مشهد- ایرنا- علیرغم نزدیکی به موعد بازگشایی مدارس و افزایش تقاضا برای نوشت‌افزار، سهم کالاهای ایرانی در این بازار بسیار ناچیز است و تلاش‌ها برای تقویت کالاهای ایرانی در این رسته تولیدی در سال‌های گذشته چندان تاثیرگذار نبوده است و باید راه‌حل‌های بیشتری برای تقویت تولیدات داخلی اندیشیده شود.

به گزارش ایرنا، بارها در محافل مختلف صحبت از نوشت افزار ایرانی – اسلامی شده و متولیان در بخش‌های مختلف تلاش کرده اند تا طرحهای ایرانی در این بخش تقویت شود اما قبل از تقویت این بخش، نیاز به تولیدات قوی تر و حداقل تامین مواد اولیه کارخانه ها برای تولید مداد و دفتر بوده که کمتر مورد توجه قرار گرفته است.

عمده نوشت افزار موجود در بازار و از جمله مشهد وارداتی است و مسلما طرحهای آن نیز ایرانی نبوده و فرهنگ بیگانه را بین دانش آموزان ترویج می دهد، تولیدات با طرحهای ایرانی – اسلامی هم در این بخش آنقدر نبوده است که بتواند نیاز به کالاهای وارداتی را کمرنگ کند زیرا تولیدکنندگان برای تامین مواد اولیه مانند چوب، مغز و کاغذ نیاز به واردات دارند که این موضوع طی سالهای اخیر به واسطه تحریم ها و شیوع کرونا کمتر شده و دست تولیدکنندگان را خالی گذاشته است.

رییس اتحادیه صنف فروشندگان نوشت افزار و کتاب مشهد در گفتگو با خبرنگار ایرنا، با اشاره به وضعیت محصولات ایرانی – اسلامی در حوزه نوشت افزار گفت: سهم محصولات ایرانی در بخش نوشت افزار در شهر مشهد کمتر از ۱۰ درصد است، عمده نوشت افزار وارداتی بوده و لازم است برای تقویت تولید داخل نمایشگاه های نوشت افزار ایرانی – اسلامی بیشتری برپا و این موضوع در جامعه نهادینه شده و سهم کالاهای ایرانی در این بخش افزایش یابد.

سیدجواد سیدعباسیان با اشاره به وجود چند واحد تولیدی مداد و کاغذ در خراسان رضوی افزود: چند کارخانه در اطراف مشهد در خصوص مداد روزنامه ای، مداد پلیمری، ماژیک و کاغذ تولید دارند اما سهم تولیدات آنها آنقدر نیست که تامین کننده نیاز بازار باشد و به ناچار عمده این نیاز از طریق واردات تامین می گردد.

وی بیان کرد: شیوع کرونا و تحریم ها، میزان واردات نوشت افزار بویژه مواد اولیه تولید مداد را کاهش داده است، در همین مشهد هم اینک میزان کالاهای وارداتی در بخش نوشت افزار نسبت به سال گذشته ۳۰ درصد کاهش یافته، در حالی که با توجه به حضوری شدن کلاسهای درس، تقاضا برای نوشت افزار بیشتر از موجودی بازار بوده و کمبود جنس کاملا آشکار است.

سیدعباسیان خاطرنشان کرد: واحدهای تولیدی که از بهمن پارسال مداد تولیدی خود را پیش فروش کرده اند، باید خردادماه به تعهدات خود در قبال خریداران عمل می کردند اما مدعی هستند که کمبود چوب و مغز برای تولید مداد کم داشته اند و واردات این محصولات نیز کمتر شده است، لذا فقط توانسته اند به ۳۰ درصد از تعهدات خود عمل کنند، این موضوع باعث کاهش موجودی مداد و افزایش ۶۰ درصدی قیمت آن در بازار از اواخر سال گذشته شده است.

وی ادامه داد: تقریبا ۷۰ تا ۸۰ درصد از کاغذ موجود در بازار کشور نیز وارداتی است و البته کاغذ داخلی هم کیفیت چندانی ندارد و مورد استقبال تولیدکنندگان قرار نمی گیرد.

