به گزارش ایرنا، خبرگزاری رویترز نوشت: وزارت خارجه ترکیه گفت که این تصمیم آمریکا «بیش از پیش باعث تقویت ناسازگاری طرف یونانی قبرس خواهد شد و بر تلاش ها برای حل و فصل مجدد مساله قبرس تاثیر منفی خواهد گذاشت».
وزارت خارجه آمریکا روز جمعه گفت آنتونی بلینکن محدودیت های تجاری دفاعی قبرس را برای سال مالی ۲۰۲۳ لغو کرده است.
در بیانیه وزارت خارجه ترکیه آمده است: «این تصمیم منجر به رقابت تسلیحاتی در این جزیره خواهد شد و به صلح و ثبات در شرق دریای مدیترانه لطمه خواهد زد.
به گزارش ایرنا، یونان و ترکیه - اعضای ناتو- اختلافاتی در مورد مرزهای دریایی و هوایی دارند که به قرنها پیش بازمیگردد، از جمله تقسیم قبرس به شمالی و جنوبی در سال ۱۹۷۴ و همچنین کشف سوختهای فسیلی در دریای مدیترانه. این اصطکاک آنها را در نیم قرن گذشته سه بار به آستانه جنگ رسانده است.
ترکیه مدعی است یونان با نظامی کردن جزایر در دریای اژه توافقهای بین المللی را نقض میکند.
در همین ماه جاری (شهریور) رجب طیب اردوغان رئیسجمهور ترکیه به یونان هشدار داد که اگر به آزار و اذیت جنگندههای ترکیه بر فراز دریای اژه ادامه دهد، بهای سنگینی خواهد پرداخت.
جزیره قبرس که در داخل دریای مدیترانه واقع شده، در پی اختلاف بین آتن و آنکارا در سال ۱۹۷۴ و پس از درگیری های نظامی بین دو کشور به دو بخش ترک نشین (شمالی) و رومی ـ یونانی نشین (جنوبی) تجزیه شد.
بخش جنوبی و یونانی نشین قبرس به عنوان یک کشور مستقل توسط سازمان ملل متحد به رسمیت شناخته می شود و عضو اتحادیه اروپاست، ولی بخش شمالی(ترک نشین) جزیره قبرس فقط توسط ترکیه به عنوان یک کشور به رسمیت شناخته شده است.
شورای امنیت سازمان ملل مرداد ماه امسال به اتفاق آرا قطعنامه ای را تصویب کرد که به موجب آن ماموریت نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در قبرس برای شش ماه دیگر تمدید شد.