ساری- ایرنا- مازاد بر مصرف مرکبات در مازندران همواره از دغدغه های جدی باغداران است، مقوله ای که از هم اکنون با تمهیدات ویژه دولت سیزدهم پشت گرمی جدی در حفظ محصول ، پرهیز از باغ فروشی و در عین حال امیدواری عرضه این میوه پاییزی با قیمت مناسب در بین روستاییان استان بوجود آمده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا ،از آن جایی که طی یک دهه گذشته آشنایی باغداران با مدیریت محصولات باغی در انبارداری فنی ، مقابله بموقع با آفات و کاهش ضایعات که منجر به افزایش تولید مازاد بر مصرف مرکبات استان شده است ، دولت در یک اقدام جهادی طی یک ساله گذشته با فراهم کردن همه شرایط به خصوص توسعه بازارهای داخلی و خارجی این محصول به صورت ویژه اهتمام کرد به طوری که از هم اکنون این نوید را به باغداران داد که اصلا در برداشت محصول عجله نکنند و به هیچ عنوان پیش فروش یکجای باغ را انجام ندهند.

مازندران در آستانه آغاز برداشت محصول مرکبات با نارنگی های زودرس از سطح حدود ۱۵هزار هکتار قرار گرفته است ، دست اندراکاران و کارشناسان باغبانی مازندران بر لزوم رعایت نکات فنی زمان برداشت ، نحوه چیدن و انبار داری صحیح این میوه پاییزی برای صادرات مازاد بر مصرف این میوه تاکید دارند. 

مرکبات بعد از زراعت برنج دومین محصول مهم تولیدی و درآمدی کشاورزان مازندران است، بررسی تاریخی از تولید انواع مرکبات در استان نشان می دهد که تولید این محصول با فراوانی ۷۰ درصدی باغ پرتقال از ۱۳ تن در هکتار  طی یک دهه گذشته اکنون متوسط به ۳۰ تا ۳۵ تن در هکتار رسید و حتی کارشناسان باغبانی اعلام کردند که به طور یقین با اجرای کامل همه مسایل فنی و البته همراهی و ثبات اقلیمی تولید مرکبات استان طی ۲ سال آینده تا ۵۰ تن درهکتار می رسد و این مقدار تولید به بازار مصرف بالایی نیاز دارد.

از آن جایی که  گردش مالی مرکبات نقش مهمی در معیشت و چرخه اقتصادی خانوارها اعم از کشاورزان و دیگر شهروندان استان مانند کارگران روزمزد ، بخش حمل و نقل و بازار دارد با این وصف یکی از ویژگی های مرکبات ، تازه خوری و ضرورت ذخیره سازی آن برای ورود تدریجی به بازار است که این مشکلات طی ۲ سال اخیر با تدابیر کشاورزان و مسوولان به حداقل ممکن رسیده است.

مقوله مهمتری که امسال دولت سیزدهم به آن توجه جدی کرده است ،توسعه بازار خارجی برای صادرات مرکبات است، این که علاوه بر کشورهای حاشیه دریای خزر کشور چین نیز به بازار مرکبات استان اضافه شود ، نوید بخش حذف کامل دلالان و واسطه ها در خرید یکجای باغ مرکبات و امیدواری باغدران به فروش مازاد بر مصرف محصولشان است.یکی از روش های داد و ستد مرکبات در مازندران خرید یکجای باغ با پیش بینی مقدار تولید قبل از رسیدن محصول به مرحله برداشت است. روشی که دلالان بیشتیرن سود و به عبارتی نبض بازار را در دست می گیرند. 

با این وصف مهمترین نکته ای که کارشناسان باغبانی امسال به باغداران مازندران توصیه می کنند، رعایت زمان برداشت انواع مرکبات است، یعنی باغداران علاوه بر این که اصلا نباید در فروش محصول خود عجله کنند، بلکه زمان برداشت را طبق اعلام رسمی سازمان جهاد کشاورزی رعایت و توجه کنند.