افزایش قیمت کاغذ و مداد در بازار

رییس اتحادیه صنف فروشندگان نوشت افزار و کتاب مشهد از افزایش قیمت نوشت افزار در بازار خبر داد و گفت: از اوایل مردادماه هر بند کاغذ ۷۰ گرمی، ۳۰ تا ۳۵ درصد افزایش قیمت یافته و طی ۴۰ روز قیمت هر بند آن به یک میلیون و ۲۵۰ هزار تومان رسیده است که این افزایش قیمت، روی قیمتهای دفتر و کاغذ آچار نیز تاثیر می گذارد، هرچند افزایش قیمت کاغذ از زمان برداشته شدن یارانه و کاهش واردات آن در زمان کرونا آغاز شده، اما این رشد قیمتی در روزهای اخیر محسوس تر بوده که علت آن کاهش موجودی کاغذ است.

سیدعباسیان در خصوص میزان فروش نوشت افزار در بازار مشهد گفت: خوشبختانه با حضوری شدن کلاسهای درس، تقاضا برای نوشت افزار زیاد و فروش مطلوب شده است اما مشکل صنف ما، موازی کاری نهادهای دیگر است، به عنوان مثال در همین ایام که بازار فروش نوشت افزار شرایط مطلوبی پیدا می کند، فروشگاه های زنجیره ای، نمایشگاه ها، مدارس، مساجد و حسینیه ها شروع به فروش نوشت افزار می کنند، حتی مدارس بسته های کاملی از وسایل مورد نیاز دانش آموزان شامل نوشت افزار، کیف و کفش، لباس و ... را عرضه می کنند که این اجحاف در حق صنف نوشت افزار فروشان  است.

وی افزود: چند سال قبل کتابهای درسی توسط صنوف فروشنده نوشت افزار عرضه می شد، اما مدارس این فرصت را از صنوف گرفتند، اخیرا هم به بحث نوشت افزار وارد شده اند که کم کم بازار ما در این بخش را هم از آن خود خواهند کرد.

رییس اتحادیه صنف فروشندگان نوشت افزار و کتاب مشهد با اشاره به فعالیت هزار واحد صنفی معتبر دارای جواز کسب زیر نظر این اتحادیه گفت: از این تعداد ۶۵۰ واحد صنفی فروشنده نوشت افزار هستند و باقی صحاف یا کتابفروش هستند.

تشدید نظارت بر کیفیت و قیمت نوشت افزار

با افزایش تقاضا، گرانی و نیز کاهش کیفیت، بازار محصولات را تحت تاثیر قرار می دهد، در آستانه سال تحصیلی جدید نیز تیم های نظارتی اصناف، بازرسی ها را تقویت کرده اند تا مانع از گران‌فروشی و عرضه کالاهای کم کیفیت در بازار شوند.

از سویی در آستانه سال تحصیلی تمایل و تقاضا برای برپایی نمایشگاه های مختلف افزایش می یابد، و حال آنکه این امر چندان خوشایند اتحادیه نیست، زیرا صنوف عدم حضور خود در چنین نمایشگاه هایی را آن هم در ایامی که فروش کالایشان افزایش می یابد، اجحاف در حق خود می دانند.

به گفته رییس اتحادیه صنف نوشت افزار و کتاب مشهد، برگزاری هر نمایشگاه نوشت افزار یا کتابی باید با صنفی که در این زمینه فعالیت دارند، هماهنگ شود و حال آنکه نمایشگاه نوشت افزار ایرانی – اسلامی که در مشهد برپا شده، بدون هماهنگی با این اتحادیه برپا شده و این اجحاف در حق صاحبان صنوف این بخش است.

سیدعباسیان افزود: ما مخالفتی با برپایی نمایشگاه های نوشت افزار یا کتاب نداریم اما می گوییم همه افرادی که می خواهند در نمایشگاه شرکت کنند باید پروانه کسب معتبر داشته و مجوز از اتحادیه صنف فروشندگان نوشت افزار بگیرند و قوانین و مقررات در این زمینه رعایت شود.

مدیر بازرسی و نظارت بر اصناف مشهد نیز درباره برپایی نمایشگاه ها گفت: متولی برپایی نمایشگاه باید درخواست خود را در کمیته نمایشگاهی مطرح کند تا در صورت موافقت آن کمیته، مجوز برپایی نمایشگاه داده شود که دبیر این کمیته سازمان صنعت، معدن و تجارت است؛ لذا برپایی هر نمایشگاه با هر عنوان کالایی در هر نقطه ای از شهر بدون داشتن مجوز از کمیته نمایشگاهی تخلف است.

