تهران - ایرنا - از زمان مرگ مهسا امینی (۲۵شهریور) تا زمان اعلام رسمی علت فوت (۱۵ مهر) توسط پزشکی قانونی، اظهار نظرها و گمانه‌زنی‌های رسمی و غیر رسمی بسیاری مطرح شد اما براساس قانون، نظر پزشکی قانونی فصل الخطاب است.

در وقوع بحران‌ها و حوادث غیرمترقبه، نظرات کارشناسی آزمایشگاه‌های پزشکی قانونی در تعیین هویت و شناسایی قربانیان و علت مرگ، فصل الخطاب است و در مورد فوت مرحومه مهسا امینی هم در نهایت، بررسی‌ها و گزارش این سازمان بود که واقعیت‌ها را روشن کرد.

پنجشنبه ۲۴ شهریور بود که در پی انتشار اخباری درباره بدحالی زنی جوان پس از انتقال به یک مقر انتظامی، مرکز اطلاع‌رسانی پلیس تهران توضیحاتی ارائه و اعلام کرد: خانمی که برای توضیح و آموزش به یکی از بخش‌های پلیس فاتب هدایت شده بود در جمع سایر افراد هدایت شده به دلیل عارضه قلبی بلافاصله با همکاری پلیس و اورژانس به بیمارستان انتقال و تحت درمان و مداوا قرار دارد.

تشکیل کارگروه ویژه بررسی ابعاد پزشکی پرونده مهسا امینی

پس از آن نیز علی صالحی دادستان عمومی و انقلاب تهران ضمن اعلام ورود دادستانی به پرونده وقوع عارضه جسمی برای خانم مهسا امینی در یکی از مراکز پلیس از دستور تشکیل کارگروه ویژه برای بررسی ابعاد پزشکی پرونده خبر داد.  این کارگروه با دعوت از کادر درمان مهسا امینی و با حضور کارشناسان و متخصصان مجرب پزشکی قانونی فعالیت خود را آغاز و آخرین وضعیت جسمی وی را نیز مورد بررسی قرار داد تا مشخص شود انتقال این خانم به مرکز پلیس از لحاظ پزشکی، چقدر در وقوع این حادثه موثر بوده است.

رئیس جمهور که در سفر ازبکستان به سر می‌برد، پیرو انتشار اخباری درباره اتفاقات رخ داده برای یک خانم جوان، به وزیر کشور دستور داد، علت و جزئیات حادثه را با فوریت و دقت به صورت ویژه بررسی و نتیجه را گزارش کند. احمد وحیدی وزیر کشور نیز به معاون امنیتی انتظامی این وزارتخانه ماموریت داد تا این حادثه را با فوریت بررسی کند.

جزئیات ماجرای مهسا امینی از زبان رئیس پلیس پایتخت

در این میان، چهار روز بعد از وقوع حادثه، سردار حسین رحیمی رئیس پلیس پایتخت در  ۲۸ شهریور در یک نشست خبری درباره مرگ مهسا امینی گفت: این حادثه ناگوار بود و آرزو می‌کنم که شاهد چنین اتفاقی نباشیم.

سردار رحیمی ضمن انتشار فیلم دوربین های محل وقوع حادثه درباره جزئیات آن توضیح داد و گفت که روز سه شنبه ۲۲ شهریور خانم امینی به همراه سه نفر خانم و دو آقای دیگر که از اقوام او بوده در پارک طالقانی حضور داشتند و پلیس به سه نفر دیگر تذکر می‌دهد و در محل می‌پذیرند، اما از این خانم درخواست می‌شود به پلیس امنیت مراجعه کرده و از همراهان او می خواهند برای او لباس مناسب بیاورند. این خانم به همراه پنج زن دیگر و یک همکار خانم پلیس به مقر پلیس امنیت اخلاقی منتقل شده و به گفته دو نفر از دختران دیگر حاضر در ون مهسا شوخی هم می‌کرده است.

رئیس پلیس تهران بزرگ اظهارداشت: خانم مهسا امینی و سایر دختران به کلاس منتقل می‌شوند تا شروع کلاس این خانم بلند شده و با همکار ما صحبت می‌کند. وی از همکار ما سوال می‌کند لباس من چه ایرادی دارد و همکار ما می گوید ساپورت و شلوار شما مشکل دارد و بعد حال او بهم می‌خورد.