سید محمود حسینی پور استاندار مازندران با پیگیری های مستمر از طریق سفارت جمهوری اسلامی ایران در پکن ، مجوز صادرات مرکبات از ایران به چین را اخذ کرد و این موضوع مهم مورد توجه صادرکنندگان مازندرانی برای ورود به این بازار قرار گرفت. یکی از نکاتی که باغداران باید در رسیدن به بازار کشور چین رعایت کنند ، زمان برداشت و تولید مرکبات سالم و استاندارد است ،کارشناسان باغبانی مازندران معتقدند که کشاورزان و صادرکنندگان مازندرانی به طور حتم استانداردهای لازم را برای صادرات مرکبات رعایت خواهند کرد و با تولید و فرآوری مرکبات با کیفیت گامی جدید در صادرات این محصولات به کشور چین اتفاق خواهد افتاد.

معاونت هماهنگی اقتصادی استانداری مازندران در پی بررسی های ظرفیت های صادرات مرکبات به کشورها  هدف به خصوص کشور چین در یک نشست کارشناسی تخصصی با سازمان های جهاد کشاورزی و اتاق بازرگانی زمان برداشت مرکبات را به صورت رسمی اعلام کرد؛ لزوم تاکید و رعایت زمان برداشت مرکبات فقط با هدف جلوگیری از نفوذ واسطه ها و دلالان برای سوء استفاده از میوه نوبرانه مرکبات و در عین حال از بین بردن فعالیت غیرقانونی سبززدایی مرکبات است، موضوعی که همواره به بازار مرکبات مازندران صدمه جدی وارد کرد به طوری که بدبینی و بی اعتمادی به مرکبات استان در بین بازار های داخلی و خارجی بوجود آمده است.

درپی به وجود آمدن این ظرفیت مهم بازار صادراتی مرکبات مازندران ،امسال زمان برداشت نارنگی زودرس بر خلاف سال های گذشته که از نیمه دوم شهریور شروع می شده است با توافق‌های انجام شده بین جهاد کشاورزی و اتاق بازرگانی استان‌ اول مهرماه سال جاری تعیین شده است، ذکر این نکته مهم است که هماهنگی و انجام توافق با جهاد کشاورزی به عنوان تولید کننده و اتاق بازرگانی به عنوان صادر کننده بازار این میوه پاییزی در نوعش بی نظیر و قابل اعتنا است. رویکردی که دولت سیزدهم تعامل را برای رسیدن به منافع عمومی به درستی دنبال می کند.

طبق آمارهای رسمی، مجموع باغ های مرکبات مازندران ۱۱۲ هزار هکتار است که از این میزان ۱۱۰ هزار هکتار ارقام بارده هستند. همچنین از مجموع باغات مرکبات مازندران ۸۰ هزار هکتار زیر کشت ارقام مختلف پرتقال، ۳۰ هزار هکتار ارقام مختلف نارنگی و بقیه زیر کشت محصولاتی از جمله نارنج و لیمو قرار دارند.

باغداران پیش فروش مرکبات را انجام ندهند

رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران وضعیت تولید مرکبات امسال را مطلوب توصیف کرد و گفت: فروش یکجای باغ اصلا روش درستی در داد و ستد مرکبات نیست ،عده‌ای دلال برای اینکه میوه را به عنوان نوبرانه گران‌تر بفروشند اقدام به چنین کارهایی می‌کنند که باغدران باید مراقب چنین داد وستدی باشند.

وحسن عنایتی خاطر نشان کرد: سال‌های گذشته برخی از واسطه‌ها و باغداران زودتر از زمان مقرر اقدام به برداشت مرکبات از باغ ها کردند که این امر به دلیل کامل نشدن شیرینی باعث ضایعات این میوه ها شده بود.

وی ادامه داد:  با در نظر گرفتن تمامی مخاطرات طبیعی پیش بینی خواهیم کرد که امسال حداقل سه میلیون تن انواع مرکبات از باغ های استان برداشت شود که حدود ۱۰ درصد بیشتر از سال قبل است.

