زنجان - ایرنا - رییس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی ودرمانی زنجان با اشاره به نیازهای تغذیه ای کودکان در سنین مدرسه گفت: دوران بلوغ شروع جهش رشد محسوب می شود و تامین انرژی مورد نیاز دانش آموزان که در این سن قرار دارند برای جلوگیری از اختلال در رشد و یادگیری آنها ضروری است.

عصمت عباسی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: ویتامین ها و املاح معدنی از طریق ۶ گروه غذایی اصلی در برنامه غذایی روزانه باید به بدن برسند و در این میان برخی از ویتامین ها و املاح معدنی در دوران رشد نقش اساسی دارند و کمبود آنها موجب اختلال رشد دانش آموز می شود که شایع ترین کمبودهای ویتامینی در این دوران، کمبود ویتامین A و D و شایع ترین کمبودهای املاح، کمبود ید، آهن، روی و کلسیم است.

وی یادآورشد: میزان انرژی مورد نیاز دانش آموزان، به دلیل تفاوت در اندازه بدن، میزان تحرک و سرعت رشد آنها متفاوت بوده و هر چه میزان تحرک و فعالیت بدنی دانش آموز بیشتر باشد به انرژی بیشتری نیاز دارد.

این مسؤول ادامه داد: کربوهیدرات ها که بیشتر در نان و غلات وجود دارند و همچنین چربی ها منابع تامین کننده انرژی هستند و در این میان پروتئین برای نگهداری و ترمیم بافت ها و ساختن سلول ها و بافت های جدید مورد نیاز است.

وی یادآوری کرد: ترکیبی از پروتئین حیوانی و گیاهی به شرط آنکه انرژی دریافتی دانش آموز کافی باشد می تواند نیاز بدن را برای رشد تامین کند.

عباسی افزود: بر این مبنا، توصیه می شود در صوت امکان پروتئین حیوانی مانند پروتئین موجود در شیر، گوشت و تخم مرغ که پروتئین با کیفیت خوب محسوب می شوند در برنامه غذایی روزانه دانش آموز گنجانده شود.

وی اظهار داشت:  در صورتی که در میان وعده نان و پنیر، نان و تخم مرغ کتلت، انواع کوکوها مثل کوکوی سیب زمینی و یا کوکوی سبزی و یا شیر و کیک مصرف شود، بخشی از پروتئین مورد نیاز این سنین تامین می شود.

نخوردن صبحانه به اضافه وزن منتهی شود

این کارشناس تغذیه در ادامه با اشاره به اینکه اهمیت صرف صبحانه و اثرات منفی عدم صرف آن بر یادگیری دانش آموزان ادامه داد: در شرایط ناشتایی کوتاه مدت بطور معمول سطح گلوکز خون به نحوی تنظیم می شود که به عملکرد طبیعی مغز لطمه وارد نشود و اگر مدت زمان ناشتایی طولانیتر باشد، به دلیل افت قند خون، مغز قادر به فعالیت طبیعی خود نیست و در نتیجه یادگیری و تمرکز حواس مختل می شود.

به گفته وی، دانش آموزانی که صبحانه نمی خورند بیشتر در معرض اضافه وزن و چاقی قرار دارند.

عباسی افزود: بر این اساس نخوردن صبحانه و ناشتایی طولانی مدت موجب افت قند خون شده و در نتیجه در وعده ناهار به علت گرسنگی و اشتهای زیاد، غذای بیشتری خورده می شود که در نهایت اضافه وزن و چاقی را به دنبال دارد.

وی اظهار داشت: برای اینکه دانش آموزان اشتهای کافی برای خوردن صبحانه داشته باشند، باید شام را در ساعات ابتدای شب صرف کنند و در صورت امکان شب ها در ساعت معین بخوابند تا صبح ها بتوانند زودتر بیدار شوند و وقت کافی برای خوردن صبحانه داشته باشند.

رییس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی زنجان ادامه داد: اگر والدین صبحانه را به عنوان یک وعده غذایی مهم تلقی کنند و هر روز دور سفره صبحانه بنشینند، خود مشوق دانش آموزان برای صرف صبحانه خواهند بود.

وی یادآوری کرد: والدین باید سحرخیزی، ورزش و نرمش صبحگاهی و خوردن صبحانه در محیط گرم خانواده را به کودکان خود بیاموزند.

عباسی افزود: غذاهایی مثل فرنی، شیربرنج، حلیم و عدسی از ارزش غذایی بالایی برخوردارند که این نوع  غذاها را می توان در وعده صبحانه به دانش آموزان داد.

وی خاطرنشان کرد: غذاهایی از قبیل نان و پنیر و گردو، نان و تخم مرغ و گوجه فرنگی، نان و کره و مربا و، نان کره و عسل، نان و کره و خرما، همراه با یک لیوان شیر یک صبحانه سالم و مغذی برای دانش آموزان به شمار می روند.

به گفته این کارشناس بهداشتی یکی از دلایل نخوردن صبحانه در دانش آموزان تکراری و یکنواخت بودن آن است و در این میان تنوع در صبحانه، دانش آموزان را بیش از گذشته به خوردن صبحانه تشویق می کند.