددیملاییر" با مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی اردبیل

منوچهری گفت: ضعیف‌ترین تئاتر برای آمادگی اجرا و تبلیغات ۲۰ تا ۳۰ میلیون تومان هزینه برمی دارد و باید حدود ۱۰ اجرا روی صحنه برود تا مخارج و درآمدهای آن برابر شود و از اجراهای ۱۱ به بعد می‌توان به سودآور بودن آن امیدوار شد و با این شرایط، فاصله افتادن بین اجراها به دلیل نبود سالن، به هنرمندان ضرر می‌رساند.

این طراح باسابقه صحنه‌های تئاتر و نمایش گفت: استان اردبیل از نظر نمایشنامه‌نویسی نیز قوی و غنی است و به طور معمول نمایندگانی از این استان در جشنواره‌های ملی حضور می‌یابند و چاپ آثار نمایشی در این استان آمار بالایی دارد.

مطالبه از صدا و سیما برای اطلاع رسانی برنامه‌ها و پخش تئاتر شاه اسماعیل صفوی

منوچهری حداقل مطالبه بازیگران و هنرمندان تئاتر از صدا و سیمای مرکز اردبیل را انتشار اخبار برنامه‌های تئاتر استان اعلام کرد و گفت: همچنین صدا و سیما می‌تواند اجراهای هنرمندان تئاتر را به طور کامل ضبط و برای مردم پخش کند.

او افزود: مسابقات فوتبال داخل سالن و نمایشگاه‌های مختلف که در نوع خود برای مردم ارزشمند و مفید هستند، از سوی صدا و سیما به عنوان خبر پوشش داده می‌شوند اما دریغ از پوشش خبری اجراهای تئاتر و نمایش در استان!

وی ادامه داد: البته رادیو اردبیل اهمیت بیشتری به تئاتر می‌دهد و از ناحیه حوزه هنری استان نیز حمایت می‌شویم اما جنبه تصویری تئاتر ایجاب می‌کند که بیش از رادیو، از سیمای مرکز اردبیل پخش شود.

این هنرمند صاحب نام تئاتر استان اردبیل به دغدغه دیرین نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه اردبیل درخصوص ترویج ارزش‌های دینی و هویتی استان اشاره کرد و گفت: آیت‌الله عاملی همواره به تولید آثار هنری در باب معرفی ظرفیت‌های تاریخی و دینی استان تاکید کرده‌اند و یکی از تاکیدات ایشان، تولید آثاری درباره شاه اسماعیل صفوی است.

منوچهی افزود: پنج سال از تولید تئاتر شاه اسماعیل صفوی با حمایت حوزه هنری استان می‌گذرد و این اثر، در جشنواره رضوی برگزیده شده و به جشنواره فجر نیز راه یافته اما تاکنون حتی خبر تولید آن از صدا و سیمای مرکز اردبیل پخش نشده است.

استان اردبیل با یک میلیون و ۲۸۰ هزار نفر جمعیت و ۱۲ شهرستان در شمال ایران و مرز جمهوری آذربایجان واقع شده و از هنرمندان شناخته شده و ظرفیت‌های فرهنگی و هنری غنی برخوردار است.