تاریخ انتشار: ۱۲ مهر ۱۴۰۱ - ۱۲:۱۴

یزد - ایرنا - شعله‌های زرد و قرمز آتش همیشه گرمابخش نیست، گاهی درپی یک حادثه کوچک جان یا خانمانی را در تنوره عصیانگر خود بی‌رحمانه فرومی‌کشند و اینجاست که انسان‌هایی فداکار ققنوس‌وار خود را به آب و آتش می‌زنند تا گرفتاران آن سوی شعله‌ها را زندگی دوباره هدیه کنند.

 بعضی شغل‌ها فقط حرفه ای برای کسب درآمد نیست، بلکه ایثار و گذشتن از جان برای حفظ جان دیگران است و آتش نشانان در میان این دست مشاغل جایگاه ویژه ای دارند، چراکه با یکی از دردناک ترین و خطرناک ترین انواع تهدیدها برای نجات دیگران دست به گریبان می شوند، شرح حال آنان مصداق این دو بیت شعر است:

آتـــــش بگیر تا که ببینی چه می کشم

احساس سوختن به تماشا نمی شود

حالت سوخته را سوخته دل داند و بس
شمع دانست که جان دادن پروانه ز چیست

هفتم تا ۱۳ مهرماه به عنوان هفته آتش نشانی و ایمنی نامگذاری شده است، این مناسبت بهانه ای برای پرداختن به انسان هایی فداکار است که برای تامین ایمنی دیگران از جان مایه می گذارند و یادآور خاطره حمله هوایی دشمن بعثی به پالایشگاه آبادان در سال ۱۳۵۹  است که در این حادثه وقتی آتش نشانان برای مهار آتش به پالایشگاه رفتند، در پی حمله مجدد هواپیماهای دشمن به پالایشگاه، تعدادی از آنان شهادت رسیدند.

به گزارش ایرنا،  این هفته با هدف ترویج فرهنگ ایمنی و پیشگیری از حوادث در کشور و همچنین یادآوری از خودگذشتگی آتش‌نشانان میهن اسلامی در عرصه دفاع مقدس به عنوان هفته آتش نشانی و ایمنی نام گرفته است.

استاندار یزد در پیامی به مناسبت این هفته یادآور شده است: بی گمان آتش نشانان، دلاوران عرصه پرمخاطره ایثارند که جان خود را به خطر می اندازند تا جان انسان ها را نجات داده و مصداقی شوند برای این آیه کریمه؛" وَمَنْ أَحْیَاهَا فَکَأَنَّمَا أَحْیَا النَّاسَ جَمِیعًا "، از این رو  آتش نشانان سرافراز ، ناجیان جان و مال مردم و همچون پروانه هایی اند که آتش را به جان می خرند تا حریق زندگی مردم را طعمه خویش نسازد."

در این گزارش ضمن نکوداشت یاد و خاطره  ۲ شهید آتش نشان استان یزد شهید دشتی و تیموری ، با تعدادی از این ایثارگران استان به گفت و گو نشستیم، به دلیلی تلخی بسیاری از خاطرات کاری تمایلی به بازگویی آنها نداشتند، اما شنونده درد دل هایشان شدیم.

از کودکی آتش نشان بودم/ عاشق شغلم هستم

 معاون عملیات سازمان آتش نشانی یزد که با عشق و علاقه قبلی وارد حرفه آتش نشانی شده و در این راه با حوادث تلخ و ناگوار زیادی روبرو شده است، وی در گفت و گو با گزارشگر ایرنا گفت: شغل پدرم آتش نشانی بود و من هم از همان کودکی با این شغل آشنا بودم، می توانم بگوییم از همان بچگی به سختی های این حرفه کاملا واقف بودم باز هم دوست داشتم مانند پدرم آتش نشان شوم.

محمد میدانی، اظهار کرد: از زمانی که در آتش نشانی یزد استخدام شدم تا کنون نه تنها از عشق و علاقه من به این شغل کم نشده، بلکه به آن افزوده هم شده است، زمانی که جان یک انسان را نجات می دهیم یا آتشی را خاموش و از گسترش خسارتی جلوگیری می کنیم، خستگی از تنمان بیرون می رود.

وی با یادآوری خاطرات دوران  فعالیت خود گفت: در چند سال پیش یک خانم میان سالی در منزلش به علت آتش سوزی حبس شده بود و هیج راهی برای خروجی نداشت و کمتر از یک دقیقه تا مرگ حتمی فاصله داشت، اما با سرعت عمل تیم عملیاتی موفق به نجات او شدیم، وقتی که او را از منزلش به سلامت خارج کردیم همه بچه تیم به همراه این خانم اشک شوق می ریختند و خستگی یک عملیات پر استرس از تن ما بیرون شد.

این آتش نشان یزدی در ادامه با بازگویی خاطره ای دیگر افزود: یک نفر در زیرآور در چاهی مانده بود و تقربیا ۲ متر در زیر خاک قرار داشت و اگر ۱۰ دقیقه دیرتر از زیرآور بیرون می آمد به علت کمبود اکسیژن جان خود را از دست می داد، بالاخره با تلاش تیم عملیات او را از زیر آوار بیرون آوردیم، او دارای ۲ فرزند دوقلو است و اکنون که هشت سال از این موضوع می گذرد همچنان با آتش نشانان در تماس است.

