دماوند - ایرنا - رئیس اداره میراث‌فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان دماوند گفت: دماوند برای توسعه در بخش تاریخ، گردشگری و فرهنگی نیازمند تقویت زیرساخت ها است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، شهرام شریفی روز جمعه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به ۲۴شهریورماه، سالروز ثبت ملی شهر دماوند در فهرست آثار ملی کشور، اظهار داشت: ۲۴شهریور ماه سال ۱۳۱۰، شهر دماوند و اطراف متصل به آن در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید که یکی از قدیمی ترین آثار ثبت شده تاریخی کشور همین شهر دماوند است.

وی ادامه داد: در لوح ثبتی این اثر آماده شهر دماوند و اطراف متصل به آن که در آن زمان شهرهای پیرامونی هنوز شکل نگرفته بود و شامل روستاهای اطراف بود؛ کم کم توسعه موجب تبدیل شدن به شهرها شد که اکنون باید شهر دماوند را با گستره بزرگ تر یعنی شهرهای رودهن، آبعلی، آبسرد و کیلان ببنیم و یک گستره شهرستانی در این اثر دیده شود.

این مقام مسئول ادامه داد: در حقیقت ما با یک اثری روبه‌رو هستیم که یک شهر بزرگی را در بر می‌گیرد و یا بزرگ شهر دماوند و یا شهرستان دماوند بوده که در سال گذشته نود و نهمین سالگرد ثبت ملی شهر دماوند را با همکاری شهرددری و شورای اسلامی شهر دماوند و دانشگاه آزاد اسلامی شهرستان برای نخستین بار برگزار کردیم. 

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان دماوند خاطرنشان کرد: امسال به جهت مصادف شدن این روز با ایام اربعین حسینی و عزاداری های آخر ماه صفر، تصمیم بر این شده که بزرگداشت این روز را به مهر ماه و بعد از این ایام موکول کنیم که امید است با پیش بینی های صورت گرفته با همکاری فرمانداری، شهرداری ها و دیگر نهادها و فعالان فرهنگی و تمامی دست اندرکاران، بتوانیم برنامه خوبی را برگزار کنیم.

شریفی با بیان اینکه در طول یک سال اخیر توانستیم گویش دماوندی را در اسفندماه سال گذشته به ثبت ملی رسانیم، بیان داشت: امید است در همایش آینده از لوح ثبتی گویش دماوندی نیز رونمایی کنیم و این یک ارمغانی است برای ما که هر سال در روز بزرگداشت ثبت ملی دماوند، یکی از آثار تاریخی و میراث فرهنگی از جمله میراث معنوی، ملموس و ناملموس را به ثبت رسانیم و در این همایش به نمایش گذاریم.

این مقام مسئول افزود: همچنین از فعالان حوزه فرهنگی دماوند نیز در این همایش همچون دکتر علمداری که زحمات زیادی در جهت ثبت گویش دماوندی داشتند، تقدیر می‌شود؛ امسال همچنین در این همایش از زنده یاد سلطان محمدی یکی از پژوهشگران و محققان دماوندی که کارهای ارزشمندی در حوزه میراث دماوند انجام داده برگزار می‌کنیم.

شریفی گفت: شهرستان دماوند پتانسیل های زیادی دارد که هدف از برگزاری این همایش، معرفی شهرستان در سطح کشوری است چراکه هنوز عده ای نسبت به این منطقه و پتانسیل های آن آگاه نیستند.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان دماوند با اشاره به اینکه این شهرستان بیش از ۱۸۰ اثر تاریخی دارد که ۷۵اثر آن در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده و مابقی نیز در حال تکمیل پرونده است، افزود: تعداد آثار شهرستان دماوند قطعا سالیان آینده بیشتر خواهد شد؛ در سال گذشته درختان ارس روستای دهنار و گویش دماوندی را به ثبت ملی رساندیم.

وی با اشاره به اینکه ظرفیت های طبیعی بسیار زیادی در شهر و شهرستان دماوند داریم؛ گفت: دریاچه تار و هویر، غار رودافشان، آلیه دره، تیزآب، چشمه اعلا و دیگر چشمه های دماوند، رودهای زیاد و مناظر طبیعی، باغات و محصولات کشاورزی همچون سیب دماوند که سرآمد منطقه است، در تلاشیم با برگزاری همایش های کشاورزی و گردشگری بتوانیم این پتانسیل ها را به نمایش گذاریم.

