شهرکرد-ایرنا- ۲ سال از شیوع ویروس کرونا و دوری برخی از کودکان از محیط بازی با همسن و سالان خود که به عقیده بعضی از کارشناسان خانواده، باعث اضافه وزن کودکان شد، می‌گذرد ؛ اکنون برخی خانواده ها نگران عادت به کم تحرکی و در پی آن اضافه وزن کودکان خود هستند.

به گزارش ایرنا، گرایش جمعی از خانواده‌ها به مصرف انواع غذاهای پر چرب و انواع شیرینی و تنقلات شور و شیرین باعث اضافه وزن در برخی از کودکان شده است، در حالی که به عقیده عده‌ای از کارشناسان این کم تحرکی در ماه‌های سرد افزایش می‌یابد.

برخی از خانواده‌ها، چندان رغبتی به ورزش کردن دانش‌آموزان و کودکان فصل‌های سرد در بیرون از خانه در فضای باز ندارند و نگران سرما خوردن بچه‌ها هستند و یا به دلیل آپارتمان‌نشینی نمی‌توانند توجهی به ورزش در محل خانه داشته باشند.

اگر چه برخی از نوجوانان و کودکان در ماه‌های سرد ورزش را همچنان به صورت حرفه‌ای در سالن‌های ورزشی دنبال می‌کنند اما همچنان این کم‌تحرکی در این ماه‌ها برای برخی از دانش‌آموزان و کودکان مشهود است.

جایگاه تغذیه سالم و مفید در برنامه غذایی کودکان برای جلوگیری از چاقی

مصرف انواع کیک ها، شیرینی ها، غذاهای پرچرب در فصل زمستان و ماههای سرد و از سوی دیگر کم تحرکی می تواند یکی از عامل اضافه وزن کودکان باشد.

یک کارشناس ورزشی در گفت و گو با ایرنا می‌گوید: در تحقیقات صورت گرفته، مشخص شده است که مشکل عمده چاقی برخی از کودکان و دانش‌آموزان و به صورت کلی جامعه تغذیه غیر اصولی است.

داوود سجادی افزود: مهیا کردن یک رژیم یا بشقاب غذایی و تهیه یک برنامه ورزشی متناسب با وضعیت جسمانی و وزن دانش‌آموزان توسط کارشناسان باید جدی گرفته شود.

وی گفت: کودکان و دانش‌آموز به همان اندازه که انرژی و کالری را از طریق خوردن و آشامیدن کسب می‌کند، به همان مقدار نیز باید کالری بسوزاند.

این باشگاه‌دار چهارمحال و بختیاری گفت:دانش‌آموزان زمانی که وارد مدرسه می‌شوند، متاسفانه فاقد کنترل تغذیه هستند و طی ارزیابی‌هایی که بر روی برخی از دانش‌آموزان صورت گرفته است درباره تغذیه آنها در خانه چندان توجهی از سوی والدین صورت نگرفته است.

وی تصریح داشت:در گذشته مصرف بسیاری از مواد غذایی مانند فست‌فودها از لحاظ فرهنگی هنوز در میان مردم رواج پیدا نکرده بود در نتیجه پذیرفتن و مصرف کردن این خوراکی‌ها سخت بود، در حالی که امروزه این مواد غذایی و خوراکی‌ها به طرز چشمگیری بین مردم و به خصوص جوانان و نوجوانان رواج پیدا کرده است.

نویسنده کتاب " گلف دیسک "افزود: مصرف زیاد کالری و از طرفی شیوع ویروس کرونا و نبود زیرساخت برای انجام فعالیت‌های ورزشی،دانش آموزان را دچار کم تحرکی کرد.

این کارشناس ادامه داد: در سیستم‌های آموزشی مانند مدرسه، برخی از دانش‌آموز پس از پایان کلاس خوراکی و تغذیه از قبل آماده یا خریداری شده را مصرف می‌کند در حالی که فعالیت ورزشی یا بدنی پس از مصرف خوراکی مصرف شده انجام نمی‌گیرد و این معضل اصلی چاقی و اضافه وزن است.