میدانی که خودش دارای ۲ فرزند است گفت: دخترم همیشه نگران است وقتی که متوجه می شود که امروز یک حادثه رخ داده و باید برای عملیات بروم ، مرتب با من تماس می گیرد که اوضاع را جویا شود که خدای ناکرده برای من و دیگر همکارانم اتفاقی نیفتاده باشد.

باز هم شغل آتش نشانی را انتخاب می کنم 

هادی غفوری دیگر سرخ پوش یزدی است که با جان و دل در این مسیر گام برمی دارد گفت: این شغل نیز مانند دیگر مشاغل سختی ها و زیبایی های خاص خودش دارد، اما هیچ لذتی برای من با نجات جان یک انسان قابل مقایسه نیست.

وی با بیان اینکه  عشق و علاقه در شغل آتش نشانی حرف اول را می زند، افزود: در ابتدای استخدام شناختی زیادی از آتش نشانی نداشتم اما کم کم عاشق آن شدم و اگر بخواهم برای خودم شغلی انتخاب کنم باز هم آتش نشان می شوم.

بازرس عملیات سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری یزد با بیان اینکه به آتش نشانی نمی توان بعنوان یک شغل نگاه کرد، ادامه داد: حرفه آتش‌نشانی با سختی‌های زیادی همراه است اما وقتی انجام ماموریتی به نجات جان‌ها و زندگی‌هایی منتهی می شود، خستگی از تن انسان خارج شده و می توان گفت در بیشتر مواقع شیرینی‌های آن بر سختی‌هایش می ارزد.

غفوری خاطرنشان کرد: وقتی با حوادثی روبرو می شویم که فردی تمام هستی اش در حال از دست رفتن یا  جان و مالش در خطر است، برای یک آتش نشان هیچ چیز در آن لحظه مهمتر از کمک به همنوع خود نیست و از جان  خود می گذرد و دل به آتش می زند.

وی با بیان خاطره ای از دوران فعالیت خود در آتش نشانی گفت: سال های قبل ۲ نفر برای رنگ کردن داخل یک مخزن بتنی رفته بودند که در آنجا به علت گاز گرفتگی و نرسیدن اکسیژن به آنها بیهوش و محبوس شده بودند که به همراه تیم عملیات به محل رفتیم شرایط خیلی سخت بود بالاخره آنها را نجات دادیم وقتی آنها را بیرون آوردیم یکی از آنها نبض نداشت که سریع به اورژانس منتقل کردیم و خدا رو شکر هر ۲ زنده ماندند.

آتش نشانان خطر حادثه را به جان می خرند

دیگر سرخ پوش یزدی که ۱۷ سال سابقه فعالیت در آتش نشانی دارد، گفت: من از همان بدو استخدام به خطرات و مشکلات این حرفه اشراف داشتم و به علت علاقه آن را انتخاب کردم.

میرزا محمد باقری میدانی با بیان اینکه آتش نشانی شغل نیست بلکه یک نوع ایثار و فداکاری است، افزود: روزی که یک آتش نشان سرکار حاضر می‌شود با یک فرد معمولی که کار خود را آغاز می‌کند متفاوت است و با وجود استرسی که در یک حادثه و آتش سوزی به آنها وارد می‌شود ولی خطر حضور در حادثه را به جان می‌خرند و برای کمک وارد عمل می شوند.

وی اظهار کرد: در شغل آتش نشانی هیچ حادثه و حریقی مشابه هم نیست بلکه همه با هم متفاوت هستند و آتش نشانان باید برای هر نوع عملیات همیشه امادگی لازم را داشته باشند.

باقری تصریح کرد: شغل آتش نشانی زمان و مکان نمی شناسد، هر لحظه ممکن است اتفاقی رخ دهد و باید آماده انجام ماموریت باشید ، آن هم ماموریتی که شاید بازگشتی در آن نباشد، شاید در زمان نجات جانی، جان خود را از دست بدهید و هزاران شاید دیگر اما آتش نشان حتی لحظه ای به این موارد فکر نمی کند.

شغل آتش نشانی سخت و پرمخاطره است

مدیر روابط عمومی سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری یزد که در چند سال اخیر آتش نشان و در عملیات ها و ماموریت های مختلف شرکت می کرد، اما به علت وارد شدن آسیب به ناحیه کمرش در یک ماموریت، اکنون در حوزه اداری فعالیت می کند، نیز گفت: آتش‌نشانان وظیفه اصلی حفظ و نجات اموال و جان انسان‌ها را دارند و نقش پررنگی در مدیریت حوادث بحرانی مانند زلزله، ریزش ساختمان‌ها، سیل‌ها و آتش‌سوزی‌ها دارند.

