به گزارش روز دوشنبه ایرنا، «حنا ربانی» وزیر مشاور امور خارجه پاکستان طی سخنرانی در کنفرانس بین المللی توسعه کنترل تجارت راهبردی به وسیله همکاری بین المللی که امروز در اسلامآباد گشایش یافت، گفت: پاکستان ضمن اعمال نظام موثر کنترل و نظارت بر انتقال اقلام راهبدی با کاربرد دوگانه برای جلوگیری از تکثیر سلاح های کشتار جمعی، معتقد است که همه دولت ها حق دسترسی به کالاها و فنآوری های دو منظوره برای کاربردهای اجتماعی-اقتصادی مشروع را دارند.
وی تاکید کرد: پاکستان بارها و بارها خواستار ایجاد توازن بین تجارت و منافع امنیتی شده است و مخالف هرگونه امتیاز دهی به یک کشور خاص با نگاه به منافع سیاسی و تجاری است.
اظهارات این مقام ارشد پاکستان علیه نگاه تبعیض آمیز در حوزه صنعت صلح آمیز هستهای درحالی عنوان میشود که اسلامآباد از ۶ سال پیش درخواست رسمی برای عضویت در گروه تامین کنندگان مواد هستهای موسوم به "اناسجی" را ارائه کرده اما به آنچه دولت پاکستان رفتار دوگانه برخی قدرتهای غربی در شبهقاره و یا طرفداری از هند برای پیوستن به گروه مذکور میخواند، معترض است.
براساس این گزارش، حنا ربانی اظهار داشت: پاکستان متعهد به همکاری با ابتکار جهانی برای جلوگیری از تروریسم هستهای است. همچنین پاکستان به عنوان یک کشور عضو اسناد بینالمللی مختلف از جمله کنوانسیون سلاحهای شیمیایی، کنوانسیون سلاحهای بیولوژیکی، کنوانسیون حفاظت فیزیکی از مواد و تأسیسات هستهای، کنوانسیونهای ایمنی هستهای و آییننامه آژانس بینالمللی انرژی اتمی کاملاً متعهد است.
وی تاکید کرد: معتقدیم که گروه تامین کنندگان مواد هستهای باید در مورد معیارهای عینی برای عضویت کشورهای غیر انپینی که بدون تبعیض قابل اجرا هستند، توافق کند.
وزیر مشاور امور خارجه پاکستان افزود: سیاستهای استثنایی و رویکردهای خاص نسبت به برخی که با ملاحظات تجاری و سیاسی هدایت میشود، برای اعتبار رژیم عدم اشاعه هستهای مضر است.
دولت پاکستان پیش تر اعلام کرد که تلاش آن برای پیوستن به گروه تامین کنندگان مواد هستهای به مفهوم حمایت پاکستان از تلاش های بین المللی در جهت جلوگیری از گسترش سلاح های هستهای و کشتار جمعی در جهان است.
پاکستان یکی از قدرت های هستهاس جهان به شمار می رود و گزارش های مختلف حاکی است که داراییهای اتمی این کشور شامل ۱۲۰ کلاهک هستهای است.
گروه تامین کنندگان مواد هستهای در سال ۱۳۵۳ شمسی و بعد از نخستن آزمایش اتمی هند تشکیل شد. هدف از تشکیل این گروه که هم اکنون ۴۸ کشور جهان عضو آن هستند، تامین مواد هسته ای مورد نیاز کشورها با اهداف صلح آمیز است. اگر چه تمام کشورهای عضو از امضا کنندگان پیمان ان. پی. تی (منع گسترش سلاح های هسته ای) هستند، اما پاکستان در کنار هند که از مدت ها پیش متقاضی پیوستن به این گروه است، گفته است که عضویت در گروه تامین کنندگان مواد هستهای، مستلزم عضویت در ان. پی. تی نیست.
پاکستان و هند هیچ کدام پیمان ان. پی. تی را امضا نکرده اند.