محمد کاملی دیرستانی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اعلام هشدار هواشناسی دریایی سطح زرد اظهار داشت: دریا در روز جاری با وزش باد نسبتا شدید نزدیک ۴۲ کیلومتر بر ساعت (۲۴ نات) و افزایش ارتفاع موج تا ۱۵۰ سانتی متر (پنج پا) در شرق خلیج فارس، غرب و جنوب تنگه هرمز مواج و متلاطم است.
وی ادامه داد: منطقه اثر این هشدار هواشناسی دریایی - سطح زرد در روز جاری (شنبه دوم مهر ۱۴۰۱) در شرق خلیج فارس، غرب و جنوب تنگه هرمز، روز یکشنبه (سوم مهر ۱۴۰۱) در خلیج فارس و غرب تنگه هرمز، روز دوشنبه (چهارم مهر ۱۴۰۱) دریای عمان و شرق تنگه هرمز و روز سه شنبه (پنجم مهر ۱۴۰۱) دریای عمان و تنگه هرمز پیش بینی شده است.
رییس اداره هواشناسی جزیره قشم اضافه کرد: طبق پیش بینی های هواشناسی انجام شده احتمال پاره شدن تورهای صیادی و آسیب به قفس های پرورش ماهی، اختلال در رفت و آمدهای دریایی شناورهای سبک و احتمال اختلال در رفت و آمد شناورهای مسافربری در روزهای یادشده وجود دارد.
کاملی دیرستانی گفت: توصیه می شود در این مدت، از رفت و آمد شناورهای سبک و فعالیت های تفریحی در جزایر خلیج فارس، جاسک، سیریک، قشم، هرمز، لارک، هنگام و تنب بزرگ و کوچک خودداری شود.
وی توضیح داد: همچنین تمهیدات لازم برای رفت و آمد ایمن شناورهای مسافربری به ویژه در تنگه هرمز اندیشیده شود.
«معنا و مفهوم هشدار هواشناسی دریایی سطح زرد آگاهی و اقدام در صورت نیاز و احتمال وجود خسارت نقطه ای است.»
رییس اداره هواشناسی جزیره قشم با توصیف و پیش بینی وضعیت جوی، دریایی و دمایی استان هرمزگان و جزیره قشم اظهار داشت: در روز جاری، پدیده ساعت های صبحگاهی در مناطق ساحلی و جزایر خلیج فارس، مه رقیق و غبار محلی و پدیده ساعت های عصرگاهی، در ارتفاعات، رگبار پراکنده باران و رعد وبرق و افزایش سرعت وزش باد خواهد بود.
وی گفت: در ساعت های صبح تا ظهر وضعیت پایداری خواهیم داشت و مه صبحگاهی سبب کاهش موقتی دید افقی در برخی جزایر خلیج فارس و مناطق ساحلی استان خواهد شد.
کاملی دیرستانی اعلام کرد: در ساعت های بعدازظهر و اوایل شب در ارتفاعات استان هرمزگان، به ویژه در بشاگرد و حاجی آباد، با رشد ابرهای همرفتی، رگبار پراکنده باران و رعد و برق و افزایش لحظه ای سرعت باد پیش بینی می شود.
وی افزود: دریا در ساعت های صبح تا ظهر، نسبتا آرام و در ساعت های بعد ازظهر، با افزایش سرعت وزش باد جنوب غربی تا شمال غربی، به ویژه در محدوده تنگه ی هرمز، متلاطم خواهد بود.
رییس اداره هواشناسی جزیره قشم اضافه کرد: سرعت وزش باد شمال غربی در مناطق فرا ساحل جزیره لاوان به سمت غرب، قابل ملاحظه و خلیج فارس در این نواحی نسبتا مواج پیش بینی می شود.
وی اعلام کرد: از روز دوشنبه (چهارم مهرماه) با تغییر سوی باد در دریای عمان و تنگه هرمز، افزایش سرعت وزش باد جنوب شرقی سبب مواج شدن این نواحی از دریا خواهد شد.
