بجنورد-ایرنا- شهر زیبای بجنورد مرکز خراسان شمالی از کمبود زیرساخت های لازم در جمع آوری زباله و رفت و روب رنج می برد و این امر موجب گلایه شهروندان شده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، یکی از معضلات بهداشتی و زیست محیطی که این روزها شهروندان بجنوردی با آن دست و پنجه نرم می کنند، جمع آوری نشدن مستمر زباله در برخی مناطق و یا نبود ساعتی مقرر برای جمع آوری آن است.

در بسیاری از موارد اگر از گوشه و کنار شهر بجنورد یا به تعبیری از مناطق مسکونی این شهر ۲۱۰ هزار نفری گذر کنید به وضوح پراکندگی زباله در حاشیه کوچه ها و شرایط نامناسب رفت و روب را خواهید دید.

جدای از این امر نحوه جمع آوری زباله از برخی مناطق این شهر نیز با اعتراض شهروندان همراه شده است که نشان از عدم نظارت مسوولان شهرداری بر شیوه جمع آوری زباله دارد و باعث به هم ریختگی وضعیت سیمای شهری و محیط زیست شده است.

با این حال مدیریت شهری بجنورد؛ مستهلک بودن ناوگان خدمات شهری و تجهیزات و کمبود پاکبان را دلیل این ناهماهنگی های جمع آوری زباله و رفت و روب نامناسب می داند و در این زمینه نیز در حال ساماندهی نیروهای پاکبان و بازسازی ناوگان فرسوده هستند.

شهروندان عاصی از خدمات ضعیف

یکی از شهروندان بجنوردی با گلایه از اینکه انباشت و پراکنده شدن زباله در معابر شهر زیبنده مرکز استان نیست، می گوید: به نظر من شهرداری در انجام وظیفه ابتدایی خود کوتاهی و سهل انگاری می کند.

علی روحانی می افزاید: سطل هایی که در خیابان ها برای جمع آوری پسماند گذاشته شده، همواره لبریز از زباله و اطراف آن مملو از پلاستیک های حاوی زباله است و این وضعیت نشان می دهد که جمع آوری و برداشت زباله ها به خوبی انجام نمی شود.

این شهروند که ساکن شهرک شاهد بجنورد است، می گوید: انباشت زباله به ویژه در روبه روی مدرسه حافظیه چهره ای زشت ایجاد کرده است که بوی نامطبوع زباله ها سبب گلایه دانش آموزان و سایر رهگذران می شود، این در حالی است که شهروندان برای زندگی در شهر عوارض و مالیات پرداخت می کنند و انتظار دارند تا از رفاه شهری که کمترین مولفه آن نظافت است، بهره مند شوند و شهرداری به عنوان متولی شهر مکلف است در این باره خدمات مناسب ارایه دهد.

یکی دیگر از شهروندان بجنوردی که ساکن مجموعه مسکونی الغدیر است نیز می گوید: متاسفانه خدمات شهری در این مجموعه مسکونی بسیار ضعیف است و گویا این نقطه از بجنورد فرزند ناتنی شهر است، نه خیابان ها و معابر رفت و روب می شود و نه زباله ها به طور مناسب برداشت و جمع آوری می شود.

جواد جاجرمی می افزاید: جمعیت زیادی در مجموعه الغدیر ساکن هستند، اما گویا شهرداری هنوز قبول ندارد که باید خدمات رسانی خود را در این نقطه از شهر هم ارایه دهد.

یکی دیگر از شهروندان هم از ناهماهنگی زمان جمع آوری زباله از کوچه های شهر گلایه کرده است و به خبرنگار ایرنا می گوید: شهرداری در ساعت های مقرر زباله ها را جمع آوری نمی کند و زباله ها تا چندین ساعت سر کوجه ها انبار می شود و موجب انتشار بوی بد و جمع شدن حشرات می شود.

مریم روحانی که ساکن محله فردوسی است بیان می کند: فردوسی محله ای بالانشین در بجنورد محسوب می شود ولی متاسفانه جانمایی سطل زباله در این محله به خوبی انجام نشده است و بیشتر مردم زباله را در سر کوچه ها انبار می کنند.

وی می گوید: خودروهای حمل زباله برای این کار مناسب نیست و هنگام عبور این خودروها، زباله یا شیرابه آن بر زمین می ریزد، مسوولان باید چاره ای جدی برای حل مشکلات بهداشتی شهر کنند.

فرسودگی ناوگان 

براساس اعلام مسوولان مدیریت شهری، ۱۳ دستگاه خودروی برداشت زباله در بجنورد وجود دارد که ۱۱ دستگاه فعال است و این تعداد پاسخگوی نیاز نیست.

در وضعیت مناسب به ازای هر خودروی حمل زباله، سه تا چهار نفر زباله بردار به کار گرفته می شود و بر این اساس این شهر ۲۱۰ هزار نفری با کمبود نیروی زباله بردار نیز مواجه است.

عضو شورای اسلامی شهر بجنورد نیز در این‌باره به خبرنگار می گوید: اکنون ۱۳ دستگاه ناوگان زباله برداری در مرکز استان وجود دارد که بخش زیادی از آن  به سن فرسودگی رسیده و خدمات رسانی را تحت تاثیر قرار داده است.

