دکتر محمد دهقانی در گفت و گو با خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، در این خصوص توضیح داد: یکی از مشکلات شرکت های فناور، طولانی بودن فرآیند تاییدیه ها و دریافت مجوز است؛ در حالی که مراحل صدور مجوز و تاییدیه برای محصولات دانش بنیان که درصدد بومی سازی محصولات وارداتی هستند، باید سریع تر و با معطلی کمتری باشد.
این دکتر داروساز با بیان اینکه، این شرکت فناور در کارخانه نوآوری آزادی و تحت حمایت یک شتابدهنده فعالیت می کند، افزود: به عنوان مثال سازمان غذا و دارو برای صدور تاییدیه و مجوز برخی محصولات دانش بنیان از برخی موارد جزئی و حتی اسم و بروشور محصول ایراد می گیرند و از سرعت لازم هم برخوردار نیستند، به طوری که دریافت مجوز برای قطره آهن تولید ما بیش از یک سال طول کشید.
وی تاکید کرد: یک بستر باید فراهم شود که شرکت های فناور به سرعت بتوانند سهم خود را از بازار داخل کسب کنند و جلوی واردات محصولات مشابه به داخل گرفته شود چراکه این مهم در کنار حمایت تسهیلاتی می تواند شرکت های فناور داخلی را علاوه بر تامین نیازهای داخلی به سمت صادرات و ارزآوری برای کشور سوق دهد.
تولید قطره آهن خوراکی ایرانی با قابلیت تکامل سیستم عصبی-مغزی کودکان
دهقانی با بیان اینکه، این مجموعه فناور یکی از شرکت های تازه تاسیس و دانش بنیان فعال در زمینه تولید محصولات نانو دارویی و مکمل تغذیه ای است، افزود: محصولات دارویی و همچنین مکمل های دارویی شرکت ما بر اساس نانولیپوزومال تولید می شود.
وی توضیح داد: لیپوزوم ها در واقع ذراتی با غشای فسفولیپیدی (نوعی چربی) هستند که با احاطه کردن ذرات دارو یا مکمل ها سبب افزایش جذب دارو در بدن و اثرگذاری بهتر می شوند و همچنین عوارض گوارشی یا تداخلات غذایی دارو یا مکمل ها نیز بسیار کاهش می یابد.
این فعال حوزه دانش بنیان در ادامه، با اشاره اثرات فقر آهن در دوران جنینی و دو سال نخست زندگی کودکان بر رشد و تکامل مغزی آنها، یکی از محصولات تولیدی این شرکت فناور را قطره آهن لیپوزومال تحت عنوان هموزوم عنوان کرد.
وی با بیان اینکه، برخی کودکان برای تامین نیاز روزانه آهن از مکملهای حاوی آهن استفاده میکنند که این مکملها مشکلاتی مانند سیاه شدن دندان را به همراه دارد، افزود: ما سوسپانسیون حاوی نانولیپوزومهای ترکیبات آهندار ساختیم که به دلیل لیپوزومال بودن، دندان سیاه نمیشود، ضمن اینکه این مکمل روی سیستم گوارش تاثیر نمیگذارد و مشکلات گوارشی رایج را در مکملهای آهن ندارد.
دهقانی افزود: یکی از جذابیتهای این مکمل، نانوساختار بودن آن است که موجب افزایش جذب میشود، در واقع ما در این مکمل با دو ویژگی مختلف مواجه هستیم، لیپوزمال بودن که موجب ممانعت از سیاه شدن دندان و سازگاری با سیستم گوارش میشود و نانو مقیاس بودن که موجب افزایش جذب ترکیبات میشود.
وی افزود: این محصول علاوه بر لیپوزوم توسط یک فضای دیگری به نام سوکروزاستر نیز پوشیده شده که سبب ایجاد مزایای منحصر به فرد نسبت به فرآورده های لیپوزومال مشابه در بازار می شود و به علت وجود فسفاتیدیل کولین در قطره هموزوم، تکامل سیستم عصبی-مغزی کودکان را به دنبال دارد.
