**روایت قطر از گفت وگوی امیر عبداللهیان و بن عبد الرحمان / دوحه به توافق هستهای امیدوار است
وزارت امور خارجه قطر یکشنبه شب در بیانیهای اعلام کرد که محمد بن عبدالرحمن امیدواری دوحه برای رسیدن به توافق برای احیای توافق هستهای عادلانه برای همگان تأکید کرده است.
براساس بیانیه این وزارتخانه، بن عبدالرحمن با حسین امیرعبداللهیان همتای ایرانیاش درخصوص مذاکرات بازگشت به برنامه جامع اقدام مشترک با آمریکا را بررسی کردند.
وزارت امورخارجه قطر اعلام کرد: بن عبدالرحمان در این تماس تلفنی تاکید کرده است که دوحه امیدوار است، توافقی میان واشنگتن و تهران به دست آید که نگرانیهای همه را در نظر بگیرد.
وزارت امور خارجه کشورمان نیز ساعاتی پیش از گفت وگوی وزرای خارجه ایران و قطر در خصوص آخرین وضعیت مذاکره برای لغو تحریمها خبر داد.
در تماس تلفنی شیخ محمد عبدالرحمن آل ثانی معاون نخست وزیر و وزیر خارجه قطر با حسین امیرعبداللهیان، مباحث مورد علاقه طرفین بحث و تبادل نظر شد.
همچنین در این تماس، برخی مباحث کنسولی و آخرین وضعیت مذاکره برای لغو تحریمها مورد ارزیابی و رایزنی طرفین قرار گرفت.
**روزنامه صهیونیستی: توافق در دسترس، ریاض و ابوظبی درحال ترمیم روابط با تهران و نگاه بازار جهانی به نفت و گاز ایران است
روزنامه صهیونیستی "هاآرتص" در گزارشی با اشاره به این که نگاه بازار جهانی به نفت و گاز ایران است، نوشت که طرف های مذاکره کننده برای رفع تحریم ها در راستای دستیابی به یک توافق گام برمی دارند و عربستان و امارات با درک این امر به دنبال ادامه رایزنی با مقامات ایران و ترمیم روابط هستند.
روزنامه صهیونیستی هاآرتص در گزارشی به قلم "زوی برئیل" تحلیلگر صهیونیست روند مذاکرات رفع تحریم ها بین ایران و ۴+۱ و نتایج دستیابی احتمالی به یک توافق بین دوطرف و وضعیت بازار نفت پرداخت و نوشت: "با اوجگیری صحبتها درباره تکمیل قریبالوقوع نسخه نهایی توافق هستهای ایران و ایالات متحده آمریکا، بازار جهانی نفت در انتظار ورود نفت ایران به سر می برد."
این نویسنده صهیونیست افزود: "این توافق امکان بازگشت ایران به بازار و چرخه فروش نفت را فراهم می کند."
زوی برئیل نوشت: "ایران و قدرتهای بزرگ در حوزه توافق مورد بحث، به نقطه بیبازگشتی رسیدهاند و این واقعیت به خوبی در وضعیت بازار نفت مشهود است."
او افزود: عربستان در برابر امضای (احتمالی) این توافق تسلیم شده و در سال جاری مذاکرات رفع تنش با نمایندگان بلندپایه ایران در بغداد برگزار کرده تا روابط دیپلماتیک بین دو کشور و هماهنگی برای تعیین استراتژی در حوزه فروش نفت را پیش از امضای توافق مورد بحث وبررسی قرار دهد.
این نویسنده صهیونیست خاطرنشان کرد: "امارات متحده عربی حدود دو هفته پیش گوی سبقت را از ریاض در این زمینه ربود و سفیر خود را در ایران منصوب کرد و به این ترتیب، ائتلاف عربی ضدایرانی را که نتوانست چرخشی در سیاست تهران ایجاد کند، زیر پا گذاشت."
زوی برئیل پیش بینی کرد: "توافق (احتمالی) هسته ای اغلب تحریم های اعمال شده علیه ایران در دوره دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا را برطرف می کند؛ این امر بازار جهانی نفت را به روی ایران باز و امکان تجارت در عرصه بین المللی را برای تهران فراهم می کند و ضمنا حدود ۱۰۰ میلیارد دلار داراییهای مسدود شده در حساب های بانکی خارجی را به این کشور سرازیر کرده و زمینه سرمایه گذاری های بزرگ برای توسعه میدانهای نفتی و گازی و صنایع و زیرساخت های مربوطه را برای ایران میسر می کند."
این نویسنده صهیونیستی ادامه داد: ایران در شرایط تحریم موفق به فروش روزانه ۵۰۰ تا ۸۰۰ هزار بشکه نفت عمدتاً به چین شده و با امضای قرارداد هم می تواند در مرحله اول بیش از ۵۰ میلیون بشکه ذخیره خود را به بازار عرضه کند. بعلاوه آن پیشبینی میشود حدود ۲.۵ میلیون بشکه در روز روانه بازار کرده و پس از ترمیم صنعت نفت خود این رقم را به تولید بیش از ۳.۵ میلیون بشکه در روز افزایش دهد.
وی خاطرنشان کرد: ایران می خواهد مشتریان قدیمی نفت خود مانند هند، کره جنوبی و روسیه را بازپس گیرد.
زوی برئیل همچنین درباره همکاری های گازی ایران در سایه بحران جهانی انرژی تصریح کرد: یکی از نتایج مهم نشست چندی پیش تهران با حضور روسای جمهور ایران و ترکیه و پوتین، امضای یادداشت تفاهم بین تهران و مسکو در زمینه همکاری۱۰ میلیارددلاری روسیه برای توسعه میادین گازی ایران و همچنین سرمایه گذاری حدود ۱۰ میلیارد دلاری روسیه در حوزه میدانهای نفتی ایران بود.
این نویسنده صهیونیست افزود: بر اساس گزارشهای رسانههای ایران، برنامه همکاریها فراتر از اینهاست و این برنامه در پی تشکیل یک سازمان منطقهای مشابه اوپک برای بازار گاز با مشارکت روسیه و ایران و چند کشور دیگر منطقه است. با توسعه زیرساخت های مناسب، ایران می تواند اقدام فروش گاز به کشورهای همسایه از جمله عراق، ترکیه و اردن را آغاز کند و خط لوله انتقال گاز از طریق ایران به پاکستان با سرمایه گذاری روسها هم اکنون در دست اجرا است.
زوی برئیل در پایان نوشت: همکاری با ایران میتواند راه را برای دور زدن تحریمها برای روسیه هموار کند و به این ترتیب روسها امکان انتقال گاز به ایران و فرار از فشار تحریمها را پیدا می کنند؛ اقدامی که امکان عرضه گاز روسیه را حتی به کشورهای اروپایی فراهم می کند و به این ترتیب، ایران به مرکز جهانی فروش گاز تبدیل شود.
**ادامه دست و پا زدن های رژیم صهیونیستی برای ایجاد مانع در مسیر توافق هسته ای
اسحاق هرتزوگ رئیس رژیم صهیونیستی در ادامه دست و پا زدن های سران این رژیم اشغالگر برای ایجاد مانع در مسیر توافق هسته ای و رفع تحریم های ظالمانه علیه ایران، پس از سفر به آلمان و در دیدار با رئیس جمهوری این کشور، بر ادامه مخالفت تل آویو با پیشنویس احیای توافق هستهای تاکید کرد.
روزنامه تایمز اسرائیل نوشت که هرتزوگ پس از دیدار با فرانک والتر اشتاین مایر با بیان اینکه ایران آشکارا برای نابودی اسرائیل تلاش کرده است، گفت که جامعه بین المللی باید با جدیت، قاطعیت، و صراحت با آن برخورد کنند.
رئیس رژیم صهیونیستی با اشاره به اینکه برای متوقف ساختن ایران، «قراردادهای “بی خطر” و “آبکی” و منافع عظیم فایده نخواهد داشت.»،ادعا کرد: ایران «ثابت کرده که قابل اعتماد نیست» و اسرائیل مصمم و مقتدر از شهروندان خود و جامعهٔ یهودیان سراسر جهان دفاع خواهد کرد و ما از تمام متحدان خود توقع داریم در این دقایق قاطعانه کنار ما بایستند.»
به نوشته تایمز اسرائیل، هرتزوگ صبح یکشنبه (۱۳ شهریور) همزمان با پنجاهمین سالگرد کشتار ورزشکاران اسرائیلی در المپیک ۱۹۷۲ مونیخ به آلمان سفر کرد. حضور او در این مراسم، به علت مناقشه های موجود بر سر غرامت به اعضای بازماندهٔ خانواده های ۱۱ قربانی اسرائیلی حملهٔ ۱۹۷۲، تا آخرین دقایق قطعی نبود تا آنکه در هفتهٔ گذشته خانواده ها و دولت آلمان بر سر قراردادی به توافق رسیدند.
رئیس جمهوری آلمان نیز که در این مراسم، در کنار هرتزوگ سخن می گفت، از تأخیر پنج دهه ای برلین در قبول پرداخت بستهٔ غرامتی متناسب به خانواده های سوگوار ابراز تاسف کرد.
یائیر لاپید نخست وزیر رژیم صهیونیستی نیز دیروز با ابراز نگرانی از دستیابی به یک توافق احتمالی در چارچوب کنونی مذاکرات جاری رفع تحریم ها گفت که موضع تل آویو درخصوص توافق هسته ای تداوم فشار است.
وی افزود: رئیس موساد امروز به واشنگتن می رود تا موضع تل آویو درخصوص خطرات نهفته در توافق هسته ای ایران را شرح دهد.
**بورل: زمستان سختی در انتظار اروپا است
جوسپ بورل مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا یکشنبه شب اذعان کرد: زمستان سختی در انتظار اروپا است و شش ماه آینده سرنوشت ساز خواهد بود.
بورل افزود: اگر بحران را پشت سر بگذاریم و اتحاد خود را حفظ کنیم و تعادل نظامی ادامه یابد با فرا رسیدن فصل بهار، شرایط بهتری به خواهیم داشت.
وی خبر داد که تاثیر تحریمها بر اقتصاد روسیه به ویژه بر بخش فناوریهای پیشرفته در ماههای آینده تشدید خواهد شد.
بورل درباره محدودیت شهروندان روسی برای سفر به اتحادیه اروپا هم گفت: وزیران امورخارجه و دفاع اتحادیه اروپا گذرنامههای روسی که از مناطق اشغال شده اوکراین صادره شده است را به رسمیت نخواهند شناخت .
**طالبان: نیازی به احزاب سیاسی نیست
عبدالکریم حیدر، معین وزارت عدلیه طالبان در نشست گزارشدهی سالانۀ این وزارت گفت، در حال حاضر نیازی به فعالیت احزاب سیاسی نیست.
مقامهای وزارت عدلیه حکومت طالبان امروز در یک نشست خبری در کابل احزاب سیاسی افغانستان را به ایجاد تفرقه در میان مردم متهم کردند.
حیدر گفت، احزاب مردم افغانستان را از نظر زبانی، جغرافیایی و فرهنگی به گروه های مختلف تقسیم کردهاند. این احزاب بدون اینکه کشور را به نامهای مختلف تقسیم کنند و مشکلات رابرای مردم ایجاد کنند، معنا و کارکرد دیگری ندارند.
نمایندگان شماری از احزاب سیاسی میگویند، گروهی که مشروعیت داخلی و خارجی ندارد نمیتوانند در روند فعالیت احزاب سیاسی مانع ایجاد کنند.
در همین حال، حزب جنبش ملی افغانستان به رهبری عبدالرشید دوستم، معاون محمد اشرف غنی، رئیس جمهور مخلوع افغانستان میگوید، اقوام افغانستان حق دارند زیر چتر یک حزب فعالیت کنند و این حق آنان است.
احسان نیرو، سخنگوی گفت که طالبات به هیچ قوم و مذهبی در افغانستان احترام نمی گذارند؛ ادعایی که طالبان در گذشته آن را رد کردهاند.
نیرو افزود : از این که گروه طالبان فاقد مشروعیت سیاسی است و خود این گروه هنوز نتوانسته مشروعیت داخلی و خارجی را کسب کند و اینها هر تصمیمی را که مبنی بر احزاب میگیرند یک تصمیم غیرقانونی و غیر پذیرفته شده نزد مردم افغانستان است و اینها هیچگاه باور به تنوع اقوام و تنوع احزاب در افغانستان نداشته و ندارند.
به گفته وی، موجودیت احزاب در افغانستان و جهان یک اصل است و باید به این اصل احترام گذاشته شود.
**قتل یک خبرنگار در فلسطین اشغالی
رسانههای فلسطینی یکشنبه شب از کشته شدن یک خبرنگار در شهر ام الفحم واقع در فلسطین اشغالی خبر دادند.
"نضال اغباریه" به ضرب گلوله در شهر اشغالی ام الفحم کشته شده است.
براساس گزارش منابع محلی، خبرنگار یاد شده روز یکشنبه هدف تیراندازی قرار گرفت و وضعیت وخیمی داشت و سرانجام تلاش ها برای نجات جان وی مؤثر واقع نشد و بر اثر شدت جراحات وارده جان باخت.
براساس گزارش منابع بیمارستانی، اغباریه از ناحیه فوقانی بدنش هدف گلوله قرار گرفت و جان باخت.
منزل این خبرنگار نیز ژوئن ۲۰۲۱؛ حدود یک سال پیش نیز هدف تیراندازی قرار گرفت.
با کشته شدن این خبرنگار، شمار کسانی که از آغاز سال جاری میلادی در سرزمینهای اشغالی سال ۱۹۴۸ کشته شدند، به ۷۲ نفر رسیده است.
هیچ فرد یا گروهی مسؤولیت کشتن این خبرنگار را برعهده نگرفته است، اما نظامیان صهیونیستی در سه ماه گذشته دستکم دو خبرنگار فلسطینی از جمله «شیرین ابوعاقله» را با شلیک مستقیم گلوله کشتند.
**انصارالله: به عربستان برای توقیف نفتکشهای یمنی پاسخ مناسب می دهیم
مهدی المشاط رییس شورای عالی سیاسی یمن یکشنبه شب متعهد شد در صورت ادامه توقیف نفتکشهای یمنی توسط ائتلاف سعودی، پاسخ مناسب را نشان خواهد داد.
المشاط تصریح کرد: در صورتی که کشتی های حامل سوخت [وارد الحدیده] نشود، با اعضای شورای عالی سیاسی مشورت می شود تا تصمیم مقتضی اتخاذ شود.
وی درباره ترحک شورای انتقالی جنوب برای کنترل استانهای جنوبی نیز گفت: با خداوند عهد بستیم که کشورمان را حفظ کنیم و و از اتحاد و استقلال آن بریا دستیابی به حاکمیت کامل یمن دفاع کنیم.
المشاط تصریح کرد تا زنمانی که ارتش جمهوری یمن [اشاره به نیروهای جنبش انصارالله] وجود دارد، ما آمادگی تحمل سختیها و مشکلات را داریم و هیچ قدرتی نمی تواند اتحاد ما را از میان ببرد.
المشاط اقدامات اتخاذ شده از سوی ائتلاف در استانهای جنوبی یمن را اقدامات اشغالگرانه دانست که مشروعیت ندارد.
وی این اقدام را دلیلی برای ادامه جهاد ارتش و کمیتههای مردمی برای آزادسازی کامل خاک یمن اعلام کرد.
المشاط بروز مشکلات در استانهای جنوبی را به دخالتهای خارجی مرتبط دانست و تصریح کرد که اگر این دخالتها وجود نداشت، این مشکلات کاملا حل می شد.
رییس شورای عالی سیاسی یمن ضمن درخواست از مزدوران وابسته به کشورهای متجاوز برای پیوستن به عفو عمومی اعلام شده از سوی این گروه، افزود: دروازه عفو همچنان [به روی شما] باز است، جاه طلبیهای متجاوزان و اشغالگران (اشاره به ائتلاف سعودی) در برهه اخیر بیش از هر زمان دیگری افزایش یافته است.
انصارالله یمن روز پنجشنبه اعلام کرد که شمار کشتیهایی که همچنان در توقیف ائتلاف عربی است، به ۹ عدد رسیده است.
این ۹ فروند کشتی پس از آن افزایش یافت که این گروه یمنی از توقیف ۴ فروند کشتی جدید خبر داد که در مسیر خود به سوی بندر الحدیده در غرب یمن توسط ائتلاف توقیف شدند.
توقیف کشتیهای حامل سوخت یمن پس از آن اعلام می شود که هانس گراندبرگ فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور یمن چهارشنبه شب خطاب به طرفهای درگیر در این کشور گفت: از آنها میخواهم از فرصت آتشبس تمدید شده نهایت استفاده را برای تعهد و پایبندی کامل برای پایان دادن به درگیری ببرند.
توقیف کشتیهای سوخت یکی از موارد نقض آتش بس است که سازمان ملل متحد برای سومین بار طرفهای درگیر در یمن را به تمدید دوماهه آتشبس متقاعد کرده است.
از مهمترین مفاد آتش بس اعلام شده از فروردین ماه سال جاری، ورود ۱۸ کشتی حامل سوخت به بنادر الحدیده و اجازه دو پرواز رفت و برگشت هفتگی از فرودگاه صنعا بود.
گراندبرگ ۱۲ خرداد ماه برای دومین بار، از تمدید دو ماهه آتش بس در یمن خبر داد.
نخستین دور از آتش بس دوم آوریل (۱۳ فروردین ماه) توسط گراندبرگ در یمن برقرار شد و تاکنون سه دور از آن تمدید شده است.
**تعداد مبتلایان به کرونا در جهان کاهش و شمار مرگ و میرها افزایش یافت
تعداد موارد تایید شده ابتلا به ویروس کووید ۱۹ در جهان در ماه اگوست (ماه گذشته) حدود ۵ میلیون نفر کمتر از ماه قبل بوده است.
ابتلا به کرونا برای اولین بار از ماه می کاهش یافته است و ژاپن، کره جنوبی و روسیه بیشترین میزان شیوع ویروس کرونا را دارند.
بیشتر موارد ابتلای جدید در آسیا رخ داده است، در حالی که در اروپا میزان آلودگی بشدت کاهش یافته است.
تاس اعلام کرد که مرگ و میر، علیرغم کاهش ابتلا بشدت افزایش یافت. در سومین ماه تابستان حدود ۹۰ هزار نفر جان خود را از دست دادند که نسبت به مدت مشابه قبل حدود ۴۰ درصد بیشتر است.
