گنبدکاووس - ایرنا - مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گلستان گفت: احیای دیوار تاریخی گرگان در کنار استفاده کامل از دیگر ظرفیت‌های موجود، زمینه رفع محرومیت شهرهای شرق استان را فراهم می‌کند.

به گزارش ایرنا، محمدجواد ساوری روز سه‌شنبه در مراسم افتتاح محل استقرار هیات ساماندهی، مرمت و احیا دیوار بزرگ گرگان در روستای گوکجه کلاله اظهار داشت: اداره کل میراث فرهنگی با رویکرد محرومیت‌زدایی و تمرکززدایی، احیا و ساماندهی دیوار بزرگ گرگان را از روستاهای "گوربور"، "یاساقلق"، "قره‌دیب"، "ساری‌سو" و "تمرقره قوزی" آغاز کرده زیرا اصلی‌ترین آثار باقی‌مانده این اثر چند هزارساله در این مناطق وجود دارد.

وی ادامه داد: ۳۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات سفر اسفندماه سال گذشته رییس جمهور و ۵۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات ملی برای شروع کار احیا و مرمت دیوار بزرگ گرگان در نظر گرفته شد تا با تکمیل طرح، شرایط برای بازدید گردشگران از این اثر تاریخی فراهم شود. 

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گلستان گفت: با توجه به مداخلات بشری در دیوار تاریخی چین و آلمان، دیوار تاریخی گرگان تنها اثر مشابه‌ای محسوب می‌شود که بکر باقی مانده است.

ساوری افزود: تلاش می‌کنیم با مشوق‌هایی از جمله صدور مجوز بی‌نام در اطراف این حوزه میراثی، توسعه زیرساخت‌های گردشگری را با جذب سرمایه‌گذار از داخل و خارج از استان فراهم کنیم.

به گزارش ایرنا، دیوار دفاعی، دیوار بزرگ گرگان یا دیوار سرخ که در برخی متون قدیمی با عنوان «مار سرخ» مطرح شده یکی از سه دیوار تاریخی جهان است.

این دیوار با طول حدود ۲۰۰ کیلومتر و عرض بین ۲ متر تا ۱۰ متر، با نام‌های سد اسکندر، سد انوشیروان، سد فیروز، دیوار دفاعی، قزل ییلان، قزل آلانگ و آلان (به زبان ترکمنی) هم در منابع جغرافیای تاریخی و سفرنامه‌ها نگارش شده است.

امروزه بقایای دیوار تاریخی از کرانه‌های شرقی دریای خزر تا ارتفاعات و دره های البرز شرقی در دامنه بیلی کوه (پارک ملی گلستان نزدیک روستای «زاو» در شمال شرقی شهرستان کلاله) قابل مشاهده است.

به گزارش ایرنا، قرار گرفتن کلاله در جوار پارک ملی گلستان و وجود دیوار تاریخی گرگان، پارک جنگلی «آقسو» و مراتع و جنگل‌های همجوار با مجموعه تفریحی «چشمه زاو»، زیارتگاه «خالد نبی» و قبرستان باستانی (مشترک با شهرستان مراوه‌تپه)، دره پنج شیر، کارگاه کاوشگری قره دیب، آتشکده یاساقلیق و تپه‌های باستانی، تالاب «سولوک لی» و ارتفاعات «بیلی‌کوه»، جنگل‌های طبیعی خدر اولیا، مرقد امامزاده عبدالله، سدهای بوستان و چمران، پارک لاله و مجموعه‌های پرورش اسب روستای صوفیان از جمله ظرفیت‌های گردشگری طبیعی و تاریخی این شهرستان ۱۳۰ هزار نفری است.