به گزارش خبرنگار ایرنا، یکهزار و سیصد و هشتاد و سه سال است که از اربعین شهادت سید و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و یاران با وفای آن حضرت میگذرد و شوق زیارت در وجود عاشقان آل الله هرگز خاموش نخواهد شد و هرسال بیش از سال گذشته پرشورتر خواهد بود.
به عقیده کارشناسان مذهبی، اربعین نماد بزرگ آزادگی و حقخواهی و شجاعت در برابر ظلم دستگاه جور یزید و یزیدیان است که همه ساله شیعیان به مقصد دلها پا در بیابانهای گرم و سوزان عراق میگذارند تا تشنه لبی و ستمی را که برخاندان پیامبر (ص) شده بود درک کنند.
در سالهای اخیر به برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، راهپیمایی عظیم اربعین حسینی (ع) که به تعبیر بسیاری از بزرگان دین، میتوان به عنوان "حج بزرگ شیعه" نام برد، منشأ تحولات عظیمی بوده شاهد هستیم.
امسال بیش از ۵۰ هزار قزوینی برای زیارت سید الشهدا (ع) عازم کربلا شدهاند و صدها نفر دیگر نیز برای خدمات رسانی به زائران در مسیر قزوین، نجف و کربلا ایستگاه صلواتی برپا کردهاند.
خبرنگار ایرنا استان قزوین به همین مناسبت با مسوولان و کارشناسان مذهبی استان قزوین پیرامون برنامهها و اهداف این راهپیمایی عظیم مردمی به گفت و گو نشست.
پیادهروی اربعین، نماد وحدت امت اسلامی است
نماینده ولیفقیه در استان و امامجمعه قزوین با بیان اینکه بزرگترین اجتماع بینالمللی جهان در اربعین حسینی شکل میگیرد، گفت: پیادهروی اربعین، نماد وحدت امت اسلامی است.
آیت الله عبدالکریم عابدینی افزود: پیاده روی اربعین با آرمانهای جهان اسلام و قرآن پیوند خورده و میتوانیم بگوییم که این راهپیمایی بزرگ، حرکت به سمت رشد و تعالی انسانی است.
وی اظهار داشت: اربعین رزمایش اقتدار است و ما میخواهیم به دنیا نشان دهیم ملتی قوی هستیم که میتوانیم حماسه دهها میلیونی همراه با کشورهای اسلامی دیگر ایجاد کنیم.
آیت الله عابدینی تصریح کرد: اربعین یک فرصت بسیار بزرگ است و جمعیتی به عظمت مراسم راهپیمایی اربعین در هیچ کجای دنیا نداریم و همه ساله بر عظمت آن افزوده میشود و با گرمای هوا تشنگی و سختی راه باز مردم سختیها را میپذیرند و از اربعین جا نمیمانند.
امام جمعه قزوین تاکید کرد: هدف امام حسین (ع) از برپایی واقعه عاشورا، روشنگری و آگاهیبخشی به مردم و همچنین نجاتبخشی بشریت است و این اهداف را میتوان در زیارت اربعین دید و در راهپیمایی اربعین بدان توجه کرد.
وی خاطرنشان کرد: برای زیارت اربعین ثواب و اجر بسیار زیادی قرار داده شده است و شاید پرشورترین عبادت که خارج از مناسک دینی واجب باشد زیارت اباعبدالله الحسین (ع) است.
آیت الله عابدینی با بیان اینکه امام حسین (ع) چراغ راه هدایت است و ما را از ظلمت و تاریکی نجات میدهد، افزود: معرفت هرچه بیشتر نسبت به قیام عاشورا و اهداف آن به ما کمک میکند در تا در مسیری که سیدالشهدا (ع) و یاران وفادار آن حضرت قرار گرفتند، بایستیم و در این راه عزتمندانه حرکت کنیم.
وی با بیان اینکه قدرت نمایی مکتب تشیع در اربعین حسینی اتفاق میافتد، یادآورشد: اینکه همه ساله میلیونها زائر با آن همه سختی و مشکلات به سمت حرم امام حسین (ع) حرکت میکنند نشان از قدرت و اهمیت این امام همام و مکتب تشیع دارد که باید قدر آن دانسته شود.
سادگی و مردمی بودن، رمز حیات راهپیمایی اربعین است
یک استاد حوزه و دانشگاه قزوینی گفت: اربعین بزرگداشت قیام امام حسین (ع)، یاران و اهل بیت آن حضرت در عاشوراست که در مقایسه با سایر مراسم مذهبی رنگ و بوی دیگری دارد و مردمی بودن رمز حیات راهپیمایی عظیم اربعین حسینی است.
حجت الاسلام علی عباسی با بیان اینکه زیارت اربعین خاص امام حسین (ع) است و در مورد هیچ امامی اعمال نمیشود، افزود: پیاده روی اربعین بهترین صحنه و فرصت است تا چهرهای متفاوت از آنچه داعش و تکفیریها از اسلام به تصویر کشیدهاند، نشان داده شود.
