مشهد- ایرنا- وضعیت کرونایی ۲ سال گذشته محدودیت‌هایی را برای زیارت امام رضا(ع) ایجاد کرده بود که امسال با بهبود شرایط، عطش زیارت در دل عاشقان آن حضرت بالا گرفته است به‌گونه‌ای که بدون شک ظرفیت موجود در مشهد برای اسکان زائران کافی نیست و در این وضعیت پویش "هرخانه یک زائرسرا" می‌تواند گرهی از این کار بگشاید.

به گزارش ایرنا، دهه آخر ماه صفر با اربعین حسینی آغاز می شود، که روز ۲۸ این ماه با رحلت پیامبر اکرم (ص) و شهادت امام حسن مجتبی(ع) همزمان است و روز پایانی این ماه نیز با شهادت امام رضا (ع) به پایان می رسد.

طبق آمار ارائه شده توسط دستگاه های مرتبط، در سال ۹۸ و پیش از شیوع کرونا، مشهدالرضا در دهه پایانی ماه صفر میزبان پنج میلیون زائر بود که امسال با توجه به بهبود شرایط و مطابق اعلام استانداری خراسان رضوی پیش بینی می‌شود این استان و شهر مشهد در این ایام میزبان ۶ تا هشت میلیون زائر باشد که دست‌کم ۶۰۰ هزار نفر آنان زائران پیاده هستند.

برآوردها نشان می‌دهد که مشهد، به اندازه تعداد زائرانی که در دهه آخر صفر به قصد زیارت حرم مطهر رضوی و شرکت در آیین های عزاداری این ایام به این کلانشهر مشرف می‌شوند، ظرفیت ندارد و برای پذیرایی از عزاداران نیازمند استفاده از ظرفیتهای مردمی است و سه چهار سالی است که با توجه به حضور گسترده زائران دهه پایانی صفر، شهروندان مشهدی نیز در خانه‌های خود را به روی زائران امام مهربانی ها گشوده اند.

استاندار خراسان رضوی در این خصوص گفت: با توجه به فراهم شدن ظرفیت اسکان رسمی و اضطراری برای زائران دهه آخر صفر، برای اسکان زائران به ظرفیت مردمی نیاز داریم و باید از آن بهره بگیریم.

یعقوبعلی نظری در قرارگاه خدمت رسانی دهه آخر صفر افزود: بهره‌مندی از ظرفیت مردمی در بخش اسکان ۲ مزیت دارد که هم موجب ارتقای فرهنگ سازی برای میزبانی می شود و هم تاثیرات مناسبی بر روی مهمانان امام رضا(ع) را خواهد گذاشت.

وی بیان کرد: بخش مردمی ظرفیت مطلوبی هم برای خدمت رسانی در حوزه حمل و نقل زائران دارد که بسیاری برای خدمت رسانی در این خصوص اعلام آمادگی کرده اند، لذا شهرداری مشهد باید امکانات لازم برای ارائه خدمات حمل و نقل از سوی مردم به زائران را فراهم نماید.

هر خانه یک زائرسرا

مدیر کانون خادمیاری امام رئوف و دبیر “پویش مردمی هر خانه یک زائرسرا” در این خصوص گفت: یکی از خدمات اولیه مورد نیاز زائران در ایام دهه پایانی صفر، بحث اسکان است که هر ساله در ایام اوج حضور زائران امام رضا(ع) در مشهد به موضوع محوری این کلانشهر بدل می‌شود.

جواد علما با اشاره به اهمیت ترویج فرهنگ میزبانی، افزود: سالیان سال است که مردم خونگرم مشهد به خصوص در محلات ورودی شهر مانند طُرُق، منازل خود را در اختیار زائران آقا قرار می‌دهند. ولی نیاز داریم که هم این سنت حسنه به عنوان یک فرهنگ عمومی، به دغدغه همه مردم مشهد تبدیل شود و هم بحث ساماندهی و مدیریت یکپارچه این حرکت معنوی توسط یک مجموعه مردمی هماهنگ شود.

وی ادامه داد: به همین منظور از سال ۹۸ با هماهنگی دستگاه‌های مرتبط بها حوزه زائر و آستان قدس رضوی، اقدام به ثبت یک کانون تخصصی خادمیاری در حوزه اسکان زائران کردیم و تاکنون ۲۰۰ منزل در این پویش ثبت نام کرده اند که در بخش های مختلف مرکز شهر، قاسم آباد، رضاشهر، طبرسی، طلاب و مطهری شمالی واقع هستند.

مدیر کانون خادمیاری امام رئوف و دبیر "پویش مردمی هر خانه یک زائرسرا"  اظهار داشت: برخی از این افراد یک بار و بعضی چندین مرتبه واحد اقامتی خود را در اختیار زائران قرار داده‌اند. حتی مواردی داریم که منزل خود را کاملا وقف این کار کرده اند.

