تهران - ایرنا - وزارت امور خارجه تاجیکستان با انتشار دو پاسخ رسمی، بیانیه بغداد امریف، دبیرکل سازمان کشورهای ترک و بیانیه مارات ایمانکولوف، دبیر شورای امنیت قرقیزستان را در خصوص رویدادهای مرزی این کشور محکوم کرد.

به گزارش روز  چهارشنبه ایرنا، در بیانیه اول این وزارتخانه که هدف آن سخنان دبیرکل سازمان کشورهای ترک است، اشاره شده که «بیانیه بغداد امریف تاسف برانگیز است، زیرا با اهداف اعلام شده سازمان که یکی از آنها مشارکت مشترک در تضمین صلح و ثبات در کل جهان است، مغایرت دارد.

وزارت امور خارجه تاجیکستان می گوید که چنین اظهاراتی از سوی رئیس این سازمان مانع از تلاش تاجیکستان و قرقیزستان برای حل همه مسائل دوجانبه تنها از راه سیاسی و دیپلماتیک می شود.

در بیانیه دوم این نهاد در پاسخ به مصاحبه مارات ایمونکولوف، دبیر شورای امنیت قرقیزستان، اشاره شده است که «چنین اظهاراتی مبتنی بر جعل و تحریف حقایق جعلی و هدفمند  و در سردرگمی افکار عمومی هر دو کشور است.

در بیانیه وزارت امور خارجه تاجیکستان آمده است: «مسئولیت عواقب چنین اظهارات نادرستی که به وجدان نویسندگان آن بستگی دارد، می‌تواند شرایط را در این لحظه برای مردم ما سخت کند».

این وزارتخانه بار دیگر با تایید موضع تاجیکستان در مورد غیرقابل قبول تشدید اوضاع در فضای رسانه ای از امضای پروتکل تنظیم وضعیت مرزی در ۱۹ سپتامبر(۲۸ شهریور) توسط روسای سازمان های امنیتی دولتی دو کشور استقبال کرد.

در بیانیه دوم وزارت امور خارجه آمده است: "طرف تاجیکستان مطمئن است که رعایت دقیق  پروتکل باعث می شود روند مذاکرات در مورد کل مجموعه موضوعات در دستور کار دوجانبه به روز شود. "

در پایان آمده است، یادآور می‌شویم که پس از آغاز درگیری در مرز تاجیکستان و قرقیزستان، مقامات قرقیزستان بدون هیچ دلیلی از تاجیکستان و رهبری آن سیاه نمایی می‌کنند و با اظهارات سخیف خود تلاش می‌کنند تهاجم کشورشان به تاجیکستان را دفاع از مرزها معرفی کنند.

در همین حال، وزارت امور خارجه تاجیکستان با تشکیل جلسه توجیهی برای کلیه نمایندگان دستگاه دیپلماسی کشورهای خارجی مستقر در دوشنبه، سازمان های بین المللی و خبرنگاران، عامل اصلی تجدید درگیری را تشریح و اشاره کرد که طرف تاجیکستان بدون توجه به موارد غیرقانونی اقدامات و حمله قرقیزستان همچنان متعهد به حل مشکل از طریق مذاکره و دیپلماسی مستحکم است.

سازمان کشورهای ترک زبان پیشتر در بیانیه ای مدعی تجاوز تاجیکستان با استفاده از سلاح های سنگین علیه غیرنظامیان، زیرساخت های غیرنظامی از جمله مدارس شده بود.

به گزارش تارنمای این سازمان دبیرکل کشورهای ترک با ابراز نگرانی عمیق از درگیری‌های مسلحانه جاری در مرز قرقیزستان و تاجیکستان، خواستار آتش‌بس فوری و حل و فصل اختلافات از طریق ابزارهای سیاسی و دیپلماتیک بر سر میز مذاکره شده بود.

پیشتر وزارت امور خارجه تاجیکستان با صدور بیانیه ای حملات ارتش قرقیزستان به شهرک ها، مدارس و تأسیسات زیربنایی در مرزهای این کشور را تجاوزکارانه خواند. وزارت خارجه قرقیزستان نیز در پاسخ تاجیکستان را به برنامه ریزی برای تجاوز نظامی به قرقیزستان متهم کرد.

هر دو کشور کوچک و محصور در خشکی یکدیگر را به از سرگیری جنگ در یک منطقه مورد مناقشه علیرغم توافق آتش بس متهم کرده اند.  در ۱۴ تا ۱۷ سپتامبر (۲۳ تا ۲۶ شهریور)، درگیری در مرز تاجیکستان و قرقیزستان رخ داد که دلیل اصلی آن مشخص نیست. هر دو طرف یکدیگر را به دلیل شروع درگیری و تجاوز مسلحانه به خاک یکدیگر سرزنش می کنند.

عدم خط کشی و خط کشی صدها کیلومتر از مرز دو کشور و اختلاف بر سر آب و خاک، سال هاست که دلیل درگیری خونین دو همسایه بوده است. دو کشور شوروی سابق و آسیای مرکزی فعلی دارای مرز ۹۷۰-۹۸۰ کیلومتری هستند گه تاکنون فقط ۵۸۰ کیلومتر علامت گذاری شده است.