وی مهمترین کارکرد اجتماعی راهپیمایی اربعین را تمدنسازی دانست و اظهار داشت: اربعین در متن خود پیامهایی دارد که شاید هنوز بسیاری از آنها رمز گشایی نشدهاند، چرا که یک حرکت محدود صدها ساله، امروز به یک تجمع عظیم تبدیل شده و دنیا را از عظمت خود در بهت فرو برده است.
حجت الاسلام عباسی، به تلاش دشمنان برای کمرنگ کردن این حرکت عظیم معنوی و سیاسی اشاره کرد و افزود: معاندین هرساله با فرا رسیدن اربعین تلاش میکنند که این حرکت بی نظیر و ماندگار را تضعیف کنند، اما فرهنگ اربعین در چند سال اخیر در حال تبدیل شدن به فرهنگ عمومی است و مردم به پیادهروی به عنوان یک تکلیف مینگرند.
این استاد حوزه علمیه قزوین تاکید کرد: پیاده روی اربعین، یکپارچگی دنیای اسلام را در این کنگره الهی نشان میدهد، همه ادیان زیر پرچم حضرت گرد هم میآیند، احیای این راهپیمایی و جلوه اربعین، رنگ و حال تازهای به مقوله وحدت دنیای اسلام داده است.
وی ادامه داد: افرادی که در پیادهروی اربعین شرکت میکنند با آموزههای امام حسین (ع) تربیت میشوند که این امر در خانواده، فرزندان و دوستان آنان تأثیر دارد چراکه گام به گام حرکت کردن در پیادهروی اربعین اثر تربیتی و معنوی برای همه اقشار دارد و آنان را به آموزههای امام حسین (ع) نزدیک میکند.
حجت الاسلام عباسی افزود: پیاده روی اربعین بصیرت را برای زائران و انسانها به همراه دارد و زائر حقیقی امام حسین (ع) کسی است که بینش و بصیرت لازم را داشته باشد و بتواند به عمق کلمه "به ابی انت و امی یا اباعبدالله" رسیده باشد.
فلسفه اربعین، فلسفه قیام عاشوراست
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان قزوین نیز گفت: فلسفه اربعین در حقیقت همان فلسفه عاشوراست و امام حسین (ع) به ما آموخت که برای رسیدن به هدف نهایی و مکتب جهانی شیعه که همان ظهور است باید فداکاری و ظلم ستیزی کرد و در مقابل استبداد ایستاد.
حجت الاسلام مجیدی افزود: پیاده روی اربعین نقش مهمی در ماندگاری و ترویج فرهنگ حسینی و عاشورایی دارد و امروز این حرکت عظیم به نماد بین المللی تبدیل شده است چراکه ایمان، اعتقاد و عشق واقعی به اهل بیت (ع) در این راهپیمایی موج میزند.
وی اظهار داشت: پیادهروی اربعین حسینی یکی از عمیقترین حرکتهای فرهنگی در راستای تقویت و ترویج مکتب و نهضت حسینی است، اربعین آغاز جهاد تبیین زینب کبری (س) پس از عاشورا و دوران اسارت در شام و کوفه است.
حجت الاسلام مجیدی با اشاره به فعالیت اداره کل اوقاف استان در پیاده روی اربعین حسینی افزود: اصلیترین فعالیت این اداره کل در بحث مواکب اربعین در ۲ شهر نجف و کربلا است که در شهر نجف موکب سیدالشهدا(ع) به نام اداره کل اوقاف استان از محل درآمدهای موقوفات متصرفه و غیرمتصرفه دایر شده است.
حجت الاسلام مجیدی تصریح کرد: در شهر کربلا هم موکب امامزاده بیبی زبیده خاتون (س) قزوین با حمایت امنا و موقوفات استان تأمین اعتبار شده و به زائران حسینی خدمات رسانی میکنند.
وی با بیان اینکه موکب حضرت سیدالشهدا (ع) اداره کل اوقاف استان قزوین همچون سالیان گذشته در شهر نجف در ابتدای طریقالحسین (ع) برپا شده است، افزود: این موکب خدمات متنوعی را به زائران اربعین حسینی ارائه میدهد و روزانه سه وعده غذای گرم در آشپزخانه موکب طبخ و بهطور میانگین ۱۲ تا ۱۳ هزار پرس غذا در بین زوار توزیع میشود.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان قزوین تصریح کرد: پخت هشت هزار قرص نان در روز، توزیع روزانه هزار لیتر شربت در بین ۲۰ هزار زائر، توزیع ۱۲۰ هزار لیوان آب سرد در بین زائران، اسکان ۶۰۰ نفر از خواهران و ۳۰۰ تا ۳۵۰ نفر از برادران در مکانی با تهویه و امکانات سرمایشی مناسب، ارائه خدمات درمانی، دندانپزشکی، توزیع داروی رایگان و خدمات خیاطی، کفاشی، آرایشگری و تعمیر ویلچر و کالسکه از دیگر خدمات متنوع موکب حضرت سیدالشهدا (ع) اداره کل اوقاف قزوین است.
