تهران- ایرنا- مواضع دولت آلمان در حمایت کامل از اوکراین موضوع پوشیده‌ای نیست اما این روند به تازگی با اظهارات وزیر امور خارجه این کشور جنجالی شده و این سوال را ایجاد کرده که این حمایت‌ها در آلمان و به شکل کلی‌تر اروپا تا کجا پیش خواهد رفت.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، از آغاز جنگ اوکراین که هفتمین ماه خود را می‌گذراند، کشورهای اروپایی با اتخاذ موضعی واحد جبهه غربی را در برابر مسکو تشکیل دادند و به هر شکل ممکن کی‌یف را در این نبرد و آنچه «مقاومت قهرمانانه» خواندند، یاری کرده اند.

یکی از مهم‌ترین اقدامات انجام شده، اعمال تحریم‌های اقتصادی علیه روسیه بود. اتحادیه اروپا تاکنون ۶ بسته تحریم را علیه مسکو تصویب کرده است که بر مبنای آخرین مورد آن صادرات نفت مسکو به کشورهای عضو تا پایان سال ۲۰۲۲ (دی ماه) به‌طور کامل متوقف می‌شود. این تحریم‌ها تا کنون با افزایش بهای سوخت و افزایش بی سابقه تورم در این کشورها منجر شده است.

پیشینه خبر

در هفته‌های اخیر کشورهای اروپایی نگران از قطع گاز روسیه و نزدیک شدن به فصل سرد، مردم را به همراهی بیشتر با تصمیمات و تدابیر دولتی فرامی‌خوانند. این در حالی است که افزایش تورم و رکود در اروپا به دنبال افزایش سرسام‌آور قیمت سوخت و انرژی، مردم اروپا را خشمگین کرده و این روند نارضایتی مردم این قاره را به دنبال داشته و می‌تواند با تبدیل شدن به اعتراض‌های خیابانی در آینده نزدیک به بحرانی اجتماعی - سیاسی تبدیل شود.

در حالی که آلمانی‌ها در اعتراض به افزایش بهای سوخت به خیابان‌ها آمده اند، آنالنا بائربوک وزیر امور خارجه آلمان در نشستی با همتایان اروپایی‌اش در پراگ گفت: به مردم اوکراین قول می‌دهم تا زمانی که به ما نیاز داشته باشند در کنار آن‌ها خواهیم بود، مهم نیست که رای‌دهندگان آلمانی چه فکر می‌کنند.

این اظهارات در نشستی با عنوان «تهدید آشکار و کنونی دمکراسی: چگونه باید به آن پاسخ داد؟» مطرح شد و بیش از هر چیز مساله دمکراسی را در کشورهای پیشرفته اروپایی به چالش کشید.

اهمیت مساله

بائربوک با اشاره به تحریم‌های روسیه گفت: این تدابیر تا هر زمان که اوکراین به ما نیاز داشته باشد، ادامه خواهد یافت.

وزیر امور خارجه آلمان در ادامه تاکید کرد: اکنون با فصل زمستانی مواجه هستیم که ما سیاستمداران دموکراتیک به چالش کشیده خواهیم شد. مردم به خیابان رفته و می‌گویند نمی‌توانیم پول انرژی خود را بپردازیم. و من می گویم « بله می دانم، بنابراین ما در زمینه اقدامات اجتماعی به شما کمک می کنیم».  اما نمی خواهم بگویم «بسیار خوب پس تحریم ها علیه روسیه را متوقف می کنیم». ما در کنار اوکراین خواهیم ایستاد و این بدان معناست که تحریم ها باقی خواهند ماند. همچنین در فصل زمستان، حتی اگر برای سیاستمداران واقعاً سخت باشد.

این اظهارات درحالی مطرح شد که بر اساس برآورد اداره آمار فدرال آلمان (دستاتیس)، نرخ تورم ماه اوت سال گذشته ۵.۳ درصد بود که این رقم امسال در همین ماه به ۷.۹ درصد رسیده که بالا رفتن قیمت انرژی تأثیر قابل توجهی بر این افزایش داشته است. بهای انرژی در آلمان در اوت امسال ۳۵.۶ درصد بیشتر از مدت مشابه سال قبل بوده است. قیمت مواد غذایی نیز بالاتر از میانگین سالانه بوده و به ۱۶.۶ درصد افزایش یافته است.

