ایلام - ایرنا - دریافت و درک رانندگان و دیگر فعالان ناوگان حمل و نقل کشور که این روزها دل به جابجایی زائران کنگره عظیم اربعین حسینی سپرده‌اند، نیازمند دست و دلِ طریقتی است که از ذهن و زبان هر الکنی بر نمی‌آید و این متن تلاشی برای چشیدن قطره ای از دریاست.

به گزارش ایرنا، کنگره اربعین حسینی امسال، بعد از وقفه ۲ ساله، نوبت دلدادگی را به خیلی از فعالان حمل و نقل داده است.

  یکی از اصلی ترین قشرهایی که  بیشترین سهم را در طی طریق زایران بسوی مطلوب دارند چند هزار نفر از فعالان صنعت حمل و نقل یا آن چنان که خود بیان می دارند، "اهالی طرق"  است.

این رانندگانی که روزهای متوالی در کار حمل و نقل زائران در دو سوی مرز هستند، می‌دانند که این روزها متفاوت از کار معمول است و در تلاش وصل مریدان به کوی مراد هستند و این نوبت را به هیچ وجه با کم کاری یا بی احتیاطی  از دست نخواهند داد.

 یکی از راننده ها در ترمینال مهران در خصوص مسایلی که این روزها در مسیر منتهی به نقاط مرزی با آن مواجهند،  می گوید: اینجا همه راننده و همه در افتخار جابجایی زائران شریک؛ خوشبختانه هیچ مشکل قابل ذکری در این مدت رخ نداده است که فکر کنید در قبال لذت کار، قابل طرح باشد".

در کنار وی فرد دیگری به نام لطیف حسنی نیز در خصوص زحمت و تلاش شبانه روزی رانندگان اتوبوسرانی می گوید: در این مدت چرخه کار، استراحت، وقت غذا، خواب شبانه و مسایلی از این دست موضوعیت خود را از دست داده است.

وی اضافه می کند: کل زمان استراحت و فراغت آنها محدود به زمانی است که اتوبوس ها در انتظار نوبت سوار کردن مسافران هستند.

به نظر می رسد نوع سؤال و جواب هایی که در این گونه موارد مرسوم و عادت مألوف کار خبری است، اینجا کاربرد خود را از دست داده اند.

یکی دیگر از فعالان راه و ترابری  می گوید: حتی یک مورد از مسائل و مشکلات کم و بیش مرسوم در شرکت های حمل و نقل مسافر و واحدهای اتوبوسرانی که موجب نارضایتی مسافران می شوند، در اینجا مجال بروز نداشته است.

وی اضافه می کند: اینجا بزرگترین مسأله مدیریت شور و شوق رانندگانی است که کار و تردد شبانه روزی آنها، دغدغه فرسودگی و خستگی مفرط آنان را موجب شده که به لطف آقا امام حسین(ع) تاکنون دغدغه ای بی مورد بوده است.

رانندگان، سختی های زیادی متحمل می شوند تا در خدمت زوار سالار شهیدان دشت کربلا و مورد عنایت ایشان باشند.

این افراد، شب و روز در تلاش هستند تا زوار با خیالی آسوده به مرز عراق با ایران منتقل شوند؛ ایستگاه آنان مرز که نه، نقطه وصل مهران - زرباطیه است.

شب هنگام و حتی بامدادان، رانندگانی را می بینی که با خوشرویی منتظر زوار هستند تا آنان را به مرز منتقل کنند؛ گویی که خستگی در آنان راه ندارد و عشق به زوار سید احرار عالم، همه وجودشان را گرفته است.

هوای منطقه گرمسیری است؛ از سرمای درویش کش سال های ماقبل خبری نیست آفتاب نحیف و کم زور شهریور ماه مجالی به زائران و رانندگان عطا کرده تا جان را به نسیم خنک کوهساران ایلام ومهران بسپارند.

رانندگان در فاصله سوار شدن زوار و حرکت، خودرو را گرم می کنند و از چند و چون ساعاتی که گذرانده اند با همکاران خود گفت وگو می کنند؛ نقل گفت وگوی آنان حدیث عاشقی مسافران است نه شکوه و گلایه از سختی کار.

زوار، دسته دسته از شهرهای مختلف خودرا به ایلام و مهران رسانده اند تا خود را در کمترین فاصله مرزی به عتبات عالیات عراق و البته بغداد ببینند، آنان در روزهای گذشته که تراکم جمعیت زائران در ایلام و مهران  قابل تحمل بود در مهران با خودروهای در نظر گرفته شده، خود را به خروجی مرزی  مهران و بعد زرباطیه و بدره رسانده به امید اینکه در آنجا نیز  رانندگانی مشتاق را در انتظار خود یابند که داستان آنسو کمی متفاوت و خارج از موضوع این جستار است.

در برگشت، امیرحسین طرقبه را دوباره می بینم؛ می گوید: آقا این سؤال ها که می پرسی چیه؟ همه آنچه که ما می کنیم مقابل محبت میزبانان عراقی که ملتمسانه زایران را میهمانی می کنند و در مواردی همه داشته های مالی خود را صرف پذیرایی آنان می کنند، در حد هیچ است.

