به گزارش ایرنا، با فروکش کردن نسبی شیوع ویروس کرونا و فراگیری واکسیناسیون در کشور و البته در سایه آسیبهای ناشی از آموزش مجازی، از جمله افت تحصیلی، افزایش بازماندگان از تحصیل و خودنمایی ضعف های تعلیم و تربیت به شیوه مجازی، سرانجام با عادی شدن شرایط تردد و انجام امور در وجوه و عرصه های مختلف، امسال باز بوی ماه مهر همچون گذشته با شور و شوق فراوان و البته با برنامهریزی های گسترده تر بعد از ۲ سال وقفه نسبی در کار آموزش، در عرصه آموزش و پرورش آغاز خواهد شد.
با شروع سال تحصیلی در طلیعه مهرماه، شوقی خاص بین همه اقشار جامعه پدید میآید که حتی بر خانواده هایی که دانش آموزی ندارند، تاثیر می گذارد. ماهی که گرچه آغاز فصل برگریزان است اما سرآغاز بهار یادگیری، طراوت دانایی و دمیدن روح آگاهی برای نسل امروز و یادآور خاطرات خوش نسل های دیروز است.
پاییز بوی آموزش و یادگیری میدهد، بوی کیف و کتابهای نو، دفترهای سفید و تازه جلد شده و مدادهایی که تراش نخوردهاند، بوی کلاسهای رنگ شده، نیمکتهای تازه و آدم های جدیدی که قرار است ۹ ماه به عنوان همکلاسی در کنار هم بنشینند.
مهر بوی مدرسه میدهد، چه فرقی میکند که این مدرسه در خاطرات سالهای پیش ما جا مانده و گذر زمان، برف سالیان را بر موی دانش آموزان دیروز نشانده باشد. به هر صورت آغاز پاییز بوی مدرسه می دهد حتی اگر معلم های دوران ابتدایی دیگر نباشند و همبازی های شاداب دوران کودکی هرکدام در گوشه ای دور مشغول گذران زندگی خود باشند.
در چنین روزهایی کودکان قد و نیم قدی را می بینی که با لباسهای یک شکل، خیابان بی منظره دیروز را پر از شور زندگی کرده اند. همین مهم است که فریاد پرهیجان بچه ها را از مدرسه انتهای کوچه می شنوی و با صدای توپشان در دل زمان سفر کرده و خاطرات رنگی روزهای رفته را مرور میکنی. حتی اگر در فضای کلاسهای دارای تخته های سیاه دیروز، امروزه "وایت بردها" چشم انتظارند تا دوباره پر شوند از لبخندهای همشاگردیها، کلمات مهربان بی تابند تا دستی کوچک با مداد شوق بر صفحههای سفید دفترهای چهل برگ بنویسدشان.
خراسان رضوی با افزون بر یک میلیون و ۴۰۰ هزار دانش آموز و رتبه دوم جمعیت دانش آموزی در کشور سهم عمده ای را در تربیت نسل نو و تعلیم و تربیت آنان در ایران اسلامی بر عهده دارد. بیش از ۹ درصد جمعیت دانش آموزی، برابر با جمعیت دانش آموزی هشت استان کشور، امسال در خراسان رضوی به مدرسه می روند.
سال تحصیلی حضوری و الزام دانش آموزان به شرکت در کلاس
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان رضوی با بیان اینکه در شرایطی که وزارت آموزش و پرورش تصمیم به برگزاری سال تحصیلی به شیوه ۱۰۰ درصد حضوری گرفته و حضور دانش آموزان در کلاسهای درس الزامی است، ادامه داد: با توجه به تصمیم قطعی مبنی بر برگزاری سال تحصیلی ۱۴۰۲- ۱۴۰۱ به شکل حضوری، در صورت غیبت احتمالی دانش آموزان در کلاس درس حضوری مدارس، همانند گذشته طبق آیین نامه برخورد خواهد شد.
سیدامیر شوشتری ادامه داد: بنابراین نحوه برخورد با غیبت موجه و غیرموجه همانند سالهای عادی تحصیلی و قبل از شیوع ویروس کروناست و مراحل اداری آن شامل اخطار به دانش آموز، اخطار به ولی و کسر نمره انضباط می شود.
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان رضوی گفت: در صورت ابتلای دانش آموزان به هر بیماری، مدت زمان غیبت موجه دانش آموز طبق گواهی و نظر پزشک خواهد بود.