این دکتر داروساز در ادامه، جذب بالای آهن در بدن، سیاه نشدن دندان، عدم ایجاد حساسیت و تداخل با موادغذایی و نداشتن هرگونه عوارض گوارشی و طعم مناسب را از جمله مزایای این قطره آهن عنوان کرد.
وی افزود: تمام فرآورده های نانولیپوزومال جذب آنها بسیار بالاتر از مکمل های عادی موجود در بازار است و این تکنولوژی نه تنها در ایران بلکه در دنیا یک فناوری بسیار جدید و پیشرفته محسوب می شود.
دهقانی در پاسخ به این سوال که آیا رقبای داخلی برای این شرکت وجود دارند یا خیر نیز اظهار کرد: در داخل کشور چند شرکت دارویی چندین محصول دارویی و مکمل های دارویی به صورت محدود مثل قطره آهن را به روش نانولیپوزومال تولید می کنند.
تولید شربت کلسیم ایرانی بدون عوارض جانبی
وی با بیان اینکه، این شرکت در حال حاضر علاوه بر قطره آهن مکمل های دیگر را همچون ایمونوزم، لیپوزمال ویتامین D۳، زینک و بونزوم را تولید می کند، افزود: بونزوم ما نیز شربت کلسیوم لیپوزومال است که فاقد عوارض جانبی و حالت تهوع است و از جذب بسیار بالاتری نسبت به شربت های کلسیم قدیمی برخوردار است.
این فعال حوزه دانش بنیان با بیان اینکه، قطره هموزوم ما نیز تنها دارای یک نمونه خارجی در کشور است، ادامه داد: ما توانستیم به تکنولوژی ساخت این شربت دست پیدا کرده و این محصول را که جایگزین بسیار مناسبی برای نمونه خارجی است، تولید کنیم.
تولید داروی رفع عفونتهای قارچی
وی همچنین با بیان اینکه، این شرکت فناور به تولید محصولات دارویی نیز ورود کرده است، از تولید محصول آمفوتریسین B به عنوان یکی از محصولات دارویی این شرکت نام برد و گفت: تهیه و تامین این فرآورده دارویی برای کشور با سختی و کسری مواجه بوده است.
به گفته این فعال حوزه دانش بنیان، این دارو در واقع برای درمان عفونت های قارچی مانند اندوکارویت، مننژیت، پریتونیت یا عفونت های شدید مجرای تنفسی بکار می رود.
دهقانی با بیان اینکه، در دوران شیوع کرونا در کشورمان یکسری بیماران پس از استفاده از کورتو استروئیدها دچار قارچ سیاه می شدند، افزود: آنها در حالی که به سختی به دنبال تهیه این دارو بودند، موفق به تهیه آن نمی شدند. لذا آن را به صورت لیپوزومال درآورده ایم و به دنبال یک بستر مناسب برای تولید این دارو در کشورمان هستیم.
وی در خصوص تاثیر تولیدات این مکمل و داروها در اقتصاد کشورمان نیز اظهار کرد: به طور قطع به یقین در آینده نزدیک سهم محصولات شرکت هایی همچون ما در اقتصاد کشور قابل توجه خواهد بود؛ چراکه این محصولات علاوه بر قیمت مناسب از کیفیت حداقل مشابه و حتی بهتر از محصولات خارجی برخوردار هستند.
دهقانی با مقایسه قطره هموزوم این شرکت در مقایسه با نمونه ایتالیایی آن تحت عنوان قطره سیدرال که وارد بازار ایران شده است، گفت: قیمت محصول ما یک دوم محصول خارجی است ضمن اینکه مزیت دیگر محصول ما این است که آماده است و نیازی به نگهداری در داخل یخچال ندارد در صورتی که قطره های سیدرال که در دنیا کاملا شناخته شده است آن را پیش از مصرف با یک مایع و پودر اضافی مخلوط می کنند.
این دکتر داروساز همچنین از برنامه این شرکت برای تولید شربت کمبود آهن برای بزرگسالان خبر داد و افزود: در حال حاضر در حال دریافت مجوز این محصول هستیم.