به گزارش روز جمعه خبرنگار ایرنا، هیات دولت ۲۷ شهریور ۱۴۰۱ و در راستای تحقق فرمان سال مقام معظم رهبری مبنی بر «تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین»، هیئت وزیران پیشنهاد آیین نامه حمایت از تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین وزارت کشور را به تصویب رساند که این مصوبه به تازگی با امضای محمد مخبر معاون اول رییس جمهور برای اجرا به دستگاههای اجرایی مرتبط ابلاغ شده است.
این آیین نامه در ۱۸ ماده تنظیم شده که در ماده یک آن وزارت کشور موظف شده است با هدف کمک به توسعه و ارتقای کمی و کیفی سامانه های آتش نشانی نسبت به تامین خودروهای آتش نشانی ، نردبان های تخصصی و سایر تجهیزات اطفای حریق و نجات از شرکت های داخلی که از محصولات دانش بنیان تولید داخل در زنجیره تامین خود استفاده می کنند، بهره بگیرد.
همچنین این وزارتخانه ملزم شده است از ارتقای توانمندی های فنی داخلی در خصوص فناوری ها، محصولات و روش های نوآورانه، ارزان سازی عملیات آتش نشانی و تجهیزات عملیات در مناطق صعب العبور نظیر پهپاد آتش نشان و فناوری های جدید در این حوزه حمایت کند.
در زمینه کمک به کاهش مصرف سوخت و آلودگی هوا، تسریع فرآیند برقی سازی بخشی از حمل و نقل عمومی شهری مورد تاکید قرار گرفته و از وزارت کشور خواسته شده است خرید اتوبوس برقی به تعداد حداقل ۴ هزار دستگاه، موتور سیکلت برقی مورد استفاده در حمل و نقل عمومی به تعداد حداقل ۴۰۰ هزار دستگاه و خودروی سواری حمل و نقل عمومی برقی به تعداد حداقل ۱۰ هزار دستگاه طی چهار سال را در دستور کار خود قرار دهد.
در حوزه توسعه حمل و نقل ریلی شهری نیز وزارت کشور مکلف شده است با همکاری وزارت صنعت نسبت به برنامه ریزی توان سنجی و تسهیل عقد قرارداد دستگاههای ذی ربط با سازندگان داخلی واگن مترو اقدام و همکاری های خارجی برای تسریع در دستیابی به فناوری و فرآیند داخلی سازی زیرمجموعه ها را پیگیری کند.
همچنین در حوزه پسماند، وزارت کشور مکلف است بسترهای لازم جهت استفاده از توان شرکت های دانش بنیان، خلاق و فناور را در همه بخش های زنجیره پسماند مشتمل بر تفکیک از مبدا تا پردازش و تصفیه میانی، بازیافت و یا تبدیل به مواد با ارزش افزوده بالاتر، دفن بهداشتی و تولید انرژی از زباله را از طریق شهرداری ها فراهم آورد.
سازمان مدیریت بحران کشور نیز ملزم شده است برای سفارش ساخت ماشین آلات و تجهیزات، سامانه مکانی تصمیم یار ( اس دی اس اس) سامانه سنجش از دور (جی آی اس) در میریت مخاطرات طبیعی، سیامانه اطفاء حریق مناسب مناطق صعب العبور، سامانه هشدار مخاطرات طبیعی ، سامانه زنده یاب، لرزه نگار و شتاب نگار، ربات آتش نشان ، سامانه شناسایی پیش نشانه های زلزلهع و نرم افزارهای شبیه ساز مدیریت بحران به شرکت های دانش بنیاد داخلی اقدام کند.
در ماده ۹ این آیین نامه وزارت کشور موظف است با همکاری معاونت علمی و فناوری رییس جمهور و وزارت صمت نسبت به تدوین ویژگی ها، راهبردها و ضوابط توسعه شهرهای هوشمند و اقدامات کلیدی برای تحقق آن با تمرکز بر حمل و نقل هوشمند (ویژه شهرهای بالای ۵۰۰ هزار نفر جمعیت وکلانشهرها) ظرف ۶ ماه اقدام کند. شهرداری های این شهرها نیز موظفند بر اساس موارد تدوین شده برنامه عملیاتی چهار ساله ۱۴۰۲-۱۴۰۵) خود را تا پایان امسال به وزارت کشور ارایه کنند.
همچنین وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مکلف است نسبت به تامین ارتباطات امن در هوشمندسازی شهرها با همکاری دوجانبه با وزارت کشور اقدام نماید.
در این آیین نامه مسئولیت ها و وظایفی نیز برای دیگر بخش های وزارت کشور پیش بینی شده است که از جمله می توان به سازمان اجتماعی کشور، سازمان ثبت احوال برای احراز هویت هوشمند، نیروی انتظامی، توسعه کسب و کارهای خانگی مرتبط با بانوان سرپرست خانوار، آمایش سرزمین توسط استانداری ها و تکمیل زنجیره ارزش محصولات روستایی توسط سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور اشاره کرد.