مراغه- ایرنا- عضو هیئت علمی و رئیس بخش حبوبات موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور گفت: بر اساس نتایج تحقیقات در این موسسه، تولید و عملکرد گیاهان پائیزه بیشتر از گیاهان بهاره بوده و در مورد برخی از آنها از جمله نخود از ثبات عملکرد بیشتری نیز برخوردار است.

به گزارش ایرنا، «حمید حسنیان خوشرو» روز پنج‌شنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا افزود: این افزایش تولید در مورد غلات حدود ۱۵ تا ۲۵ درصد و در مورد محصول نخود حدود ۷۰ درصد بوده است.

وی در مورد علت افزایش عملکرد و ثبات گیاهان پائیزه اظهار کرد: دلیل آن استقرار مناسب گیاه در پائیز، استفاده بهتر از نزولات جوی و فرار از تنش‌های گرما و خشکی رایج در اواخر بهار و تابستان است.

معرفی ۹ رقم نخود برای کشت پاییزه در مناطق سردسیر

به گفته وی در بخش حبوبات موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور از سال‌های گذشته جهت توسعه کشت پائیزه حبوبات تلاش‌های فراوانی شده که حاصل آن معرفی ۹ رقم نخود متحمل به سرما با قابلیت کشت پائیزه در مناطق سردسیر دیم بوده است.

رئیس بخش حبوبات موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور ادامه داد: بر اساس نتایج سال‌های اخیر با کشت پائیزه ارقام اصلاح شده، میزان عملکرد نخود در واحد سطح نسب کشت بهاره توده‌های بومی بیش از ۵۰ درصد افزایش داشته است.

به گفته «حسنیان خوشرو» یکی از ملزومات نفوذ ارقام اصلاح‌شده، دسترسی کشاورزان به بذر این ارقام است که در این زمینه امسال بیش از ۳۵۰ تن هسته‌های بذری ارقام نخود و عدس تولید شده که نسبت به سال‌های گذشته رشد ۹۰ درصدی دارد.

پژوهشگر زراعت دیم ادامه داد: همچنین محققان بخش تحقیقات حبوبات در راستای توسعه کشت پائیزه حبوبات و انتقال آخرین یافته‌های تحقیقاتی به کشاورزان بیش از ۸۱۵ نفر روز برنامه «روز مزرعه» و کلاس‌های آموزشی برگزار کرده‌اند.

نخود و عدس اصلی‌ترین محصولات دیم کشور هستند

رئیس بخش حبوبات موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور اضافه کرد: نخود و عدس اصلی‌ترین محصولات مناطق دیم کشور هستند که در تناوب با غلاتی چون گندم و جو قرار گرفته و علاوه بر افزایش حاصلخیزی خاک، به دلیل دارا بودن پروتئین و عناصر ریز مغذی، نقش مؤثری در تغذیه دارند.

«حسنیان خوشرو» افزود: از دیرباز در ایران نخود و عدس به طور عمده به صورت دیم و در فصل بهار کشت می‌شود و بر همین اساس نیز در سال‌های اخیر به دلیل تغییر اقلیم و وقوع خشکسالی‌های پیاپی و عدم بارش موثر در فصل بهار مواجه بوده‌ایم که این امر باعث مواجه شدن گیاه با تنش‌های حرارتی و خشکی آخر فصل، و در نتیجه موجب کاهش شدید عملکرد این دو محصول شده است؛ به طوریکه کشاورزان در سال‌های اخیر در بعضی از مناطق کشاورزان هیچ محصولی از مزارع خود برداشت نکرده‌اند.

وی ادامه داد: به همین دلیل هم توسعه کشت پائیزه حبوبات با معرفی ارقام نخود متحمل به سرما با قابلیت کشت پاییزه در مناطق سرد و فراسرد جزو اصلی‌ترین رویکردهای بخش حبوبات این موسسه به شمار می‌رود.

به گفته وی از دیگر اقدامات این بخش نیز می‌توان به معرفی اولین رقم نخود تیپ «دسی» بعد از انقلاب شکوهمند اسلامی، تولید بیش از ۳۵۰ تن هسته‌های بذری ارقام نخود و عدس (افزایش متوسط ۹۰ درصد نسبت به سالهای گذشته) و انتشار بیش از ۳۰ مقاله در مجلات معتبر داخلی و خارجی اشاره کرد.

به گزارش ایرنا توسعه کشت دیم اگرچه اکنون یکی از گزینه‌های منطقی برای حل مشکلات پیش‌روی آب و کشاورزی به شمار می‌رود اما به عقیده کارشناسان این نوع از زراعت را در آینده باید به عنوان راهبردی اجباری برای تامین امنیت غذایی در پیش گرفت.

زیرا از یک سو منابع آبی کشور بر اساس اعلام مسئولان ذیربط روز به روز کاهش می‌یابد و از سوی دیگر نیز شرایط و بستر لازم برای این نوع از زراعت در ۱۶ استان کشور با تکیه بر پژوهش‌های کشاورزی و حمایت‌های متولیان امر، روز به روز بیشتر فراهم می‌شود. 

به ویژه آنکه کم‌آبی در برخی از مناطق، اصلاح الگوی کشت را به اجبار تبدیل کرده و به واسطه تغییر اقلیم، برخی دیگر از استانهایی که امروزه پرآب به نظر می‌رسد، ممکن است در آینده با مشکلات تکراری آب و کشاورزی مواجه شود.