عبدالمجید نورتقانی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: طرح مرمت بخشهایی از گنبدقابوس بویژه قسمت مخروطی (گنبد رک) آن به حداقل ۶۰ تا ۷۰ میلیارد ریال، مرمت سایر بخشهای گنبدقابوس به حداقل ۳۰ میلیارد ریال و تکمیل محوطه سازی حریم این بنای تاریخی هم به ۲۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.
وی بیان کرد: براساس آخرین مطالعات انجام شده روی آجرهای گنبد قابوس به عنوان بلندترین بنای آجری جهان، عمر آجرهای این بنای تاریخی افزون بر هزار سال است که با قدمت بنا سازگاری دارد.
مدیر پایگاه میراث جهانی گنبدقابوس ادامه داد: متخصصان دانشگاه شهید بهشتی سال گذشته و بعد از انجام مراحل مختلف مستندنگاری و فنشناسی (بررسی تک به تک آجرها و شناخت نظام ساختاری پوسته بنا و همین طور الگوبرداری از آجرها و نحوه چینش آنها) و در ادامه آسیبنگاری و آسیبشناسی با انجام آزمایشات مرتبط، قدمت آجرها را مشخص کردند.
نورتقانی ادامه داد: با گذشت ۱۰ سال از ثبت گنبدقابوس در سازمان فرهنگی، آموزشی و علمی سازمان ملل (یونسکو)، عملیات ساماندهی اطراف برج و آزادسازی برخی ساختمانهای متعلق به افراد حقیقی باقی مانده است.
وی گفت: آزادسازی حریم برج نیازمند اعتبارات کلان ملی است اما تا آن زمان میتوان بخشی از ساختمانها را با حفظ وضعیت موجود، تغییر کاربری داده و به هتل، فروشگاههای عرضه صنایع دستی و یا محصولات فرهنگی اختصاص داد.
به گزارش ایرنا، برج قابوس، بلندترین برج آجری جهان و مقبره "قابوس بن وشمگیر"، بنایی بازمانده از سده چهارم هجری قمری است که بر فراز تپهای خاکی در مرکز شهر گنبدکاووس بنا شده است.
ارتفاع بلندی برج از کف تپه آن تا زیر قاعده مخروط، ۳۷ متر و ارتفاع گنبد مخروطی آن از کف قاعده تا راس آن ۱۸ متر است که روی هم رفته به ۵۵ متر میرسد که اگر ارتفاع ۱۵ متری تپهای که برج روی آن بنا شده را به آن اضافه کنیم، به ارتفاع ۷۰ متری این بنا از سطح زمین میرسیم.
این بنای تاریخی به شماره ۸۶ درسال ۱۳۱۰ خورشیدی در فهرست آثار میراث فرهنگی کشور به ثبت رسیده است و در دهم تیر سال ۱۳۹۱ هم در فهرست آثار سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) ثبت جهانی شد.
شهرستان تاریخی گنبدکاووس با ۴۱۱ هزار نفر جمعیت درشرق استان گلستان واقع است.