مواجهه با طلبیده شدگان طریق سبز اربعین کربلا و گم شدن در عظمت روح آنان و خود را خرد و نازل یافتن در آئینه بزرگ جان شیفته آنان، گویی سرنوشت مکرر و هر روزه تیم های خبری در این سو و آنسوی نوار مرزی شده، خط مرزی  که دیگر نه نواری برای ممنوعیت و رد نشدن بلکه نشانه ای برای تحقق آمال دیرین سویدای جان را در ضریح جانان مقدس گردانیدن، شده است.

خیل عظیمی از رانندگان و فعالان حمل و نقل ایلام و تهران و دیگر استان ها این روزه در کار ثواب جابجایی زائران قبور اهل بیت از چهار گوشه کشور به سمت مرزهای مختلف رسمی دوکشور ایران و عراق هستند که در این فرصت  ثواب، بدیهی است حکایت مشارکت در جابجایی زائران برای اهالی طرق در ایلام به واسطه مرز مهران که در ۱۰۰ کیلومتری مرکز این استان به عنوان نزدیکترین و آشناترین خروجی مرزی به اماکن متبرکه عراق، متفاوت است.

هر ایلامی که دل و دستی در صنعت حمل و نقل دارد یا داشته است، این روزها و این ساعت ها با همه وجود پا و جان در جاده ها، مرزها و ترمینال ها گذاشته و درحال جابجایی زائران هستند که خوب می دانند که یافتن  نوبت عاشقی همواره و همیشه نیست و عارف و عاشق باید ابن وقت باشند.

اشاره به تلاش دیگر استان ها ضروری می نماید به خصوص جهد عاشقی اهالی طرق لرستان که از سوی ستاد مرکزی اربعین به عنوان استان معین ایلام معرفی شده است.

براساس گزارش های دریافتی، لرستان به عنوان معین استان ایلام و مرز مهران، با هزار و ۴۰۵ دستگاه ناوگان اتوبوس، مینی بوس و سواری کرایه در جابجایی زائران اربعین حسینی به مرز مهران و بالعکس فعالیت دارد.

رییس ستاد حمل و نقل اربعین حسینی ایلام با اشاره به تراکم خودروی مسافران در مسیر کربلا به مرز مهران، اظهار داشت: حدود ۲ هزار دستگاه خودرو شامل اتوبوس و تریلر، هم اکنون کار انتقال زائران از استان ایلام و مرز مهران را برعهده دارند.

این خودروها در چند روز گذشته در مسیرهای تعیین شده اقدام به جابجایی زوار از مرز زرباطیه به نجف کردند و از حدود دو روز پیش که بازگشت زایران آغاز شده، انتقال آنان به مرز زرباطیه را برعهده دارند.

همه این ها درحالی است که شور و شوق و عزم وعزیمت زائران و عاشقان اهل بیت(ع) و جهد جانانه فعالان حمل و نقل کاری کرده است که دراستان ایلام تمامی محورهای منتهی دچار انسداد ترافیکی شده است.

از آن مهمتر کمبود خودرو در آنسوی مرز برای انتقال زایرانی است که از مرز گذر کرده و هم اکنون در آنسوی مرز منتظر یافتن خودرو برای رسیدن به ضریح عشق هستند. و چه بسیار از آنان که پیاده راه ۲۰۰ کیلومتری کربلای معلی را در پیش گرفته اند.

اما همه آنان دل و گوش به رایزنی های گسترده مسئولان ایران با همتاهای عراقی سپرده اند از جمله وزیر کشور که وارد عراق شد تا با مسئولان این کشور  برای تخصیص تسهیلات سفر از جمله خودرو برای انتقال زائران تمهیدی موثر وتدبیری راهگشا بیاندیشند.

 دانستن اینکه ایلام کوچکترین گستره را درمیان استان های کشور دارد نشان می دهد چنان این استان به گستره زیارت و طلب چنان بزرگ شد که می تواند میزبان چندین برابر جمعیت ۶۰۰ هزار نفری خود شود بی آنکه یکی از مسافران میلیونی این خودروها گلایه و شکایتی از میزبانی داشته باشند. 

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای ایلام گفت: دوربین‌های نظارتی راهداری  از  هفتم شهریور  ۱۶ شهریورماه ۲ میلیون و ۷۲ هزار و ۴۰۴ تردد خودرو در محورهای مواصلاتی این استان ثبت کرده اند.

سید زاهدین چشمه خاور در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این‌ میزان تردد وسایل نقلیه نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۰۰ درصد افزایش را نشان می دهد.

وی یادآور شد: طی این مدت(هفتم لغایت ۱۶ شهریورماه) ۲۲۹ هزار و ۹۲۹ خودرو وارد استان و ۱۴۵ هزار و ۱۱۶ خودرو نیز از استان خارج شده است.

چشمه خاور با اعلام اینکه امکانات حمل و نقل و اتوبوس در مرز مهران برای انتقال زوار به شهرهای خود مهیاست، یادآور شد: مسافران و زائران ایرانی و خارجی در برگشت به کشور هیچ‌گونه مشکلی برای سفر به شهرهای مناطق خود ندارند.

بازنوشت و بازنشری از متن و خاطره ای نوستالژیک: حیدری فر - جبارپور