شوشتری افزود: خوشبختانه برنامهریزیها برای برگزاری سال تحصیلی جدید آموزشی با تمام توان و ظرفیت در خراسان رضوی انجام شده و چالش هایی از جمله کمبود معلم و فضای آموزشی در حال مدیریت شدن است، ضمن اینکه رعایت شیوه نامه های بهداشتی در مدارس به شدت مورد نظر و تاکید است.
وی اظهار کرد: آغاز سال تحصیلی در خراسان رضوی از دوم مهرماه و همزمان با سراسر کشور است، البته در برخی مدارس که در مشهد میزبان زائران دهه پایانی صفر هستند، اندکی دیرتر شاهد شروع کلاس ها خواهیم بود.
افزایش ۱۸ درصدی دانش آموزان ابتدایی استان
معاون آموزش ابتدایی اداره کل آموزش و پرورش خراسان رضوی نیز با بیان اینکه شمار دانش آموزان ابتدایی استان در سال تحصیلی ۱۴۰۲- ۱۴۰۱ حداقل ۱۸ درصد تا کنون افزایش دارد.
آذر رشیدی افزود: تاکنون ۱۵۰ هزار نوآموز جدید در استان برای ورود به مقطع ابتدایی موفق به دریافت شناسنامه سلامت شدهاند که این شمار در حال افزایش است.
وی ادامه داد: سال تحصیلی گذشته شمار دانش آموزان مقطع ابتدایی استان ۸۱۹ هزار و ۷۶۴ ثبت شده بود که از این تعداد ۴۲۱ هزار و ۱۶۹ نفر پسر و ۳۹۸ هزار و ۵۹۵ دختر بودند.
معاون آموزش و پرورش خراسان رضوی گفت: امسال در استان حدود ۹۷۰ هزار دانش آموز در مقطع ابتدایی اول و دوم داریم که همین امر موجب ایجاد چالش فضای آموزشی شده است.
رشیدی با بیان اینکه امسال نیز همانند هر سال آیین "شکوفه های حسینی" در روز پنجشنبه ۳۱ شهریورماه در تمامی مدارس ابتدایی ویژه دانش آموزان ابتدایی با رعایت تمامی شیوه نامه های بهداشتی برگزار میشود، افزود: به دلیل اینکه روز شکوفهها نخستین روز ورود هر فرد به دبستان و از ماندگارترین روزهای زندگی وی است، تاکید شده است که تمامی عوامل اجرایی در فرایند تعلیم و تربیت همه تلاش خود را در ایجاد خاطرات خوب برای دانش آموزان به خرج دهند.
وی ادامه داد: امسال با همین رویکرد ایجاد نشاط معنوی، با برپایی ایستگاههای نذری کودکانه با مشارکت خانوادهها، برپایی موکبهای مشارکتی پدرانه و مادرانه و سوق دادن فضای مدرسه به سمت تجلی تعالی اهل بیت (ع) و ارائه مطالب حاوی مفاهیم آموزشی، پرورشی و تربیتی برای این گروه در دستور کار است.
معاون آموزش و پرورش خراسان رضوی گفت: با توجه به همزمانی روز شکوفه ها با ایام دهه پایانی ماه صفر، امسال نیز در مشهد طی آیینی در جوار بارگاه رضوی، این مراسم با عنوان "جشن شکوفه های حسینی" برپا میشود و به صورت نمادین به نمایندگی از همه دانش آموزان کشور تعداد ۳۰۰ نوآموز پسر و دختر در محل دارالقرآن کریم حرم رضوی حضور پیدا می کنند.
رشیدی افزود: علاوه بر این در روز ۳۰ شهریورماه نیز آیین بزرگداشت غنچههای رضوی ویژه نوآموزان برای ورود به پیش دبستانی دوره اول و دوم برگزار میشود.
مدیریت جهادی چالش کمبود معلم
دبیر ستاد پروژه مهر اداره کل آموزش و پرورش خراسان رضوی با بیان اینکه این استان به شدت درگیر چالش کمبود معلم بوده است، اظهار کرد: بررسی های انجام شده، کمبود ۱۷ هزار و ۵۰۰ معلم در استان را قطعی کرده است، بنابراین تلاش شد این چالش با تدابیر، راهکارها و سازماندهی موثر نیروی انسانی، به خوبی مدیریت شود.
محمود رضایی افزود: مجوز به کارگیری همکاران رسمی از جمله استفاده از بازنشستگان، معلمان رسمی، استفاده از مدیران مدارس و معاونان و نیز افزایش ساعات شاغلان از ۱۴ به ۲۰ و ۲۴ ساعت از جمله راهکارهای جبرانی برای این کمبود بود.
