یاسوج - ایرنا- تامین بازارهای فروش به عنوان مهمترین چالش حوزه صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد با اقدام های کارساز دولت سیزدهم در مسیر گره‌گشایی قرار گرفته است.

فراهم کردن زیرساخت های بازاریابی و فروش در بستر فضای مجازی از طریق آموزش و پرداخت  تسهیلات بانکی برای خریدن تجهیزات و مواد اولیه از جمله اقدام های دولت در یک سال گذشته برای رونق فروش صنایع دستی در استان بوده است.

فعالان صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد در۲ دهه اخیر با تغییر سبک زندگی و جایگزینی کالاهای ارزان قیمت خارجی به جای تولیدات حاصل دسترنج سرپنجه زنان و مردان ایرانی از سویی و نبودن مکانی برای بازاریابی از سوی دیگر نسبت به تولید دلسرد شده بودند با اقدام های دولت و مهیا شدن فرصت تبلیغات به درآمدزایی در این زمینه امیدوار شده اند.

براساس آمار میراث فرهنگی کهگیلویه و بویراحمد ۳۵هزار نفر هنرمند صنایع دستی در این استان وجود دارند که از این تعداد کمتر از نیمی از آنان معادل  ۱۶ هزار نفر دارای کارت شناسایی هستند که امید می رود با رونق فروش بقیه هنرمندان به عرصه تولید بازگردند.

تولیدات صنایع دستی افزون بر درآمدزایی به ویژه برای بانوان روستایی جلوه‌های از فرهنگ و تمدن ایرانی است از همین رو رونق و فعال‌سازی این هنرها یکی از نیازهای مهم بالندگی استان است که توجه به آن می تواند به بهبود معیشت مردم کمک کند.

فراهم کردن زمینه بازاریابی در بستر فضای مجازی

سال هاست فعالان صنایع دستی این استان از آنچه به تاراج رفتن حاصل دسترنج آنان می دانند و در واقع واریز سود حاصل از تولید به جیب دلالان است گلایه دارند.

از آنجا که دلیل اصلی فراهم نبودن زمینه بازاریابی، تبلیغات و فروش است دولت با ارائه آموزش های کوتاه مدت بازاریابی از طریق فضای مجازی تصمیم به رفع این نقیصه دارد.

با توجه به اینکه بازاریابی از طریق فضای مجازی نیاز به سرمایه چندانی ندارد و امکان اطلاع رسانی و تبلیغات در همه مناطق کشور را دارد این بستر فرصتی کارساز برای بازار فروش صنایع دستی محسوب می شود.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کهگیلویه و بویراحمد گفت: اجرای دوره های کوتاه مدت یک روزه به منظور توانمندسازی هنرمندان نخستین اقدام دولت سیزدهم برای بازاریابی و فروش از طریق فضای مجازی در استان است که تاکنون چهار دوره و هر کارگاه با شرکت ۱۵۰ نفر برگزار شده است.

سعید طالبی پور اظهار داشت:این هنرمندان پس از توانمندسازی پیج هایی در فضای مجازی ایجاد کرده اند و از طریق آن مشتریان را شناسایی و سفارش مورد نظر آنان را تولید می کنند.

پرداخت وام 

از آنجا که نبودن سرمایه برای خرید تجهیزات و مواد اولیه یکی دیگر از موانع تولید در هر بخشی به ویژه صنایع دستی است دولت با اختصاص اعتبار برای وام گامی برای رفع این مشکلات برداشته است.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: به منظورتامین تجهیزاتی مانند تبلت و مواد اولیه برای هنرمندان وام های ارزان قیمت فعالان حوزه صنایع دستی استان در یک سال اخیر پرداخت و این اقدام ادامه دارد.

وی با اشاره به اینکه همه اعتبارات پیش بینی شده برای پرداخت وام به هنرمندان صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد از محل اعتبارات تبصره ۱۸ در سال ۱۴۰۰ جذب شده است بیان کرد:از یک سال گذشته تاکنون۱۷۰میلیارد ریال وام به هنرمندان صنایع‌دستی  استان پرداخت شده است .

طالبی پور اظهار داشت:این میزان اعتبار برای اشتغال ۱۴۰ هنرمند کهگیلویه و بویراحمدی دریک ساله گذشته تاکنون به متقاضیان پرداخت شده است.

وی با بیان اینکه وام های پیش بینی شده حوزه صنایع دستی استان به صورت کارگاهی و انفرادی پرداخت شده است، میزان هر فقره تسهیلات پرداختی در قالب وام های تبصره ۱۸ به هنرمندان استان را ۵۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان ذکر کرد.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: با پیگیری های انجام شده امسال نیز ۱۰۰ میلیارد ریال وام برای حوزه صنایع‌دستی این استان اختصاص یافته است.

طالبی پور ابراز داشت: این اعتبار از محل تبصره ۱۸ با هدف رونق صنایع‌دستی در سه روستای هدف صنایع دستی استان پیش بینی شده است.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: هنرمندان ساکن روستاهای مذکور می توانند برای تامین مکان فروش در فضای واقعی نیز وام بگیرند.

وی تاکید کرد: هنرمندان سایر مناطق استان نیز می توانند برای تولید محصولات صنایع دستی از تسهیلات صندوق کارآفرینی امید یا مشاغل خانگی نیز استفاده کنند.

تلاش برای ایجاد بازارچه دائمی

احداث بازارچه ای دائمی برای فروش صنایع دستی در مرکز استان از مطالبات کهنه هنرمندان کهگیلویه و بویراحمد است که تنها با مسکن بازارهای استیجاری به صورت مسکن موقت برای آن چاره اندیشی شده اما مقدمات این امر نیز در حال انجام است.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کهگیلویه و بویراحمد گفت: برای ایجاد بازارچه دائمی فروش صنایع دستی یاسوج مصوبه ای در سفر رییس جمهور به استان اخذ شده که امیدواریم با پیگیری آن امکان ایجاد بازارچه دائمی در مرکز استان فراهم شود.

دیگر اقدام ها برای کمک به رونق صنایع دستی 

ثبت ملی روستاهای هدف صنایع دستی از جمله اقدام هایی است که به رونق تولید و حتی گردشگر در این مناطق کمک می کند به همین دلیل مسوولان در حال ثبت ملی سه روستای هدف گردشگری استان هستند.

معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد گفت:مقدمات ثبت ملی سه روستای هدف صنایع دستی این استان فراهم شده و پرونده این مناطق پس از بازدید میدانی کارشناس میراث فرهنگی در انتظار تشکیل شورای ثبت در تهران هستند . 

محمدکاظم رحمانی اظهار داشت: این سه روستا شامل رودشتی و میمند در بخش پاتاوه شهرستان دنا و سربیشه در شهرستان گچساران است. 

وی افزود: دلیل تعیین و معرفی این سه روستا آن است که حدود ۹۵ درصد جمعیت آنها بافنده بوده یا در زمینه صنایع دستی مهارت دارند. 

میزان تولید سالانه انواع صنایع دستی در کهگیلویه و بویراحمد ۲۰ هزار مترمربع است که امید می رود با  بازاریابی مناسب میزان تولید در استان افزایش یابد.  

جاجیم بافی، سفره بافی، نمدمالی، نی چیت بافی، مشته بافی، رندبافی، گچمه بافی، ریسندگی، سوزن دوزی، سبد بافی، رودوزی‌های سنتی و سیاه چادر بافی از مهمترین دست بافته‌های سرپنجه هنرمندان کهگیلویه و بویراحمد است.