وی اظهار داشت: کسانی که مایل به خدمت به زائران هستند می‌توانند برای ثبت نام در سامانه های  zaer.masjedona.ir و www.razavi.city که به منظور ساماندهی اسکان و خدمت زائر طراحی شده اقدام کنند. با این سامانه ها می‌توانیم ظرفیت های اسکان مردمی را شناسایی و ساماندهی کرده و هم موضوع را به گونه‌ای مدیریت کنیم که هم منازل در روزهای مختلف خالی نمانند و هم زائر بدون سرگردانی مستقیم، از همان مبدا محل اسکان خود را انتخاب و با فراغ بال به مشهد مراجعه کند.

علما ادامه داد: اکنون شاهد هستیم اقشار مختلفی از مردم متدین و دلداده حضرت رضا(ع) منازل خود را در اختیار زائران آن حضرت قرار داده اند که امیدواریم این پویش گسترش یابد. سامانه ۹۰۰۰۲۰۰۸ نیز به منظور ثبت نام و کسب اطلاعات بیشتر زائران و مجاوران، راه اندازی شده و آماده پاسخگویی در این خصوص است.

خدمت به زائر در پنج عرصه

مسوول قرارگاه مردمی نجمه خاتون آستان قدس هم گفت: امسال دهه آخر صفر متفاوتی نسبت به سال‌های گذشته خواهیم داشت و پیش‌بینی می‌شود که چند میلیون زائر مهمانِ شهر امام مهربانی‌ها باشند که این موضوع، تکلیف سنگینی را برعهده مجاوران و همسایگان آن حضرت قرار می‌دهد که باید نسبت به آن دغدغه‌مند باشند.

فاطمه دژبرد افزود: یکی از پویش‌های مردمی که در همین راستا شکل گرفته، طرح "هم‌محلۀ امام رضا(ع)" است که با رویکرد خدمت‌رسانی به زائران امام رضا (ع) توسط مجاوران حضرت رضا(ع) آغاز شده است. در این پویش تاکنون هزار خدمت در سامانه های مسجدنا، رضوی سیتی و نرم افزار شهرمن برای خدمت رسانی به زائران رضوی در دهه پایانی ماه صفر ثبت شده است.

وی ادامه داد: در این پویش، مشهدی‌ها می‌توانند در پنج محور شامل اسکان رایگان در منازل، حمل و نقل صلواتی و نذر خدمت و مهارت، اطعام و پذیرایی، نذور نقدی و نذر اسباب و لوازم، چه به صورت اهدایی و چه امانتی به زائران خدمت رسانی کنند.

گامی در ارتقای فرهنگ میزبانی

اوج عزاداری ها و سوگواری های حسینی در خراسان و بسیاری از نواحی دیگر ایران در دهه آخر صفر است که در آن هیاتهای عزاداری از سراسر کشور به مشهد الرضا آمده و آیین های سوگواری را در کنار حرم امام رضا (ع) برگزار می کنند.

خدمتگزاری به زائران بارگاه منور رضوی از جمله کارهایی است که بهره معنوی بسیاری دارد و خدمتگزاران را نیز در ثواب عزاداری شریک می کند و یکی از مهمترین کارها در مسیر خدمتگزاری، اسکان زائران است.

معاون فرهنگی و اجتماعی مرکز رسیدگی به امور مساجد استان‌های خراسان با اشاره به اجرای پویش هم محله امام رضا (ع) در مشهد گفت: این پویش گامی موثر در ارتقای فرهنگ میزبانی از زائران رضوی است.

حجت الاسلام امیرحسین احمدنیا افزود: همایش توجیهی این پویش با حضور بیش از ۱۵۰ نفر از مبلغان و امامان جماعات مساجد مشهد مقدس برگزار شده است.

وی گفت: بر اساس این پویش که با محوریت مساجد برنامه‌ریزی شده است، در هر محله‌ شهر مشهد، حداقل هشت خانواده مجاور، توفیق خدمت به زائران امام رضا (ع) را خواهند داشت.

در انتظار ابرِ عنایت

یکی از شهروندان مشهدی که واحد مسکونی خود را وقف اسکان زائران حرم مطهر رضوی نموده در این خصوص گفت: ما به عنوان مجاوران حرم امام رضا(ع) هرچه که داریم از وجود با برکت آن حضرت است و فلسفه وجودی این شهر، وجود مرقد مطهر امام هشتم(ع) است.

وی که خواست نامی از وی برده شود، ادامه داد: زائران حرم رضوی، مهمانان آقای ما هستند. امسال که جمعیت بسیار زیادی به مشهد خواهند آمد مسلما یکی از مواردی که نیازمند کمک شهروندان است موضوع اسکان زائران خواهد بود و به همین مناسبت وظیفه داریم با تمام توان کاری کنیم که مشکلات آنان کمتر شود.

این شهروند مشهدی که بازنشسته یکی از ادارات است و در گذران زندگی توانسته ۲ واحد مسکونی ۹۰ متری تهیه نماید، افزود: یکی از این واحدها را از ۲ سال پیش وقف اسکان زائران دهه آخر صفر نموده ام.

وی گفت: اگر هر کدام از ما در زمینه ای که می توانیم، از حمل و نقل زائران گرفته تا اسکان، پذیرایی و هر کاری که برایمان مقدور است، انجام دهیم به مصداق ضرب المثل قطره قطره جمع گردد، می توانیم دست‌کم سه میلیون خدمت به زائران حضرت رضا (ع) ارائه کنیم.

برچسب‌ها