وی ادامه داد: همچنین امسال اقدام به افزایش جذب معلم خرید خدمات در استان نداشته ایم و بر این اساس همچنان معلمان استان در این بخش پنج هزار و ۱۰۰ نیرو هستند که از سالهای گذشته استمرار خدمت دارند.
رضایی تاکید کرد: خط قرمز ما در استان، کلاس بدون معلم است که با مدیریت موثر انجام شده این معضل برطرف شده است.
افزایش ۲۰۰ هزار نفری جمعیت دانش آموزی استان
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان رضوی با بیان اینکه امسال با افزایش جمعیت دانش آموزی در بخش دانش آموزان ایرانی و اتباع خارجی مواجه هستیم، افزود: طبق برآوردهای انجام شده جمعیت دانش آموزی استان از یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر گذر می کند در حالی که اکنون آمار قطعی دانش آموزان بیش از یک میلیون و ۳۱۳ هزار نفر است.
شوشتری با اشاره به اینکه در سال تحصیلی گذشته، خراسان رضوی دارای ۷۵ هزار دانش آموز از اتباع خارجی بود، گفت: امسال شاهد افزایش شمار دانش آموزان در این حوزه هستیم و حداقل میزبان ۹۰ هزار نفر و حتی بیشتر از این در بخش دانش آموزان اتباع خارجی در استان خواهیم بود.
وی ادامه داد: بدین ترتیب در این حوزه نیازمند سه هزار معلم هستیم که با توجه به شرایط خاص فرهنگی، مدیریت نیروی انسانی در این مدارس با توجه به مسائل مختلف صورت می گیرد.
مانور سراسری بازگشایی مدارس استان
معاون آموزش متوسطه اداره کل آموزش و پرورش خراسان رضوی با بیان اینکه در راستای افزایش آمادگی مدارس برای آغاز سال تحصیلی و مشهود شدن کمبودها و نیازهای احتمالی در مدارس، مانور سراسری بازگشایی مدارس در استان برگزار می شود، افزود: این مانور در روز چهارشنبه ۳۰ شهریورماه برگزار می شود و میزان آمادگی استان برای آغاز سال تحصیلی در این قالب مورد سنجش و ارزیابی قرار می گیرد.
رضایی اظهار کرد: در قالب این مانور، فرم مشخصی تهیه شده که مدیران مدراس با رصد کردن کلیه شاخص ها و تجهیزات موجود در جزیی ترین موارد، اقدام به تهیه فهرستی از آخرین وضعیت مدرسه می کنند و ظرف یک ساعت و نیم مهلت دارند تا این ارزیابی نهایی از آمادگی مدرسه خود را اعلام کنند.
وی اظهار داشت: شعار امسال سال تحصیلی با عنوان" حرکت جهادی، تربیت تمام ساحتی، عدالت آموزشی" است که با تاسی از نامگذاری سال جاری از سوی مقام معظم رهبری با عنوان" تولید، دانش بنیان، اشتغالزایی" تعیین شده و ملاک عمل قرار گرفته است.
وی تاکید کرد: با آغاز سال تحصیلی جدید کلیه بخش ها و امکانات مدارس و هنرستانها از جمله آزمایشگاه، میدان و فضای ورزشی، کارگاههای آموزشی و غیره همزمان آماده و ارائه دهنده خدمت به دانش آموزان هستند.
دبیر ستاد پروژه مهر خراسان رضوی تاکید کرد: هم افزایی و همدلی در استان، ملاک عمل برای کسب آمادگی برای آغاز سال تحصیلی جدید است.
وی افزود: پروژه مهر امسال در استان، نماد همبستگی، تحول و مدیریت بهینه و کارآمد در اجرای برنامههاست.
تراکم ۲۵ نفری دانش آموزی در خراسان رضوی
رضایی با بیان اینکه همزمان با افزایش جمعیت دانش آموزی در استان با مشکل کمبود فضای آموزشی هم مواجه هستیم، اظهار کرد: در این زمینه نیز تلاش شد با برنامه ریزی موثر، اقدام به توزیع دانش آموزان کنیم.
این مسوول در آموزش و پرورش خراسان رضوی گفت: تراکم دانش آموزان در کلاس درس به صورت میانگین در استان بین ۲۰ تا ۲۵ نفر است که میانگین خوبی محسوب می شود.
وی افزود: البته در برخی مناطق آموزشی از جمله تبادکان مشهد، که شاهد بیشترین تعداد جمعیت دانش آموزی معادل بیش از ۱۵۰ هزار نفر است، تراکم دانش آموزان در برخی کلاسها تا ۴۰ نفر هم میرسد.
