به گزارش خبرنگار حوزه دولت ایرنا، رویکرد سیاست خارجی دولت سیزدهم درباره تمرکز بر چندجانبهگرایی اقتصادی، تقویت سیاست همسایگی به معنی وسیع آن و تقویت حضور در سازمانهای منطقهای را نخستین بار آیتالله سید ابراهیم رئیسی در نخستین سفر خارجی خود به تاجیکستان بیان کرد. موضوعی که نزد کارشناسان، ظرفیت عظیمی را برای خنثیسازی تحریمها پیش روی کشور قرار میداد.
سفر به ۷ کشور همسایه در یکسال اخیر به گفته آیت الله رئیسی سطح تعامل ایران با کشورهای منطقه را تا ۵ برابر افزایش داده که این همان رویکرد تداوم سیاست همسایگی و منطقهای است. در این گزارش به اختصار به دیدارهای خارجی رئیس دولت سیزدهم از دوشنبه تا سمرقند پرداخته میشود.
ازبکستان هفتمین مقصد خارجی رئیس جمهور
آیتالله رئیسی چهارشنبه گذشته در صدر هیاتی سیاسی و اقتصادی تهران را به مقصد سمرقند و به منظور حضور در بیست و دومین دوره نشست سران سازمان همکاری شانگهای ترک کرده بود که این نخستین سفر رییس جمهور ایران به ازبکستان پس از ١٨ سال بود.
رئیسجمهور در این سفر سه روزه با روسای ۸ کشور ازبکستان، قرقیزستان، روسیه، بلاروس، چین، ترکیه، تاجیکستان، قزاقستان و نخست وزیران هند و پاکستان و دبیرکل سازمان شانگهای دیدار و گفت و گو کرد که همین موضوع نشان از سیاست کلان رئیس دولت در تعامل هوشمند با جهان دارد.
رئیسجمهور در این سفر برای چندمین بار در یکسال اخیر با همتایان خود از روسیه و قزاقستان و تاجیکستان دیدار و گفت و گو کرد و در عین حال رکورد بیشترین امضای سند همکاری را در زمینههای مختلف با همتای ازبکستانی خود به ثبت رساند.
ترکمنستان ششمین مقصد و دومین حضور و چهار دیدار
آیت الله رئیسی ۸ تیرماه امسال در ششمین سفر خارجی و به منظور حضور در نشست سران کشورهای ساحلی دریای خزر به ترکمنستان سفر کرد. این دومین سفر رئیسجمهور به این کشور در یکسال اخیر بوده است.
رئیسجمهور در این سفر با برخی مقامها چون قربانقلی بردی محمداف پدر، رئیس مجلس مصلحت خلق شورای ملی ترکمنستان و سردار بردی محمداف پسر رئیس جمهور ترکمنستان، ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه و الهام علیاف رئیس جمهور آذربایجان درباره تبیین منافع و خطوط قرمز ایران در حوزه دریای خزر و تعاملات دو و چندجانبه به ویژه در حوزه اقتصاد و تجارت دیدار و گفت و گو کرد. البته رئیس جمهور با بردی اف پسر دوبار دیگر دیدار و گفت و گو کرده بود.
نخستین سفر رئیس جمهور به عمان
عمان پنجمین سفر خارجی آیتالله رئیسی و نخستین سفر رئیسجمهور به این کشور در دوره سلطان جدید در دوم خرداد ماه امسال بود و پیشتر در راستای ایجاد زمینههای گسترش روابط اقتصادی و تجاری ایران و عمان، هیأتی ۵۰ نفره از تجار و فعالان اقتصادی ایران به این کشور سفر کرده بودند. این سفر با اهدافی چون ارتقای روابط در حوزههای تجارت، حمل و نقل، انرژی، گردشگری و به ویژه گردشگری سلامت بین تهران - مسقط صورت گرفته بود. در این سفر ۱۲ سند همکاری میان تهران و مسقط در حوزههای سیاسی، روابط اقتصادی و تجاری، انرژی، حمل و نقل، علمی، محیط زیست، ورزشی و همکاریهای دیپلماتیک به امضا رسید.
