تهران- ایرنا - بعد از انتشار اخباری در روزهای اخیر مبنی بر اینکه هند با بهانه قرار دادن تحریم های ایران و خودداری از خریدن نفت این کشور، افزایش خرید نفت از روسیه باوجود شرایط تحریمی مشابه این کشور با ایران را در دستور کار قرار داده است، حالا زمزمه هایی هم از تمایل پاکستان به خرید نفت روسیه به گوش می رسد.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا از رسانه‌های پاکستانی، «شهباز شریف» نخست وزیر این کشور که هفته گذشته در ازبکستان یک دیدار رسمی دوجانبه و ۲ دیدار غیررسمی با «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری فدراسیون روسیه داشت، عزم اسلام‌آباد برای توسعه همکاری‌های دوجانبه با مسکو به عنوان رقیب ایالات متحده را اعلام کرد.

دیدار سران پاکستان و روسیه درحالی انجام می‌شود که دولت جوبایدن رئیس جمهوری آمریکا تصمیم به ترمیم روابط با پاکستان گرفته و یکی از نشانه‌های آب شدن یخ روابط دوجانبه اختصاص بودجه چند صد میلیون دلاری واشنگتن برای بروزرسانی کردن ناوگان جنگنده‌های اف-۱۶ نیروی هوایی پاکستان است، موضوعی که هند به عنوان همسایه شرقی پاکستان و رقیب سنتی یکدیگر به آن اعتراض کرده است.

روزنامه پاکستانی «اکسپرس تریبیون» امروز به نقل از یک منبع آگاه که در دیدار شهباز شریف و پوتین در سمرقند حضور داشت به شرط فاش نشدن نامش گفت: پاکستان تصمیم به خریداری نفت از روسیه با بازپرداخت بلندمدت است و این ابتکار مورد حمایت مسکو قرار دارد.

این منبع افزود: روسیه در کنار امتیاز نفتی، آمادگی خود را برای تامین گندم مورد نیاز پاکستان اعلام کرده است زیرا سیل اخیر به صدها هزار هکتار زمین زراعی از جمله محصولات گندم خسارت وارد کرده و این وضعیت ممکن است پاکستان را با چالش جدی امنیت غذایی روبر کند.

تریبون نوشت: دیدار نخست وزیر پاکستان با پوتین این تصور را از بین می‌برد که دولت سابق پاکستان شاید به دلیل توسعه روابط با روسیه صرف نظر از حساسیت آمریکایی‌ها و تداوم اختلافات در روابط آنان با طرف پاکستانی، برکنار شده است.  

پس از آغاز جنگ اوکراین و اعمال تحریم‌های ضدروسی آمریکا، اسلام‌آباد اعلام کرده بود که در صورت در امان ماندن از مجازات آمریکا قادر به خریداری نفت از روسیه خواهد بود اما طی چند ماه اخیر چنین چیزی رخ نداد و اکنون نیز مشخص نیست که آیا دولت شهباز شریف در صورت مخالفت احتمالی دولت بایدن، قادر به بهره مندی از امتیاز نفتی روسیه خواهد یافت.  

روزنامه اکسپرس تریبیون در این خصوص نوشت: یک منبع در وزارت خارجه پاکستان فاش کرد که ایالات متحده هرگز صراحتاً از پاکستان نخواسته است که از روسیه نفت وارد نکند، بلکه به ما توصیه کرده است که اگر اسلام‌آباد وارد چنین سرمایه‌گذاری با روسیه نشود، بهتر است.

در عین حال دیدار اخیر نخست وزیر پاکستان با پوتین نشان دهنده تعهد اسلام‌آباد برای داشتن روابط سازنده و برد-برد با مسکو به عنوان رقیب ایالات متحده است، روندی که پاکستان آن را از یک دهه گذشته آن را دنبال می‌کند.