به تازگی اداره فدرال حفاظت از قانون اساسی آلمان که یک نهاد ضدجاسوسی است نیز نسبت به بروز تظاهرات گسترده در این کشور به دلیل تورم بالا ابراز نگرانی کرد و آن را غیرقابل مقایسه با ناآرامی هایی گذشته دانست.

اما آنچه بیش از نرخ تورم و نگرانی از تامین سوخت مردم آلمان را نگران می‌کند، بی‌توجهی سیاستمداران به اصول دمکراسی و خواست آنان است. آن هم در حالی که بر پایه آخرین نظرسنجی‌ها بیشتر مردم از تصمیم‌های دولت در سیاست‌های ضد روسی آن حمایت می‌کنند.

اظهارات بائربوک از همین منظر مورد انتقاد مردم و سیاستمداران قرار گرفت. یک روز پس از این سخنان، هشتگی که خواستار استعفای رهبر سابق سبزها شده بود در شبکه های اجتماعی آلمان منتشر شد. آلیس وایدل، رهبر حزب آلترناتیو برای آلمان (AfD) در پارلمان، گفت: کسی که به منافع رای دهندگان آلمانی اهمیت نمی‌دهد، جایی در یک دفتر وزارتی ندارد. انتقاداتی نیز از سوی حزب چپ افراطی و نیز حزب دمکرات –مسیحی (محافظه کار سابق حاکم CDU ) وارد شد.

آرمن پائولوس هامپل، قانونگذار سابق از حزب آلترناتیو برای آلمان نیز گفت: اظهارات فکر نشده بائربوک راه را برای انتقاد اپوزیسیون باز کرده است.

وی همچنین وزیر خارجه آلمان را زنی قوی خواند که نگرشش برای کشور مناسب نیست و افزود: او از عبارت های ناشیانه استفاده می کند.

ارزیابی

تاثیر دیگر سخنان بائربوک ایجاد دو دستگی میان احزاب هم‌گراست. به گفته هامپل، الگوی رفتاری وزیر خارجه با حزب «سبزها» مطابقت دارد. اما «صلح‌طلبان رادیکال» را از خود دور می‌کند. سخنان تند او همچنین بر تنش های فزاینده با شرکای سوسیال دموکرات او که خواهان ادامه یافتن واردات گاز از روسیه هستند، افزوده است.

با بالاگرفتن اعتراض ها به سخنان وزیر خارجه آلمان، این وزارتخانه مساله «اخبار جعلی» را مطرح و عنوان کرده ویدئوی اظهارات بائربوک دستکاری شده است.

پیتر پتاسک، افسر ارتباطات راهبردی این وزارتخانه در توئیتی نوشت: تعجب می کنم که اجازه می‌دهیم اتحاد ما به این سادگی گسسته شود.

با اینحال  مکس بلومنتهال خبرنگار در توئیتی با انتشار فیلم اظهارات وزیر خارجه آلمان تقطیع ویدئو را تایید کرد اما نوشت: در اصل مطلب، تفاوت چندانی وجود ندارد. بائربوک می‌گوید که رای‌دهندگان آلمانی برای اینکه چه مقدار از پولشان به جیب جنگ سالاران اوکراینی ریخته می‌شود، حرفی ندارند.

دیروز (یکشنبه) دنیس شمیگال نخست وزیر اوکراین در نخستین سفر خارجی خود در دوره جنگ به آلمان رفت و ابراز امیدواری کرد که برلین به یک بازیگر پیشرو در کمک به کی یف برای ایجاد سامانه دفاع هوایی تبدیل شود. 

وی در این سفر با تقدیر از «کمک‌های نظامی، مالی، بشردوستانه و سیاسی آلمان» در مدت جنگ، به نیاز بیشتر کشورش به تجهیزات نظامی اشاره کرد.