اجلاس سران سازمان همکاری اقتصادی (اکو) چهارمین مقصد و ۶ دیدار
چهارمین سفر خارجی رئیسجمهور ششم آذرماه سال گذشته، برای حضور و سخنرانی در اجلاس سران سازمان همکاری اقتصادی (اکو) به ترکمنستان اختصاص داشت که در این سفر آیت الله رئیسی با قربانقلی بردیمحمداف پدر همتای ترکمنی، عارف علوی رئیسجمهور پاکستان، امامعلی رحمان رئیسجمهور تاجیکستان، رجب طیب اردوغان رئیسجمهور ترکیه، شوکت میرضیایف رئیسجمهور ازبکستان، دیدار با الهام علیاف رئیسجمهور آذربایجان دیدار و گفت و گو کرد و در این سفر امضای قرارداد سهجانبه سوآپ گاز میان ایران، ترکمنستان و آذربایجان از خاک کشورمان هم به امضا رسید.
مسکو سومین مقصد آیت الله رئیسی
رئیس جمهور ۲۹ دی ماه ۱۴۰۰ به دعوت رسمی همتای روس خود و به منظور گسترش تعاملات اقتصادی، سیاسی و فرهنگی، به مسکو سفر کرد که این نخستین دیدار رئیسی با پوتین بود.
دیدار و گفتوگو با همتای روس و تاکید بر همکاریهای دوجانبه در حوزه زیرساختها، انرژی، بانک و جهش تجارت بین دو کشور، دیدار با خانوادههای ایرانی ساکن مسکو، جمعی از ایرانیان مقیم روسیه و راویل عینالدین رئیس شورای مسلمانان روسیه، حضور و سخنرانی در دومای روسیه، حضور در جمع فعالان اقتصادی روسیه، سخنرانی در جمع شورای علمی، استادان و جمعی از دانشجویان دانشگاه ملی مسکو و نمازگزاران مسجد جامع مسکو از برنامههای آیتالله رئیسی در این سفر بود.
قطر میزبان اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز دومین مقصد با هفت دیدار
حضور و سخنرانی در ششمین اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز و درخواست از جامعه جهانی برای جلوگیری از اقدامات یکجانبه آمریکا برای تحریم علیه صنعت نفت و گاز اعضای مجمع، دیدار رسمی و گفتوگو با شیخ تمیم بنحمد آلثانی امیر قطر، خالد بنخلیفه بنعبدالعزیز آلثانی نخستوزیر قطر، کیت راولی نخستوزیر ترینیداد و توباگو، فلیکس پلاسنسیا گونسالس وزیر امور خارجه ونزوئلا، عبدالمجید تبون رئیسجمهور الجزایر، فیلیبی نیوسی رئیسجمهور موزامبیک، اوبیانگ انگوئما امباسوگو رئیسجمهور گینه استوایی از دستاوردهای دومین سفر خارجی آیتالله رئیسی بود.
رئیس جمهور در این سفر که دوم اسفند گذشته صورت گرفت با سران ۷ کشور عضو دیدار و گفت و گو کرد و در عین حال ۱۴ سند همکاری میان تهران و دوحه به امضا رسید.
دوشنبه نخستین سفر خارجی رئیس جمهور و هشت دیدار
بیست و یکمین دوره اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای ۲۶ شهریور ماه ١۴٠٠ با حضور سران ۱۲ کشور عضو و ناظر در شهر دوشنبه برگزار شد و رییسان جمهوری روسیه، چین، هند و مغولستان هم به شکل مجازی در این نشست حضور داشتند و آیت الله رییسی در نخستین سفر خارجی خود به میزبانی دوشنبه با سران ۸ کشور عضو دیدار و گفت و گو کرد.
رئیس جمهور علاوه بر سخنرانی در اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای و تاکید بر چندجانبهگرایی در سیاست خارجی ایران بر پایه عدالت و احترام متقابل و سخنرانی در اجلاس پیمان امنیت دستهجمعی با موضوع افغانستان، با شوکت میرضیایف رئیسجمهور ازبکستان، عمران خان نخستوزیر پاکستان، الکساندر لوکاشنکو رئیسجمهور بلاروس، قاسم توقایف رئیسجمهور قزاقستان، نیکول پاشینیان نخستوزیر ارمنستان، قربانقلی بردیمحمداف رئیسجمهور ترکمنستان، قاهر رسولزاده نخستوزیر تاجیکستان و دیدار رسمی با امامعلی رحمان رئیسجمهور تاجیکستان دیدار و گفت و گو کرد.
در این اجلاس ۸ سند همکاری در بخشهای مختلف به امضای مقامات ایرانی و تاجیکستانی رسید.