به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از پایگاه خبری اینترستینگ اینجنییرینگ (INTERESTING ENGINEERING) یک گروه تحقیقاتی به سرپرستی شیمیدانهای دانشگاه بایلور (در واکو تگزاس آمریکا) از لیتوفان (یک شکل هنری قرن ۱۹) و چاپ سهبعدی برای تبدیل دادههای خاص به گرافیک لمسی استفاده کردند.
این گرافیکها با یک وضوح شبیه به ویدئو میدرخشند. این نوآوری به افراد نابینا و همچنین بینا امکان میدهد که دادهها را تصور و تجسم (visualize) کنند.
براسان شا استاد شیمی و بیوشیمی در دانشگاه بایلور درمورد این تحقیق گفت: این پژوهش نمونهای است از این موضوع است که هنر موجب قابل دسترستر و فراگیرتر شدن علم می شود، هنر موجب میشود که علم از خودش نجات یابد.
وی افزود: دادهها و تصاویر علمی مثلا تصاویر خیرهکننده تلسکوپ فضایی جیمز وب برای افراد نابینا قابل دسترس نیست اما ما نشان دادیم که گرافیکهای لمسی نیمهشفاف موسوم به لیتوفان (lithophanes) میتوانند تمام این تصاویر را برای همگان قابل دسترس کنند.
لیتوفانها حکاکیهای نازک ساخته شده از مواد نیمه شفاف هستند که اکنون از پلاستیک ساخته میشوند. آنها در نگاه اول مات به نظر میرسند اما وقتی با هر نور زمینهای روشن شوند مانند یک تصویر دیجیتال میدرخشند. در این تحقیق محققان از چاپ سه بعدی برای لیتوفان استفاده کردند.
محققان تاکید کردند: این تحقیق تلاشی برای پاسخ به این سوال بی پاسخ بوده است که آیا افراد نابینا میتوانند بخشی از علم، فناوری، مهندسی و ریاضی (STEM) باشند؟
لیتوفانها یک فرمت داده ارایه میکنند که میتواند در سطح جهانی بین افراد بینا و نابینا به اشتراک گذاشته شود و از این طریق STEM را برای افرادی که در گذشته نادیده گرفته میشدند، قابل دسترس کند.