امیر دلداری افزود: طرح ویژه نظارت بر فروش نوشت افزار و کتاب با همکاری اتحادیه صنف نوشت افزار از ۱۸ شهریورماه در شهر مشهد آغاز شده است که در این طرح کیفیت، قیمت و سایر موضوعات مربوط به نوشت افزار بررسی می شود و تیم های بازرسی نیز تا پایان تابستان فعال هستند.

وی بیان کرد: قرار است نمایشگاه پاییزه کالا زیر نظر مستقیم اتاق اصناف مشهد در هفته پایانی شهریورماه در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی این کلانشهر دایر شود که در آن همه لوازم مورد نیاز دانش آموزان اعم از نوشت افزار، کیف و کفش، لباس و کالاهای اساسی با قیمت کارشناسی شده و زیر نظر اتحادیه عرضه شود.

نمایشگاه نوشت افزار ایرانی – اسلامی، گامی به سوی تقویت طرحهای داخلی

نمایشگاه نوشت افزار ایرانی - اسلامی روز سه‌شنبه هفته گذشته با همکاری آستان قدس رضوی توسط اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی در مرکز نمایشگاهها و همایش‌های آستان قدس در جوار بارگاه منور امام رضا(ع) گشایش یافت. این نمایشگاه کوچک ۱۲ غرفه از تولیدات نوشت افزار، کیف و کفش با طرحهای ایرانی و اسلامی تولیدکنندگان داخلی را در معرض بازدید عموم و فروش قرار داده است که در واقع برپایی آن اقدامی فرهنگی در راستای گرایش تولیدکنندگان به سمت طرحهای ایرانی – اسلامی است.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی به خبرنگار ایرنا گفت: امروزه کشورمان به موفقیتهای بزرگی در حوزه نوشت افزار ایرانی دست یافته است، به طوری که تلاش و حضور جوانان خلاق در تولید نوشت‌افزار از دفاتر مشق دانش آموزان آغاز شده و امروز به حوزه هایی نظیر تولید مداد رنگی و خودکار نیز تسری یافته که در طول ۱۰۰ سال گذشته در کشور بی‌نظیر بوده است.

محمد حسین زاده افزود: هم اینک نوشت افزار به صورت صنعتی در کشورمان بروز و ظهور یافته است و تاکنون ایران در چنین جایگاهی قرار نداشته است، زیرا عمدتا یا واردکننده و یا کپی‌بردار طرحهای سایر کشورها بوده است.

وی بیان کرد: امروزه حدود ۲۰ درصد از نوشت افزار موجود در بازار کشور از نوع نوشت افزار ایرانی – اسلامی است که طراحی آن در داخل کشور انجام گرفته که عدد قابل توجهی است، به عنوان مثال هم اینک در خصوص کالایی مانند خودکار با انبوهی از شرکتهای تولیدکننده ایرانی مواجه هستیم.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی گفت: ورود جوانان و حمایت رهبر انقلاب از آنان، جایگاه ایران را در بازار نوشت افزار و طراحی آن ارتقا داده است، هرچند کشورمان در حوزه بازارپردازی شخصیتها در حوزه انیمیشین، فیلم و سریال کمی عقب است، اما پیشرفتهای زیادی داشته به گونه ای که ۲ و تا سه انیمیشنی که در دو یا سه سال گذشته ساخته شده، توانسته بازار خوبی را در دنیا از آن خود کند.

حسین زاده اظهار داشت: جوانان ایرانی کم کم به حوزه نوشت افزار نیز وارد شده اند که به تکمیل این صنعت با بهره گیری از افراد خلاق، فعال و علاقه مند به فرهنگ ایرانی – اسلامی در کنار بسترسازی که دولت ایجاد می کند، کمک خواهد کرد.

وی بیان کرد: نمایشگاه نوشت افزار ایرانی – اسلامی فرصت خرید نوشت افزار با طرح ایرانی و قیمت مطلوب را برای مردم فراهم می کند و قرار گرفتن آن در جوار بارگاه منور رضوی، امروز فرصت خریدی را برای همه مردم و زائران مشهدالرضا ایجاد می نماید، نوشت افزارهای ایرانی با طرحهای حاوی قهرمانان ملی در قصه های کهن بومی تا ابیات و اشعار ایرانی اتفاق مبارکی است که پیام آن اصالت و هویت ایرانی – اسلامی بوده که در نوشت افزار تبلور می یابد.