صنعت نفت در گچساران معروف به بام نفت ایران با تاریخ این شهرستان پیوند خورده است؛کشف و استفاده از این ماده بدبو باعث تحول چشمگیر در ساختار زندگی اجتماعی مردم این دیار از صد سال پیش تاکنون شده است به همین دلیل جاذبه های گردشگری زیادی در حوزه صنعت نفت وجود دارد که استفاده از آن می تواند منجر به درآمدزایی شود.
منطقه نفت خیز گچساران نخستین بار در فاصله سالهای ۱۳۰۲ و ۱۳۰۳ هجری شمسی، توسط کنسرسیوم دارسی مورد مطالعه قرار گرفت به طوری که استخراج نفت از میدان گچساران در سال ۱۳۱۸ هجری شمسی از چاه شماره ۱۳ این شهرستان آغاز شد.
آن طور که کارشناسان حوزه نفت گچساران تاکید می کنند برنامههای حفاری تا پیش از ملی شدن صنعت نفت در گچساران ادامه یافت و در این مدت به ۱۶ حلقه چاه نفت تولیدی و ظرفیت تولید ۶۰ هزار بشکه در روز نفت خام، افزایش یافت.
به طور خلاصه باید گفت که حدود یک قرن از فعالیت صنعت گچساران می گذرد و این خود می تواند ظرفیتی خوب برای بهره وری اقتصادی در زمینه گردشگری در این خطه باشد.
آنان تاکید می کنند که پیشینه کشف نفت و مشتقات آن، مستندسازی موضوع پخش و توزیع فرآوردههای نفتی پیش از تولید انبوه، اکتشاف و استخراج صنعتی آن، ثبت آثار منقول و غیرمنقول، شناسایی میراث ملموس و ناملموس و میراث طبیعی مرتبط با صنعت نفت به منظور حفاظت و حمایت از این میراث از جمله اقدام هایی است که برای بهره وری بهتر از صنعت نفت برای توسعه اقتصادی باید انجام گیرد.
تلاش در توسعه زیرساختهای گردشگری، محلی، ملی و بینالمللی در مناطق نفتخیز و ایجاد قطبهای گردشگری با محوریت صنعت نفت، ارتقای بازاریابی گردشگری از طریق معرفی جاذبههای گردشگری حوزه صنعت نفت ، برگزاری جشنوارههای گردشگری در حوزه صنعت نفت به منظور جلب حمایت متخصصان و ایدهپردازان در توسعه و ترویج این بخش از گردشگری در جامعه و ایجاد انگیزه برای فعالیت بیشتر سرمایه گذاران نیز از دیگر نیازهای تحقق این امر مهم است.
احداث موزه نفت
آن طور که صاحب نظران حوزه نفت اعتقاد دارند احداث موزه نفت نخستین گام برای معرفی ظرفیت های این صنعت برای درآمدزایی از طریق گردشگری است که البته اجرای این طرح سال ۱۳۹۷ در گچساران کلید خورد اما اجرای این زیرساخت مهم پس از پنج سال همچنان در انتظار اخذ اعتبار است.
موزه ها یکی از مراکز فرهنگی در هر جامعه هستند که آثار، اسناد و یادگارهای تاریخ، فرهنگ و سیر تحولات را رصد و گردآوری می کنند، و با نمایش آنان به آگاهی بخشی مردم کمک می کنند دقیقا به دلیل شناسایی، گردآوری، حفظ و انتشار آثار به جا مانده از تاریخ طولانی و موثر صنعت نفت در کشور که متاسفانه تاکنون مغفول بوده، ضرورت ایجاد و راه اندازی موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت احساس می شود.
رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گچساران گفت:مراحل مقدماتی ساخت موزه نفت این شهرستان از جمله تخصیص زمین، طرح مطالعاتی و مجوز ماده ۲۳ یا پیوست زیست محیطی انجام گرفته است و کلنگ زنی این طرح نیازمند تامین اعتبار است.
رحیم خردمند اظهار داشت:ساخت موزه نفت میراث فرهنگی گچساران نیازمند تامین یکهزار میلیارد ریال اعتبار است.
وی با اشاره به اینکه این طرح دارای ردیف اعتبار ملی است تاکید کرد: ۱۰۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات مسئولیت های اجتماعی نفت برای ساخت این موزه به شرکت نفت پیشنهاد شده است.
رییس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گچساران گفت:این طرح قرار است در زمینی به مساحت ۱۲هزار مترمربع زمین در شهر دوگنبدان اجرا می شود.
خردمند اظهار داشت: موزه نفت گچساران با زیربنای پنج هزار متر مربع در ۲ طبقه اجرا می شود.
خردمند تاکید کرد: موزه نفت این شهرستان با توجه به سنگینی ابزارهای قابل نمایش در ۲ بخش فضای بسته و باز در یک طبقه احداث خواهد شد.
وی تاکید کرد: موزه نفت میتواند در توسعه گردشگری این شهرستان و جذب پژوهشگران این حوزه نقش بسزایی ایفا کند.
به گفته خردمند شهرستان گچساران حدود ۲۰ درصد نفت کشور را تامین میکند و این موزه با هدف به نمایش گذاشتن قدیمیترین وسایل اکتشافی نفت ساخته میشود.
ثبت آثار حوزه نفت در فهرست آثار ملی
ثبت آثار شاخص حوزه نفت در فهرست آثار ملی ظرفیت دیگری است که به توسعه گردشگری در شهرستان گچساران کمک می کند اما در این خصوصی نیز آنچنان که باید و شاید اقدام های شایسته ای صورت نگرفته است.
معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه شهرستان گچساران ظرفیت های زیادی در حوزه گردشگری صنعت نفت دارد گفت:شناسایی و معرفی این ظرفیت ها جذب گردشگران کمک می کند.
رحیم دادی نژاد تاکید کر:پرونده ۱۵ اثر میراث فرهنگی حوزه صنعت نفت این شهرستان تشکیل شده و قرار است این آثار در فهرست آثار ملی ثبت شود.
وی اظهار داشت: ساختمان سه قلاتون، بازار سرپوشیده، بازار کارگری، مسجد جامع، پارک کاجستان و باغ گلف از جمله آثار میراث فرهنگی ثبت شده حوزه صنعت نفت گچساران است.
معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: پارسال نیز باشگاه شرکت نفت این شهرستان در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
شهرستان گچساران به خاطر داشتن مرتفع ترین واحد بهره برداری نفت کشور در منطقه «سقلاتون» به بام نفت ایران مشهور شده است.
سالیانه یک میلیون گردشگر از جاذبه های طبیعی، تاریخی و مذهبی این شهرستان ۱۲۶ هزار نفری در جنوب غربی کهگیلویه و بویراحمد دیدن می کنند.