زنجان - ایرنا - مدیرنظارت و ارزیابی فرآورده های خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی علوم پزشکی زنجان گفت: نمک‌های غیر استاندارد و غیرمجاز به دلیل اینکه مراحل تصفیه را طی نمی کنند دارای ناخالصی و آلودگی های فراوان بوده و بررسی‌های آزمایشگاهی نشان داده، این نمک‌ها سرشار از فلزات سنگین از قبیل سرب هستند.

لاله احرامی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، با بیان اینکه نمک های غیراستاندارد به صورت غیرمجاز تهیه می‌شوند افزود: این دسته از نمک ها بدون نظارت دستگاههای اجرایی از جمله معاونت غذا و دارو، در شرایط غیر بهداشتی، بدون فرایند تصفیه و غنی سازی تولید  می شوند که مصرف این نمک ها بدلیل عوارضی که در پی دارند به هیچ عنوان توصیه نمی شود.

وی با هشدار در خصوص مصرف نمک های غیر استاندارد عوارض مصرف آن را شامل، کمبود ید، وجود ناخالصی های فراوان، نمک دریا  ذکر کرد و گفت:  کمبود ید هنوز یک مشکل بهداشت عمومی در جهان محسوب می شود و اکنون تعدادی از کشورها از جمله ایران توانسته‌اند با افزودن ید به نمک این مشکل را حل کنند.

 به گفته این کارشناس، نمونه برداری از نمک کارخانه ‌ها از اقدامات وزارت بهداشت و معاونت های غذا و داروی سراسر کشور برای پایش ید است که درصورت لزوم، اقدامات قانونی نیز انجام می‌شود و از طرفی نمک خوراکی با کیت (دستگاه) یدسنج، اندازه‌گیری می‌شود.

احرامی با اشاره به اینکه عوارض کمبود ید طیف وسیعی از عقب‌ماندگی‌های ذهنی، اختلال در تکلم، نابینایی، ناشنوایی و غیره را در برمی‌گیرد افزود: علاوه بر آن بروز این کمبود در دوران بارداری موجب ابتلای کودک به عقب‌ماندگی ذهنی و جسمی همچنین کاهش ‌امتیاز بهره هوشی کودک شده و سلامت کشور به خطر می‌افتد.

مدیرنظارت و ارزیابی فرآورده های خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی استان زنجان  یادآور شد:  بررسی‌های آزمایشگاهی نشان داده‌ است  نمک های غیر استاندارد سرشار از فلزات سنگین و ناخالصی‌هایی همچون سرب، آرسنیک و کادیوم، جیوه، سنگ گچ، سولفات کلسیم و سایر ناخالصی ها بوده که دسته ای از این ناخالصی ها سرطان زا هستند.

فروش نمک با ادعای دارویی بودن در عطارها مورد تایید نیست 

وی اظهار داشت: عرضه و مصرف نمک دریا بدون پروانه ساخت بدلیل وجود ناخالصی های محلول و غیر محلول در آب شامل سرب، ارسنیک و گچ، نداشتن ید و بدلیل عدم انجام فرایند تصفیه توصیه نمی شود.

این کارشناس ادامه داد: بر این اساس فروش نامناسب و فله‌ای‌ نمک‌ها در عطاری‌ها که با ادعای دارویی‌بودن به فروش می‌رسد، نه تنها هیچ اثر مناسبی بر سلامتی ندارد بلکه برای سلامتی مضر و خطرناک نیز می باشد زیرا وجود این ناخالصی ها علاوه بر ایجاد ناراحتی های کلیوی و کبدی، موجب می شود که شوری نمک کمتر احساس شده و همین امر موجب مصرف بیشتر نمک می شود.

مدیر نظارت و ارزیابی فرآورده های خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی استان زنجان توجه به برچسب نمک ها، بهترین راه احل انتخاب در این خصوص بیان کرد و گفت: بهترین نمک محصولی است که دارای مشخصه تصفیه تبلور مجدد بوده و رنگ آن بطور کامل سفید و دانه بندی آن کروی شکل، یددار، دارای شماره پروانه ساخت و تولید شده در کارخانجات معتبر باشد.
 
وی توصیه کرد، توجه به اطلاعات مندرج بر روی بسته بندی نمک در هنگام خرید یکی از راه های انتخاب صحیح نمک مصرفی است.

احرامی یکی از مشخصات نمک های تصفیه شده خوراکی برای مصرف کنندگان، درج واژه "نمک تصفیه شده یددار" اعلام کرد و افزود: توصیه می شود در هنگام خرید به شماره پروانه ساخت، تاریخ تولید و انقضاء و سایر مشخصات از جمله نام و آدرس واحد تولیدی نمک بر روی بسته بندی نمک توجه شود.

مدیرنظارت و ارزیابی فرآورده های خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی استان زنجان خاطرنشان کرد: افزایش مصرف نمک های غیر استاندارد و بدون ید موجب افزایش این عوارض در انسان می شود و استفاده از نمک‌های یددار، از جمله مهم‌ترین و آسان‌ترین روش‌های پیشگیری از اختلالات تیروئید است.