کیانوش حقنما روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: تاکنون مبارزه غیر شیمیایی با آفت مگس مدیترانهای شامل تلهگذاری انبوه و جمعآوری میوههای آلوده پای درختان و روی آن در سطح هزار و ۵۶۹ هکتار و مبارزه شیمیایی به ۲ صورت سمپاشی معمول با دُز مشخص و طعمهگذاری یک مقدار سم با مخلوطی از پروتئین و محلولپاشی آن به قسمتی از تنه، شاخه و برگ درخت در سطح هزار و ۵۵ هکتار از باغهای استان انجام شده است.
وی افزود: تیر و مرداد امسال باوجود توصیههای صورت گرفته ۸۵۰ هکتار از باغات هستهدار شامل هلو، شلیل و آلو بر اثر درگیری با آفت مگس مدیترانهای خسارت دید و در صورت نبود همکاری باغداران برای مبارزه شیمیایی و غیرشیمیایی این آفت به باغات دانهدار شامل خرمالو، گلابی، نارنگی و مرکبات هم سرایت خواهد کرد.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی گلستان ادامه داد: هم اینک هیچ گونه خسارت به آفت مگس مدیترانهای در سطح درختان دانهدار استان مشاهده نشده اما پیش بینی میشود در صورت انجام نشدن اقدامات کنترلی، خسارتها آغاز شود.
حقنما ادامه داد: مشکل فعلی برای کنترل آفت مگس مدیترانهای این است که بیشتر باغداران در حاشیه درختان دانهدار خود درختان انجیر که کانونی برای گسترش این آفت است را کاشتهاند و تمایلی به استفاده از روشهای شیمایی و غیر شیمیایی برای مبارزه با این آفت ندارند.
وی از شکسته شدن رکورد شکار مگس مدیترانهای در باغهای گلستان در تاریخ ۱۳ شهریور خبر داد و گفت: در پایش سه ساعته کارشناسان در باغهای استان ۹۳ شکار مگس در تلههای ردیابی مشاهده شد، در صورتی که میانگین طغیان این آفت چهار تا پنج عدد در شبانه روز است.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی گلستان بیان کرد: مگس مدیترانهای یکی از خطرناکترین آفات کشاورزی است که به بیش از ۲۵۰ گونه از گیاهان باغهای هستهدار، گلابی، خرمالو، مرکبات و انار حمله میکند و باعث لهیدگی، پوسیدگی و ریزش میوه میشود و میتواند تا ۹۰ درصد محصول را از بین ببرد و انتقال آن از طریق میوه و جابه جایی حشره کامل امکانپذیر است.
حقنما افزود: با دستور رییس سازمان جهاد کشاورزی گلستان میان هزار و ۵۰۰ نفر از باغداران درگیر با آفت مگس مدیترانهای در سطح استان از جمله سه شهرستان کردکوی، بندرگز و گرگان در ۲ نوبت بسته حمایتی رایگان به ارزش ۶۸۰ میلیون تومان شامل مواد غیر شیمیایی برای ردیابی آفت و سم برای مقابله توزیع شد.
وی ادامه داد: از فروردین امسال ۵۲ کارشناس گیاه پزشکی در کنار کارشناسان دولتی سازمان جهاد کشاورزی کار پایش مگس میوه مدیترانهای در گلستان را انجام میدهند.
مگس میوه مدیترانهای یکی از آفات مخرب دنیاست و به دلیل مقاومت بالایی که در مقابل شرایط آب و هوایی دارد در نقاط مختلف جهان گسترش پیدا کرد و نسبت به سایر مگسهای میوه بالاترین خسارت اقتصادی را به بخش کشاورزی و تولید میوه وارد میکند.
مبدا اصلی آفت مگس مدیترانهای آفریقای شرقی است و از سال ۱۸۲۹ میلادی به تدریج در سایر کشورها شیوع یافت.