بیشترین میزان شیوع کرونا در ژاپن ثبت شده است. در یک ماه بیش از ۶ میلیون مورد جدید در آنجا شناسایی شد. در نیمه دوم مردادماه، روزانه بیش از ۲۵۰ هزار نفر مبتلا به این ویروس ثبت شدند که ۲.۵ برابر اوج موج قبل بوده و بالاترین شاخص کل کشور برای همه گیری است.
در رتبه دوم از نظر بروز، کره جنوبی قرار دارد که در آن بیش از ۳.۶ میلیون بیمار مبتلا به کووید در ماه اوت ثبت شده است. در اواسط ماه، این ارقام از ۱۸۰ هزار مورد جدید فراتر رفت، اما تا پایان تابستان به نصف کاهش یافت. علاوه بر این، در ماه اوت رشد جدی در روسیه مشاهده شد. میزان بروز در کشور تا اوایل بهار افزایش یافته است. و در روزهای پایانی ماه اوت، حدود ۵۰ هزار نفر در روز در فدراسیون روسیه شناسایی شدند.
در بیشتر کشورهای اروپایی، اوج شیوع کووید در ماه جولای اتفاق افتاد، سپس میزان شیوع عفونت به شدت کاهش یافت. بنابراین، در فرانسه، در مقایسه با اواسط تابستان، میزان بروز ۱۰ برابر کاهش یافت و در پایان ماه اوت، حدود ۱۸ هزار مورد جدید در آنجا ثبت شد.
ابتلا در ایتالیا ۲۰ هزار نفر در روز که پنج برابر کاهش و در آلمان که بیش از ۳۰ هزار مورد در آن شناسایی شده، چهار برابر کاهش یافته است.
ایالات متحده همچنان در رتبه اول مرگ و میر قرار دارد. در ماه اوت، حدود ۱۵ هزار نفر در آنجا جان باختند، که تقریبا ۲ هزار نفر بیشتر از یک ماه قبل است. در رتبه دوم ژاپن قرار دارد که حدود هفت هزار و پانصد مرگ در آن ثبت شده است که پنج برابر بیشتر از ماه جولای است.
برزیل در رتبه سوم قرار دارد که حدود پنج هزار نفر در آن جان باختند که بیانگر کاهش ۳۰ درصدی نسبت به ماه قبل است.
**آمادگی بانک های غربی برای تبادل دارایی با روسیه / تاس : بورل اجازه نمی دهد
رئیس بانک VTBروسیه اعلام کرد که آمادگی بانک های غربی برای تبادل دارایی با مسکو آماده هستند اما جوسپ بورل رهبری سیاسی اتحادیه اروپا هنوز این اجازه را نمی دهد.
آندری کاستین افزود: بانک های غربی علاقه مند مبادله با روسیه هستند، اما مقامات سیاسی به آنها اجازه این کار را نمی دهند. فقط به نظر می رسد که در آنجا آزادی تجارت وجود دارد.
وی ادامه داد ما آمادهایم داراییهای خود را با داراییهای بانکهای خارجی در روسیه مبادله کنیم و تکرار میکنم، این برای آنان منفعت دارد. رهبری سیاسی اتحادیه اروپا هنوز اجازه انجام این کار را نمی دهد.
این بانکدار تاکید کرد که شرکتهای خارجی فرصت خروج از داراییها را دارند، زمانی که به عنوان بانکهای روسی که تحت تحریم قرار گرفتند، داراییهای خارجی "به سادگی به سرقت رفتند". "به عنوان مثال، بانک ما در آلمان. آنها می گویند که شما می توانید دارایی خود را بفروشید، اما پول دریافتی برای این کارحدود ۳ میلیارد یورو است، تا زمانی که تحریم ها برداشته شود، مسدود خواهد شد.
اداره نظارت مالی فدرال آلمان دهم آوریل اعلام کرد که ممنوعیت استفاده از حق رای توسط بانک VTB را از طریق یکی از شرکت های تابعه VTB Bank (Europe) SE معرفی کرد. بویژه، تنظیم کننده مالی SE را از دستورالعمل های VTB منع کرد. از آن زمان VTB هیچ کنترلی بر VTB Bank (Europe) SE ندارد و نمی تواند دارایی های مالی یا منابع اقتصادی خود را واگذار کند.
**حمله با چاقو در کانادا ۱۰ کشته و ۱۵ زخمی برجای گذاشت/ تعقیب دو مظنون
پلیس کانادا روز یکشنبه اعلام کرد که حملات با چاقو در ناحیه بومیان جیمز اسمیت کری و شهرک ولدون در استان ساسکاچوان دستکم ۱۰ کشته و ۱۵ مجروح بر جای گذاشت و نیرو های پلیس در تعقیب دو مظنون هستند.
رواندا بلک مور، دستیار کمیسر پلیس سواره سلطنتی کانادا در یک نشست خبری گفت که زخمی ها برای مداوا به بیمارستان منتقل شده اند.
وی افزود: «چندین نفر دیگر نیز مجروح شدهاند که ۱۵ نفر آنها به بیمارستانهای نواحی منتقل شدهاند.»
این مقام پلیس به نقل از رسانه های کانادا همچنین احتمال داد که شمار مجروحین بیشتر باشد که به طرق دیگر خود را به بیمارستان رساندهاند.
بنا به اعلام پلیس کانادا، این حادثه دو مظنون دارد که تلاشهای گستردهای برای دستگیری آنها آغاز شده است. این دو مظنون دیمین و مایل سندرسون نام دارند که ۳۰ و ۳۱ ساله هستند.
جامعه بومیان جیمز اسمیت کری که ۲ هزار و ۵۰۰ نفر جمعیت دارد، اعلام وضعیت اضطراری کرده است. همچنین از بسیاری از ساکنان استان ساسکاچوان نیز خواسته شده است در محلهایی که هستند پناه بگیرند.
ساسکاچوان از استانهای جنوبی کانادا و هممرز ایالتهای داکوتای شمالی و مونتانا در آمریکا است.
«جاستین ترودو»، نخست وزیر کانادا در پیامی که در توئیتر منتشر کرد به این رویداد واکنش نشان داد و گفت: حملات در ساسکاچوان وحشتناک و دلخراش است. من به کسانی فکر میکنم که یکی از عزیزان خود را از دست دادهاند و یا در این حادثه مجروح شدهاند.
**زلنسکی : ارتش اوکراین سه شهرک در جنوب و شرق را تصرف کرد
رئیس جمهور اوکراین اعلام کرد که ارتش این کشور موفق شده تا دو شهرک را در جنوب و یک شهرک در شرق کشور را تصرف و آزاد کند.
رویترز گفت که «ولودیمیر زلنسکی» به طور دقیق نگفت که این مناطق آزاد شده کجاست.
او اعلام کرد که در جلسه روز یکشنبه "گزارش های خوبی" از فرماندهان نظامی و رئیس اطلاعات خود دریافت کرده است.
هنوز از روسیه در باره این سخنان زلنسکی و آزاد سازی سه شهرک واکنش نشان نداده است.
زلنسکی از زمستان سخت و پیشرفت جنگ خبر داد و در پی آن رهبران اروپایی روز یکشنبه با وجود گزارش پیشرفت در ضد حمله علیه نیروهای روسیه به دنبال کاهش تاثیر قیمتهای بالای انرژی در سراسر این قاره بودند.
کریلو تیموشنکو، معاون دفتر رئیس جمهور، اوایل روز یکشنبه تصویری از سربازان در حال برافراشتن پرچم اوکراین بر فراز روستایی منتشر کرد که او آن را در منطقه جنوبی که کانون اصلی ضد حمله است، اعلام کرد.
تیموشنکو در یک پست فیس بوک روی عکسی از سه سرباز روی پشت بام ها که یکی از آنها پرچم اوکراین را روی یک پست نصب کرده است، نوشت: "ویسوکوپیلیا. منطقه خرسون. اوکراین. امروز."
**سقوط بالگرد نظامی ترکیه در شمال عراق
وزارت دفاع ترکیه از سقوط یک بالگرد نظامی این کشور در شمال عراق خبر داد.
وزارت دفاع ترکیه امروز دوشنبه در بیانیه کوتاهی اعلام کرد که یک فروند بالگرد نظامی ارتش این کشور در جریان فرود اضطراری در جریان عملیات نظامی در شمال عراق سقوط کرد.
در این بیانیه به جزئیات بیشتری درباره سقوط بالگرد و تلفات احتمالی آن اشاره ای نشد.
ارتش ترکیه تقریبا روزانه مناطق شمالی عراق را با توپخانه، هواپیما و بالگرد هدف قرار می دهد.
حملات هوایی و زمینی ترکیه به عراق در چند ماه اخیر با دستاوزیر مقابله با گروه مسلح موسوم به حزب کارگران کردستان ترکیه "پ.ک.ک" شدت یافته و در مرگبارترین حمله چندی پیش ارتش ترکیه مرکز گردشگری «په رخ» در مدیریت «زاخو» از منطقه «باتیفا» اقلیم کردستان عراق را با توپخانه هدف گرفت که باعث کشته شدن ۹ گردشگر و زخمی شدن ۲۲ نفر دیگر شد.
در پی این حمله اعتراض ها و موج محکومیت ها علیه ترکیه در عراق به اوج رسید و بسیاری از سیاستمداران و چهره ها و نخبگان در کنار فعالان شبکه های اجتماعی این اقدامات ترکیه را محکوم کردند. در همین راستا، شهروندان خشمگین عراقی آن زمان با حمله به دفتر صدور روادید ترکیه در نجف اشرف و چند شهر دیگر ، آن را تعطیل کردند و پرچم ترکیه را پایین کشیدند.
دولت عراق تاکنون بارها از ترکیه خواسته است تا به نقض حاکمیت این کشور پایان داده و نیروهای خود را از شمال عراق خارج کند.
**شب داغ کرانه باختری؛ درگیری شدید مبارزان فلسطینی با ارتش اسرائیل
کرانه باختری رود اردن از شب گذشته تا بامداد امروز دوشنبه شاهد درگیری های شدید مبارزان فلسطینی و نظامیان رژیم صهیونیستی بود.
مبارزان فلسطینی بامداد امروز به سمت پست نظامی ارتش رژیم صهیونیستی در منطقه "بیت فوریک" در شرق شهر نابلس تیراندازی کردند.
آنها همچنین به سمت نیروهای ارتش رژیم صهیونیستی به هنگام یورش آنها به اردوگاه العین در منطقه نابلس تیراندازی کرده و به تبادل آتش پرداختند.
درگیری هایی نیز بین جوانان فلسطینی با نیروهای اشغالگر به هنگام یورش آنها به شهر نابلس روی داد.
نیروهای اشغالگر هنگام عقب نشینی از این شهر نیز هدف تیراندازی مبارزان فلسطینی قرار گرفتند.
نیروهای رژیم صهیونیستی بامداد امروز به شهر طوباس حمله کردند و مبارزان فلسطینی نیز به سمت آنها آتش گشودند. گردان های طوباس وابسته به سرایا القدس شاخه نظامی جنبش جهاد اسلامی فلسطین اعلام کرد که مبارزان این گردان ها نیروهای رژیم صهیونیستی را هنگام یورش آنها به طوباس هدف رگبار گلوله قرار دادند.
نظامیان رژیم صهیونیستی در شهرک قباطیه در جنوب جنین نیز هدف تیراندازی قرار گرفتند.
زندان "عوفر" در غرب رام الله در کرانه باختری نیز هدف تیراندازی قرار گرفت و منابع محلی گفتند که ارتش رژیم صهیونیستی حضور نیروهای خود در ورودی این زندان را تقویت کرد.
نیروهای اشغالگر همچنین به محله الطیره در شهر رام الله یورش بردند و جوانان فلسطینی با آنها به مقابله پرداختند.
در همین حال، شبکه تلویزیونی "کان" رژیم صهیونیستی از زخمی شدن چهار نظامی این رژیم در جریان پرتاب یک بمب دست ساز به سمت آنها خبر داد.
همزمان یک خودروی نظامی رژیم صهیونیستی دو جوان فلسطینی را در نابلس زیر گرفت. نیروهای ارتش رژیم صهیونیستی چند جوان فلسطینی از جمله " محمد غوارده" و "أنور السباعنه" و "امین السعدی" را نیز در شهر جنین بازداشت و چند نفر دیگر را زخمی کردند.
دستکم یک جوان فلسطینی نیز از ناحیه سر هدف اصابت گلوله اشغالگران قرار گرفته و به بیمارستان منتقل شد.
افزایش مبارزه مسلحانه گروههای مقاومت فلسطین بویژه در دو شهر نابلس و جنین که اسطوره مقاومت در کرانه باختری به شمار می روند، بیش از پیش سران رژیم صهیونیستی را نگران کرده است.
**پیشبینی تحلیلگران درباره افزایش بیسابقه قیمت گاز
روزنامه گاردین به نقل از تحلیلگران پیش بینی کرد تعطیلی خط لوله روسیه برای مدتی نامعلوم، قیمت گاز را احتمالا به بالاترین حد خود خواهد رساند.
گاردین نوشت: همزمان، تعداد فزایندهای از تولیدکنندگان انگلیسی گفتهاند که در حال کاهش تولید یا کاهش فرصت های شغلی بهعنوان نتیجه مستقیم قبضهای «خارج از کنترل» انرژی هستند.
بسیاری از مفسران هشدار داده اند که بهای انرژی در اروپا که در سال گذشته به دلیل کاهش جریان گاز از روسیه، نزدیک به ۴۰۰ درصد افزایش یافته است، با باز شدن بازارها در روز دوشنبه افزایش بیشتری خواهد یافت. این افزایش پس از آن رخ می دهد که مسکو ضربالاجل تعیین شده تا روز شنبه برای از سرگیری جریان گاز از طریق خط لوله نورد استریم ۱ را لغو کرد. روسیه اعلام کرده در مدت تعمیر و نگهداری از این خط لوله به آلمان یک نقص جدید را کشف کرده است.
«ناتان پایپر» تحلیلگر نفت و گاز در شرکت سرمایه گذاری انگلیسی «اینوستک» گفت: ما در هفته آینده منتظر قیمت های بی سابقه گاز در سراسر انگلیس و اروپا هستیم، زیرا تاثیر محدودیت های طولانی مدت عرضه گاز روسیه با تعطیلی نامحدود خط لوله نورد استریم ۱ از سوی روسیه بروز می کند.
وی با پیش بینی اینکه قیمت گاز همچنان نوسان داشته باشد، گفت: با این حال، نکته کلیدی و نگرانکننده این است که اکنون اواسط تابستان است و با افزایش تقاضا برای گرمایش در زمستان، قیمتها میتوانند بالاتر روند... جهش بزرگ قیمت در هفته آینده تبعات عمدهای بر سقف قیمت انرژی انگلیس و هزینه ها خواهد داشت.
«آندریاس شرودر» رئیس بخش تجزیه و تحلیل انرژی در شرکت مشاوره ای «ای سی ای اس»، گفت: انگلیس از نظر تاثیر قیمت های گاز در وضعیت متفاوتی با کشورهای بسیار وابسته به انرژی روسیه مانند آلمان قرار دارد. با این حال بازارهای عمده فروشی اروپا تأثیر قابل توجهی بر قیمت های پرداخت شده در انگلیس دارند. قیمت ها در انگلیس تا حدی به بازارهای قاره اروپا گره خورده است.
خط لوله نورد استریم ۱ که از زیر دریای بالتیک به آلمان می گذرد، تا پیش از این حدود یک سوم گاز صادراتی روسیه به اروپا را تامین می کرد، و تا قبل از توقف جریان برای تعمیر و نگهداری در هفته گذشته، با ظرفیت ۲۰ درصد کار می کرد.
هزینههای بیسابقه انرژی به دلیل افزایش قیمت گاز، تا پیش از این برخی از صنایع انرژی بر از جمله تولیدکنندگان کود و آلومینیوم را مجبور به کاهش تولید کرده است و دولتهای اروپایی را وادار کرده است تا میلیاردها دلار را برای کمک به خانوادهها به برنامههای خود اختصاص دهند.
«ژاکوب مندل» از اعضای شرکت تحقیقات انرژی «آئورا»، گفت اروپا برای کاهش تاثیر چنین کاهشی به وارد کردن گاز از منابع دیگر نیاز دارد.
یک شرکت تجاری پیشرو در صنعت تولید، موسوم به «میک یو.کی» گفت که بحران کنونی کسب و کارها شرکت ها را با یک انتخاب جدی مواجه میکند: اگر کمک ها بزودی در راه نباشند باید تولید را کاهش دهند یا بهطور کلی کسب و کارهای خود را تعطیل کنند.
حدود ۱۳ درصد از صاحبان کسب و کار گفته اند که در حال حاضر ساعت کار خود را کاهش داده یا از تولید در دوره های اوج قیمت انرژی اجتناب می کنند و ۷ درصد نیز گفته اند تولید را برای دوره های طولانی تر متوقف می کنند.
**اسرائیلهیوم: انتفاضه سوم شروع شده است
یک رسانه چاپ تلآویو، افزایش حملات علیه اشغالگران صهیونیست در سراسر مناطق اشغالی را به معنای شروع انتفاضه سوم ارزیابی کرد.
روزنامه اسرائیل هیوم در گزارشی به نقل از منابع فلسطینی نوشت: انتفاضه سوم شروع شده است.
این رسانه صهیونیستی به نقل از این منابع تصریح کرد: این حملات (علیه نظامیان صهیونیست) پایان ماجرا نیست و آغاز مرحله جدیدی از تحولات در مناطق (اشغالی) است.
منابع فلسطینی در گفت وگو با این رسانه صهیونیست بر تداوم جهاد و مبارزه برای پایان دادن به اشغالگری صهیونیست ها تاکید و اعلام کردند که اجازه نخواهند خون شهدای مبارزه پایمال شود.
کرانه باختری رود اردن از روز گذشته تا بامداد امروز دوشنبه شاهد درگیری های شدید مبارزان فلسطینی و نظامیان رژیم صهیونیستی بود.
همچنین، مبارزان فلسطینی بامداد امروز به سمت پست نظامی ارتش رژیم صهیونیستی در منطقه "بیت فوریک" در شرق شهر نابلس تیراندازی کردند. آنها به سمت نظامیان ارتش رژیم صهیونیستی به هنگام یورش آنها به اردوگاه العین در منطقه نابلس تیراندازی کرده و به تبادل آتش پرداختند.
