تهران-ایرنا- دومین نشست رهبران سیاسی عراق تحت عنوان «گفت‌وگوی ملی»، بدون حضور جریان صدر برگزار شد و حاضران در بیانیه پایانی این نشست بر لزوم آرام کردن اوضاع، فعال سازی نهادها و طی مراحل قانون اساسی تاکید و بار دیگر از جریان صدر برای گفتگو و حل فصل اختلاف نظرها دعوت کردند.

به گزارش دوشنبه ایرنا به نقل از سایت موازین نیوز، رهبران سیاسی عراق در این بیانیه تاکید کردند که تحولات اوضاع سیاسی و اختلافات ناشی از آن، همه را ملزم به حفظ ثبات، حفاظت از کشور در برابر بحران‌ها، حمایت از تلاش‌ها برای آرام کردن کشور، جلوگیری از تشدید تنش و خشونت و همچنین درپیش گرفتن گفت‌وگوی ملی می‌کند.

حاضران در این نشست بر تداوم نشست‌های گفت‌وگوی ملی برای دستیابی به راه حل تاکید کردند.

در این جلسه تصمیم گرفته شد که یک تیم فنی متشکل از احزاب مختلف سیاسی تشکیل شود تا دیدگاه‌ها و ایده‌های مشترک در مورد نقشه راه عراق را به سرانجام برساند و برای رسیدن به انتخابات زودهنگام و تحقق الزامات آن با بازنگری در قانون و کمیساریای عالی انتخابات، دیدگاه‌های طرف‌های مختلف را به یکدیگر نزدیک کنند.

حاضران در این نشست همچنین بر فعال سازی فعالیت‌های نهادهای حکومتی و طی کردن مراحل قانون اساسی تاکید کردند.

در بیانیه پایانی نشست رهبران سیاسی عراق بار دیگر از جریان صدر دعوت کردند که در گفت‌وگوهای ملی شرکت کند تا مسائل مورد اختلاف بررسی شده و راه حلی برای آنها ایجاد شود.

در این نشست همچنین بر لزوم پاکسازی فضای حاکم میان احزاب ملی از جمله جلوگیری از هر گونه تشدید تنش تاکید شد.

در پایان این نشست نیز بر لزوم تحقق اصلاحات در ساختار دولت عراق و توجه به خواسته‌ها برای رفع هرگونه عدم تعادل در چارچوب‌های سیاسی یا اداری از طریق قانون گذاری لازم و برنامه‌های موثر دولتی با همکاری همه احزاب سیاسی تاکید شد.

دور نخست این نشست اواسط مردادماه گذشته و به دعوت الکاظمی با حضور همه جریان‌های سیاسی عراق به جزء جریان صدر برگزار شده بود.

صدر پیش از این ضمن رد دعوت نخست وزیر عراق برای گفت و گو اظهار داشت که گفت و گو هیچ فایده‌ای ندارد؛ به خصوص پس از اینکه به گفته وی، مردم حرف خود را زدند.

در همین حال، ائتلاف چارچوب هماهنگی شیعی عراق حمایت خود را از مسیر قانون اساسی برای رسیدگی به بحران‌های سیاسی و دستیابی به منافع مردم از جمله انتخابات زودهنگام پس از تحقق اجماع ملی و ایجاد فضای امن، اعلام کرد.

«نوری المالکی» رئیس ائتلاف دولت قانون عراق نیز پیش از این درخواست صدر را رد کرد و گفت که درخواست‌ها برای انحلال پارلمان عراق و برگزاری انتخابات زودهنگام را رد می‌کند؛ مگر آنکه جلسات مجلس فعلی به شکل طبیعی برگزار شود.

چارچوب هماهنگی شیعی عراق سوم مرداد ماه بیانیه‌ای منتشر کرد که در آن «محمد شیاع السودانی» با اجماع اعضای این چارچوب به عنوان نامزد نخست وزیری عراق معرفی شد و جریان صدر به آن اعتراض کرد.

تحصن صدری‌ها باعث شد تا سایر جریان‌های سیاسی و مسئولان این کشور طی دو هفته اخیر موضع‌گیری کرده و با توجه به حساسیت شرایط عراق خواهان خویشتنداری و حل و فصل اختلافات از طریق گفت وگو شوند و بر لزوم حفاظت از نهادهای قانونی این کشور تاکید کرده  و از مقتدا صدر بخواهند تا با چارچوب هماهنگی وارد گفت و گو شود.

انتخابات زودهنگام پارلمانی عراق در دهم اکتبر ۲۰۲۱ (۱۸ مهرماه ۱۴۰۰) برگزار شد که  جریان‌های سیاسی این کشور به دلیل اختلاف‌های سیاسی تاکنون و با وجود گذشت ۱۰ ماه از برگزاری این رویداد نتوانسته‌اند دولت جدید تشکیل دهند.