سجادی گفت: مشکل چاقی و اضافه وزن در جامعه امروزی رفع شدنی است و تنها نیاز به فرهنگ‌سازی تغذیه در محیط خانواده و مدرسه دارد.

اجرای طرح ارتقا سواد حرکتی برای کودکان

یکی از ضرورت‌هایی که خانواده‌ها نیاز است به آن توجه کنند ارتقای سطح سواد حرکتی برای کودکان و نوجوانان به ویژه در فصول سرد سال است.

یک کارشناس ورزشی می‌گوید: طرح ارتقاء سواد حرکتی دانش‌آموزان مقطع ابتدایی در راستایی اجرایی شدن سند تحول بنیادین انجام می شود و در این طرح مربیان ورزش در مدارس، موظفند به بهترین شیوه ممکن روش‌ها و شیوه‌های ارتقا و بهبود سواد حرکتی را با اجرای برنامه‌های مختلف ورزشی در آموزشگاه اجرایی و نهادینه کنند تا سلامت جسمانی و نشاط دانش‌آموزان افزایش پیدا کند.

نسرین بهرامی در گفت و گو با ایرنا افزود: در این طرح، مهارت‌های ورزشی و سواد حرکتی برای ارتقا تمرکز تقویت عضلانی و افزایش نشاط و آموزش‌های اصلاحی در قالب رشته‌های متنوع ورزشی به دانش‌آموزان ارائه می‌شود.

به گفته وی، در فصل سرد که امکان ورزش‌های هوازی برای دانش‌آموزان و کودکان وجود ندارد باید از طریق سالن‌های ورزشی مدارس برای ورود خانواده‌ها به ورزش کودکان استفاده کرد.

بهرامی یادآور شد: فعالیت‌هایی که کودکان زیر هفت سال انجام می‌دهند ورزش تلقی نمی‌شود و بیشتر تحت عنوان فعالیت‌های بدنی هستند و برای شروع باید مهارت‌های بنیادی و اولیه کودک مانند راه رفتن، دویدن، پرتاب کردن و لی‌لی کردن که از ۱۱ ماهگی نوزاد شروع شده و تا ۶ سالگی طی می‌شود را مورد توجه قرار داد تا هرم رشدی کودکان دچار آسیب نشود.

به گفته وی، انجام ورزش‌های رقابتی در رشد عاطفی و اجتماعی کودکان نقش منفی می‌تواند داشته باشد از طرفی نیز پرداختن به ورزش‌های حرفه‌ای و رقابتی به‌ طور کلی برای کودکان تا قبل از هشت سالگی توصیه نمی‌شود، البته باید به این نکته نیز توجه داشت که منظور از ورزش انجام فعالیت‌هایی است که ضربان و تپش قلب را سریع‌تر کند و باعث تعریق و در نتیجه چربی‌سوزی شود.

بهرامی افزود: این نوع ورزش‌ها شامل پیاده‌روی حد فاصله خانه تا مدرسه، دویدن و این نوع قبیل فعالیت‌هاست.

وی افزود: از طریق بازی کردن می‌توان کودکان را به فعالیت‌های بدنی و ورزشی علاقه‌مند کرد و در جامعه امروزی که فعالیت‌های بدنی به علت کاشانه‌نشینی کاهش پیدا کرده است ضرورت ورزش بیش‌ از پیش است و خانواده‌ها می‌توانند از طریق بازی‌ها، کودکان خود را با فعالیت‌های بدنی آشنا کنند.

آغاز طرح آزادسازی فضای ورزشی مدارس برای خانواده‌ها

یکی از مسائل مهم و مطرح شده در بین خانواده ها افزایش وزن کودکان در دوران کرونا و پس از کروناست که نیاز است در این زمینه خانواده‌ها به ورزش کودکان نگاه جدی داشته باشند.