رحیمی اضافه کرد: کمتر از یک دقیقه همکار بهیار ما کار رسیدگی به مهسا را آغاز می‌کند و  دو دقیقه بعد تیم موتورلانس وارد می‌شود و کار احیا شروع می‌شود و هشت دقیقه بعد همکاران ما درخواست آمبولانس می‌کنند. یکبار در محل پلیس امنیت اخلاقی او احیا می‌شود و ظاهرا  دوبار هم در بیمارستان احیا می شود.

وی خاطرنشان کرد: البته من نمی خواهم در این موارد ورود کنم تا پزشکی قانونی نتیجه را اعلام کند اما پلیس برای جان نجات او سریعترین اقدام را انجام می دهد و بعد به نزدیکترین بیمارستان منتقل می‌شود. همکاران ما در آنجا حاضر می شوند و اعلام می کنند هر نوع خدمتی که لازم است به او ارائه شود و هزینه آن برعهده پلیس است.

رحیمی با بیان اینکه بلافاصله سردار اشتری دستور پیگیری را صادر کرد، گفت: با خانواده او به طور مفصل سردار اشتری و من صحبت کردیم.

رئیس پلیس تهران بزرگ درباره برگزاری کلاس های توجیهی نیز گفت: پلیس به عنوان ضابط عام قانون موظف است با کشف حجاب برخورد کند و براساس آیین نامه موظف به برگزاری کلاس است.

رحیمی اظهار داشت: یگان امداد پلیس راهنمایی و رانندگی، پلیس پیشگیری و پلیس آگاهی روزانه ماموریت‌های مختلفی را انجام‌ می‌دهند. اگر همه اینها به تجهیزات متصل شود بسیار خوب است.

وی درباره اعزام بیمار به بیمارستان خصوصی از سوی اورژانس نیز گفت: ما درخواست کرده بودیم تا به بیمارستان خصوصی منتقل شود و هزینه را خودمان پرداخت کردیم همچنین درباره علت مرگ همه اظهارات در فضای مجازی کذب محض است و من هم اظهار نظری نمی کنم و از مردم تقاضا داریم به شایعات توجه نکنند و منتظر نظر پزشکی قانونی هستیم.

رحیمی خاطرنشان کرد: پلیس صادقانه همه مدارک لازمه را تحویل پزشکی قانونی داده و علت از سوی این نهاد اعلام می‌شود اما در این مورد پلیس هیچ خطایی انجام نداده است.

اولین اظهار نظر پزشکی قانونی: هیچگونه آثاری از ضرب و جرح و شکستگی در قاعده جمجمه مشاهده نشده است

در روز سی‌ام شهریور، مهدی فروزش مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران در اظهار نظر اولیه در مورد فوت مهسا امینی با بیان اینکه وی سال ۱۳۸۶ در یکی از بیمارستان‌های تهران جراحی مغز داشته است، تصریح کرد: هیچگونه آثاری از ضرب و جرح در ناحیه سر و صورت و آثار کبودی در اطراف چشم ها و شکستگی در قاعده جمجمه مشاهده نشده است.

در این اظهار نظر صرفا به مواردی همچون سوابق پزشکی مرحومه امینی و معاینه ظاهری جسد اشاره شده است در این میان آنچه نیازمند زمان است، تعیین علت فوت متوفی است که آن هم پس از مشخص شدن نتایج آزمایشات نمونه های برداشته شده و تجمیع آن با نتایج معاینه و کالبدگشایی پیکر و سوابق پزشکی به انجام خواهد رسید و در قالب گزارش رسمی سازمان پزشکی قانونی به مرجع قضایی ارائه خواهد شد.

جزئیات بیشتر این خبر را اینجا بخوانید.

نگذارید شبهه‌ یا نکته‌ای برای مردم در پرونده مهسا امینی باقی بماند

پس از آن در روز چهارم مهر نیز حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژه ای رئیس قوه قضاییه در شورای عالی مسئولان قضایی به رئیس سازمان پزشکی قانونی دستور داد تا در کنار دقتی که برای بررسی علمی و تخصصی دلایل فوت مرحومه امینی به کار می‌برند، سرعت را چاشنی کار کنند و هرچه سریع‌تر نتایج بررسی‌های خود را در اختیار دادستانی قرار دهند و دادستانی نیز با تکمیل تحقیقات و دریافت گزارش‌ها از کارگروه‌های تشکیل شده در دولت و مجلس، اقدامات لازم را ترتیب دهد و نتایج اقدامات را با اطلاع‌رسانی درست و دقیق به مردم ارائه دهد تا شبهه‌ای باقی نماند.