درگیری هایی نیز بین جوانان فلسطینی با نیروهای اشغالگر به هنگام یورش آنها به شهر نابلس روی داد و مبارزان فلسطینی به مقابله مسلحانه با نظامیان صهیونیست پرداختند.
نیروهای رژیم صهیونیستی بامداد امروز به شهر طوباس نیز حمله کردند و مبارزان فلسطینی نیز به سمت آنها آتش گشودند. گردان های طوباس وابسته به سرایا القدس شاخه نظامی جنبش جهاد اسلامی فلسطین اعلام کرد که مبارزان این گردان ها نیروهای رژیم صهیونیستی را هنگام یورش آنها به طوباس هدف رگبار گلوله قرار دادند.
نظامیان رژیم صهیونیستی در شهرک قباطیه در جنوب جنین نیز هدف تیراندازی قرار گرفتند.
زندان "عوفر" در غرب رام الله در کرانه باختری نیز هدف تیراندازی قرار گرفت و منابع محلی گفتند که ارتش رژیم صهیونیستی حضور نیروهای خود در ورودی این زندان را تقویت کرد.
نیروهای اشغالگر همچنین به محله الطیره در شهر رام الله یورش بردند و جوانان فلسطینی با آنها به مقابله پرداختند.
در همین حال، شبکه تلویزیونی "کان" رژیم صهیونیستی از زخمی شدن چهار نظامی این رژیم در جریان پرتاب یک بمب دست ساز به سمت آنها خبر داد.
همزمان یک خودروی نظامی رژیم صهیونیستی دو جوان فلسطینی را در نابلس زیر گرفت. نیروهای ارتش رژیم صهیونیستی چند جوان فلسطینی از جمله " محمد غوارده" و "أنور السباعنه" و "امین السعدی" را نیز در شهر جنین بازداشت و چند نفر دیگر را زخمی کردند.
دستکم یک جوان فلسطینی نیز از ناحیه سر هدف اصابت گلوله اشغالگران قرار گرفته و به بیمارستان منتقل شد.
مهم ترین عملیات دیروز رزمندگان فلسطینی مربوط به حمله رزمندگان فلسطینی به اتوبوس حامل نیروهای تیپ ویژه گولانی بود که در منطقه غور اردن رخ داد و موجب زخمی شدن هفت نظامی صهیونیست شد.
افزایش مبارزه مسلحانه گروههای مقاومت فلسطین بویژه در دو شهر نابلس و جنین که اسطوره مقاومت در کرانه باختری به شمار می روند، بیش از پیش سران رژیم صهیونیستی را نگران کرده است.
**جمعیت هند به سرعت رو به کاهش است
سوبرانیام جایشانکار وزیر امور خارجه هند در اظهاراتی ضمن اعلام روند کاهشی شدید جمعیت کشورش، پیامدهای سیاست کنترل جمعیت را خطرناک ارزیابی کرد.
«سوبرامانیام جایشانکار» وزیر امور خارجه هند گفت که نرخ رشد جمعیت کشورش به شدت رو به کاهش است. وی دلایل این امر را تحصیل، آگاهی اجتماعی و غیره دانست.
هند هم اکنون نزدیک به یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون نفر جمعیت دارد که بعد از چین، دومین کشور پرجمعیت جهان است.
جایشانکار در اظهاراتی افزود: اندازه خانواده های هر یک از ما با گذر زمان رو به کوچک شدن است. وزیر امور خارجه هند با توجه به شرایط کنونی پیامدهای کنترل جمعیت را خطرناک ارزیابی کرد و یادآور شد در برخی کشورها تعادل جنسیتی به هم خورده و این به نفع هیچ جامعه ای نیست.
موضع هند در قبال جنگ اوکراین
وی درباره موضع هند در قبال جنگ اوکراین گفت که هند با اتخاذ موضع مستقل در قبال جنگ اوکراین، احساسات بسیاری از کشورهای دیگر را بیان کرد. وزیر امور خارجه هند در عین حال خاطرنشان کرد که برای موضع گیری در این خصوص فشار زیادی بر کشورها وارد می شود اما در چنین شرایطی، هند موضع مستقل در قبال جنگ اوکرایل در پیش گرفت.
**کره جنوبی؛ مسن ترین کشور جهان در سال ۲۰۴۴
اداره آمار کره جنوبی روز دوشنبه گزارش داد که انتظار می رود این کشور در سال ۲۰۴۴ به دلیل روند سریع پیری جمعیت، به کشوری تبدیل شود که نسبت به سایر کشورهای جهان، بیشترین آمار را در جمعیت افراد ۶۵ ساله یا بالاتر دارد.
خبرگزاری کره جنوبی (یونهاپ) نوشت: بر اساس داده های جدید پیش بینی میشود که نسبت شهروندان سالخورده در کره جنوبی ۳۶.۷ درصد از کل جمعیت این کشور را در سال ۲۰۴۴ تشکیل دهد که از سالمندترین کشور جهان یعنی ژاپن با ۳۶.۵ درصد پیشی خواهد گرفت.
زمان بندی تعیین شده برای این که کره جنوبی بزرگترین جمعیت افراد مسن را در جهان داشته باشد نسبت به پیش بینی سال ۲۰۱۹ یک سال به جلو افتاده است. قبلا اداره آمار کره جنوبی پیش بینی کرده بود که این کشور در سال ۲۰۴۵ بیشترین جمعیت افراد سالخورده در جهان را داشته باشد.
این داده ها بر اساس پیش بینی سازمان ملل از جمعیت جهان و پیش بینی اداره آمار کره جنوبی در سال ۲۰۷۰-۲۰۲۰ برای جمعیت کره جمع آوری شده است.
داده های جدید نشان میدهد که کره جنوبی با سرعت بیشتری دچار پیری میشود، در حالی که جمعیت کل این کشور در سال گذشته همزمان با نرخ پایین زاد و ولد به طور مزمن کاهش یافت.
احتمال می رود که سهم افراد ۶۵ ساله یا بالاتر در سال جاری به ۱۷.۵ درصد از کل جمعیت کره جنوبی برسد و در سال ۲۰۷۰ به ۴۶.۴ درصد خواهد رسید.
انتظار می رود کره جنوبی در سال ۲۰۲۵ به یک جامعه بسیار سالمند تبدیل شود که در آن نسبت افراد ۶۵ ساله و بالاتر به ۲۰ درصد از کل جمعیت خواهد رسید. این کشور در سال ۲۰۱۷ نیز به یک جامعه سالخورده تبدیل شد، زیرا نسبت این افراد از ۱۴ درصد بالاتر رفت.
نسبت جمعیت در سن اشتغال- یا افراد ۱۵ تا ۶۴ ساله - در سال ۲۰۱۲ به ۷۳.۴ درصد رسید و در سال ۲۰۲۲ به ۷۱ درصد کاهش یافته است. داده ها نشان می دهد که این آمار احتمالا در سال ۲۰۷۰ به ۴۶.۱ درصد کاهش خواهد یافت.
کارشناسان هشدار دادند که کره جنوبی ممکن است با یک شوک جمعیتی ناشی از کاهش جمعیت و پیری سریع مواجه شود که اگر به سرعت به این موضوع رسیدگی نشود، از سال ۲۰۴۰-۲۰۳۰ آغاز خواهد شد.
در همین حال، دادهها نشان میدهد که انتظار میرود مجموع جمعیت کره جنوبی و شمالی در سال ۲۰۲۸ میلادی به ۷۷.۸ میلیون نفر برسد.
جمعیت کره جنوبی برای اولین بار در سال ۲۰۲۱ کاهش یافت. این در شرایطی است که انتظار می رود جمعیت کره شمالی در سال ۲۰۳۳ به اوج خود برسد.
**شهادت یک جوان فلسطینی در جنوب جنین
وزارت بهداشت فلسطین از شهادت یک جوان ۱۹ ساله به ضرب گلوله نظامیان صهیونیست در جنوب جنین خبر داد.
وزارت بهداشت فلسطین صبح امروز دوشنبه اعلام کرد که «طاهر محمد زکارنه» جوان فلسطینی که در درگیریهای اخیر شهرک قباطیه در جنوب جنین از ناحیه سر به ضرب گلوله نظامیان اسرائیلی زخمی شده بود، بر اثر شدت جراحات وارده به شهادت رسیده است.
نظامیان صهیونیست عصر جمعه هم یک جوان فلسطینی را در شمال شرق شهر الخلیل در کرانه باختری به شهادت رساندند.
سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی مدعی شد که این جوان، یک شهرکنشین صهیونیست را در نزدیکی منطقه «کریات ۴» در شهر الخلیل با چاقو زخمی کرده بود.
با گذشته ۷۵ سال از اشغال فلسطین و ناامیدی مردم این کشور به آزادسازی سرزمین خود از راه های سیاسی و مذاکره، گرایش به مبارزه و حمایت از گروه های مقاومت که به دنبال آزادی فلسطین هستند، افزایش پیدا کرده است.
دو جوان فلسطینی نیز سحرگاه پنجشنبه گذشته بر اثر یورش صهیونیستها به اردوگاه آوارگان بلاطه در شرق نابلس و محله ام الربط در شهر البیره در کرانه باختری به شهادت رسیدند.
** اصرار به حمایت از اوکراین تا انکار دمکراسی
مواضع دولت آلمان در حمایت کامل از اوکراین موضوع پوشیدهای نیست اما این روند به تازگی با اظهارات وزیر امور خارجه این کشور جنجالی شده و این سوال را ایجاد کرده که این حمایتها در آلمان و به شکل کلیتر اروپا تا کجا پیش خواهد رفت.
از آغاز جنگ اوکراین که هفتمین ماه خود را میگذراند، کشورهای اروپایی با اتخاذ موضعی واحد جبهه غربی را در برابر مسکو تشکیل دادند و به هر شکل ممکن کییف را در این نبرد و آنچه «مقاومت قهرمانانه» خواندند، یاری کرده اند.
یکی از مهمترین اقدامات انجام شده، اعمال تحریمهای اقتصادی علیه روسیه بود. اتحادیه اروپا تاکنون ۶ بسته تحریم را علیه مسکو تصویب کرده است که بر مبنای آخرین مورد آن صادرات نفت مسکو به کشورهای عضو تا پایان سال ۲۰۲۲ (دی ماه) بهطور کامل متوقف میشود. این تحریمها تا کنون با افزایش بهای سوخت و افزایش بی سابقه تورم در این کشورها منجر شده است.
پیشینه خبر
در هفتههای اخیر کشورهای اروپایی نگران از قطع گاز روسیه و نزدیک شدن به فصل سرد، مردم را به همراهی بیشتر با تصمیمات و تدابیر دولتی فرامیخوانند. این در حالی است که افزایش تورم و رکود در اروپا به دنبال افزایش سرسامآور قیمت سوخت و انرژی، مردم اروپا را خشمگین کرده و این روند نارضایتی مردم این قاره را به دنبال داشته و میتواند با تبدیل شدن به اعتراضهای خیابانی در آینده نزدیک به بحرانی اجتماعی - سیاسی تبدیل شود.
در حالی که آلمانیها در اعتراض به افزایش بهای سوخت به خیابانها آمده اند، آنالنا بائربوک وزیر امور خارجه آلمان در نشستی با همتایان اروپاییاش در پراگ گفت: به مردم اوکراین قول میدهم تا زمانی که به ما نیاز داشته باشند در کنار آنها خواهیم بود، مهم نیست که رایدهندگان آلمانی چه فکر میکنند.
این اظهارات در نشستی با عنوان «تهدید آشکار و کنونی دمکراسی: چگونه باید به آن پاسخ داد؟» مطرح شد و بیش از هر چیز مساله دمکراسی را در کشورهای پیشرفته اروپایی به چالش کشید.
اهمیت مساله
بائربوک با اشاره به تحریمهای روسیه گفت: این تدابیر تا هر زمان که اوکراین به ما نیاز داشته باشد، ادامه خواهد یافت.
وزیر امور خارجه آلمان در ادامه تاکید کرد: اکنون با فصل زمستانی مواجه هستیم که ما سیاستمداران دموکراتیک به چالش کشیده خواهیم شد. مردم به خیابان رفته و میگویند نمیتوانیم پول انرژی خود را بپردازیم. و من می گویم « بله می دانم، بنابراین ما در زمینه اقدامات اجتماعی به شما کمک می کنیم». اما نمی خواهم بگویم «بسیار خوب پس تحریم ها علیه روسیه را متوقف می کنیم». ما در کنار اوکراین خواهیم ایستاد و این بدان معناست که تحریم ها باقی خواهند ماند. همچنین در فصل زمستان، حتی اگر برای سیاستمداران واقعاً سخت باشد.
این اظهارات درحالی مطرح شد که بر اساس برآورد اداره آمار فدرال آلمان (دستاتیس)، نرخ تورم ماه اوت سال گذشته ۵.۳ درصد بود که این رقم امسال در همین ماه به ۷.۹ درصد رسیده که بالا رفتن قیمت انرژی تأثیر قابل توجهی بر این افزایش داشته است. بهای انرژی در آلمان در اوت امسال ۳۵.۶ درصد بیشتر از مدت مشابه سال قبل بوده است. قیمت مواد غذایی نیز بالاتر از میانگین سالانه بوده و به ۱۶.۶ درصد افزایش یافته است.
به تازگی اداره فدرال حفاظت از قانون اساسی آلمان که یک نهاد ضدجاسوسی است نیز نسبت به بروز تظاهرات گسترده در این کشور به دلیل تورم بالا ابراز نگرانی کرد و آن را غیرقابل مقایسه با ناآرامی هایی گذشته دانست.
اما آنچه بیش از نرخ تورم و نگرانی از تامین سوخت مردم آلمان را نگران میکند، بیتوجهی سیاستمداران به اصول دمکراسی و خواست آنان است. آن هم در حالی که بر پایه آخرین نظرسنجیها بیشتر مردم از تصمیمهای دولت در سیاستهای ضد روسی آن حمایت میکنند.
اظهارات بائربوک از همین منظر مورد انتقاد مردم و سیاستمداران قرار گرفت. یک روز پس از این سخنان، هشتگی که خواستار استعفای رهبر سابق سبزها شده بود در شبکه های اجتماعی آلمان منتشر شد. آلیس وایدل، رهبر حزب آلترناتیو برای آلمان (AfD) در پارلمان، گفت: کسی که به منافع رای دهندگان آلمانی اهمیت نمیدهد، جایی در یک دفتر وزارتی ندارد. انتقاداتی نیز از سوی حزب چپ افراطی و نیز حزب دمکرات –مسیحی (محافظه کار سابق حاکم CDU ) وارد شد.
آرمن پائولوس هامپل، قانونگذار سابق از حزب آلترناتیو برای آلمان نیز گفت: اظهارات فکر نشده بائربوک راه را برای انتقاد اپوزیسیون باز کرده است.
وی همچنین وزیر خارجه آلمان را زنی قوی خواند که نگرشش برای کشور مناسب نیست و افزود: او از عبارت های ناشیانه استفاده می کند.
ارزیابی
تاثیر دیگر سخنان بائربوک ایجاد دو دستگی میان احزاب همگراست. به گفته هامپل، الگوی رفتاری وزیر خارجه با حزب «سبزها» مطابقت دارد. اما «صلحطلبان رادیکال» را از خود دور میکند. سخنان تند او همچنین بر تنش های فزاینده با شرکای سوسیال دموکرات او که خواهان ادامه یافتن واردات گاز از روسیه هستند، افزوده است.
با بالاگرفتن اعتراض ها به سخنان وزیر خارجه آلمان، این وزارتخانه مساله «اخبار جعلی» را مطرح و عنوان کرده ویدئوی اظهارات بائربوک دستکاری شده است.
پیتر پتاسک، افسر ارتباطات راهبردی این وزارتخانه در توئیتی نوشت: تعجب می کنم که اجازه میدهیم اتحاد ما به این سادگی گسسته شود.
با اینحال مکس بلومنتهال خبرنگار در توئیتی با انتشار فیلم اظهارات وزیر خارجه آلمان تقطیع ویدئو را تایید کرد اما نوشت: در اصل مطلب، تفاوت چندانی وجود ندارد. بائربوک میگوید که رایدهندگان آلمانی برای اینکه چه مقدار از پولشان به جیب جنگ سالاران اوکراینی ریخته میشود، حرفی ندارند.
دیروز (یکشنبه) دنیس شمیگال نخست وزیر اوکراین در نخستین سفر خارجی خود در دوره جنگ به آلمان رفت و ابراز امیدواری کرد که برلین به یک بازیگر پیشرو در کمک به کی یف برای ایجاد سامانه دفاع هوایی تبدیل شود.
وی در این سفر با تقدیر از «کمکهای نظامی، مالی، بشردوستانه و سیاسی آلمان» در مدت جنگ، به نیاز بیشتر کشورش به تجهیزات نظامی اشاره کرد.
**دستهای پشت پرده آژانس امنیت ملی آمریکا در حمله سایبری به دانشگاه هوافضای چین
یک منبع آگاه اعلام کرد شواهدی دال بر دست داشتن آژانس امنیت ملی آمریکا(NSA) در حمله سایبری به سیستم ایمیلهای دانشگاه هوافضای چین وجود دارد.
در ۲۲ ژوئن دانشگاه پلی تکنیک نورث وسترن از حمله سایبری هکرهای خارجی به سیستم ایمیلهای استادان و دانشجویان خبر داد. یک روز پس از حمله سایبری پلیس در بیانیه ای اعلام کرد هکرها اطلاعات علمی و شخصی افراد را مورد هدف قرار دادند.
یک منبع آگاه در مصاحبه با این روزنامه گفت این حمله با کد " shotXXXX " توسط آژانس امنیت ملی آمریکا انجام شده است. علاوه بر این سرپرست این حمله سایبری شخصی به نام «راب جویس» متولد ۱۳ سپتامبر ۱۹۶۷ بوده که کار خود را به عنوان مشاور امنیتی در اکتبر ۲۰۱۷ آغاز کرده است و در سال ۲۰۱۸ به عنوان مشاور امنیتی کاخ سفید انتخاب شده و اکنون مدیر امنیت سایبری آمریکاست.
در این عملیات سایبری ۱۳ هکر از آمریکا دست داشتند.
تحقیقات نشان می دهد در سال های اخیر ده ها هزار حمله سایبری از سوی آژانس امنیت ملی آمریکا علیه چین انجام شده که کنترل تعداد زیادی از وسایل شبکه را بدست آورده و اطلاعاتی به ارزش بیش از ۱۴۰ گیگابایت را دزدیده است.