علیرضا مسرت که قبل از ورود به آتش نشانی، قهرمان شنا بوده است افزود: در سال ۹۳ استخدام آتش نشانی شدم و در ماموریت های مختلف شرکت کردم اما در چند سال گذشته یک آتش سوزی ضایعات در یکی از محلات قدیمی رخ داد که در این عملیات از ارتفاع سقوط کردم و از ناحیه کمر دچار آسیب شدم .

وی ضمن گرمیداشت یاد و خاطر شهید مسعود تیموری  افزود: شغل آتش نشانی یکی از حرفه‌های سخت و پرمخاطره است و درعین حال ازآن به عنوان یکی از مقدس‌ترین شغل‌ها نام می‌برند چرا که افرادی که وارد این حرفه می شوند با نجات زندگی سروکار دارند و در این راه از جان و دل مایه می‌گذارند.

مسرت ادامه داد: یک آتش نشان در عملیات های مختلف صحنه هایی را می بیند که اگر یک فرد عادی با آن مواجه شود شاید نتواند تحمل کند یا هنگامی که حادثه یا حریقی رخ می دهد همه در حال خروج هستند اما آتش نشانی در حال ورود به محل اتفاق و نجات جان و مال افراد هستند به نوعی می توان گفت آتش نشان در چند قدمی مرگ ایستاده است.

 ۷۵ درصد حوادث با رعایت نکات ایمنی قابل پیشگیری است

رییس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری یزد گفت: با رعایت مسائل ایمنی و آموزش به شهروندان، می‌توان از ۷۵ درصد حوادث و حریق‌ها پیشگیری کرد.

 سیدمحمد حسینی پور در خصوص پیشگیری در حوادث و حریق ها، افزود: هر چه در این حوزه سرمایه گذاری شود، مطمئنا حوادث کمتر رخ می دهد و همچنین در کنار آموزش شهروندان، رسیدگی به وضعیت ایمنی ساختمان ها از اهمیت بسیاری برخوردار است.

وی اظهار کرد: بیشترین علت بروز حوادث و آتش سوزی ها، ناآگاهی مردم از مسائل ایمنی  است و نقش همه افراد جامعه به ویژه خانواده ها و به صورت شاخص مادران در کاهش حوادث با رعایت نکات ایمنی بسیار پررنگ است.

وی با بیان اینکه بیشترین حوادثی که باعث حضور آتش نشانان در صحنه می شود، مربوط به گیرافتادن شهروندان در منازل یا  آسانسور، سقوط در چاه و رعایت نکردن نکات ایمنی است، ادامه داد: اگر در این مسائل شهروندان همکاری کنند و آموزش های لازم را  فرا گیرند، ۷۵ درصد از آمار حوادث و اتفاقات کاهش پیدا می کند.

حسینی پور خاطرنشان کرد: هر یک نفری که دچار حادثه می شود، خانواده، جامعه و مراکز بهداشتی و درمانی و امدادی درگیر می شوند که هزینه های جانبی زیادی به دنبال دارد و  با فرهنگسازی و آگاهی سازی این هزینه ها قابل کاهش است.

وی همچنین از کمبود نیروی انسانی در این سازمان خبرداد و افزود: وسعت شهر یزد اقتضا می کند که بر اساس استانداردها ۲۸۰ نفر نیروی آتش نشان داشته باشیم اما هم اکنون ۱۵۰ نیروی عملیاتی در حال خدمات رسانی به شهروندان هستند و تلاش می کنند که خلا کمبود نیرو را جبران کنند.

رییس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری یزد با بیان اینکه در نیمه نخست امسال ۸۹۸ حریق  و یک هزار و ۵۸۶ حادثه مثل واژگونی خودرو، نشت گاز، حبس شدن شهروندان در منزل و آسانسور، سقوط از ارتفاع، سقوط در چاه، گرفتاری در آوار ساختمان، گیر افتادن اعضای بدن شهروندان اتفاق افتاده است، اظهار کرد: مجموعا ۲ هزار و ۴۸۴ مورد حریق و حادثه ثبت شد.

حسینی پور ادامه داد: این حوادث و حریق ها در مجموع  ۱۱۰ مجروح و ۱۷ فوتی داشته و ۳۳۶ نفر نیز نجات یافته اند، همچنین تعدادی از آتش نشانان نیز مجروح شدند که امیدواریم بهبودی کامل پیدا کنند.

وی بیشترین علت حریق در سالجاری را مربوط به سهل انگاری و بی احتیاطی دانست و افزود: در این موارد مسائل ایمنی رعایت نشده است.

حسینی پور ادامه داد: در سیلاب اخیر نیز با بسیج نیروهای آتش نشانی و تیم  ۳۰۰ نفره به صورت شبانه روزی تلاش کردیم و توانستیم حجم بسیار زیادی از آب گرفتگی را در کمترین زمان جمع آوری کنیم. 

در استان یزد با ۱۱ شهرستان و یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر جمعیت ، ۱۵۱ نیروی عملیاتی آتش نشانی در قالب  ۱۳ ایستگاه به شهروندان خدمات ایمنی ارائه می کنند.