اهواز - ایرنا - مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خوزستان با اشاره به سیاست توسعه زراعت چوب در استان، گفت: ۱۶۱ هزار هکتار زمین مستعد زراعت چوب در خوزستان شناسایی شده است.

سید محمدتقی سجادی روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: زراعت چوب یکی از سیاست‌های سازمان منابع طبیعی پس از طرح تنفس جنگل‌هاست و در این راستا محدوده‌هایی شناسایی و استعدادیابی شده است تا به جای برداشت از جنگل، برای مصرف چوب تولید شود.
وی با بیان اینکه خوزستان با توجه به شرایطی که دارد، مورد توجه سازمان منابع طبیعی است، افزود: تعهد پارسال سازمان منابع طبیعی توسعه ۴۰ هزار هکتار زراعت چوب بود که ۲۵ هزار هکتار آن تحقق پیدا کرد و ۹ هزار هکتار آن در خوزستان بود که شامل طرح‌های اجرا شده و یا قراردادهایی منعقد شده است.
سجادی اضافه کرد: بر اساس استعدادیابی در خوزستان، ۱۶۱ هزار هکتار عرصه قابلیت زراعت چوب وجود دارد و در صورتی که آب موردنیاز آن از آب‌های نامتعارف و یا منابع دیگر تامین شود استعداد زراعت چوب هست.
وی با اشاره به برنامه‌ها برای توسعه زراعت چوب، توضیح داد: سرمایه‌گذارانی که زمین‌هایی در اختیار دارند می‌توانند در این زمینه مشارکت کنند؛ همچنین با برخی کشت و صنعت‌ها که عرصه‌ وسیع داشته و مشکل تامین آب ندارند از جمله شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی و نیز کشت و صنعت نیشکر میان آب تفاهم نامه‌هایی امضا شده است.
سجادی یکی دیگر از اهداف این طرح را بادشکن در مزارع بیان کرد و ادامه داد: بخشی از زمین‌های کشاورزی مثل زمین‌هایی که زیر شبکه‌ آبیاری نبوده و یا درجه یک نیستند نیز در صورت تمایل کشاورزان قابلیت زراعت چوب را دارند؛ البته بحث امنیت غذایی برای ما مهم است و نمی‌خواهیم زمین‌هایی که زیر کشت گندم هستند به این امر اختصاص یابد.
وی افزود: برای اجرای سیاست‌های دولت در راستای کاشت نهال و توسعه زراعت چوب برنامه‌ریزی‌هایی داریم و می‌توانیم سهم قابل قبولی در زمینه توسعه زراعت چوب در کشور داشته باشیم.
وی در ادامه با اشاره به ارزش اقتصادی و اهمیت محیط‌زیستی طرح زراعت چوب، و اینکه توسعه این طرح از تخریب جنگل‌ها جلوگیری می‌کند گفت: نهال یکساله آکالیپتوس، پس از چهار تا پنج سال قابلیت برداشت پیدا می‌کند.
سجادی افزود: ارزش اقتصادی آکالیپتوس بالا است به طوری که پارسال کیلویی ۳۰ تا ۴۰ هزار ریال خرید و فروش شد بنابراین یک نهال یک ساله که در سه شاخه رشد می‌کند، هر شاخه آن ۷۰۰ تا ۸۰۰ کیلوگرم وزن دارد  که ارزش اقتصادی قابل قبولی دارد؛ ضمن اینکه این نوع زراعت از معدود محصولاتی است که می‌تواند از پساب خام یا فاضلاب هم استفاده کند، چرا که طبق قانون استفاده از پساب خام برای کشاورزی ممنوع است اما در زراعت چوب با توجه به اینکه بحث بهداشتی و خوراکی مطرح نیست، کشاورزی کاملا اقتصادی خواهد بود.
وی اضافه کرد: اکنون زراعت چوب در خوزستان به روش سنتی آبیاری می‌شود که در صورت ارتقای روش آبیاری به قطره‌ای با همان منابع آبی می‌توان ظرفیت آن را توسعه و افزایش داد.
سجادی با اشاره به قرارداد برای اجرای ۹ هزار هکتار در خوزستان، بیان کرد: هم اکنون حدود چهار هزار و ۵۰۰ تا پنج هزار هکتار زراعت چوب در برخی شهرستان‌ها از جمله شوش، اهواز، گتوند و بهبهان انجام شده است.

وی گفت: برنامه امسال تکمیل تعهدات گذشته و ظرفیت سازی برای توسعه زراعت چوب است؛ هدف ما استفاده از ظرفیت‌ها و منابع آبی موجود است تا نیاز به منابع آبی جدید نداشته باشیم، به طور مثال در گتوند زراعت چوب با روش آبیاری قطره‌ای اجرا شده که می‌تواند به عنوان الگو مورد توجه قرار گیرد.

برچسب‌ها