**زلزله ۵.۳ ریشتری شرق افغانستان را لرزاند
صبح امروز (دوشنبه) زمین لرزه ای به بزرگی ۵.۳ درجه در مقیاس امواج درونی زمین بخشهایی از شرق افغانستان را به لرزه در آورد.
این زمینلرزه حوالی ساعت ۲ و ۳۰ دقیقه بامداد امروز رخ داده و مرکز آن در عمق ۱۰ کیلومتری زمین در جلالآباد، مرکز ولایت ننگرهار بوده است. این زلزله در کابل نیز احساس شده است.
برخی منابع افغان در اولین گزارش های خود، از کشته شدن دست کم شش نفر و مجروح شده حدود ۱۰ نفر بر اثر این زمین لرزه خبر داده اند
این زمینلرزه ولایتهای لغمان و کنر را نیز تکان داده است.
جنوبشرق افغانستان در اوایل تابستان امسال شاهد یک زمینلرزه مرگبار بود که جان بیش از هزار نفر را گرفت.
**مقام ایالتی آمریکا: خشونت و اختلال انتخابات میاندورهای را تهدید می کند
یک مقام ارشد ایالت میشیگان مهم ترین نگرانی و تهدید در انتخابات میاندوره ای پیش رو در آمریکا را آشوب و اختلال در برگزاری این انتخابات دانست.
خبرگزاری رویترز با انتشار این خبر نوشت: «جوسلین بنسون» (Jocelyn Benson) مقام ارشد ایالت میشیگان و یکی از ناظران و مسئولان انتخاباتی دراین ایالت آمریکا، گفت که مسئولان انتخاباتی در آمریکا، خشونت و اختلال بالقوه را بزرگترین تهدید در برگزاری انتخابات میاندوره ای ماه نوامبر (آبان ماه) در این کشور می دانند.
به گفته این مقام دولتی از حزب دموکرات، مسئولان انتخاباتی از هردو حزب دموکرات و جمهوریخواه با مقام های پلیس و دیگر مقام های برقرار کننده نظم عمومی در ارتباط هستند تا از برگزاری انتخابات در هشتم ماه نوامبر (۱۷ آبان ماه) در برابر اخلالگران و آشوب طلبان محافظت کرده و به این قبیل افراد یادآورد شوند که رفتار اغتشاش طلبانه آنان چه عواقبی در پی خواهد داشت.
بنابراین گزارش بنسون با واهمه از آنچه در جریان برگزاری و اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا توسط هواداران سفید پوست ترامپ در ششم ژانویه ۲۰۲۱ برابر با ۱۷ دی ماه ۱۳۹۹ روی داد، گفت: ما در هرزمینه ای و بیش از هر زمان دیگری خود را برای برگزاری این انتخابات آماده کرده ایم.
به نوشته این رسانه، ایالت میشیگان طی سال های اخیر به کانون توجه موارد ارتکاب جرم در سطوح بالا در زمینه های مرتبط با مسائل انتخابات بدل شده است، همچنین در جریان برگزاری انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا یک گروه از افراد مسلح حامی ترامپ قصد ربودن «گرچن وایتمر» (Gretchen Whitmer) فرماندار این ایالت را داشتند که پلیس درنهایت ۱۳ نفر از این افراد را دستگیر کرد.
این گزارش می افزاید: اشاره این مقام ارشد میشیگان به وجود خطر اختلال در روند رای گیری در آمریکا درمورد فروش برخی دستگاه های رای گیری در سایت های اینترنتی از جمله تارنمای «eBay» است.
انتخابات میاندوره ای آمریکا براساس برنامه اعلام شده، قرار است ۱۷ آبان ماه برگزار شود و بسیاری از تحلیلگران شکست حزب دموکرات و از دست دادن اکثریت در دو مجلس سنا و نمایندگان را به علت ضعف دولت بایدن، پیش بینی می کنند.
در این دور از انتخابات تمامی ۴۳۵ کرسی مجلس نمایندگان، ۳۵ کرسی از یکصد کرسی مجلس سنا و همچنین انتخاب برخی فرمانداران ایالتی آمریکا به رقابت نامزدها گذارده می شود.
**خشم و نارضایتی کارکنان «گوگل» از جنایات رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان
مدیر سابق بازاریابی تولیدات آموزشی شرکت «گوگل»پس از استعفای از سمت خود در این شرکت گفت که «جنایات اسراییل علیه فلسطینیان خشم و نارضایتی کارکنان گوگل را برانگیخته است».
«ارییل کورین» مدیر سابق بازاریابی تولیدات آموزشی شرکت «گوگل» در گفتوگو با پایگاه خبری «عربی ۲۱» تصریح کرد: «از زمان استعفایم (هفته جاری) تاکنون، شمار کارکنان شرکت گوکل که علنا مخالفت خود را با انعقاد قرارداد وحشتناک این شرکت با صاحبان طرح اسراییلی «نیمبوس» اعلام میکنند، افزایش یافته است».
کورین توضیح داد: «طرح "نیمبوس" قراردادی است یک میلیارد دلاری که گوگل با دولت و ارتش اسراییل آن را منعقد کرده است. هدف از بکارگیری این طرح زیرنظر گرفتن فلسطینیان و آزار رساندن به آنان است».
وی افزود: «من و یکی از همکارانم به نام «گابریل شوبینر»، جزو اولین کسانی بودیم که علنا به این طرح اعتراض کردیم؛ چراگه به تجربه بارها شاهد اعمال تبعیض و آزار و اذیت گوگل علیه فلسطینیان بودهایم».
مدیر سابق بازاریابی تولیدات آموزشی شرکت گوگل گفت : «هم اکنون کارکنان گوگل به شدت با اعمال تبعیض و آزار و اذیت فلسطینیان از سوی شرکت گوگل که در راستای اهداف و خواستههای اسراییلیها صورت میگیرد، مخالفت میکنند».
وی با اشاره به درخواست خود از کارکنان گوگل برای پیوستن به اتحادیه کارکنان شرکت گوگل تأکید کرد که این اتحادیه در حمایت از فلسطینیان نقش اساسی ایفا کرده و طرح های ضد اخلاقی همچون طرح نیمبوس را رد کرده است.
**کاهش ارزش یورو در برابر دلار/ تحلیلگران: روند نزولی همچنان ادامه دارد
در پی توقف عرضه گاز از روسیه به اروپا، ارزش یورو در برابر دلار آمریکا به پایینترین حد ۲۰ سال گذشته رسید و این در حالی است که تحلیلگران می گویند روند کاهشی با توجه به ادامه بحران انرژی همچنان تداوم دارد.
در پی تشدید بحران انرژی در اروپا و توقف عرضه گاز از سوی روسیه و پیش بینی زمستان سرد پیش رو، ارزش یورو و سهام اروپا کاهش یافت.
این خبرگزاری آمریکایی افزود: پس از اعلام شرکت دولتی "گازپروم" روسیه در روز جمعه مبنی بر توقف عرضه گاز از خط لوله اصلی "نورد استریم" به اروپا، کشورهای کلیدی این قاره به رهبری آلمان از در پیش گرفتن اقداماتی با هدف مقابله با بحران هزینههای زندگی و قیمت انرژی خبر دادند.
از این رو، یورو به عنوان واحد پول کشورهای عضو اتحادیه اروپا نیز امروز دوشنبه تا ۰.۷ درصد کاهش یافت و به ۹۸.۸۳ سنت آمریکا رسید که پایین ترین نرخ از سال ۲۰۰۲ به این سو بشمار می رود. پیش از تصمیم بانک مرکزی اروپا در اواخر هفته، شاخص سهام "یورو استاکس ۵۰" (متعلق به شرکت های مستقر در منطقه یورو) نیز تا ۳.۳ درصد کاهش یافت.
«رودریگو کاتریل» استراتژیست ارزی بانک ملی استرالیا در این خصوص گفت: یورو با توجه به تاثیر کامل قطع عرضه گاز روسیه به اروپا، روند نزولی بیشتری دارد. وی افزود: بدون گاز رشد اقتصادی هم در کار نیست.
بحران انرژی از زمان آغاز جنگ در اوکراین باعث افزایش شدید قیمت کالاها شده و به روابط میان کرملین و اروپا آسیب رسانده است. این امر برای نخستین بار در ماه گذشته سبب کاهش ارزش یورو در برابر دلار آمریکا شد که در ۲۰ سال گذشته بی سابقه بوده است. تنش در عرضه انرژی در آستانه زمستان تهدیدی برای فشار بیشتر بر اقتصاد منطقه یورو در بحبوحه افزایش هزینه های زندگی است.
در پی تشدید بحران در اروپا آلمان به عنوان اقتصاد برتر این قاره دیروز یکشنبه از طرحی به ارزش حدود ۶۵ میلیارد یورو (۶۵ میلیارد دلار) با هدف مقابله با تورم خبر داد و فنلاند نیز اعلام کرده با یک طرح ۱۰ میلیارد دلاری بازار برق را تثبیت خواهد کرد. سوئد نیز روز شنبه با هدف جلوگیری از بحران مالی گسترده تر، ۲۳ میلیارد دلار کمک اضطراری برای شرکت های برق خود در نظر گرفته است.
همزمان تحلیلگران شرکت خدمات مالی و بانکداری گلدمن ساکس پیشبینی کرده اند که ظرف سه ماه آینده ارزش یورو در برابر دلار آمریکا به ۹۷ سنت می رسد.
**انفجار در نزدیکی سفارت روسیه در کابل
برخی منابع خارجی از وقوع انفجاری در منطقه ای از کابل در نزدیکی سفارت روسیه خبر دادند.
یک منبع آگاه در گفت و گو با خبرگزاری اسپوتنیک روسیه از وقوع انفجاری در کابل، در منطقه ای که ساختمان سفارت روسیه در افغانستان در آن قرار دارد، خبر داد. این منبع آگاه گفته است که در انفجار ممکن کسانی کشته و زخمی شده باشند ولی تاکنون در خصوص کارمندان سفارت اطلاعاتی در دسترس نیست.
منابع خبری افغانستان نیز از وقوع انفجار در منطقه دارلامان کابل خبر دادند.
منابع رسمی افغانستان تاکنون اطلاعات دقیقی در این زمینه اعلام نکرده اند.
برخی منابع خبری اعلام کردند این انفجار در نتیجه یک عملیات انتحادی درمقابل یکی از دربهای سفارت روسیه رخ داده و طبق اطلاعات اولیه، تعدادی هم در این انفجار مجروح شده اند.
برخی منابع هم از تیراندازی نیروهای طالبانب به سمت عامل انتحاری در نزدیک سفارت روسیه خبر داده اند.
**انگلیس درخاک خود به شهروندان اوکراینی آموزش نظامی می دهد
انگلیس در اقدامی با مشارکت سایر کشورهای غربی با گسترش برنامه آموزش نظامی به شهروندان اوکراینی تاکنون حدود ۴۷۰۰ نفر را تحت آموزش نظامی برای مقابله با روسیه قرار داده است.
تارنمای شبکه خبری اسکای نیوز با انتشار این خبر نوشت: حدود چهار هزار و ۷۰۰ شهروند اوکراینی در پایگاه هایی واقع در جنوب، جنوب غرب و جنوب شرق انگلیس از ابتدای ماه ژوئن گذشته تحت آموزش های نظامی قرار گرفته اند تا نیاز نیروی رزمی «کی یف» در قبال تهاجم روسیه تامین شود.
تارنمای خبری اسکای نیوز در ادامه نوشت: این دوره های آموزشی نظامی از سه تا پنج هفته بوده و این آموزش ها در خاک انگلیس و به دور از تهدید حملات موشکی روسیه در درون خاک اوکراین، صورت می گیرد.
این رسانه انگلیسی افزود: کشورهایی همچون کانادا، نیوزیلند، سوئد، هلند، دانمارک، فنلاند، نروژ و لیتوانی در زمینه این آموزش های نظامی با طرف انگلیسی مشارکت و همکاری دارند.
بنابراین گزارش «بن والاس» (Ben Wallace) وزیر دفاع انگلیس درباره گسترش این آموزش های نظامی مدعی شد: ما باید هر آنچه که می توانیم برای اوکراینی ها انجام دهیم تا آنها قادر به دفاع از کشورشان در برابر تهاجم روسیه باشند و تا زمانی که لازم باشد به این کار ادامه خواهیم داد.
اسکای نیوز افزود: وزیر دفاع انگلیس تاکنون چهار بار از مراکز آموزش به شهروندان اوکراینی بازدید کرده است.
بنابراین گزارش دوره اصلی ارائه شده دراین برنامه، بنابر آموزش پایه پیاده نظام ارتش انگلیس، شامل حمل و کار با اسلحه، کمک های اولیه در میدان جنگ، تاکتیک های گشت زنی و وسایل نقلیه است؛ آموزش های پیشرفته تر نیز شامل جنگ سنگر و جنگ شهری، عملیات سوار بر خودرو و تمرینات میدان نبرد در محیط های جنگی شبیه سازی شده می باشد.
مسکو در پی نادیده گرفتن نگرانی های امنیتی خود از سوی غرب در ۵ اسفند ۱۴۰۰ به اوکراین حمله کرد وطرف های غربی که مدعی حمایت از کی یف هستند گزینه های سیاسی برای حل این بحران را کنار گذارده و گزینه تامین تسلیحات نظامی محدود برای روشن نگاه داشتن این جنگ را دنبال می کنند.
**نارضایتی از نخست وزیر ژاپن رکورد شکست
براساس نظرسنجی عمومی نارضایتی از «فومیو کشیدا» نخست وزیر ژاپن و کابینهاش برای نخستین بار در این کشور به ۴۰ درصد رسید.
مردم ژاپن در نظرسنجی عمومی با ابراز نگرانی از اینکه آیا نخست وزیر این کشور و حزبش از قید روابط با "یکپارچگی کلیسا " رها میشوند یا خیر نارضایتی خود به فومیو کشیدا و کابینهاش را برای نخستین بار با بیش از ۴۰ درصد رای ناراضی نشان دادند.
افشاگریهایی درباره ارتباط دراز مدت با کلیسایی که در دهه ۱۹۵۰میلادی در کره جنوبی تاسیس شده بود و مراسم ازدواج نخست وزیر ژاپن در کلیسا از ۸ ژوئیه هنگامی که «شینزو آبه» نخست وزیر سابق این کشور ترور شد برای کشیدا به مشکلی جدی تبدیل شده است. قاتل شینزو آبه گفته بود مادرش از سوی کلیسا ورشکسته شده بود و شینزو آبه را به دلیل ترفیع کلیساها در کشور مقصر میدانست.
براساس داده های نظرسنجی «یومیوری شیمبون» نارضایتی از نخست وزیر ژاپن و کابینه اش از ۳۴ درصد در ماه گذشته به ۴۱ درصد رسیده است و برای نخستین بار از سال گذشته که در ژاپن به نخست وزیری رسیده این رقم از ۴۰ درصد بالاتر رفته است.
فومیو کشیدا هفته گذشته از پیوند و ارتباط حزب حاکم دموکرات لیبرال با کلیسا عذرخواهی کرد و اعلام کرد حزبش با اتخاذ " سیاست حزبی " به چنین ارتباطاتی پایان خواهد داد.
پیش تر نخست وزیر ژاپن با توجه به کاهش محبوبیت دولتش به پارهای اصلاحات و تغییرات در اعضای کابینه و افراد اجرایی حزبش تن داد و با درنظر گرفتن ترور «شینزو آبه» نخست وزیر سابق هرگونه ارتباط دولت با گروههای مذهبی را قطع کرد.
**نگرانی فرانسه از دور زدن تحریمها توسط روسیه
رئیس دستگاه دیپلماسی فرانسه در مورد استفاده روسیه از کشورهایی که به تحریم نپیوسته اند به عنوان بستر برای دور زدن تحریمهای غرب ابراز نگرانی کرد.
کاترین کولونا وزیر امور خارجه فرانسه که قرار است عصر امروز به ترکیه سفر کند، گفت: اروپا، آمریکا و برخی کشورهای متحد دیگر تحریمهایی را علیه روسیه وضع کردند و برخی دیگر همانند ترکیه سیاست های تحریم را اعمال نکردند.
وی در مصاحبه با رادیو «ار.ت. ال» فرانسه تاکید کرد: بسیار مهم است که مطمئن شویم کشورهایی که به تحریمها نپیوستند بهعنوان بستری برای دور زدن تحریم های اعمالی از سوی بخش عمده جامعه جهانی، مورد استفاده قرار نگیرند.
کولونا در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه تحریمها علیه روسیه اروپا را متاثر کرده است و این اروپائیان هستند که بیش از مسکو هزینه جنگ اوکراین را به ویژه در زمینه انرژی میپردازند، گفت: تحریم ها علیه روسیه نتیجه داشته و هر روز بیش از پیش تاثیر آن نمایان میشود.
وی هدف این سفر را تشویق اقدامات «مثبت» آنکارا و اطمینان خاطر از سازگاری سیاست این کشور با تلاش های سازمان ملل عنوان کرد.
بر پایه این گزارش، پس از آنکه با میانجیگری ترکیه نخستین محموله غلات از بندر اودسای اوکراین خارج و روانه مقصد شد، رجب طیب اردغان روز شنبه در مورد نیروگاه هستهای زاپاراوژیا، به همتای روس خود پیشنهاد میانجی گری داده است.
لو فیگارو نوشت: ترکیه همزمان روابط خوبی با مسکو و کییف دارد؛ در حالی که برای اوکراین پهپاد نظامی تامین میکند، سیاست تحریمهای اقتصادی غرب علیه روسیه را نیز اعمال نمی کند.
کولونا همچنین با تاکید بر موضع کشورش در مورد ضرورت گفتوگو به شیوهها و شکلهای مختلف، افزود: باید با همه طرفها صحبت کرد به ویژه اگر موارد اختلافی وجود داشته باشد که مساله گفتوگو را ضروریتر میکند.
وی گفت وگوی تلفنی امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه را با همتایان روس و اوکراینی عامل تسهیل و زمینهساز بازدید ماموران آژانس بینالمللی انرژی اتمی از نیروگاه زاپوروژیا، خواند و افزود: این بازدید برای تضمین امنیت نیروگاه اهمیت بسیاری داشت و خطر تشدید تنش را کاهش داد.
وی افزود: هیچکس نمی خواهد در تاسیسات هسته ای در اروپا حادثه ای رخ دهد.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بیتوجهی غرب به نگرانیهای امنیتی مسکو، استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوگانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت. در ۲۳ فوریه (۴ اسفند) و تنها یک روز پیش از آغاز جنگ اوکراین، شورای اتحادیه اروپا در واکنش به این اقدام نخستین بسته تحریمی را علیه روسیه تصویب کرد.