حجت الاسلام مجیدی به ارائه برنامههای فرهنگی و مذهبی توسط موکب حضرت سیدالشهدا (ع) اشاره کرد و گفت: سخنرانی، مداحی و قرائت قرآن و اجرای گروه سرود بینالمللی انتظار و توزیع بستههای فرهنگی شامل چفیه، پیکسل و روسری در بین زائران از جمله این برنامههاست.
وی همچنین از اسکان و پذیرایی از پنج هزار زائر در موکب امامزاده بیبی زبیده خاتون استان قزوین در ایام اربعین حسینی خبر داد و افزود: هزینه خدمات ارائه شده در این مواکب از عواید موقوفات متصرفی با حمایت متولیان موقوفات غیر متصرفی و خیران تأمین شده است.
این مسوول خاطرنشان کرد: همچنین خدمات دهی موکب کربلا همزمان با دهم ماه صفر آغاز و به تناسب حضور زوار تا ۲ روز پس از اربعین ادامه خواهد داشت و برنامههای این موکب علاوه بر خدمات پذیرایی و اسکان شامل خدمات دهی فرهنگی و برنامههای هیاتی با حضور مبلغان است.
۶۲ موکب مردمی از استان قزوین به زائران اربعین خدمات دهی میکنند
دبیر ستاد مردمی اربعین حسینی استان قزوین از آمادگی ۶۲ موکب مردمی برای خدمت رسانی به زائران اربعین خبر داد و گفت: هشت موکب نسبت به سال گذشته افزایش داشتهایم.
سید امید برزگر با اشاره به فعالیت ستاد مردمی اربعین از سال ۹۱ تاکنون، افزود: سال ۹۵ شبکه مواکب در استان قزوین تأسیس و مدل قرارگاهی شکل گرفت و این امر آثار و برکات فراوانی را به دنبال داشته و موجب ساماندهی بهتر و تسهیل در اجرای امور شد.
وی با اشاره به فعالیت موکبهای ستاد مردمی استان در شهرهای نجف، کربلا، طریق و مصیب تصریح کرد: این چهار قرارگاه فعال در کشور عراق هستند که خدمات مختلف به زائرین اربعین حسینی ارائه میدهند.
برزگر اضافه کرد: در بحث خدمات اسکان و پذیرایی و مراسمات فرهنگی که به نسبت هر موکب فعالیتها متفاوت است و کار ویژهای که امسال ایجاد شد، این بود که ستاد مردمی اربعین شهرستانها را فعال کردیم.
این مسوول تاکید کرد: امسال در ستاد اربعین استان تحولی ایجاد شده و استان قزوین بهعنوان اولین استان در سطح کشور مدل مردمی سازی را در مواکب راه اندازی کرده است.
وی یادآور شد: فعالیت مواکب در ایران و طریق از ۱۳ روز قبل از اربعین در ایران و در عراق از ۱۲ شهریورماه آغاز و تا روز اربعین ادامه دارد و بعضی از مواکب تا سه روز بعد از اربعین فعالیت آنها ادامه دارد.
اعزام ۲۰۴ دستگاه اتوبوس برای بازگشت زائران قزوینی به مهران
معاون حمل و نقل راهداری استان قزوین گفت: ۲۰۴ دستگاه اتوبوس برای انتقال زائران حرم حسینی از پایانه مرزی برکت به مهران اعزام شد.
علیرضا معیری پور اظهار داشت: همزمان با فرا رسیدن اربعین حسینی، اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای به عنوان مسوول کمیته حمل و نقل ستاد اربعین اقدامات لازم در خصوص جا به جایی مسافران از قزوین به پایانه مرزی مهران را به عمل آورد.
وی ادامه داد: در همین راستا ۲۶۵ دستگاه اتوبوس برای انتقال زائران حرم حسینی از پایانه مسافربری قزوین به مرز مهران اعزام شدند.
معیری پور خاطرنشان کرد: برای بازگشت زائران نیز اقدامات لازم به عمل آمده به طوری که تا روز گذشته ۲۰۴ دستگاه اتوبوس به صورت یک سر خالی به مهران اعزام و طی امروز و فردا نیز ۵۰ دستگاه اتوبوس دیگر برای این کار در نظر گرفته شده است.
به گفته این مسوول راهداری، برای ارایه هرچه بهتر خدمات به زائران اربعین، ۹۰ زائریار قزوینی از بین نیروهای جهاد مردمی به همراه تعدادی از کارکنان این اداره کل جهت عملیات سکوداری، هدایت و راهنمایی و تسهیل در امر جا به جایی، به پایانه مرزی برکت واقع در مهران اعزام شده اند.
معاون حمل و نقل راهداری استان قزوین با اشاره به بازگشت حدود ۶ هزار زائر قزوینی از مهران، خاطرنشان کرد: اداره کل راهداری قزوین تا انجام کامل عملیات انتقال و جا به جایی زائران حرم حسینی از مهران به قزوین اقدام به اعزام اتوبوس خواهد کرد.