«سمیه محمدی» در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا به حاشیههای ایجاد شده از سوی سهامداران در خصوص توثیق سهام برای دریافت تسهیلات بانکی اشاره کرد و اظهار داشت: موارد مطرح شده از سوی سهامداران مبنی بر اینکه بانکها در قبال توثیق سهام، وامی را پرداخت نمیکنند، منطقی نیست و امکان ندارد که فرد، سهام خود را بهعنوان وثیقه بگذارد؛ اما هیچگونه وامی را دریافت نکرده باشد.
وی خاطرنشان کرد: افرادی که برای دریافت وام بانکی، به دنبال توثیق سهام خود هستند باید فرآیند دریافت تسهیلات را به طور کامل انجام دهند و مراحل تعیین شده برای دریافت وام را تکمیل کنند.
محمدی به فرآیند موجود بین بازار پول و بازار سرمایه تاکید کرد و ادامه داد: شرایطی مانند سن فرد (بالای ۱۸ سال)، ثبتنام در سجام، معدل حساب، رتبه بندی افراد بر اساس تسهیلات دریافت شده به عنوان شرایط عمومی در بازار پول وجود دارد که افراد باید به آنها توجه کنند.
محمدی گفت: فردی که به دنبال دریافت وام است باید با توجه به حسابی که در حساب بانک مورد نظر دارد معدلی را کسب کند تا از این طریق بتواند باقی اقدامات مربوط به توثیق سهام را انجام دهد.
مدیر پروژه توثیق الکترونیک شرکت سپردهگذاری مرکزی خاطرنشان کرد: اینگونه نیست فردی که صرفاً دارای اوراق بهادار است، بتواند به طور حتم آن را وثیقه قرار دهد و وام دریافت کند.
وی اظهار داشت: گاهی در این میان سهامداری که به دنبال توثیق سهام و دریافت وام است، سهام خود را نزد کارگزاری فریز کرده که در این صورت فرد نمیتواند دوباره سهام خود را برای دریافت وام وثیقه کند.
محمدی تاکید کرد: فردی که به دنبال دریافت وام است، باید سهامی را نزد بانک به عنوان وثیقه قرار دهد که قابل معامله باشد، همچنین در این میان نمادهای حق تقدم در این پروژه نمیتوانند به عنوان وثیقه گذاشته شوند.
وثیقه سهام را مکمل فرآیند تسهیلات
مدیر پروژه توثیق الکترونیک شرکت سپردهگذاری مرکزی، وثیقه سهام را مکمل فرآیند تسهیلات دانست، اظهار داشت: فرد برای دریافت وام بهجای آنکه ضامن را نزد بانک ببرد، سهام را به عنوان وثیقه میگذارد.
وی خاطرنشان کرد: مطابق قانون دستورالعمل توثیق اوراق بهادار مصوب سال ۱۳۸۹ همه سرویسها در شرکت سپردهگذاری مرکزی پیادهسازی شده و در اختیار بانکها جهت پیادهسازی قرار گرفته است.
محمدی ادامه داد: شخص بعد از تکمیل فرایند در پلتفرم بانک عامل به صفحه شرکت سپردهگذاری جهت احراز اختیار هدایت میشود و پس از دریافت رمز یکبار مصرف دارایی نهایی اوراق بهادار خود را جهت وثیقه مشاهده میکند سپس صفحه شرایط و تعهدات را مطالعه و پس از پذیرش و پرداخت کارمزد مجدداً به صفحه بانک هدایت خواهد شد و اطلاعات نهایی ثبت درخواست خود را در این مرحله دریافت میکند.
مدیر پروژه توثیق الکترونیک شرکت سپردهگذاری مرکزی تاکید کرد: در روز کاری بعد نتیجه درخواست از طریق فراخوانی سرویس استعلام توسط بانک قابل بهرهبرداری خواهد بود و در نهایت پس از طی کردن این مرحله اقدامات بعدی را در پلتفرم بانک تا انتها انجام میدهند.
وی ادامه داد: برخی از افراد فرآیند را رها میکنند و پروسه را به طور کامل طی نمیکنند، در این زمان دیگر قادر به دریافت وام نیستند.
روش متفاوت اعطای وام بانکها
مدیر پروژه توثیق الکترونیک شرکت سپردهگذاری مرکزی با تاکید بر اینکه روش اعطای وام بانکهای مدنظر متفاوت با یکدیگر است، گفت: شرکت سپردهگذاری مرکزی به هیچ عنوان نمیتواند خارج از روالهای تعریف شده در فرایند توثیق و رفع توثیق و ... اقدامی را انجام دهد.
وی افزود: همه روالهای تعریف شده پس از بررسیهای کامل، مطابق با قوانین مقررات مرتبط با فرایند در بازار سرمایه تعریف شده است و خارج از آن اقدامی امکانپذیر نیست.
این مقام مسوول تاکید کرد: اگر فرد وام گیرنده در مدتزمان مشخص اقدامات مربوط به بازپرداخت تسهیلات دریافتی را انجام ندهد و به تعهدات خود عمل نکند، بعد از اطلاعرسانیهای لازم، درخواست فروش از سوی بانک به شرکت سپردهگذاری ارسال و فروش دارایی انجام خواهد شد.
محمدی اظهار داشت: شخص زمانی که برای دریافت وام وارد سامانه بانک میشود، باید برخی از قوانین و مقرراتی را مانند وکالتنامه فروش مشاهده میکند و باید با دقت کامل همه این موارد را مطالعه کند.