توضیحات پزشکی قانونی درباره فوت «مهسا امینی»

۱۵ مهر یعنی حدود ۱۵ روز پس از اظهار نظر اولیه پزشکی قانونی، سازمان پزشکی قانونی کشور ضمن تسلیت به خانواده مهسا امینی و به منظور تنویر افکار عمومی و آگاه‌سازی جامعه، اطلاعیه‌ای از روند رسیدگی به این پرونده صادر کرد.

در اطلاعیه پزشکی قانونی آمده است: در رسیدگی به این پرونده بررسی دقیق و کاملی در معاینه و کالبدگشایی صورت گرفت و همه معیارها و شاخص‌های تعیین علت فوت، معاینه ظاهری و اعضای داخلی بدن انجام و نمونه های لازم از بافت ها و اعضای داخلی بدن برداشته و به آزمایشگاه های تخصصی ارسال شد تا به مجرد حصول نتایج آزمایشات ارسالی و با در نظر گرفتن نتایج معاینات و کالبدگشایی انجام شده، مندرجات پرونده بیمارستانی و سوابق پزشکی نام برده و همچنین اخذ نظریه تخصصی رشته های مورد نظر در قالب کمیسیون پزشکی ویژه ای که به دستور دادستان در اداره کل پزشکی قانونی استان تهران تشکیل شده است، متعاقبا نسبت به تعیین علت فوت اقدام و نتیجه به مقام محترم قضایی ارسال شود.

بیانیه پزشکی قانونی درباره علت فوت مهسا امینی

همچنین ۱۵ مهر سازمان پزشکی قانونی درباره علت فوت مرحومه امینی در بیانیه‌ای اعلام کرد: شرح مختصری از گزارش علت فوت مرحومه مهسا امینی ارائه شده به مرجع قضایی که بر اساس پرونده بیمارستانی عمل جراحی "کرانیوفارنژیومای "مغز در بیمارستان میلاد در سال ۱۳۸۶، پرونده درمانی بیمارستان کسری در زمان منتهی به فوت، شرح معانیه ظاهری جسد و کالبدگشایی، نتایج آزمایش‌های سم‌شناسی و آسیب‌شناسی، تحقیقات قضایی و کمیته‌های کارشناسی متعدد تخصصی و فوق تخصصی تنظیم یافته است به شرح ذیل اعلام می‌شود:

در این بیانیه آمده است: متوفیه پس از عمل جراحی تومور کرانیوفارنژیومای مغزی در سن ۸ سالگی دچار اختلال در محور مهم هیپوتالاموس ـ هیپوفیز و غدد تحت فرمان آن (از جمله آدرنال و تیروئید) شده است. به علت این بیماری زمینه‌ای متوفیه تحت درمان با داروهای هیدروکورتیزون، لووتیروکسین و دسموپرسین بوده است.

این بیانیه تصریح می‌کند: ایشان در تاریخ ۱۴۰۱/۶/۲۲ از ساعت ۱۹:۵۶ بطور ناگهانی دچار افت هوشیاری شده و متعاقب آن بر زمین می‌افتد که با توجه به بیماری زمینه ای، متوفیه توانایی لازم جهت جبران و تطابق با وضعیت ایجاد شده را نداشته، لذا در شرایط مذکور دچار اختلال ریتم قلب و کاهش فشار خون و متعاقب آن کاهش سطح هوشیاری شده که به دلیل انجام عملیات احیای قلبی ـ تنفسی غیرموثر در دقایق حساس اولیه، دچار هیپوکسی شدید و در نتیجه آسیب مغزی شده است، علی رغم برگشت عملکرد قلبی متعاقب عملیات احیای پرسنل اورژانس، حمایت تنفسی انجام شده کارساز نبوده و با وجود انتقال ایشان به بیمارستان و زحمات کادر درمانی بیمارستان کسری، بیمار به علت نارسایی چند ارگانی (M.O.F) ناشی از هیپوکسی مغزی در تاریخ ۱۴۰۱/۶/۲۵ فوت می‌کند.

با استناد به مدارک پزشکی بیمارستانی، بررسی سی. تی اسکن مغز و ریه، نتایج معاینه ظاهری جسد و کالبدگشایی، آزمایشات آسیب شناسی، فوت نامبرده ناشی از اصابت ضربه به سر و اعضا و عناصر حیاتی بدن نبوده است

نظر ۱۹ متخصص پزشکی درباره علت فوت مهسا امینی

مدیرکل پزشکی قانونی تهران جمعه شب ۱۵ مهر در یک گفت و گوی تلویزیونی اعلام کرد که ۱۹ پزشک متخصص روی علت فوت مرحومه امینی کار کردند و گزارش این سازمان به تایید این افراد رسیده است.

