به گزارش ایرنا از نیویورک تایمز، رئیس جمهور اوکراین در این یادداشت خود در تلگرام خطاب به سربازان روسیه به زبان روسی، افزود: «بهتر است تسلیم اوکراینیها شویم تا اینکه با سلاحهای آنها کشته شویم. اوکراین در این جنگ از خود دفاع میکند. ما از زندگیمان، فرزندانمان و آزادیمان دفاع میکنیم. روسیه برای چه میجنگد؟»
زلنسکی شامگاه شنبه (۲ مهر) نیز در پیامی ویدئویی به زبان روسی خطاب به سربازان روسیه، گفت: «بهتر است از خدمت سرپیچی کنید تا در جنگ عضوی از بدن خود را از دست بدهید یا در خاکی غریب به عنوان کسی که مرتکب جنایات جنگی شده است، جان ببازید.»
وی افزود: سربازان روسیه این موقعیت را دارند که داوطلبانه به اسارت اوکراین درآیند و در این صورت با آنان در چارچوب کنوانسیون جنگ برخورد خواهد شد.
ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه چهارشنبه گذشته بسیج نسبی (بخشی از نیروهای روسی) در سراسر کشور اعلام کرد.
رئیسجمهور روسیه با امضای حکم بسیج نسبی تصریح کرد که اقدامات برای بسیج بخشی از نیروها از امروز ۲۱ سپتامبر (۳۰ شهریور) در روسیه آغاز خواهد شد.
وی افزود که فقط شهروندانی در چارچوب بسیج نسبی قرار میگیرند که در درجه اول تجربه داشته باشند.
در همین حال شبکه خبری راشا تودی گزارش داد، «سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه بلافاصله پس از امضای این حکم اعلام کرد که ۳۰۰ هزار نفر فراخوانده خواهند شد که نزدیک به ۱ درصد از منابع بسیج عمومی در دسترس است.
وی در مورد شرایط بسیج عمومی تشریح کرد که این شرایط شامل حال دانشجویان نمیشود و فقط شامل نیروهای ذخیره در ارتش یا آنهایی که تجربه لازم را دارند، است.
وزیر دفاع روسیه در مورد کمکهای فراوان غرب به اوکراین خاطر نشان کرد که ۷۰ ارتش، بیش از ۲۰۰ ماهواره غیرنظامی و تمام سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در راستای منافع اوکراین کار میکنند.
وی همچنین اضافه کرد که اوکراین حدود ۳۰۰ هزار نفر را بسیج کرد اما تقریبا نیمی از ارتش خود را از دست داده است. به گفته شویگو، روسیه در جنگ با اوکراین نیست بلکه با مجموع بلوک غرب میجنگد.
رئیس جمهور روسیه در ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بیتوجهی غرب به نگرانیهای امنیتی مسکو، استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوگانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت.
در ۲۳ فوریه (۴ اسفند) و تنها یک روز پیش از آغاز جنگ اوکراین، شورای اتحادیه اروپا در واکنش به این اقدام نخستین بسته تحریمی را علیه روسیه تصویب کرد.
پوتین روز پنجشنبه ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰) نیز عملیات نظامی که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو - کییف به رویارویی نظامی تغییر وضعیت داد.