پوتین روز پنجشنبه ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰) نیز عملیات نظامی که آن را «عملیات ویژه» و طرف غربی آن را «تهاجم نظامی» در اوکراین خواندند، آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو - کییف به رویارویی نظامی تغییر وضعیت داد. جنگ اوکراین با همه تبعات گسترده سیاسی، نظامی، اقتصادی، اجتماعی و حتی فرهنگی و زیستمحیطیاش همچنان ادامه دارد.
اتحادیه اروپا تاکنون شش بسته تحریم را علیه روسیه تصویب کرده است که بر مبنای آخرین مورد آن صادرات نفت مسکو به کشورهای عضو تا پایان سال ۲۰۲۲ (دی ماه) بهطور کامل متوقف میشود. این تحریمها تا کنون با افزایش بهای سوخت به افزایش بی سابقه تورم در این کشورها منجر شده است.
**ونزوئلا: آمریکا بدون لغو تحریمها به دنبال برقراری روابط در حوزه انرژی است
«کارلوس فاریا» وزیر امور خارجه ونزوئلا گفت که دولت آمریکا بدون لغو تحریمها علیه این کشور آمریکای جنوبی، فقط برای عادیسازی روابط در حوزه انرژی و نه روابط دیپلماتیک به ونزوئلا نزدیک شده است.
کارلوس فاریا در مصاحبه با شبکه تلویزیون دولتی ونزوئلا، افزود: این نزدیکی به «نیکلاس مادورو» رئیسجمهوری (ونزوئلا) برای عادیسازی روابط، ابتکار دولت ایالات متحده بود؛ اما روابط نه از منظر دیپلماتیک و برای برچیدن تحریمها و اقدامات قهری بلکه عادیسازی برای تبادل انرژی بود.
به گفته رئیس دستگاه دیپلماسی ونزوئلا، برقراری مجدد همکاریها در زمینه انرژی، «در حال حاضر مورد علاقه ایالات متحده است» و این امر نشان داد رئیسجمهوری ونزوئلا همواره برای گفتوگو با کشورهایی که با دولت او دشمنی داشتهاند، تمایل دارد.
وی خاطر نشان کرد: مادورو گفت بله، ما آماده هستیم تا روابط را از سر بگیریم زیرا این امر، شرایط را برای اینکه بتوان عادیسازی در سیاست را آغاز کرد، فراهم میکند. در انتظار بازخورد هستیم.
فاریا افزود: گفته میشود «جو بایدن» رئیسجمهوری آمریکا منتظر انتخابات میاندورهای در ماه نوامبر است تا پس از آن بتواند روابط با دولت مادورو را به صورت شفافتری برقرار کند.
به نوشته تارنمای اسپوتنیک موندو، وزیر امور خارجه ونزوئلا در بخشی از مصاحبه خود به موضوع تحریمها علیه روسیه به دلیل جنگ اوکراین اشاره کرد و گفت: تحریمهای اعمال شده از سوی آمریکا و اروپا علیه روسیه بر همکاری این کشور اوراسیا با ونزوئلا در زمینه انرژی تاثیر میگذارد.
فاریا با بیان اینکه بیش از ۱۰ هزار تحریم علیه دولت و ملت روسیه اعمال شده است، تاکید کرد: این تاثیر بر همکاریهای دو کشور به دلیل اقدامات علیه سیستم مالی روسیه است.
وزیر امور خارجه ونزوئلا در تشریح اثر دومینویی تحریمهای غرب علیه مسکو گفت: آمریکا، اتحادیه اروپا، ژاپن و کانادا بیشترین آسیب را از اقداماتی که خودشان علیه مسکو اعمال کردند، متحمل میشوند و اقتصاد این کشورها از طریق این اقدامات (علیه روسیه)، با تورم بالا، کمبود محصولات، بهای انرژی، هیدروکربن، بنزین، گازوئیل و گاز تحت تاثیر قرار گرفته است.
دولت ونزوئلا در ژانویه ۲۰۱۹ و به دنبال حمایت آمریکا از «خوان گوایدو» رهبر مخالفان پس از پیروزی مجدد مادورو در انتخابات ریاست جمهوری، روابط با واشنگتن را قطع کرد. دولت جو بایدن در ۱۷ می (۲۷ اردیبهشت)، لغو بخشی از تحریمها علیه ونزوئلا را اعلام کرد و به شرکتهای نفتی آمریکا و اروپا اجازه داد مذاکرات و فعالیتهای خود در ونزوئلا را از سر بگیرند. با این حال، دولت ونزوئلا خواستار لغو همه اقدامات قهری یکجانبه اعمال شده توسط واشنگتن علیه کاراکاس است.
**اسلام آباد: طالبان افغانستان، دست از انتقاد از پاکستان بردارد
روزنامه اکسپرس تریبون پاکستان گزارش کرد حکومت شهباز شریف نخست وزیر این کشور از طالبان خواسته که علناً از اسلام آباد انتقاد نکند.
سه مقام رسمی پاکستان هشدار دادند انتقاد علنی مقامهای طالبان از اسلام آباد به روابط دو کشور آسیب میزند.
این منابع رسمی که نامی از آنان برده نشده گفتند طالبان نباید همانند حکومتهای پیشین افغانستان، پاکستان را برای هر رویدادی در افغانستان مقصر بدانند.
آنها همچنین گفتند که اسلامآباد از مقامهای ارشد طالبان توقع چنین انتقادات تند رسمی را ندارند. زیرا، پاکستان از طالبان پس از بازگشت به قدرت، حمایت زیادی کرده است.
برپایه این گزارش، پاکستان بزرگترین حامی طالبان به حساب میآید و رهبران این گروه در زمان جنگ علیه حکومت پیشین افغانستان، در این کشور بسر میبردند.
این در حالی است که اخیراً مساله حمله هواپیماهای بدون سرنشین آمریکایی در افغانستان به ویژه در مسئله ترور رهبر القاعده در کابل، تنشهایی را میان حکومت طالبان و پاکستان ایجاد کرده است.
ملامحمد یعقوب مجاهد وزیر دفاع حکومت طالبان هفته گذشته گفت هواپیماهای بدون سرنشین آمریکای از طریق خاک پاکستان وارد افغانستان میشوند.
وی از دولت پاکستان خواست اجازه استفاده از حریم خود را برای حمله به افغانستان ندهد.
دولت پاکستان نیز بلافاصله ادعای ملامحمد یعقوب مجاهد را رد کرد.
**هاآرتص: کرانه باختری در آستانه انفجار است
نگرانی از تشدید تنش در هفتههای اخیر در فلسطین اشغالی، بهویژه در کرانه باختری، عمده ترین و بزرگترین دغدغه مطرح در مذاکرات مقامات امنیتی رژیم صهیونیستی است که به دلایل مختلف خود را در مواجهه با آن دست بسته می بینند.
"عاموس هرئیل" نویسنده روزنامه صهیونیستی هاآرتص در مطلبی در این زمینه نوشت: توافق هسته ای جدید غرب با ایران، اختلافات بر سر مرزهای دریایی بین اسرائیل و لبنان و تهدیدهای حزب الله مسائل عمده مطرح در مذاکرات مقامات امنیتی تل آویو است، ولی دغدغه اصلی، موضوع مشترک و اولویت اول همه این نشست ها و گفت وگوهای مسوولان امنیتی، نگرانی از تشدید تنش در هفتههای اخیر در اسراییل و بهویژه در کرانه باختری است.
این رسانه صهیونیستی، خطر احتمالی گسترش تنش در کرانه باختری را مهمترین تهدید دانسته و عنوان کرده، «امروز کرانه باختری بیشترین مقدار سلاح را در اختیار دارد؛ سلاحهای خودکار در خیابانهای کرانه باختری به وفور یافت می شود و همه هسته های مقاومت به راحتی می توانند سلاح بدست آورند. یک منبع ارشد امنیتی در ارتش این واقعیت را نتیجه قاچاق سلاح از مرز اردن، سرقت سلاح از داخل اسراییل (سرزمین های اشغالی) و نیز از پایگاه های ارتش اسراییل (رژیم صهیونیستی) دانسته است».
بنابر این گزارش، سرویسهای اطلاعاتی اسرائیل نمی توانند پیش بینی کنند که انقلاب کرانه باختری کی و از کجا آغاز خواهد شد و این درحالی است که انتقادها از محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در داخل سرزمین های فلسطینی افزایش یافته و رقابتها برای جانشینی وی علنی شده است.
"این واقعیتها را همه مسولان اسرائیلی می دانند ولی غلبه راستگرایان بر فضای سیاسی و گوش سپردن به اظهارات آتی نتانیاهو، مانع اقدام دولت انتقالی در این راستا و برداشتن گام هایی برای تحکیم موقعیت تشکیلات خودگردان است. "
"به نظر می رسد که رقابت و خصومت "یاییر لاپید" نخست وزیر و "بنی گانتس" وزیر جنگ او (تنها سیاستمداری که علاقه ای به برقراری رابطه مستقیم و مستمر با تشکیلات خودگردان فلسطین ندارد) بر این موضوع سایه انداخته است. " "ترس از متهم شدن به چپگرایی، دست اعضای دولت لاپید را برای هرگونه اقدام و تغییر بسته و تصمیم گیران حرفه ای نیز همتی برای به صدا درآوردن زنگ هشدار عمومی نمی کنند؛ این درحالی است که سطح هشدار در منطقه به بالاترین حد خود رسیده و همه باید هرلحظه، آماده انفجار(فلسطینی ها) و خارج شدن اوضاع از کنترل باشیم. "
بنابر این گزارش، شهرکهای اسراییلی (صهیونیست نشین) در کرانه باختری با گذشت زمان گسترده شده اند و به لطف استقرار واحدهای مسکونی پراکنده شهرک نشینان، هر روز هم گسترده تر می شوند، اما موج تنش ها و جنگ محتمل پیش رو با فلسطینیان ساکن کرانه باختری، لزوم حفاظت از این مناطق مسکونی و محافظت دائمی از تعداد روزافزون شهرک نشینان (صهیونیست) را دوچندان کرده است.
**مخالفت دمشق با شرکت در اجلاس الجزایر و طرح موضوع بازگشت سوریه به اتحادیه عرب
وزیر خارجه سوریه ضمن اعلام عدم مشارکت کشورش در اجلاس سران عرب که قرار است طی روزهای اول و دوم نوامبر آینده در الجزایر برگزار شود، بر مخالفت دمشق با طرح موضوع بازگشت سوریه به اتحادیه عرب در اجلاس الجزایر تأکید کرد.
وزارت خارجه الجزایر با صدور بیانیهای اعلام کرد که «رمطان لعمامره» وزیر خارجه این کشور امروز (دوشنبه) با فیصل مقداد همتای سوری خود تماس تلفنی برقرار کرده است .
در ادامه بیانیه آمده است: «این تماس در راستای ادامه روند مشورتهای الجزایر با کشورهای عربی به منظور گرد آوردن تمامی شرایط لازم جهت دستیابی به موفقیت در اجلاس سران عرب انجام گرفت و رابطه سوریه با اتحادیه عرب یکی از مسائل مورد بحث در این تماس بوده است».
وزارتخانه یاد شده در ادامه توضیح داد : «مقداد در تماس مذکور تأکید کرد که کشورش ترجیح می دهد طی اجلاس سران عرب در الجزایر موضوع حضور مجدد سوریه در این اجلاس مطرح نشود».
بر اساس این بیانیه صادر شده، فیصل مقداد ابراز داشت که این موضع سوریه برآمده از مشارکت دمشق در حفظ یکپارچگی جهان عرب در مقابل چالشهای شکل گرفته ناشی از اوضاع کنونی منطقه و جهان است.
در بیانیه وزارت خارجه الجزایر همچنین آمده که وزیران خارجه دو کشور ابراز امیدواری کردند که اجلاس سران عرب در بردارنده نتایج مثبتی باشد و باعث بهبود شرایط و تقویت روابط میان کشورهای عرب به منظور پیشبرد رویکرد مشترک جهان عرب شود.
با آنکه سوریه یکی از کشورهای بنیانگذار اتحادیه عرب است و در فراهم کردن زمینه تاسیس اتحادیه کشورهای عربی، نقش موثری ایفا کرد، درگیریهای داخلی و خشونتهایی که به دنبال درگیری های نظامی در سال ۲۰۱۱ دامن این کشور را گرفت و به تعلیق عضویت سوریه در اتحادیه عرب منجر شد.
در نشست فوقالعاده وزیران خارجه اتحادیه عرب که روز ۱۲ نوامبر ۲۰۱۱ در مقر این اتحادیه در قاهره برگزار شد، وزرای خارجه کشورهای عربی تمدید عضویت سوریه در این اتحادیه را به رای گذاشتند و در نتیجه تعلیق عضویت سوریه در اتحادیه عرب با ۱۹ رای موافق، یک رای ممتنع و دو رای مخالف تصویب شد.
ادامه درگیری و تشدید خشونت در سوریه در طول چندین سال گذشته، مانع از بازگشت این کشور به آغوش جهان عرب و بازپسگیری کرسی سوریه در اتحادیه عرب شد.
شماری از کشورهای عربی از جمله امارات متحده عربی و بحرین در سال ۲۰۱۸ و به دنبال کاهش درگیری و خشونت در سوریه درصدد برآمدند روابط خود را با سوریه از سر بگیرند و سفارتخانههای خود در دمشق را باز کنند. با گذشت زمان و کاهش روزافزون جنگ در سوریه، مسیر بهبود روابط سوریه با شمار بیشتری از کشورهای عربی هموار شد و در نتیجه برخی از کشورهای عربی خواستار بازگشت سوریه به اتحادیه عرب شدند.
اکنون در حالی که قرار است نشست سران اتحادیه عرب در روزهای اول و دوم نوامبر ۲۰۲۲ در الجزایر برگزار شود، دولت الجزایر میکوشد مسیر بازگشت سوریه به اتحادیه عرب را هموار کند.
در همین حال، عبدالمجید تبون، رئیسجمهوری الجزایر، یکشنبه شب نهم مرداد ماه در یک مصاحبه تلویزیونی اعلام کرد که کشورش به طور جدی شرکت سوریه عضو موسس اتحادیه عرب در نشست سران کشورهای عربی در اوایل نوامبر آینده در الجزایر را پیگیری میکند.
رئیسجمهوری الجزایر حضور سوریه در میان کشورهای عربی را یک امر بدیهی دانست و افزود که سوریه یکی از اعضای موسس اتحادیه عرب است و نقش موثر دمشق در امور جهان عرب را نمیتوان نادیده گرفت.
اتحادیه عرب با نام کامل اتحادیه کشورهای عربی در ۲۲ مارس ۱۹۴۵ با شش عضو موسس یعنی مصر، عربستان سعودی، عراق، سوریه، لبنان و اردن تاسیس شد. این اتحادیه یک سازمان بینالمللی منطقهای متشکل از کشورهای عمدتا عربیزبان است. تعداد ۲۲ کشور عضو این اتحادیهاند که ۱۰ کشور آفریقایی و ۱۲ کشور آسیاییاند.
**ریانووستی: حدود ۲۰ نفر در انفجار نزدیک سفارت روسیه در کابل کشته یا زخمی شدند
خبرگزاری ریانووستی روسیه دقایقی قبل اعلام کرد بر اثر انفجار انتحاری ظهر امروز دوشنبه در نزدیکی سفارت روسیه در کابل، دست کم ۱۵ تا ۲۰ نفر کشته و یا زخمی شده اند. وزارت امور خارجه روسیه کشته شدن دو دیپلمات این کشور در کابل بر اثر این انفجار را تایید کرده است.
در میان جان باختگان این حمل انتحاری، دست کم دو نفر از کارکنان سفارت روسیه در کابل هستند.
مقامات امنیتی افغانستان می گویند در اولین برآوردها، دست کم ۸ نفر کشته شده اند و چند دیپلمات هم بین جان باختگان وجود دارد. ۱۵ نفر دیگر هم زخمی شده اند.
برخی منابع نیز از زخمی شدن چند دیپلمات روس خبر می دهند.
هنوز هیچ فرد یا گروهی مسئولیت این حمله انتحاری را برعهده نگرفته است.
انفجار امروز کابل در منطقه دارالامان این شهر رخ داد و علت این انفجار، یک عملیات انتحاری اعلام شده است.
هنوز اخبار رسمی از تعداد مجروحان و جان باختگان منتشر نشده است.
نیروهای امنیتی طالبان اجازه دسترسی خبرنگاران و تصویر برداران به محل انفجار را نمی دهند.
برخی اخبار تایید نشده از کشته یا زخمی شدن دست کم یکصد نفر در این انفجار حکایت دارد.
**پروازهای شرکت هواپیمایی چین به ایران به زودی از سرگرفته میشود
شرکت هواپیمایی چاینا سادِرن(China Southern Airlines) روز دوشنبه با صدور بیانیه ای اعلام کرد فعالیت مجدد در مسیر پروازی تهران – شهر ارومچی چین از سر گرفته می شود.
در بیانیه این شرکت هواپیمایی آمده است که خطوط هوایی جنوبی چین در نظر دارد پروازها به تهران و ارومچی را از ۹ اکتبر(۱۷ مهر ماه امسال) از سر گیرد و در شروع فعالیت، هفته ای یک پرواز رفت و برگشت از سوی این شرکت هواپیمایی چینی بین تهران و ارومچی انجام خواهد شد.
دفتر نمایندگی این شرکت هواپیمایی چین در تهران نیز ضمن تایید این خبر، اعلام کرد که این شرکت چینی با هفته ای یک پرواز بین تهران و ارومچی ، فعالیت خود در مسیر ایران را از سر خواهد گرفت و در آینده ممکن است تعداد این پروازها و نیز تعداد مقصدها افزایش یابد.
به منظور جلوگیری از شیوع کرونا، همه مسافران ملزم هستند پنج روز قبل از سوار شدن در هواپیما، قرنطینه شوند.
از زمان شیوع کرونا پروازهای بین ایران و چین به حداقل رسیده است. در مدت شیوع کرونا فقط شرکت هواپیمایی ماهان هفته ای یک پرواز بین ایران و چین داشته است.
شهروندان ایران و چین به ویژه تجار و دانشجویان بارها خواستار افزایش پروازها بین دو کشور بوده اند و راه اندازی این خط پروازی جدید، خبر خوبی برای شهرواندن هر دو کشور محسوب می شود.