مهدی فروزش مستندات نتیجه بررسی علل فوت خانم مهسا امینی را تشریح کرد و اسناد پزشکی عمل جراحی مغزی خانم مهسا امینی در سن هشت سالگی بابت تومور مغزی را ارائه کرد.

مدیر کل پزشکی قانونی استان تهران گفت که در همه آزمایشاتی که انجام می گیرد، بسته به نوع آزمایش و فرایند آزمایش زمان متفاوت است و در مورد مرحومه مهسا امینی نمونه‌ها از نوع آسیب شناسی و سم شناسی بود.

وی گفت:‌ در پرونده مرحومه امینی از وزارت بهداشت، سازمان تامین اجتماعی و بیمه سلامت استعلام گرفتیم که سازمان تامین اجتماعی و وزارت بهداشت مدارکی را برای ما ارسال کردند. مرحومه امینی در سن هشت سالگی در سال ۸۶ به استناد پرونده بیمارستان فوق تخصصی میلاد به دلیل علائم بروز سر درد، اختلال رشد و اختلال بینایی با تشخیص تومور خوش خیم مغزی تحت عمل جراحی قرار می‌گیرد که امضای پدر مرحومه نیز پای مدرک جراحی وی وجود دارد ...

وی همچنین خبر داد که پدر مرحومه مهسا امینی در زمان معاینه اولیه و هنگام کالبدشکافی پیکر دخترش حضور داشته است. پدر مرحومه یک بار دیگر هم همراه با وکلای خود در زمان جلسه کمیسیون پزشکی در سازمان پزشکی قانونی حاضر شده بود.

فروزش همچنین نسخه‌های مراجعه‌های متعدد مرحومه به پزشکان متخصص و فوق متخصص در سال‌های اخیر بابت بیماری را ارائه کرد و با بیان این که همه اظهار نظرهای ما مستدل و مستند به سوابق پزشکی است، افزود: بخشی از مستندات ما مربوط به مراجعات سرپایی مرحومه امینی به پزشکان و متخصصان و فوق تخصصان پزشکی در زمینه های مختلف بوده است. پزشکی قانونی اظهارنظر خود را صرفا بر اساس مشاهدات کالبد گشایی و معاینه جسد ارائه نکرد و سوابق بیمار را چه به صورت بستری در بیمارستان و یا به صورت سرپایی بررسی کرده است.

پزشکی قانونی اظهارنظر خود را صرفا بر اساس مشاهدات کالبد گشایی و معاینه جسد ارائه نکرد و سوابق بیمار را چه به صورت بستری در بیمارستان و یا به صورت سرپایی بررسی کرده است

مدیرکل پزشکی قانونی تهران ادامه داد:‌ عمده مراجعات مرحومه امینی در شهر تبریز بوده که دکتر «سیامک شیوا» در سال ۹۵ مکرر  این مرحومه را ویزیت کرده‌اند. مراجعات مکرر دیگری بعد از سال ۹۵  داشته اند. مراجعاتی هم به دکتر بهرامی فوق تخصص غدد در شهر تبریز در سال ۹۷  داشته‌اند.

مدیرکل سازمان پزشکی قانونی استان تهران در ادامه گفت: جمع بندی علت فوت مرحومه مهسا امینی به تایید یک کمیسیون ۱۹ نفره از پزشکان رسیده است.

وی افزود: در سایر پرونده‌ها تنها یک پزشک نظر تخصصی می‌دهد اما در این مورد خاص به دلیل دستور مقام قضایی کمیسیونی با ۱۹ پزشک که در تخصص‌های مختلف (مغز و اعصاب، قلب و  عروق، فوق تخصص غدد و ...) جزو سرآمدان هستند تشکیل شد که تنها پنج نفر آنها شاغل در سازمان پزشکی قانونی بودند.

وی درباره علت تاخیر در اعلام نتیجه بررسی‌ها هم گفت که در پیشرفته ترین کشورهای دنیا هم برای آزمایش‌های آسیب شناسی همین مدت زمان دو تا سه هفته زمان نیاز است.

مدیرکل پزشکی قانونی تهران تصریح کرد که در معاینه مهسا امینی هیچ‌گونه آثاری از ضرب و جرح وجود نداشت.

در این برنامه تلویزیونی همچنین دکتر قناعتی نماینده انجمن رادیولوژی ایران علت سکته مرحومه مهسا امینی و دلیل خونابه در جمجمه وی هنگام دفن پیکرش را بیان کرد.

جزئیات اظهارات مدیرکل پزشکی قانونی تهران و نماینده انجمن رادیولوژی ایران را  اینجا بخوانید.