به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، طرح آبرسانی غدیر یکی از بزرگترین طرحهای آبرسانی حال حاضر کشورمان است که در دولت سیزدهم به سرانجام رسید. افق اولیه در نظر گرفته شده برای اجرای این طرح ۲۵ ساله بود تا در طول این سالهای زیاد آب شرب موردنیاز مردم خوزستان را تأمین کند.
به اعتقاد برخی کارشناسان در دولت قبل برای انتقال آب از دز به خوزستان طرح پرهزینه حفر کانال انتقال آب در نظر گرفته شده بود و زمان پیشبینیشده برای اجرای آن حداقل ۵ سال بود. هزینهای که برای اجرای این طرح در دولت قبل تنها برای مرحله نخست آن در نظر گرفته شده بود ۲۸ هزار میلیارد تومان بود و برآورد شده بود کل بودجه این طرح ۵۰ هزار میلیارد تومان باشد.
زمانبر شدن طرح و برآورد غیر کارشناسانه بودجه در نظر گرفته شده سبب شده بود طرح متوقف شده و مردم در آرزوی رسیدن آب باکیفیت باشند. آنطور که سخنگوی صنعت آب گفته است با روی کار آمدن دولت سیزدهم طرح میانمدت غدیر از سوی «علیاکبر محرابیان» وزیر نیرو مطرح شد تا با اجرای آن مشکلات طرح در بلندمدت کاهش یابد.
«فیروز قاسمزاده» افزود: در طرح غدیر مقرر است برای ۲۶ شهر و یک هزار و ۶۰۸ روستای استان خوزستان آبرسانی شود. این طرح حداکثر ۲۴ مترمکعب بر ثانیه میتواند آبرسانی داشته باشد که در عمل ۴۶۵ میلیون مترمکعب ظرفیت آبرسانی اتفاق خواهد افتاد.
تأمین آب برای بیش از ۴ میلیون نفر
وی خاطرنشان کرد: ویژگی این طرح آن است که برای ۴.۷ میلیون نفر از جمعیت استان خوزستان تأمین آب خواهد داشت.
سخنگوی صنعت آب یکی دیگر از ویژگیهای طرح غدیر را تنوعبخشی به منابع تأمین آب برشمرد و ادامه داد: با این تنوع سازی اگر حوضههای آبریز کرخه، دز و کارون با شرایط تغییر اقلیم دچار خشکسالی شوند، تأمین آب مشکلی با تنوع لحاظ شده نخواهد داشت
قاسمزاده گفت: در طرح میانمدت غدیر بخشی از آب باکیفیت از سد دز تأمین خواهد شد. این طرح حدود ۵۰ درصد ارتقای کیفیت تأمین آب را به همراه خواهد داشت. افق در نظر گرفتهشده برای طرح اولیه سال ۱۴۲۵ بود که باهدف زودتر اجراشدن طرح میانمدت از سوی وزیر نیرو مطرح شد. مشاوران طرح زمانی را برای اجرا در نظر گفتند که با موافقت وزیر روبرو نشد و درنهایت برنامه زمانبندی ۳۶ ماهه مطرح شد.
سخنگوی صنعت آب گفت: وزیر نیرو تأکید کردند با افزایش نوبتکاریها زمان اجرا کوتاهتر شود که درنهایت حدود ۱۰ ماه موافقت شد که اکنون ۸۳ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
جابهجایی ۱۲ مترمکعب بر ثانیه از بهترین منابع آبی
وزیر نیرو هم در روزهای اخیر درباره طرح غدیر گفت: طرح غدیر برای تأمین آب شرب و بهداشتی ۶۰ درصد مردم خوزستان پیشبینیشده و برای نقاط دیگر خوزستان هم طرحهای دیگری داریم. این طرح بزرگترین طرح آبرسانی کشور است بهطوریکه ۱۲ مترمکعب در ثانیه از بهترین منابع آبی کشور را جابهجا میکند.
نماینده مردم خوزستان در مجلس درباره این طرح گفت: همزمان با روی کار آمدن دولت سیزدهم، رئیسجمهور در نخستین سفر خود به خوزستان در جریان این طرح قرار گرفت و به دلیل بروز مشکلات برای مردم و نیز نگاه ویژهای که برای حل مشکلات آبی داشت، قول تأمین اعتبار آن را داد.
ساعدی افزود: پس از تأمین اعتبار لازم، قرارگاه خاتمالانبیا توانست در مدت ۱۰ ماه هم نسبت به لولهگذاریهای موردنیاز و هم نصب پمپها اقدام کرده و بهاینترتیب بخشی از پمپها نصب و جریان آب برقرار شد و روز جمعه گذشته توسط رئیسجمهوری به بهرهبرداری رسید.
«آیتالله سید ابراهیم رئیسی» هم در مراسم بهرهبرداری رسمی از این طرح، گفت: خرسندم که امروز طرحی را افتتاح میکنیم که پیشبینی میشد حداقل ۳ الی ۴ سال طول بکشد؛ اما به دست توانای مهندسان و کارگران و مدیران جهادی در مدت ۱۰ ماه به نتیجه رسیده و مردم عزیز ما در این استان، ۲۶ شهرستان و ۱۶۰۰ روستا میتوانند از این آب بهرهمند شوند.
به اعتقاد کارشناسان دولت سیزدهم طرحی را که هم زمانبر بود و هم پرهزینه در نظر گرفته شده بود کنار گذاشتند و با رقم بسیار، بسیار کمتر و در کمتر از یک سال اجرا کردند.
این نشان میدهد که در دولت قبل عامدانه به دنبال خرجتراشی بودند و باید دید که قرار بود چه افرادی آن پروژه ۵۰ هزارمیلیاردی را اجرا کنند.