افزایش پروازها بین ایران و چین می تواند به تقویت روابط دو کشور به ویژه در زمینه تردد دانشجویان و تجار و در مجموع به توسعه مناسبات دو طرفه از جمله در حوزه های بازرگانی و فرهنگی کمک کند.
**آغاز دومین دور نشست رهبران سیاسی عراق بدون حضور جریان صدر
دومین نشست رهبران سیاسی عراق تحت عنوان «گفتوگوی ملی»، بدون حضور جریان صدر آغاز شد.
دور دوم نشست رهبران سیاسی عراق امروز (دوشنبه) در حالی بنا به دعوت مصطفی الکاظمی نخست وزیر دولت پیشبرد امور برگزار شده است که در آن هیچ یک از نمایندگان جریان صدر حضور ندارند.
در همین رابطه، شبکه خبری الجزیره به نقل از یک منبع مطلع در دستگاه نخستوزیری عراق گزارش داده که جریان صدر در این نشست نیز حضور نداشته و تلاشهایی وجود دارد که این جریان برای مشارکت در دورهای آتی متقاعد شود.
دور نخست این نشست اواسط مردادماه گذشته و به دعوت الکاظمی با حضور همه جریانهای سیاسی عراق به جزء جریان صدر برگزار شده بود.
صدر پیش از این ضمن رد دعوت نخست وزیر عراق برای گفت و گو اظهار داشت که گفت و گو هیچ فایدهای ندارد؛ به خصوص پس از اینکه به گفته وی، مردم حرف خود را زدند.
در همین حال، ائتلاف چارچوب هماهنگی شیعی عراق حمایت خود را از مسیر قانون اساسی برای رسیدگی به بحرانهای سیاسی و دستیابی به منافع مردم از جمله انتخابات زودهنگام پس از تحقق اجماع ملی و ایجاد فضای امن، اعلام کرد.
در همین راستا، «نوری المالکی» رئیس ائتلاف دولت قانون عراق پیش از این درخواست صدر را رد کرد و گفت که درخواستها برای انحلال پارلمان عراق و برگزاری انتخابات زودهنگام را رد میکند؛ مگر آنکه جلسات مجلس فعلی به شکل طبیعی برگزار شود.
چارچوب هماهنگی شیعی عراق سوم مرداد ماه بیانیهای منتشر کرد که در آن «محمد شیاع السودانی» با اجماع اعضای این چارچوب به عنوان نامزد نخست وزیری عراق معرفی شد و جریان صدر به آن اعتراض کرد.
تحصن صدریها باعث شد تا سایر جریانهای سیاسی و مسئولان این کشور طی دو هفته اخیر موضعگیری کرده و با توجه به حساسیت شرایط عراق خواهان خویشتنداری و حل و فصل اختلافات از طریق گفت وگو شوند و بر لزوم حفاظت از نهادهای قانونی این کشور تاکید کرده و از مقتدا صدر بخواهند تا با چارچوب هماهنگی وارد گفت و گو شود.
انتخابات زودهنگام پارلمانی عراق در دهم اکتبر ۲۰۲۱ (۱۸ مهرماه ۱۴۰۰) برگزار شد که جریانهای سیاسی این کشور به دلیل اختلافهای سیاسی تاکنون و با وجود گذشت ۱۰ ماه از برگزاری این رویداد نتوانستهاند دولت جدید تشکیل دهند.
**افزایش بهای نفت در آستانه نشست اوپک پلاس
بهای نفت امروز (دوشنبه) در بازارهای جهانی با توجه به نشست «اوپک پلاس» و با هراس از اتخاذ تصمیم در زمینه کاهش تولید، به میزان دو دلار در هر بشکه افزایش یافت.
خبرگزاری رویترز از مبدا کوالالامپور با انتشار این خبر نوشت: با نگاه سرمایه گذاران به نشست امروز اوپک پلاس و احتمال کاهش تولید در راستای حمایت از قیمت ها، بهای نفت به میزان دو دلار در هربشکه افزایش یافت.
بنابراین گزارش، بهای آتی نفت خام برنت با دو دلار و ۴۲ سنت و حدود ۲.۶ درصد افزایش، در ساعت ۰۶:۴۱ گرینویچ (۱۰:۴۱ بوقت تهران ) به ۹۵دلار و ۴۴ سنت رسید که این میزان نسبت به معاملات روز جمعه گذشته (۱۱ شهریورماه ۱۴۰۱) هفت دهم درصد (۰.۷) افزایش را نشان می دهد.
در همین حال و با توجه به اینکه بازارهای آمریکا به علت تعطیلات عمومی روز دوشنبه تعطیل می باشند ، بهای نفت خام «وست تگزاس اینترمیدیت» با دو دلار و پنج صدم سنت (۲.۰۵) یا ۲.۴ درصد افزایش، به ۸۸دلار و ۹۲ سنت در هربشکه رسید.
به گزارش این رسانه برغم محدودیت در عرضه (نفت)، کشورهای عضو سازمان صادر کننده نفت (اوپک) و دیگر متحدانش موسوم به اوپک پلاس در نشست اواخر روز دوشنبه (امروز) ممکن است نسبت به حفظ سطح تولید کنونی و یا حتی کاهش تولید نفت برای تقویت (حفظ) قیمت ها، تصمیم گیری کنند.
در این رابطه یک تحلیلگر وکارشناس مسائل انرژی از شرکت خدمات مالی «سی ام سی مارکت» ( CMC Markets) ، مستقر در لندن، به رویترز گفت: اوپک پلاس با توجه به اعمال قرنطینه مجدد در برخی از مناطق چین، به احتمال زیاد تولید را به حدی محدود نگاه می دارد تا قیمت نفت را در بحبوحه اختلال های بوجود آمده در زمینه تقاضا، حفظ کند.
**وضعیت اسفبار زیرساخت های تامین آب آشامیدنی در آمریکا
همزمان با بحران آب آشامیدنی در شهر جکسون ایالت میسیسیپی، وال استریت ژورنال در گزارشی با اشاره به فرسودگی زیرساختهای تامین آب آشامیدنی در آمریکا نوشت: بحران آب در جکسون که همه آمریکاییها را تهدید می کند، نتیجه سالها بی توجهی مسئولان است.
این روزنامه آمریکایی نوشت: بیش از ۲.۲ میلیون مایل (حدود ۳.۵ میلیون کیلومتر) مسیر لولهکشی آب آشامیدنی در کشور پوسیده شده اند و ۱۴۵ هزار تصفیهخانه آب نیز رو به خرابی است.
به گزارش انجمن مهندسان عمران آمریکا، در هر ۲ دقیقه، یک لوله در نقطهای از تاسیسات لولهکشی آب و فاضلاب این کشور ترک برمیدارد.
در گزارش سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا نیز آمده است: به طور میانگین ۱۴ درصد آب تصفیه شده از تاسیسات آبرسانی هدر میرود، این در حالی است که برخی تصفیهخانهها هدر رفت بیش از ۶۰ درصدی را گزارش میکنند.
براساس گزارش رسانه ها،بحران آبی که اکنون در شهر جکسون رخ داده است حاصل سالها بیتوجهی و اهمالکاری دولتها و مقامهای محلی است. مدتها است که مردم این شهر باید آب به ظاهر تصفیه شده را به علت احتمال آلودگی، قبل از مصرف بجوشانند.
به گفته «تیت رویز» (Tate Reeves) فرماندار ایالت می سی سی پی، فرایند تعمیر آسیبهای وارده به زیرساختها و تاسیسات تصفیه آب شهر جکسون ممکن است سه تا چهار ماه طول بکشد.
این درحالی است که سیانان روز گذشته در گزارشی نوشت: پس از گذشت یک هفته بیآبی و بحران آب آشامیدنی برای هزاران نفر ساکنان شهر جکسون، مدیر آژانس مدیریت اضطرار فدرال آمریکا اعلام کرده است که هنوز مشخص نیست تعمیر تصفیهخانه این شهر چه مدت دیگر طول خواهد کشید.
هفته گذشته پس از ورود سیلاب به تصفیهخانه مرکزی شهر جکسون مقامهای محلی و فدرال این منطقه اعلام وضعیت اضطراری کردند و از آن زمان دسترسی مردم شهر به آب تنها از طریق بطریهای آب آشامیدنی و تانکرهای آب غیر خوراکی است که در سطح شهر توزیع میشوند.
در این میان گزارشها حاکی از صفهای طویل مردم برای دریافت آب است.
وال استریت ژورنال در ادامه نوشت: کمبود بودجه برای هزینههای تعمیر و نگهداری تاسیسات آب و فاضلاب تنها مختص شهر جکسون و ایالت میسیسیپی نیست و دیگر ایالتهای آمریکا نیز با این مشکل روبهرو هستند به طوریکه مقامهای محلی در زمانهایی ناچار به رفع آسیب دیدگیها به صورت سطحی هستند چرا که بودجه لازم برای راهکارها و امکانات اصولی و بلند مدت وجود ندارد.
مدیر یک تصفیه خانه در شهر «نیواورلئان»، میگوید: شرایط به گونهای است که بخش وسیعی از منابع مالی صرف تعمیرات اضطراری میشود و لولهها به حدی پوسیدهاند که ممکن است یک روز پس از تعمیر دوباره دچار آسیب شوند.
در بخشهای دیگر آمریکا از جمله مناطق شمالی شهر «دیترویت» بزرگترین شهر ایالت میشیگان همچنین در «نیوآرک» پرجمعیتترین شهر ایالت نیوجرسی نیز طی ماه گذشته قطعی آب آشامیدنی ناشی از خرابی تاسیسات گزارش شده است.
وال استریت ژورنال گزارش کرده است: اعلام خرابی در تاسیسات آبی و تصفیه خانهها و همچنین توصیههای مربوط به جوشاندن آب تصفیه شده دیگر برای آمریکاییها عادی شده است.
مشکلات در زیرساختهای آبی آمریکا درحالی است که این کشور با خشکسالی و طوفانهای شدید ناشی از تغییرات اقلیمی و همچنین تورم و رکود اقتصادی دست و پنجه نرم می کند.
گاردین نیز امروز (دوشنبه) در گزارشی نوشت که به نظر میآید زیر ساختهای آب و فاضلاب آمریکا در شرایط آبوهوایی کنونی دیگر کارایی لازم را ندارد.
وال استریت ژورنال با اشاره به بخشهای مختلفی که بودجههای دولتی و مالیاتهای مردم در آنها هزینه میشود ادامه داد: برخلاف زیر ساختهای شهرسازی مانند پلها و جادهها، مراکز تصفیه آب بودجهای از محل مالیاتها دریافت نمیکنند و بیش از ۹۰ درصد منابع مالی بخش آب و فاضلاب از طریق قبوض آب تامین میشود.
در شرایطی که تورم و بحران اقتصادی، تامین هزینههای زندگی را برای آمریکاییها دشوارتر کرده، بهای قبوض آب و سایر خدمات نیز رو به افزایش هستند، به طوریکه به گزارش اداره کار آمریکا هزینههای مربوط به آب و فاضلاب خانوارها در این کشور در طول ۱۰ سال گذشته نزدیک به ۵۰ درصد افزایش پیدا کردهاست.
این گزارش با اشاره به تخصیص ۵۵ میلیارد دلار توسط دولت بایدن برای توسعه بخش آب آشامیدنی، این مقدار را ناچیز توصیف کرد و نوشت: بنابر برآورد انجمن مشاغل آب آمریکا تعمیر و توسعه زیرساختهای آبی این کشور بیش از یکهزار میلیارد دلار بودجه نیاز دارد.
تارنمای دیده بان حقوق بشر نیز با اشاره به بحران تامین آبآشامیدنی در شهر جکسون و بیان اینکه احتمالا دسترسی به آب سالم از موازین حقوق بشر در نظر گرفته نمیشود، نوشت: این بحران ممکن است برای سایر مردم آمریکا شوکه کننده باشد اما برای ساکنان این منطقه امری عادی است چرا که مردم شهر جکسون سالهاست قربانی تبعیض نژادی هستند.
جکسون بزرگترین شهر ایالت میسیسیپی با ۸۰ درصد جمعیت سیاهپوست است و آب آشامیدنی حدود ۱۸۰ هزار نفر ساکنان این شهر و حومه آن توسط تصفیه خانه او.بی.کرتیس که سالها است با مشکلات تعمیر و نگهداری روبهرو است تامین میشود.
حزب سبز آمریکا با انتقاد از سیاست های دولت بایدن در ارائه کمک های حمایتی و نظامی به اوکراین در توئیتی نوشت: مردم شهر جکسون آب آشامیدنی ندارند با این حال دولت بایدن ۱۳.۷ میلیارد دلار در اختیار اوکراین قرار میدهد و ۳۷ میلیارد دلار برای استخدام یکصد هزار افسر نیروی پلیس در نظر میگیرد. این در حالی است که مردم این شهر برای دسترسی به آب آشامیدنی تنها ۲ میلیارد دلار نیاز دارند.
بلومبرگ نیز در گزارشی به بحران آب آشامیدنی در آمریکا پرداخت و به نقل از انجمن مهندسان عمران آمریکا نوشت: سرمایهگذاری در بخش آب آشامیدنی کشور یک نیاز مبرم است.
بنابر گزارش بلومبرگ، مقامهای دموکرات شهر جکسون به منظور رفع بحران آب در این شهر ۴۷ میلیون دلار درخواست کردند، در مقابل اما مقامهای جمهورخواه میسیسیپی تنها سه میلیون دلار را در اختیار مقامهای محلی این شهر قرار دادهاند.
اختلافهای حزبی در این منطقه در روزهای ابتدایی بیآبی در شهر جکسون آشکار شد. پس از اعلام وضعیت اضطرای در این منطقه، شهردار دموکرات جکسون و فرماندار جمهوریخواه میسیسیپی در کنفرانسهای خبری جداگانه یکدیگر را به بیتوجهی به مساله آب در این شهر متهم کرده بودند.
**توفان مدارس و فرودگاههای کرهجنوبی را تعطیل کرد
کره جنوبی با نزدیک شدن توفان «هینامنور» مدارس را تعطیل و پروازهای هواپیماها را لغو کرد و برخی کسب و کارها نیز عملیات خود را به حالت تعلیق درآوردند.
براساس گزارش اداره هواشناسی کره جنوبی انتظار میرود این توفان یکی از بزرگترین و قویترین توفانها در کره جنوبی باشد و پیشبینی می شود صبح سهشنبه این توفان به اطراف سواحل جنوبشرقی شهر بوسان که دومین شهر بزرگ این کشور است برسد.
باران شدید و بادهای سهمگین سواحل جنوبی این کشور را دربرگرفته است و این توفان «هینامنور» با سرعت ۲۴ کیلومتر در ساعت به سمت شمال در حرکت است و در نهایت به سوی جزیره «ساپورو» واقع در شمال ژاپن میرود.
«یون سوک یول» رئیس جمهوری کره جنوبی یک روز پس از دستور به نهادهای کشورش برای به حداقل رساندن خسارات این توفان که به لحاظ درجهبندی در رتبه توفانهای " بسیار قوی " قرار میگیرد اعلام موقعیت اضطراری کرد. درجهبندی توفانها در کره جنوبی به ۴ دسته عادی، قوی، بسیار قوی و فوق العاده قوی تقسیمبندی میشوند.
علاوه بر این هشدارها برای جزیره «ججو» واقع در جنوب کشور نیز مانند تعداد دیگری از شهرهای جنوبی صادر شده است.
تاکنون تلفاتی از این توفان گزارش نشده است. با وجود این بیش از ۱۰۰ نفر از منازل خود تخلیه شدند و دستکم به ۱۱ مکان آسیب و خسارت وارد شده است.
هینامنور یازدهمین توفان ثبت شده طی سال جاری میلادی در کره جنوبی است.
ماه گذشته و در جریان وقوع سیل در سئول دستکم ۹ نفر کشته شدند و هزاران خانه آسیب دید.
**روسیه: منتظر دریافت اطلاعات بیشتر از انفجار امروز کابل هستیم
مقامهای روس اعلام کردند که مسکو در تماس با نیروهای امنیتی افغانستان در انتظار دریافت اطلاعات بیشتر از انفجار امروز مقابل سفارت روسیه در کابل بوده و سرگئی لاوروف نیز خواهان قرار دادن عوامل این حمله انتخاری در جایگاه پاسخگویی شد.
تارنمای خبرگزاری اسپوتنیک امروز به نقل از وزارت امور خارجه روسیه نوشت که دو تن از کارکنان سفارت این کشور در کابل کشته شده و مسکو در تماس با نیروهای امنیتی افغانستان که مشغول تحقیق در مورد این انفجار هستند، میباشد.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه نیز گفت که حفاظت از این سفارتخانه پس از انفجار امروز افزایش یافته و ابراز امیدواری کرد که طراحان این حمله در آینده نزدیک پاسخگو باشند.
در همین حال دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین نیز ضمن محکوم ساختن این حمله آن را غیرقابل قبول خواند و گفت که ریاست جمهوری روسیه منتظر دریافت اطلاعات بیشتر از محل وقوع این حادثه است.
خبرگزاری ریانووستی روسیه ساعتی پیش اعلام کرد که بر اثر انفجار انتحاری ظهر امروز در نزدیکی سفارت روسیه در کابل، دست کم ۱۵ تا ۲۰ نفر کشته و یا زخمی شده اند.
هنوز هیچ فرد یا گروهی مسئولیت این حمله انتحاری را برعهده نگرفته است.
**انتقاد گاندی از نخست وزیر هند برای افزایش قیمتها
رهبر سابق حزب کنگره، نخست وزیر هند نارندرا مودی را به دلیل افزایش قیمت و ایجاد شکاف هندوها و مسلمانان مورد انتقاد قرار داد.
هزاران هندی به رهبری راهول گاندی، رهبر حزب کنگره که اپوزیسیون دولت حاکم به شمار می آید، بر سر افزایش بیکاری و افزایش قیمت مواد غذایی و سوخت تظاهرات کردند و رئیس سابق حزب کنگره، از دولت نخست وزیر نارندرا مودی به دلیل ناتوانی در رسیدگی به مسائل پیش روی مردم، انتقاد کرد کرد.
گاندی، مودی را متهم کرد که سیاستهایی را به نفع گروههای تجاری بزرگ و به ضرر صنایع کوچک و متوسط و کشاورزان و کارگران فقیر دنبال میکند و افزود: مردم از بیکاری و همچنین افزایش قیمتها متاثر شدهاند.