یوسف مغروری می افزاید: شهروندان مرکز استان از ضعف خدمات رسانی شهرداری در زمینه زباله برداری گلایه مند هستند و یکی از دلایل اصلی آن فرسودگی ناوگان حمل و نقل زباله است و این ناوگان باید تقویت شود و تجهیزات مستهلک نیاز به بهسازی و نوسازی دارد.

وی در خصوص گلایه‌های شهروندان از وضعیت رفت و روب معابر شهر نیز می گوید: حدود هشت میلیون متر مربع از سطح معابر شهر بجنورد باید در طول روز رفت و روب شود که در این زمینه باید ۴۰۰ نفر نیروی پاکبان نیاز است، اما اکنون شمار این نیروها کمتر از ۹۰ نفر است.


عضو شورای اسلامی شهر بجنورد تصریح می‌کند: در وضعیت استاندارد هر پاکبان باید ۱۲ هزار متر مربع سطح شهر را نظافت کند اما در شهر بجنورد با در نظر گرفتن ۲۰ هزار متر مربع برای هر پاکبان ۴۰۰ نفر نیرو نیاز است.

وی یادآور می شود: مناطق تحت پوشش خدمات رفت و روب در چهار درجه تقسیم می‌شوند که بر این اساس برخی معابر روزانه ۲ بار، برخی روزانه یکبار و نظافت محلات هم به صورت هفتگی انجام می شود.

وی تاکید می کند: شهر بجنورد با کمبود نیروی پاکبان روبه رو است اما امید می رود با واگذاری خدمات رفت و روب به بخش خصوصی، بخش زیادی از مشکلات و دغدغه های شهروندان کاسته شود و با واگذاری خدمات نظافت منطقه ۲ شهر بجنورد به بخش خصوصی، ۱۰۰ نفر پاکبان در این منطقه به کار گرفته می شود و نیروهای امانی این منطقه به منطقه یک سوق داده می شود.

شهرداری: گلایه به جا و حل مشکل تا یک ماه آتی

معاون خدمات شهری شهرداری بجنورد نیز در این‌باره می گوید: شمار پاکبان‌های این شهر به زودی به بیش از ۲ برابر افزایش می یابد و بخش زیادی از مشکلات رفت و روب در مرکز استان برچیده می شود.

مجید شادکام تصریح می کند: اکنون در مرکز استان ۸۰ نفر پاکبان کار رفت و روب و نظافت شهر را انجام می دهند که البته شمار آنان بسیار کم است، اما با موافقت شورای اسلامی شهر، بخش خصوصی وارد عرصه می شود و شمار این نیروها به بیش از ۲ برابر می رسد به گونه ای که تا یک ماه آینده مشکلات در این زمینه به طور محسوسی کاسته می شود.

وی می گوید: شورای اسلامی شهر بجنورد با واگذاری کار رفت و روب شهر به بخش خصوصی موافقت کرده و برنده مناقصه هم مشخص شده است و در صورت موافقت فرمانداری، پیمانکار نسبت به جذب نیرو اقدام می کند.

وی با بیان اینکه اکنون کار رفت و روب در منطقه ۲ شهر بجنورد تنها با ۳۵ نفر نیروی پاکبان انجام می شود، می‌افزاید: بخش خصوصی برای رفت و روب منطقه ۲ شهر بجنورد ۱۰۰ نفر نیرو به کار می گیرد و نیروهای امانی این بخش از شهر به منطقه یک سوق داده خواهند شد.

معاون خدمات شهری شهرداری بجنورد می افزاید: در وضعیت استاندار ۳۰۰ تا ۳۵۰ نفر پاکبان برای شهر بجنورد نیاز است اما اکنون این خدمت تنها با ۸۰ نفر نیرو ارایه می شود که البته خدمات مناسب و در خور نیست و سبب گلایه شهروندان در برخی محلات شده است.

وی درباره گلایه ساکنان مجموعه مسکونی الغدیر از نبود و یا ضعف خدمات رفت و روب نیز می گوید: گلایه ساکنان این مجموعه مسکونی به جا است اما به لحاظ قانون، شهرداری تکلیفی برای ارایه خدمات در این مجموعه مسکونی ندارد.

شادکام یادآور می شود: شهرداری در حد توان نسبت به رفت و روب در مجموعه های مسکونی اقدام می کند، اما این خدمت در تکلیف شهرداری نیست.

نیاز به همکاری شهروندان

معاون خدمات شهری شهرداری بجنورد اما با بیان اینکه مشکلی در جمع آوری زباله های شهر وجود ندارد، مشکلی اصلی را رعایت نشدن ضوابط به وسیله شهروندان عنوان می کند و می گوید: شهروندان باید زباله ها را در ساعت مقرر بیرون بگذارند اما این اقدام به درستی انجام نمی شود و همین امر سبب بی نظمی شده است.

مجید شادکام می افزاید: اگر شهروندان زباله ها را در ساعت مقرر بیرون بگذارند شهرداری نسبت به جمع آوری زباله اقدام می کند و مشکلی ایجاد نخواهد شد به گونه ای که پراکندگی زباله ها به دلیل رعایت نشدن این موارد است.

شهر بجنورد مرکز خراسان شمالی ۲۱۰ هزار نفر جمعیت دارد.