کاملی دیرستانی گفت: به لحاظ دمایی، کوتاه زمان از روز یکشنبه در مناطق شرقی استان افزایش یک تا ۲ درجه ای دمای بیشینه مورد انتظار است.
وی بیشینه دما و رطوبت را در ایستگاه هواشناسی (فرودگاه قشم) ۳۵ درجه و ۹۴ درصد و شهر قشم را ۳۶ و ۸۵ درصد اعلام کرد.
به گزارش ایرنا، خلیج فارس با گستره نزدیک به ۲۳۷ هزار و ۴۷۳ کیلومتر مربع بین ۲۴ تا ۳۰ درجه و ۳۰ دقیقه عرض شمالی و ۴۸ تا ۵۶ درجه و ۲۵ دقیقه طول شرقی از نصفالنهار گرینویچ واقع شده است و جزیره زیبای قشم، همچون نگینی بر پهنه آب های نیلگون آن می درخشد.
استان هرمزگان با دارا بودن بیش از ۹۰۰ کیلومتر مرز دریایی از سواحل شرق استان (جاسک) در دریای عمان تا سواحل نیلگون خلیج فارس در شرق استان (پارسیان) و برخورداری از جزایر ۱۴ گانه خلیج فارس، یکی از مهم ترین و راهبردی ترین استان های ایران است که از جاذبه های منحصر به فردی چون جنگل های بی همتای حرا و مرغوب ترین مروارید جهان و ده ها اثر تاریخی و طبیعی برخوردار است.
تنگه هرمز، آبراهی است بین استان هرمزگان در ایران و استان مسندم در کشور عمان که دریای عمان را به خلیج فارس پیوند میدهد.
این گذرگاه یکی از راهبردیترین مسیرهای بینالمللی کشتیرانی در جهان به شمار میآید.
طول این آبراه ۱۵۸ تا ۱۶۷ کیلومتر و عرض آن از بندرعباس تا راس شوریطه در عمان بین ۳۹ تا ۹۶ کیلومتر میباشد.
ژرفای تنگه هرمز از خلیج فارس بیشتر است و به دلیل شیب تند کف آن از قسمت شمال به جنوب متغیر است، به طوری که در نزدیکی جزیره لارک، در حدود ۳۶ متر و در ساحل جنوبی و در نزدیکی شبه جزیره مسندم در کشور عمان به بیش از ۱۰۰ متر میرسد.
در حالی که حداکثر عمق آب در خلیج فارس ۹۰ متر است. قوس آن، رو به شمال و به طرف درون فلات ایران قرار دارد و در نتیجه بیشترین خط ساحلی آن در راستای کرانههای ایران قرار گرفتهاست.
تنگه هرمز دومین تنگه بینالمللی شلوغ دنیاست. هر روز حدود ۱۶٫۵ تا ۱۷ میلیون بشکه نفت خام (برآورد ۲۰۰۶) که معادل ۴۰ درصد کل نفت حمل شده توسط کشتیهای نفتکش و نزدیک به ۲۵ درصد کل عرضه جهانی نفت است.
حدود ۶۸ درصد ذخایر شناختهشده نفت و گاز طبیعی دنیا در خلیج فارس قرار دارد و امنیت تنگه هرمز نقش کلیدی در تأمین بیوقفه انرژی دنیا دارد.
باریکترین بخش تنگه هرمز ۲۱ مایل دریایی (۳۹ کیلومتر) عرض دارد. این بخش به دو قسمت تقسیم میشود که از ساحل ایران تا ۱۰٫۵ مایل جزء آبهای سرزمینی ایران بوده و ۱۰٫۵ مایل باقیمانده جزء آبهای سرزمینی عمان محسوب میشود. تمام کشتیهای عبوری باید از آبهای سرزمینی ایران یا عمان عبور کنند.
جزیره قشم با مساحتی معادل هزار و ۴۹۱ کیلومتر مربع به عنوان بزرگترین جزیره خلیج فارس شناخته می شود.
این جزیره زیبا تا ساحل بندرعباس حدود ۲۰ کیلومتر فاصله داشته و دارای طول جغرافیایی ۸۸/۵۵ درجه و عرض جغرافیایی ۸۹/۲۹ درجه می باشد.