وی افزود: نارندرا مودی می پرسد حزب کنگره در ۷۰ سال چه کرده است؟ من این را خواهم گفت که در ۷۰ سال اخیر تصمیمات حزب کنگره، موجب چنین افزایش قیمتی برای کشور نشده است.
وی گفت: دولت با ایجاد فضای ترس و نفرت، با اشاره به سیاست حزب حاکم بهاراتیا جاناتا (BJP) مبنی بر قطب بندی هندو و مسلمانان، کشور را تضعیف می کند.
او با اشاره به راشتریا سویامسواک سانگ (سازمان برتری طلب هندو که نهاد ایدئولوژیک BJP است)، گفت: ما با هم ایدئولوژی بی جی پی (BJP) و آر اس اس (RSS، هندویان افراطی) را شکست خواهیم داد.
به گفته رهبر کنگره، قیمت بنزین، گازوئیل، گاز پخت و پز و مواد غذایی ضروری مانند گندم از زمان روی کار آمدن مودی در هشت سال پیش، ۴۰ تا ۱۷۵ درصد افزایش یافته است.
او گفت: مودی بدون نام بردن از دو صنعتگر بزرگ به نفع آنها کار می کند. دو گروه شرکتی کلیدی، بنادر، فرودگاه ها، پالایشگاه های نفت، بخش فناوری اطلاعات و مراکز رسانه ای بزرگ را اداره می کردند.
او مودی را به ایجاد دو هند متهم کرد: یکی متعلق به فقرا است که هیچ آرزویی در آن محقق نمی شود و دیگری متعلق به چند تاجر بزرگ است که در آن می توان به هر آرزویی دست یافت.
با این حال، دولت مودی از سیاستهای خود دفاع کرده و گفته است که از زمان به قدرت رسیدن در سال ۲۰۱۴، برای میلیونها نفر توالت، گاز آشپزی، آب آشامیدنی، حسابهای بانکی، بیمه درمانی رایگان و خانه فراهم کرده است.
«نیرمالا سیتارامان»، وزیر دارایی، از مدیریت دولت بر اقتصاد در پارلمان هند دفاع کرد و گفت: با وجود مبارزه با بیماری همه گیر کووید-۱۹ و اختلالات زنجیره تامین ناشی از درگیری مداوم در اوکراین، احتمال سقوط هند به ورطه رکود، صفر است.
این تظاهرات سه روز قبل از شروع بهارات جودو یاترا ۳۵۰۰ کیلومتری گاندی (یک کمپین سراسری برای اتحاد) که شهرها، شهرکها و روستاهای هند را طی پنج ماه آینده پوشش میدهد، برگزار شد.
هدف این راهپیمایی، جلب حمایت مردم در آستانه دو انتخابات کلیدی مجلس قانونگذاری ایالتی در ایالت گجرات و هیماچال پرادش که ایالت نخست وزیر مودی است به شما می آید، این دو انتخابات، احتمالاً بر انتخابات ملی بعدی کشور هند که قرار است در سال ۲۰۲۴ برگزار می شود تأثیر بگذارد.
«سواپان داسگوپتا»، یک قانونگذار از حاکم بهاراتیا جاناتا، روز یکشنبه در وبلاگ خود گفت: از زمان از دست دادن قدرت در سال ۲۰۱۴، کنگره، که زمانی حزب پیش فرض هندی ها بود، راه خود را از بحرانی به بحران دیگر طی کرده است، انتخابات پس از انتخابات را باخته و زبانش بسته شده است. ما تماشاگر مهجوریت رهبران مهم آن هستیم.
کنگره همچنین یافتن جانشینی برای سونیا گاندی بیمار به عنوان رئیس حزب را دشوار مییابد، زیرا پسرش راهول پس از شکست حزب در انتخابات ملی سال ۲۰۱۹ از سمت خود استعفا داد.
مخالفان از تصمیم ماه گذشته دولت هند مبنی بر وضع مالیات بر شیر بسته بندی شده، ماست، پنیر، دوغ، برنج بسته بندی شده، آرد و گندم خشمگین شده اند. دولت هند پیشتر نیز قیمت سوخت را افزایش داد.
اقتصاد هند، سومین اقتصاد بزرگ آسیا، از یک رکود همه گیر بهبود یافته بود. بر اساس دادههای مرکز اندیشکده نظارت بر اقتصاد هند، امواج متعدد شیوع کووید-۱۹ بخش بزرگ غیررسمی هند را تحت تأثیر قرار داده است و بیکاری در ماه اوت (مرداد) به نزدیک به ۸.۵ درصد افزایش یافته است.
با افزایش رشد تجارت الکترونیک از زمان شیوع بیماری همه گیر در سال ۲۰۲۰، صنایع متوسط و کوچک برای رقابت با شرکت های بزرگتر مشکل پیدا کرده اند.
بر اساس داده های رسمی منتشر شده در روز چهارشنبه، اقتصاد هند در سه ماهه آوریل تا ژوئن ۱۳.۵ درصد نسبت به سال قبل رشد کرد که سریع ترین سرعت در یک سال گذشته بود. جهش رشد به دلیل افزایش کشاورزی و تولید و با کاهش محدودیتهای همهگیری رخ داد.
**ارزش پوند به پایینترین سطح در ۳۷ سال گذشته رسید
با تداوم بحران انرژی در انگلیس و ابهام در مورد برنامه اقتصادی نخستوزیر آینده این کشور، ارزش پوند به پایینترین سطح از سال ۱۹۸۵ در برابر دلار آمریکا رسید.
گزارش ها حاکی از کاهش ارزش پوند به پایینترین سطح در برابر دلار آمریکا است که از سال ۱۹۸۵ به این سو بیسابقه بوده است. این در حالی است که سرمایهگذاران پیش بینی کرده اند که تضعیف پوند به اندازه ای ادامه پیدا می کند که در بیش از دو قرن اخیر بی سابقه خواهد بود.
براساس گزارش ها، پوند در معاملات اوایل امروز (دوشنبه) در آسیا با ۰.۳ درصد کاهش به ۱.۱۴۷۵ دلار رسید. این پایینترین رقم از سال ۱۹۸۵ است. گفته می شود سقوط پوند تا اندازه ای مرتبط با کاهش ارزش یورو و ین ژاپن در برابر دلار آمریکا است.
اما مشکلات داخلی نیز از جمله عوامل تاثیرگذار دیگر بشمار می روند. بریتانیا با بحران انرژی مواجه است که تهدیدی برای معیشت بسیاری از خانوارها ارزیابی شده و همزمان ابهام در مورد سیاستهای اقتصادی نخستوزیر بعدی این کشور و توانایی بانک مرکزی انگلیس برای کنترل تورم فزاینده به تضعیف پوند دامن زده است.
«مارک داودینگ» مدیر ارشد سرمایه گذاری شرکت BlueBay Asset Management (یکی از بزرگترین شرکت های اروپایی در زمینه مدیریت اوراق درآمد ثابت) می گوید: چالش های پیش روی اقتصاد بریتانیا به اندازهای است که تاکنون هیچ کس به عمرش ندیده است.
شرکت خدمات مالی و بانکداری "گلدمن ساکس" نیز هشدار داده است که با تداوم بحران انرژی در انگلیس، تورم در این کشور احتمالا در سال آینده به ۲۲ درصد می رسد و مطابق این نرخ اقتصاد نیز ۳.۴ درصد منقبض می شود.
داودینگ در ادامه تشریح کرد که پوند ممکن است در سال آینده به نرخ مبادله ۱ به ۱ با دلار آمریکا برسد که در ۲۰۰ سال گذشته بی سابقه خواهد بود.
پوند زمانی ارز برتر جهان بود اما ارزش این واحد پولی در قرن گذشته به طور مداوم و همزمان با نزول جایگاه آن در تجارت جهانی و ذخایر بانک مرکزی کاهش داشته است. هرچند رای به خروج انگلیس از اتحادیه اروپا (برگزیت) در سال ۲۰۱۶ نیز ضربه سنگین دیگری وارد کرد و منجر به رقابت تنگاتنگ آن با سایر ارزهای بازارهای نوظهور شد.
**اسرائیلهیوم: آمریکا مشتاق توافق با ایران است/تمرکز واشنگتن به روی چین و روسیه
یک رسانه چاپ تلآویو نوشت: آمریکا مشتاق احیای توافق با ایران است تا بتواند بر روی مسائل مرتبط با چین، روسیه و انتخابات میان دورهای کنگره ایالات متحده تمرکز کند.
روزنامه صهیونیستی "اسرائیلهیوم" امروز (دوشنبه) در گزارشی به بهانه سفر رئیس سازمان جاسوسی رژیم صهیونیستی "موساد" به واشنگتن، نوشت: پیشنویس سازشکارانه نوشته شده توسط مقامات اروپایی به عنوان میانجی بین ایران و آمریکا، به خوبی نشان دهنده علاقهمندی طرفین به احیای برجام است.
اسرائیل هیوم درباره دلیل مخالفت آمریکا با درخواست ایران برای بسته شدن پروندههای ادعایی می افزاید، «آمریکا به دلیل فشار تلآویو، تاکنون با این درخواست تهران مخالفت کرده، اما گزارش ها حاکی از آن است که واشنگتن آماده به تعویق انداختن مذاکرات در اینباره به بعد از احیای توافق است».
این رسانه صهیونیست نوشت: وقتی تحریمهای فلج کننده نتوانستند ایران را وادار به همکاری کند، شانس کمی هست که احیای توافق بتواند این کار را انجام دهد.
اسرائیلهیوم با بیان اینکه "تلآویو پیش نویس کنونی توافق اعلام شده را قبول ندارد"، افزود: در عوض، تمایل واشنگتن برای احیای توافق به قدری زیاد است که حاضر است چشمش را به روی خیلی از مسائل ببندد.
این رسانه چاپ تل آویو، مدعی تلاش ایران برای ترور "جان بولتون" و "مایک پمپئو" از مقامات پیشین دولت آمریکا شد و نوشت: مقامات کاخ سفید چشمشان را به روی این مسائل و حتی تلاش سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برای به کنترل درآوردن کشتیهای آمریکا در خلیج فارس بستهاند.
اسرائیلهیوم به طور تلویحی پذیرفت که نمایش ترور بولتون و پمپئو کار موساد بوده و افزود: همه این مسائل باید باعث میشد واشنگتن رویکرد سختگیرانهتری در قبال ایران اتخاذ کند، اما در عمل، آمریکا هنوز مشتاق احیای توافق با ایران است تا بتواند بر روی مسائل مرتبط با چین، روسیه و انتخابات میاندورهای کنگره تمرکز کند.
این رسانه صهیونیست همچنین دلیل ناتوانی رژیم صهیونیستی از تقابل با ایران را اختلافات داخلی این رژیم عنوان کرد و نوشت: در آستانه انتخابات اول نوامبر، توافق هستهای توسط سیاستمداران برای بهرهبرداری سیاسی مورد استفاده قرار میگیرد و در حالی که یائیر لاپید رهبر حزب حاکم در سال ۲۰۱۵ مخالفتی با توافق نداشت ولی اکنون به مخالف جدی آن تبدیل شده است.
اسرائیلهیوم از اینکه نتانیاهو رهبر ائتلاف مخالفان و لاپید جایگزینی برای توافق هستهای ندارند، انتقاد کرد و افزود: یک دهه گذشته نشان داده که سیاستمداران در اسرائیل (سرزمینهای اشغالی) بحث کردن را خوب بلد بودند، اما مسئولیت اقداماتشان را نیز به عهده نمیگیرند؛ اگر واقعا همانطور که آنها ادعا میکنند تهدید هستهای ایران حیاتی است باید در درجه نخست، خود آنها موضوع را جدی بگیرند.
مقامات رژیم صهیونیستی بارها با ارائه اطلاعات غلط به مقامات غربی و حتی آژانس بین المللی انرژی اتمی تلاش کردند تا راه رسیدن به یک توافق احتمالی را در مذاکرات سد کنند.
این اظهارات در حالی بیان میشود که آمریکا کماکان از ارائه پاسخ قطعی به پیشنهادات ایران خودداری کرده و «ساموئل وربرگ»، سخنگوی منطقهای وزارت امور خارجه آمریکا در گفتوگو با شبکه تلویزیونی «الشرق» تصریح کرده که کشورش در حال رایزنی با متحدان خود در خصوص پاسخ ایران به نقطه نظرات آمریکا در مورد پیش نویس توافق هسته ای است.
سخنگوی منطقهای وزارت خارجه آمریکا تصریح کرد: آمریکا در حال هماهنگی و رایزنی با متحدان اروپایی امضاکننده این توافق (انگلیس، فرانسه و آلمان) است.
وی افزود: باید نقطه نظرات ایران را بررسی کنیم و در زمان مناسب از طریق میانجی اروپایی به آن پاسخ خواهیم داد.
دور جدید مذاکرات رفع تحریمهای ایران پس از وقفهای پنج ماهه ۱۳ مردادماه در شهر وین آغاز شد و این مذاکرات پس از چهار روز ۱۷ مرداد ماه با بازگشت هیات ها به پایتخت ها پایان یافت.
برگزاری این دور از مذاکرات در پی آن صورت گرفت که مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در روزنامه فایننشالتایمز ادعا کرد بسته پیشنهادی جدیدی روی میز گذاشته که شامل راهکارهای به روز درباره رفع تحریمها و گامهای هستهای ایران است.
جمهوری اسلامی ایران ۲۵ مرداد (۱۶ آگوست) نظرات و درخواست های خود را درباره پیشنهادات اتحادیه اروپا درباره مذاکرات رفع تحریم ها در وین ارسال کرد و آمریکا پس از بیش از یک هفته از آن در دوم شهریور ماه (۲۴ آگوست) نظر خود را در این باره به اتحادیه اروپا ارائه کرد.
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران ۱۰ شهریور ماه (اول سپتامبر) از ارسال نظرات جمهوری اسلامی ایران در مورد پاسخ آمریکا درباره متن پیشنویس توافق احتمالی رفع تحریمها به هماهنگ کننده اروپایی خبر داد و گفت: پس از دریافت پاسخ آمریکا، تیم کارشناسی جمهوری اسلامی ایران آن را به دقت مورد بررسی قرار داده و پاسخهای ایران، پس از ارزیابی در سطوح مختلف، تدوین و امشب به هماهنگکننده تحویل داده شد. متن ارسالی دارای رویکردی سازنده با هدف نهایی کردن مذاکرات است.
**کرملین: امکان تدوام وخامت مناسبات با انگلیس در دوره نخست وزیر جدید وجود دارد
روسیه روز دوشنبه اعلام کرد نمی تواند این احتمال را منتفی بداند که روابط وخیم مسکو با لندن پس از روی کار آمدن نخست وزیر جدید در انگلیس، بدتر نشود.
دمیتری پسکوف سخنگوی کرملین در مورد امکان تغییر در روابط کشورش با انگلیس گفت: نمی خواهم بگویم که اوضاع رو به وخامت تغییر می کند، زیرا تصور امری بدتر، سخت تر است.
وی افزود: اما متاسفانه، این مساله منتفی نیست با توجه به اینکه مدعیان پست نخست وزیری در لفاظی های ضد روسی با هم رقابت داشته و نسبت به برداشتن گام هایی بیشتر علیه کشور ما تهدید کرده اند. از اینرو، تصور نمی کنم که بتوانیم به امری مثبت امیدوار باشیم.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه به انگلیس پیام تبریک ارسال می کند یا نه، گفت: اجازه دهید صبر کنیم و ببینیم چه کسی نخست وزیر می شود.
لیز تراس وزیر امور خارجه انگلیس که ماه ها روسیه را مورد تمسخر قرار داده است، احتمالا با اعلام نتیجه رای گیری اعضای حزب محافظه کار بریتانیا، رقیبش ریشی سوناک را شکست می دهد و به عنوان نخست وزیر جدید انگلیس جانشین بوریس جانسون می شود.
تراس در روسیه به داشتن سفری به مسکو در ماه فوریه (بهمن ۱۴۰۰) زمانی که با سرگئی لاوروف همتای روس خود ملاقات کینه توزانه داشت، شناخته می شود.
لاوروف گفت و گوی خود با تراس را شبیه مکالمه بین ناشنوایان توصیف کرد و نسبت به این مساله معترض شد.
وزارت امور خارجه روسیه به صراحت تراس را به خاطر گاف های جغرافیایی اش مورد تمسخر قرار داد، از جمله یک مورد که دریای بالتیک و سیاه را با هم اشتباه گرفته بود.
تراس در آن دیدار لاوروف را به خاطر استقرار نیروهای روس در نزدیکی اوکراین به چالش کشید و گفت: نمی توانم دلیلی برای استقرار یکصد هزار نیروی در مرز به جز تهدید اوکراین ببینم. مسکو که برنامه حمله را رد کرده، نیروهای خود را به منطقه اعزام کرده است.
از آن زمان به بعد، انگلیس به یکی از حامیان فعال و سرسخت اوکراین تبدیل شد و تسلیحات و آموزش نظامی در اختیار کی یف قرار داد.
روسیه و انگلیس سال ها درگیر مناسبات پرتنشی بوده اند.
**واکنش چین به اعمال سقف قیمتی برای نفت روسیه
سخنگوی جدید وزارت امور خارجه چین در واکنش به تصمیم وزرای اقتصاد کشورهای عضو گروه هفت کشور صنعتی مبنی بر اعمال سقف قیمتی برای نفت روسیه گفت: تامین نفت برای عرضه انرژی جهانی بسیار حیاتی است.
گلوبال تایمز با اعلام این مطلب افزود: مائو نینگ در اولین نشست خود به عنوان سخنگوی وزارت امور خارجه چین در پاسخ به سوالی درباره تصمیم وزرای اقتصاد هفت کشور صنعتی دنیا برای تعیین سقف قیمتی نفت روسیه، با بیان این مطلب اضافه کرد "امیدواریم کشورهای مربوطه بتوانند تلاشهای سازندهای برای کاهش تنش از طریق گفتوگو و مشورت انجام دهند".
روز جمعه وزرای اقتصاد هفت کشور صنعتی شامل آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن و کانادا به توافقی در جهت تعیین سقف قیمتی برای نفت صادراتی روسیه دست یافتند.
این در حالی است که کرملین تاکید کرده که روسیه به هر کشوری که این سقف قیمتی را رعایت کند، دیگر نفت نخواهد فروخت. از روز پنجم اسفندماه ۱۴۰۰ که روسیه «عملیات ویژه» خود را علیه اوکراین آغاز کرده است، کشورهای غربی به رهبری آمریکا تحریمهای گستردهای را علیه مسکو اعمال کردهاند. این موضوع باعث جهش قیمتهای انرژی و بسیاری از کالاهای اساسی شده است.