وی افزود: عسل، گردو، توتک و حلوا لوز محلی از جمله محصولات و سوغات دماوند است که در تلاش هستیم تا علاوه بر توسعه آن، در کشور معرفی و عرضه کنیم.

شریفی به حوزه فرهنگ، گردشگری و میراث فرهنگی این شهرستان اشاره کرد و گفت: معتقدم توسعه منطقه تنها یک نیاز اساسی دارد و آن هم همگرایی بین همه دستگاه ها است؛ مسئولان و همه مردم باید در زمینه توسعه منطقه پای کار باشند و اختلافات سلیقه را کنار بگذارند و موضوعاتی که می‌تواند ایجاد خلل کند، دوری کنند چراکه می‌توان با اتحاد، همدلی و هم افزایی موجب گسترش منطقه شد.

این مقام مسئول خاطرنشان کرد: برای توسعه شهر دماوند هم نیاز به همراهی شهردای و شورای اسلامی شهر است که پای کار باشند و برنامه ریزی های مدون را عملی کنند.

وی تاکید کرد: گرچه در حوزه میراث فرهنگی، شهرداری و شورا اقداماتی را انجام داده و صحبت های شده که حتی موزه ای را برای آثار تاریخی منطقه ایجاد کنند ولی در حوزه گردشگری هنوز برنامه ای تدوین نشده و امید است امسال در راستای تدوین سند جامع گردشگری، اقدامات عملی هم صورت گیرد.

رئیس اداره میراث فرهنگی و صنایع دستی شهرستان دماوند گفت: شهرستان دماوند با توجه به موقعیت جغرافیایی و نزدیکی به شهر تهران، علاقه مردم به حضور در مناطق نزدیک تر برای گردشگری همچوت شرایط دماوند بیشتر است که اگر بخواهیم این نیاز فراهم شود، باید به دنبال تقویت زیرساخت باشیم.

وی خاطرنشان کرد: شهرستان دماوند در سال های گذشته رشد خوبی از نظر زیرساختی داشته و هرچند که کافی نیست؛ در این پنج سال گذشته دارای ۵ هتل احداث شد که ظرفیت خوبی برای حوزه اقامتی شهرستان بود ولی همچنان درخواست و نیاز اقامت بالا است.

شریفی ادامه داد: اکنون ۱۲منطقه بوم گردی در شهرستان ایجاد شده است و تعدادی نیز در حال ساخت و حتی تا ۹۰درصد پیشرفت فیزیکی دارند که امید است دو تا سه بوم گردی را تا پایان سال به بهره‌ برداری رسانیم.

وی بیان داشت: لازم است مقدمات ساخت پروژه های بزرگ گردشگری فراهم و مشکلات مرتفع شود چراکه پروژه های بزرگ که پیشران پروژه های کوچک است و این مهم همدلی و مساعدت بیشتر مسئولان شهرستان را میطلبد تا در حوزه زیرساخت گردشگری هم توسعه یابیم.

این مقام مسئول افزود: مهم ترین عامل در توسعه گردشگری و حفاظت از میراث فرهنگی، قطعا شورای های شهر و روستاها هستند که می‌تواند در حرکت پروژه های عمرانی، توسعه گردشگری و تقویت زیرساخت ها سیاستگذار باشند و امید است در سالهای آینده شهرداران و دهیاران توسعه گردشگری و میراثی و تاریخی را در نظر بگیرند.

شریفی بیان داشت: توسعه در غیر از این موارد پایدار نخواهد بود و نمی توانیم توسعه داشته باشیم و پیشرفت کنیم بدون نگاه به فرهنگ و بدون آنکه گردشگری را رونق ببخشیم؛ اکنون در عصری هستیم که نیاز است به اقتصادی مبتنی بر گردشگری حرکت کنیم چرا که اقتصاد گردشگری اقتصادی سالم و پویا است و توان سرمایه گذاری های حداقلی امکان بهره برداری دارد و آلایندگی کمتری دارد و امید است این مهم در دماوند ادامه داشته و پرنگ تر شود.

وی ادامه داد: امید است دبیرخانه روز ملی دماوند با همکاری دانشگاه ها راه اندازی شود تا در سالهای آینده مقالات و پژوهش را در این زمینه اخذ و در روز گرامیداشت ثبت ملی دماوند چاپ و در اختیار علاقمندان و متخصصان این حوزه اقدام دهیم.