وی اظهار کرد: هم اکنون تعداد کلاس های درس طبق آخرین آمار در مقطع ابتدایی ۳۳ هزار و ۱۸ کلاس، در متوسطه اول معادل ۱۲ هزار و ۴۸۵ کلاس و در متوسطه دوم ۶ هزار و ۱۴۷ کلاس است.
رضایی ادامه داد: در هنرستانهای فنی و حرفه ای و کار و دانش به ترتیب هزار و ۹۲۶ کلاس و سه هزار و ۱۹۳ کلاس درس داریم.
افزایش سرانه فضای آموزشی استان طی یکسال
سرپرست اداره کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس خراسان رضوی نیز با بیان اینکه سرانه فضای آموزشی استان در یک سال گذشته ۱.۱ متر مربع افزایش یافته است، ادامه داد: در ابتدای فعالیت دولت سیزدهم، سرانه فضای آموزشی روستایی استان ۳.۸ متر مربع بود که اکنون به ۳.۹ متر مربع رسیده است، در حالی که این سرانه در کشور ۵.۸ مترمربع است.
ابوالقاسم بابایی ادامه داد: سرانه فضای آموزشی شهری استان نیز در سال گذشته ۴.۵ متر مربع بود که اکنون به ۴.۶ متر مربع افزایش یافته است و حال آنکه میانگین کشوری این شاخص ۴.۹ متر مربع است.
سرپرست اداره کل نوسازی مدارس خراسان رضوی گفت: طی یک سال گذشته، ۴۹۸ طرح با ۲ هزار و ۴۴ کلاس و زیربنای ۲۴۵ هزار و ۳۱۵ متر مربع در استان ساخته و تحویل آموزش و پرورش شده است.
بابایی افزود: شمار کل دانش آموزان خراسان رضوی بیش از یک میلیون و ۳۶۲ هزار نفر است که ۸۵ درصد آنان در مدارس دولتی و بقیه در مدارس غیردولتی تحصیل میکنند و از این تعداد بیش از ۵۰ درصد در شهرستان مشهد مشغول تحصیل هستند.
وی با بیان اینکه خراسان رضوی با ۴۸ منطقه آموزشی در ۳۳ شهرستان، جزو استانهای دارنده بیشترین جمعیت دانش آموزی در کشور است، ادامه داد: هم اکنون این استان دارای ۱۰ هزار مدرسه است اما برای حل مشکلات و تامین نیاز در این بخش همچنان نیازمند حضور موثر و همکاری خیران است.
تحویل هزار کلاس جدید تا اول مهر
سرپرست اداره کل نوسازی مدارس خراسان رضوی گفت: ساخت هزار کلاس درس این استان در مراحل نهایی آمادهسازی برای تحویل به آموزش و پرورش برای سال تحصیلی ۱۴۰۲- ۱۴۰۱ است و امسال ۱۷۵ طرح با ۸۵ هزار مترمربع زیربنا در استان ساخته و تحویل میشود و هزار کلاس درس نیز با اعتباری معادل ۵۱ میلیارد و ۲۵۰ میلیون تومان به سامانه فناوری هوشمند، مجهز میشود که ۵۰ درصد کلاسهای جدید با مشارکت و همکاری خیران ساخته شده است.
بابایی افزود: همچنین ساخت و تکمیل ۳۶۰ فقره آبخوری و سرویس بهداشتی در مدارس استان با ۳۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان در مراحل پایانی است.
وی ادامه داد: هم اینک ۴۴۷ طرح نیمه تمام آموزشی در خراسان رضوی وجود دارد که در این بخش نیز با تامین اعتبار دولتی و جلب مشارکت خیران، در حال پیشبرد امور هستیم.
سرپرست اداره کل نوسازی مدارس خراسان رضوی گفت: استفاده از ظرفیت خیران یکی از مسائل مهم و برنامهریزیهای هدفمند است و سرانه فضای آموزشی در ۱۸ شهرستان و منطقه آموزشی خراسان رضوی، از میانگین آن در استان کمتر است.
بابایی افزود: استان خراسان رضوی همچنان به ساخت ۲ هزار کلاس درس دیگر نیاز دارد که در مناطق شهری ساخت هر کلاس ۹۰۰ میلیون تومان و در مناطق روستایی ۶۰۰ میلیون تومان هزینه می برد و برای این منظور حداقل هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است که برنامه ریزی برای تخصیص و تحقق آن ضروری است.
وی گفت: بنا داریم با استفاده از همه ظرفتیهای مدرسه سازی در استان، تا سه سال آینده تعداد ۲ هزار کلاس درس جدید در استان ساخته و به آموزش و پرورش تحویل دهیم.