عنایتی با اظهار این که توجه به نکات فنی و برداشت به موقع محصولات با جدیدیت از سوی واحد ترویج جهاد کشاورزی استان  عملیاتی شده است، ادامه داد: کارشناسان باغبانی  مراکز خدمات کشاورزی با بازدیدهای میدانی و برگزاری دوره های فنی، آموزش های لازم نحوه برداشت و ذخیره سازی مرکبات را به کشاورزان ارایه دادند و همچنین ادامه دارد.

وی با بیان این که پشتیبانی دولت برای صادرات مرکبات و کیوی از مبدا مازندران به نقاط مختلف جهان از جمله کشور چین سبب دلگرمی باغداران شده است گفت: در این ارتباط معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری ، اتاق بازرگاین و صنعت و معدن و تجارت همکاری خوبی را برای رسیدن به هدف صادرات مرکبات دارند.

رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران  پیش بینی کرد  که امسال حداقل یک میلیون تن مرکبات از مازندران به کشورهای مختلف جهان صادر شود و بازارهای هدف اقتصادی قابل اتکایی برای پیشبرد این راهبرد در نظر گرفته شده است.

عنایتی بیان داشت: بررسی از برنامه های راهبردی توسعه ای بخش کشاورزی مازندران که  آیت الله رئیسی در سفر به استان مازندران مطرح کرده است، امروز در بن کشاورزان ،بازار و درآمدی کشاورزان عملیاتی شده است.  

اقدام جهادی دولت در بازار محصولات کشاورزی مازندران

رییس اتاق بازرگانی مازندران ، صنایع و معادن و کشاورزی مازندران اقدام دولت  سیزدهم در توسعه بازار محصولات باغی را جهادی و بی نظیر توصیف کرد و گفت: به نظر می رسد امسال همه شرایط برای  توسعه بازار مرکبات مازاد بر مصرف استان فراهم شده است  ؛یعنی تکرار قصه ،غصه خوردن باغداران که هرساله این روزها بازار دلالی مرکبات با خرید یکجای باغ زیاد می شده است را نداشته باشیم.

عبدالله مهاجر دارابی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا  با تاکید بر پرهیز از برداشت زودهنگام مرکبات افزود : رنگ آمیزی و سبززدایی مرکبات نوبرانه مازندران باهدف صادرات محصولات تولیدی و رفع چالش های بهداشتی در این حوزه ممنوع شد.

مهاجر دارابی با بیان این که دانشگاه علوم پزشکی ضوابطی را برای تولید و عرضه مرکبات در نظر گرفته که براساس قانون رنگ آمیزی مرکبات در سورتینگ ها ممنوع است ، ادامه داد: در صورت هرگونه گزارش سبززدایی با متخلفان برخورد قانونی خواهد شد.

وی با دکر این نکته که بازار چین بازاری مهم است که باید به درستی با همه ضوابط و مقررات وارد شویم، تاکید کرد: صادرات مرکبات از استان شرایط جدید و ویژه ای پیدا کرد و این فرصتی را که دولت مهیا کرد نباید از دست داد. باید با برنامه ریزی منسجم و اصولی برای تحقق این امر همه بکوشیم.

کارگروه ویژه تبادل تجاری مازندران با چین تشکیل شد

 معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار مازندران از تشکیل کارگروه ویژه تبادل تجاری با چین در محل این استانداری با هدف توسعه مبادلات و مراودات تجاری با این کشور خبر داد.

حسن خیریانپور با اظهار این که هماهنگی‌های لازم با رایزن اقتصادی و همچنین سفارت جمهوری اسلامی ایران در چین انجام شده است تا زمینه صادرات مرکبات مازندران به این کشور تسهیل و تسریع شود، از مسوولان جهاد کشاورزی مازندران خواست نسبت به تهیه فهرستی از صادرکنندگانی که دارای کارت بازرگانی هستند، اقدام کنند تا پس از تصویب در کمیسیون اقتصادی استان، مشخصات آنان به رایزن اقتصادی کشورمان در چین ارسال شود.