**«لیز تراس» نخستوزیر انگلیس شد
خانم «مری الیزابت تراس» وزیر خارجه انگلیس روز دوشنبه (۱۴ شهریور ۱۴۰۱) به عنوان رهبر جدید حزب محافظه کار و نخست وزیر جدید انگلیس انتخاب شد.
گراهام بردی رئیس فراکسیون حزب محافظهکار طی مراسمی که با حضور اعضای این حزب و جمع گستردهای از خبرنگاران در ساختمان موسوم به «الیزابت دوم» برگزار شد، خانم تراس ۴۷ ساله را بهعنوان جانشین بوریس جانسون معرفی کرد. نامبرده موفق شد تا ریشی سوناک وزیر مستعفی دارایی را در آخرین مرحله از انتخابات درونی حزب محافظه کار شکست دهد.
انتخابات برای تعیین نخست وزیر جدید پس از کنارهگیری بوریس جانسون از قدرت در تاریخ ۱۶ تیرماه ۱۴۰۱ آغاز شد. ۲۱ تیرماه هشت چهره کلیدی حزب محافظهکار با حمایت دست کم ۲۰ تن از اعضای حزب، به فهرست نامزدهای انتخاباتی راه پیدا کردند.
در نخستین رایگیری ناظم زهاوی وزیر دارایی و جرمی هانت رئیس کمیته پارلمانی بهداشت انگلیس آرای کافی را برای شرکت در مرحله بعدی رقابتها کسب نکردند. در ادامه سوئلا بریورمن دادستان پیشین انگلیس، تام توگندهات رئیس کمیته پارلمانی امور خارجی، کِمی بادنوک معاون پیشین نخست وزیر در امور زنان و «پنی موردانت» وزیر اسبق دفاع به ترتیب از شرکت در رقابتها حذف و ریشی سوناک و لیز تراس به مرحله پایانی صعود کردند.
رویه انتخابات به این صورت است که همه نمایندگان پارلمانی حزب میتوانند نامزد شوند، به این شرط که دستکم دو نماینده دیگر از آنها حمایت کنند.
اگر نامزدها بیش از سه نفر باشند، هرچند بار که لازم باشد از نمایندگان محافظهکار مجلس عوام رأی میگیرند تا فقط دو نامزد باقی بمانند. با تعیین دو نامزد نهایی، انتخاب به اعضای حزب در سراسر انگلیس واگذار میشود.
خانم تراس و آقای سوناک در مرحله ماقبل آخر موفق شدند تا «پنی موردانت» را از دور کنار زده و در یک ماه گذشته برنامههای خود را برای اداره کشور ارائه دادند.
طبق برنامه اعلام شده خانم تراس و بوریس جانسون فردا (سهشنبه) طی مراسم تشریفاتی با الیزابت دوم ملکه انگلیس دیدار خواهند کرد تا پس از تحویل استعفانامه رسمی جانسون، حکم انتصاب تراس و دستور تشکیل دولت جدید صادر شود. او سپس در خانه شماره ۱۰ داونینگ استریت (دفتر نخست وزیری) مستقر و فوریترین وظیفه او تشکیل کابینه جدید خواهد بود. طبق رویه مرسوم نخست وزیر علاوه بر تعیین وزرا، معاونین آنها را نیز تعیین خواهد کرد.
تراس در حالی سکان دولت را بدست گرفته است که بحران انرژی، افزایش افسار گسیخته هزینههای زندگی و تورم بیسابقه اصلیترین چالشهای کشور بشمار میرود. جهش بیسابقه شاخص تورم و افزایش افسارگسیخته هزینههای زندگی در انگلیس، جزیره را در بدترین شرایط اقتصادی نیم قرن گذشته قرار داده است. این واقعیت که دورنمایی از بهبود اوضاع دیده نمیشود و مقامات رسمی هم درباره تشدید اوضاع هشدار میدهند، مردم کشور را وحشتزده کرده است.
پیش از جنگ اوکراین پیشبینی میشد که نرخ تورم با وجود فشارهای ناشی از برگزیت و بحران همهگیری کرونا در محدوده ۲ درصد سیر کند. اما طبق اعلام مرکز آمار ملی انگلیس شاخص تورم به ۱۰.۱ درصد رسیده و پیشبینی میشود که تا اوایل سال آینده میلادی به ۲۲ درصد برسد.
دولت بوریس جانسون تمهیدات مختصری را برای کمک به اقشار کمدرآمد جامعه در نظر گرفت که کارشناسان آن را قطره ای در اقیانوس تعبیر میکنند. خانم تراس که خود را دنباله رو سیاستهای بوریس جانسون میداند، در مناظرههای انتخاباتی وعده داده که با کاهش مالیاتها، مشکلات اقتصادی کشور را ساماندهی خواهد کرد.
**بورل نسبت به کاهش ذخایر تسلیحاتی اتحادیه اروپا هشدار داد
جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز دوشنبه اعلام کرد با توجه به روند ارسال سلاح و مهمات کشورهای عضو به اوکراین ذخایر تسلیحاتی این اتحادیه رو به کاهش است.
وی از ۲۷ کشور عضو این اتحادیه خواست هزینه های خود را برای تجهیزات نظامی جدید هماهنگ کنند.
بورل تاکید کرد زرادخانه های اکثر کشورهای عضو اتحادیه اروپا به نسبت زیادی تخلیه شده است.
وی با اشاره به اینکه ذخایر باید دوباره جایگزین شود، افزود: بهترین راه برای پر کردن مجدد ذخایر این است که این کار را با هم انجام دهیم.
هفته گذشته، وزیران دفاع اتحادیه اروپا در مورد راه های ذخیره بهتر تجهیزات نظامی و خرید عمده مهمات و تسلیحات بحث و تبادل نظر کردند.
بورل هشدار داد اگر کشورهای اروپایی به تنهایی در زمینه هزینه کردن تسلیحات اقدام کنند، نتیجه، اتلاف مبالغ زیادی پول خواهد بود.
از زمانی که روسیه عملیات نظامی خود را در ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰) در اوکراین آغاز کرد، کشورهای غربی میلیاردها دلار کمک نظامی از جمله از راکتاندازهای قابل حمل و خودروهای زرهی گرفته تا تفنگ و مقادیر زیادی مهمات، به اوکراین انتقال دادند یا متعهد به ارسال آن شده اند.
در این میان، زمزمه هایی از قاچال سلاح از اوکراین به اروپا شنیده می شود تا جایی که ایلوا یوهانسن کمیسر اتحادیه اروپا در امور داخلی نسبت به این مساله هشدار داده است.
از زمان آغاز جنگ اوکراین و ورود بی وقفه تسلیحات قدرتمند آمریکایی و اروپایی به این کشور باسابقه تاریخی قاچاق اسلحه، ناظران نگران ناتوانی دولتها در ردیابی و دسترسی کشورهای دیگر به این تجهیزات هستند.
بازار غیرقانونی تسلیحات در اوکراین از زمان حمله روسیه در سال ۲۰۱۴ که به الحاق شبه جزیره کریمه منجر شد، تقویت شده و این امر یک واقعیت نگران کننده برای غرب در میانه انبوه تقاضاهای ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین برای تهیه تسلیحات مورد نیاز با هدف مقابله با روسیه است.
**پایان نشست رهبران سیاسی عراق/ تاکید بر آرام سازی اوضاع، فعال سازی نهادها و دعوت از صدر برای گفتگو
دومین نشست رهبران سیاسی عراق تحت عنوان «گفتوگوی ملی»، بدون حضور جریان صدر برگزار شد و حاضران در بیانیه پایانی این نشست بر لزوم آرام کردن اوضاع، فعال سازی نهادها و طی مراحل قانون اساسی تاکید و بار دیگر از جریان صدر برای گفتگو و حل فصل اختلاف نظرها دعوت کردند.
رهبران سیاسی عراق در این بیانیه تاکید کردند که تحولات اوضاع سیاسی و اختلافات ناشی از آن، همه را ملزم به حفظ ثبات، حفاظت از کشور در برابر بحرانها، حمایت از تلاشها برای آرام کردن کشور، جلوگیری از تشدید تنش و خشونت و همچنین درپیش گرفتن گفتوگوی ملی میکند.
حاضران در این نشست بر تداوم نشستهای گفتوگوی ملی برای دستیابی به راه حل تاکید کردند.
در این جلسه تصمیم گرفته شد که یک تیم فنی متشکل از احزاب مختلف سیاسی تشکیل شود تا دیدگاهها و ایدههای مشترک در مورد نقشه راه عراق را به سرانجام برساند و برای رسیدن به انتخابات زودهنگام و تحقق الزامات آن با بازنگری در قانون و کمیساریای عالی انتخابات، دیدگاههای طرفهای مختلف را به یکدیگر نزدیک کنند.
حاضران در این نشست همچنین بر فعال سازی فعالیتهای نهادهای حکومتی و طی کردن مراحل قانون اساسی تاکید کردند.
در بیانیه پایانی نشست رهبران سیاسی عراق بار دیگر از جریان صدر دعوت کردند که در گفتوگوهای ملی شرکت کند تا مسائل مورد اختلاف بررسی شده و راه حلی برای آنها ایجاد شود.
در این نشست همچنین بر لزوم پاکسازی فضای حاکم میان احزاب ملی از جمله جلوگیری از هر گونه تشدید تنش تاکید شد.
در پایان این نشست نیز بر لزوم تحقق اصلاحات در ساختار دولت عراق و توجه به خواستهها برای رفع هرگونه عدم تعادل در چارچوبهای سیاسی یا اداری از طریق قانون گذاری لازم و برنامههای موثر دولتی با همکاری همه احزاب سیاسی تاکید شد.
دور نخست این نشست اواسط مردادماه گذشته و به دعوت الکاظمی با حضور همه جریانهای سیاسی عراق به جزء جریان صدر برگزار شده بود.
صدر پیش از این ضمن رد دعوت نخست وزیر عراق برای گفت و گو اظهار داشت که گفت و گو هیچ فایدهای ندارد؛ به خصوص پس از اینکه به گفته وی، مردم حرف خود را زدند.
در همین حال، ائتلاف چارچوب هماهنگی شیعی عراق حمایت خود را از مسیر قانون اساسی برای رسیدگی به بحرانهای سیاسی و دستیابی به منافع مردم از جمله انتخابات زودهنگام پس از تحقق اجماع ملی و ایجاد فضای امن، اعلام کرد.
«نوری المالکی» رئیس ائتلاف دولت قانون عراق نیز پیش از این درخواست صدر را رد کرد و گفت که درخواستها برای انحلال پارلمان عراق و برگزاری انتخابات زودهنگام را رد میکند؛ مگر آنکه جلسات مجلس فعلی به شکل طبیعی برگزار شود.
چارچوب هماهنگی شیعی عراق سوم مرداد ماه بیانیهای منتشر کرد که در آن «محمد شیاع السودانی» با اجماع اعضای این چارچوب به عنوان نامزد نخست وزیری عراق معرفی شد و جریان صدر به آن اعتراض کرد.
تحصن صدریها باعث شد تا سایر جریانهای سیاسی و مسئولان این کشور طی دو هفته اخیر موضعگیری کرده و با توجه به حساسیت شرایط عراق خواهان خویشتنداری و حل و فصل اختلافات از طریق گفت وگو شوند و بر لزوم حفاظت از نهادهای قانونی این کشور تاکید کرده و از مقتدا صدر بخواهند تا با چارچوب هماهنگی وارد گفت و گو شود.
انتخابات زودهنگام پارلمانی عراق در دهم اکتبر ۲۰۲۱ (۱۸ مهرماه ۱۴۰۰) برگزار شد که جریانهای سیاسی این کشور به دلیل اختلافهای سیاسی تاکنون و با وجود گذشت ۱۰ ماه از برگزاری این رویداد نتوانستهاند دولت جدید تشکیل دهند.
**تداوم حمایتهای مالی اتحادیه اروپا از اوکراین
اتحادیه اروپا روز دوشنبه توافقی را با اوکراین منعقد کرد تا ۵۰۰ میلیون یورو (۴۹۷ میلیون دلار) در قالب کمک های برنامه ریزی شده برای حمایت از بخش مسکن، آموزش و کشاورزی کی یف اختصاص دهد.
کمیسیون اروپا که بازوی اجرایی اتحادیه اروپاست، از تخصیص این بسته کمکی خبر داد در حالی که مقام های رشد اروپایی میزبانی نشست شورای انجمن اتحادیه اروپا – اوکراین با حضور دنیز شمیهال نخست وزیر اوکراین در بروکسل بودند.
اریک مامر سخنگوی کمیسیون اروپا گفت: این کمک مالی اتحادیه اروپا به تضمین مسکن و آموزش برای افراد بی خانمان داخلی و افرادی که به این کشور باز می گردند و همچنین حمایت از بخش کشاورزی اوکراین کمک می کند.
علاوه بر این کمک های جدید اتحادیه اروپا که بخشی از برنامه حمایتی بزرگتر است که در ماه آوریل (فروردین) آغاز شد، اوکراین همچنین می تواند از صندوق اقتصاد دیجیتال اتحادیه اروپا برای توسعه صنعت و آموزش فناوری پیشرفت درخواست کمک کند.
در نشست امروز، جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و اولیور وارهلی کمیسر گسترش اتحادیه اروپا نیز حضور داشتند.
براساس این گزارش، عضویت کامل اوکراین در اتحادیه اروپا ممکن است سال ها طول بکشد اما این اتحادیه به همراه اکثر اعضای آن از کی یف در مقابل مسکو با تامین سلاح، کمک های اقتصادی و تحریم های ضد روسی حمایت کرده اند.
نخست وزیر اوکراین ضمن استقبال از وی در مقر اتحادیه اروپا، در حساب کاربری تلگرامی خود اعلام کرد: یکی از اولویت های فعلی ما، اعمال تحریم کامل انرژی علیه روسیه است.
وی افزود: اوکراین دارای بزرگترین ذخایر زیرزمینی برای ذخیره گاز است و می تواند به انبار گاز اروپا تبدیل شود.
کمیسیون اروپا به تازگی نامزدی اوکراین برای عضویت در اتحادیه اروپا را به این کشور اعطا کرد، تصمیمی که از اهمیتی تاریخی برای کییف و اروپا برخوردار است.
تارنمای مرکز سیاست اروپا چندی پیش گزارش داد: از زمان آغاز تهاجم روسیه به اوکراین، مردم اوکراین نه تنها برای موجودیت و حق حاکمیت جنگیده اند بلکه همچنین از ارزش های دموکراتیک، حقوق اساسی و آزادی های اروپا نیز دفاع کرده اند. اگرچه هنوز چالش های بسیاری باقی است به ویژه در مورد موضوعاتی چون فساد مالی، استقلال قضایی و نفوذ الیگارش ها، اوکراین امروزی کاملا متفاوت از اوکراین یک دهه قبل است.
در واقع، اوکراین در مقایسه با برخی کشورهای غرب بالکان که اکنون در مذاکرات عضویت در اتحادیه اروپا هستند، به پیشرفت های بیشتری در مسیر اصلاحات دست یافته است.
**ژاپن بدنبال کاهش تنشها با چین
نخست وزیر ژاپن قصد دارد به منظور کاستن از تنشها در روابط این کشور با چین بدنبال اظهارات برخی از سیاستمداران ژاپنی در خصوص تایوان، در مراسمی تجاری به مناسبت پنجاهمین سالگرد عادی سازی روابط توکیو- پکن شرکت کند.
پایگاه اینترنتی گلوبال تایمز نوشت: ناظران چینی میگویند این مهم است که هر دو کشور تجربه ۵۰ سال گذشته را مرور کرده و براساس آن با مشکلات امروز مواجه شوند.
خبرگزاری کیودو ژاپن به نقل از منابعی در دولت این کشور نوشت که فومیو کیشیدا نخست وزیر ژاپن قصد دارد در نشستی تجاری که به مناسبت پنجاهمین سالگرد عادی سازی روابط توکیو و پکن در اواخر ماه سپتامبر برگزار خواهد شد، شرکت کند.
بر این اساس فدراسیون تجاری ژاپن که مهمترین لابی تجاری این کشور و مشوق روابط دوستانه بین ژاپن و چین است، قصد دارد این نشست تجاری را در روز ۲۹ ماه سپتامبر برگزار کند.
روز جمعه یوشیماسا هایاشی وزیر امور خارجه ژاپن ابراز امیدواری کرد که در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد که از روز ۲۷ سپتامبر در نیویورک آغاز خواهد شد، با وانگ ایی همتای چینی خود دیدار کند.
وی در این خصوص گفت: اعتقاد دارم که گفتوگو با چین در بسیاری از سطوح برای ما مهم است.
دا ژین گانگ مدیر موسسه مطالعات شمال آسیا در آکادمی علوم اجتماعی استان هلینگ ژیانگ چین در این خصوص گفت: با وجودی که توکیو از نظر ژئوپلیتیکی نسبت به واشنگتن تمایل دارد اما همزمان به خوبی از اهمیت روابط با چین آگاه است.
وی با اشاره به حجم ۳۷۰ میلیارد دلاری تجارت بین چین و ژاپن در سال ۲۰۲۱ گفت: روابط دوجانبه بین توکیو و پکن را نباید از منظر سیاسی مورد توجه قرار داد.
کارشناسان چینی همچنین از دولت ژاپن و به طور مشخص سیاستمداران و سیاستسازان آن خواستهاند تا به صدای مردم خود برای توسعه روابط با چین گوش فرا داده و به چهار سند سیاسی امضا شده بین دو کشور پایبند باشند.
به نوشته این پایگاه اینترنتی، دولت ژاپن علاوه بر مشارکت در گروه ضد چینی کواد به رهبری آمریکا که هدف از آن احیای نظامیگری است و نگرانیهایی را هم در بین قربانیان تهاجم ژاپن در طول جنگ جهانی دوم برانگیخته، در مساله تایوان نیز آشکارا دخالت کرده است.
در روزهای گذشته، دولت ژاپن در کنار سایر اعضای گروه هفت، با نادیده گرفتن سفر تحریک آمیز نانسی پلوسی رییس مجلس نمایندگان آمریکا به تایپه، اقدام متقابل چین در برگزاری رزمایش در کنار تایوان را «تهدید کننده» توصیف کرد.