مریم کاظمی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: از دیگر عوامل مرگ و میر کودکان (از یک ماهگی تا پنج سال تمام) در سال های اخیر می توان به بیماری های تغذیه، غدد و متابولیک، بیماریهای تنفسی، کرونا و انواع سرطان اشاره کرد.
وی با تاکید بر اهمیت سلامت کودکان، اظهار داشت: حفظ و رعایت حقوق کودکان که سلامت جسمی و روانی از مهمترین آنهاست، تاثیر بسزایی در ارتقای کیفیت زندگی آنها دارد.
کاظمیخاطرنشان کرد: کودکان سرمایه های جامعه بهشمار می آیند و جوامع مختلف بشری باید از فعالیت های مرتبط با سلامت و حقوق آنها حمایت کنند.
وی یکی از حقوق اصلی کودکان را حفظ سلامت و پیشگیری از مرگ و میر آنها دانست و گفت: حفظ سلامت آنها از بدو تولد در دستور کار شبکه بهداشت و درمان قرار دارد و تلاش می شود که کودکان از بدو تولد با دریافت حمایت ها و مراقبت هایی مانند واکسیناسیون یا آموزش مادر، حقوق اولیه خود را به دست آورند.
وی انجام مراقبت های دوره بارداری، توانمندسازی مادران باردار و راه اندازی بانک شیر مادر را از اقدامات انجام شده برای ارتقای سلامت کودکان خواند و افزود: والدین درباره مراقبت های دوران نوزادی، عوامل خطر و اختلالات تکاملی آموزش می بینند.
رییس گروه سلامت کودکان و نوزادان مرکز بهداشت اصفهان اظهار داشت: پدران و مادران باید در زمینه مهارت فرزندپروری و برقراری ارتباط مناسب با کودکان آموزش های لازم را دریافت کنند و به موقع برای انجام مراقبت های سلامتی فرزندان خود به مراکز بهداشت مراجعه کنند.
کاظمی واکسیناسیون به موقع کودکان را یکی از حقوق اولیه آنها دانست و تاکید کرد: در سال های اخیر با برخی از گروه ها و تبلیغات ضد واکسن در جامعه مواجه بودیم درحالیکه این واکسیناسیون بود که برخی بیماری ها را بسیار کاهش داد و حتی ریشه کن کرد.
وی به برخی سوانح و حوادث که برای کودکان اتقاق می افتد مانند حوادث ترافیکی، سوختگی، غرق شدگی و خفگی ناشی از بلعیدن جسم خارجی اشاره کرد و گفت: والدین وظیفه دارند که کودکان خود را در برابر این حوادث، ایمن نگه دارند و مراقبت های لازم را در این زمینه داشته باشند.
کاظمی با بیان اینکه آموزش به کودکان از سنین پایین و دوران نوزادی باید آغاز شود، تصریح کرد: اگر مادر نمیتواند آموزش لازم را در این زمینه ارائه کند می تواند از متخصص کمک بگیرد یا فرزند خود را به مهدکودک ببرد.
وی همچنین با تاکید بر اینکه استفاده از گوشی تلفن همراه برای کودکان زیر ۲ سال مجاز نیست، افزود: اگر در سنین کودکی گوشی تلفن همراه در اختیار فرزندان قرار می گیرد زمان استفاده از آنها نباید بیشتر از یک ساعت باشد و این مدت زمان هم باید منقطع باشد زیرا استفاده مستمر از گوشی برای این گروه سنی عوارضی مانند خشکی و تورم داخل چشم و سلامت روان دارد.
وی درباره سن کودکی گفت: بر اساس برخی تعاریف، کودکی به سنین یک تا پایان ۵۹ ماهگی (پنج سال تمام) گفته می شود و از طرفی صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) افراد تا ۱۸ سال را کودک معرفی می کند.
۱۶ تا ۲۲ مهر امسال به هفته ملی کودک نامگذاری شده است.
بر اساس آخرین آمار حدود ۳۴۹ هزار کودک ( تا پایان پنج سالگی ) در استان اصفهان زندگی می کنند که حدود ۳۰۹ نفر آنها در شهرها و حدود ۴۰ هزار نفر در روستاها هستند.