خیریانپور همچنین بر لزوم شناسایی موانع فراروی صادرات مرکبات مازندران به چین تاکید کرد و اظهار داشت : با شناسایی و رفع موانع و همچنین استفاده بهینه از ظرفیت های موجود، می‌توان گام های مهمی برای توسعه مبادلات تجاری با چین برداشت که در صورت تحقق این مهم، ارزآوری و سود مناسبی نیز نصیب تجار و کشاورزان مازندران خواهد شد.

معاون استاندار مازندران بر لزوم تامین تجهیزات مورد نیاز سورتینگ‌داران استان برای فرآوری محصولات صادراتی تاکید کرد و افزود : تعدادی از واحدهای سورتینگ مازندران با دریافت تسهیلات ناچیز، به امکانات مورد نیاز تجهیز می‌شوند که باید در این زمینه نیز اقدام اساسی صورت گیرد.

خیریانپور تصریح کرد: مازندران ظرفیت تولید ۲.۵ میلیون تن مرکبات و همچنین ۱۸۰ هزار تن کیوی با کیفیت صادراتی را دارد که باید با برنامه‌ریزی اصولی برای شناسایی بازارهای هدف فروش این محصولات در خارج از کشور برنامه ریزی لازم صورت گیرد.

وی، وجود سه بندر و همچنین سه فرودگاه در مازندران را ظرفیت بزرگی عنوان کرد و با بیان این که در حوزه زیرساختی نیز سرمایه‌گذاری مناسبی در این بخش صورت گرفته است، گفت: فعالیت سه بندر امیرآباد، نوشهر و فریدونکنار و همچنین سه فرودگاه در استان زمینه‌ مناسبی را برای صادرات کالاهای مازندران به چین فراهم کرده است و باید از این ظرفیت‌ها به شکل درست و منطقی استفاده کرد.

تقسیم بندی باغداری مرکبات در مازندران 

از آن جایی که تعداد بهره برداران و تولید کنندگان مرکبات به لحاظ سرانه بسیار متفاوت است ، باغداری این محصول به چند دسته تقسیم می شود ؛ گروه اول باغدارانی هستند که محصولشان جنبه خودمصرفی دارد ، چراکه شرائط آب و هوایی و زمین در مازندران برای کاشت درختان مرکبات فراهم است یعنی در بیشتر زمین های شهری و روستایی استان شاهد باغداری با هدف " خود مصرفی " هستیم.
گروه دومی که به عنوان تولید کننده مرکبات دراستان مازندران هستند ،باغداری در زمین های زیر هزار تا ۲هزار مترمربع است که علاوه بر خود مصرفی ، تولیدات آنان تا حدودی تعادل کننده و تکمیل کننده درآمد خانوارهای روستایی و شهری است.
بررسی ها نشان می دهد اغلب باغداری که در زمین های زیر هزار متر انجام می شود در واقع به دلیل قانون تقسیم ارث قطعه قطعه شد و باغداری در زمین های کم مساحت برای بسیاری از کارمندان و شهرنشینان و روستاییانی که برنجکاری شغل اصلی آنان است، نوعی تفریح ، خود مصرفی و تکمیل کننده درآمدی آنان محسوب می شود.
تولیدات مرکبات مازاد بر مصرف این گروه از باغداران نیز معمولا به صورت سفارشی بین دوستان و فامیلان و یا در بازار روزهای مختلف عرضه می شود.

گروه سوم باغ های تجاری مرکبات است ، باغ مرکباتی که طبق آمار رسمی جهاد کشاورزی مازندران حدود یکسوم از باغ های مرکبات استان را تشکیل می دهد و با هرساله با اجرای برنامه اصلاح و نوسازی سطح آن در حال افزایش است.