معاون تربیت بدنی و سلامت اداره کل آموزش و پرورش چهارمحال و بختیاری می‌گوید: در طرح کوچ BMI (شاخص توده بدنی) دانش‌آموزان استان مورد ارزیابی قرار گرفتند.

فخرالدین اسدی در گفت و گو با ایرنا افزود: فعالیت‌های تربیت‌بدنی و ورزش دانش‌آموزی پس از ۲ سال شیوع کرونا و غیر حضوری بودن آموزش دانش‌آموزان، اکنون از اهمیت بالایی برخوردار است.

به گفته وی، طرح‌های سال گذشته که در زنگ ورزش و تربیت بدنی مدارس انجام می‌شد امسال با گستردگی بیشتر و جدیت دنبال می‌شود که در برنامه طرح "شهید خرازی " و آزادسازی و مردمی‌سازی اماکن ورزشی برای استفاده خانواده‌ها در ۱۷ منطقه آموزشی استان اداره کل آموزش و پرورش چهارمحال و بختیاری اجرا می‌شود.

اسدی یادآور شد: در طرح مردمی‌سازی امکان ورزشی، امکانات ورزشی مدارس روزهای پنجشنبه در اختیار مادران و دختران و روزهای جمعه در اختیار پدران و پسران استان قرار می‌گیرد و هدف آن مشارکت بخشی اولیا و فرزندان در برنامه های ورزشی است.

به گفته وی، امسال با همکاری کانون فرهنگی هنری مساجد استان از ظرفیت این کانون برای توسعه برنامه‌های ورزشی و فوق برنامه استفاده می‌کند.

معاون تربیت‌بدنی و سلامت اداره کل آموزش‌ و پرورش چهارمحال و بختیاری یادآور شد: ۴۰ زمین چمن منصوعی برای همه شهرستان‌های استان در نظر گرفته شده است و مدارس به این امکانات مجهر می‌شود.

اسدی با اشاره به وجود معلمان ورزشی در مدارس استان گفت: اکنون ۶۱۲ نفر در بخش ورزش مدارس چهارمحال و بختیاری فعالیت می‌کنند که مناطق نیمه نیم‌برخوردار و محروم نیازمند افزایش معلمان ورزشی هستیم.

به گفته وی، در ماه‌های سرد، برخی از مدارس که دارای سالن‌های ورزشی هستند در اختیار دانش آموزان است و دانش‌آموزان از این سالن‌ها بهره‌مند می‌شوند.

توسعه سالن‌های ورزشی

با توجه به سردسیر بودن برخی از مناطق چهارمحال و بختیاری ضرورت توسعه اماکن ورزشی سرپوشیده بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است.

سرپرست اداره کل ورزش و جوانان چهارمحال و بختیاری گفت:امسال چهار طرح نیمه‌تمام ورزشی با ۱۶ میلیارد تومان اعتبار افتتاح و در اختیار علاقه‌مندان قرار گرفت.

موعود بنیادی‌فرد افزود: سالن ورزشی چند منظوره در روستای وانان شهرستان شهرکرد با مساحت ۱ یک‌هزار و ۴۵۰ مترمربع و هزینه چهار میلیارد تومان اعتبار، سالن ورزشی چند منظوره در روستای سرخون شهرستان اردل با مساحت ۷۰۰ مترمربع و اعتبار چهار میلیارد تومان و سالن ورزشی چند منظوره در روستای کران شهرستان فارسان با مساحت یک‌هزار و ۴۵۰ مترمربع و چهار میلیارد تومان اعتبار از محل اعتبارات ملی به بهره برداری رسید.

به گفته وی، این اماکن ورزشی در اختیار جوانان و نوجوان قرار می‌گیرد و در ماههای سرد نیز سیستم گرمایشی سالن‌های ورزشی برای افزایش فعالیت ورزشکاران فعال است.

به گزارش ایرنا، چهارمحال و بختیاری یکی از مناطق سردسیر کشور است که در ماههای سرد سال گاهی دمای برخی مناطق تا ۱۵ درجه زیر صفر هم می‌رسد.