به گزارش روز سه شنبه ایرنا، یکی از نمایندگان سرویس مطبوعاتی وزارت دفاع قرقیزستان گفت: رزمایش "برادری فنا ناپذیر" در چارچوب پیمان امنیت جمعی لغو شده است.
این رویداد که از سال ۲۰۱۲ هر ساله برگزار می شود، از امروز آغاز و تا ۱۴ اکتبر ( ۲۳ مهر) در زمین آموزشی ادلوایس تاجیکستان و با حضور نیروهای حافظ صلح از همه اعضای سازمان پیمان امنیت جعی (CSTO) شامل ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه و تاجیکستان ادامه می یابد.
همچنین نمایندگانی از ازبکستان، صربستان، ترکمنستان و مغولستان بر این رزمایش نظارت دارند.
در عین حال، ولادیمیر زینت الدینوف، سخنگوی مطبوعاتی این سازمان در گفت و گو با کومرسانت گفت که از تصمیم بیشکک برای حضور نیافتن در رزمایش چیزی نمی داند اما در همین حال، فلیکس کولوف، معاون سابق رئیس جمهور قرقیزستان به این نشریه گفت که تنها یک دلیل برای لغو تمرینات وجود دارد : «روابط با تاجیکستان».
تنش در مرز قرقیزستان و تاجیکستان در اواسط سپتامبر امسال تشدید شد. هر دو طرف یکدیگر را به اقدامات تحریک آمیز متهم کردند. تیراندازی چند روز ادامه داشت. در نتیجه ۶۳ کشته و ۱۹۸ زخمی از سوی بیشکک و ۴۱ کشته و ۳۰ زخمی هم از طرف دوشنبه گزارش شده است.
با وجود درگیریها، گفتوگوهای دو کشور در بالاترین سطح همچنان ادامه دارد. از این رو، در اوج درگیری اخیر، صدیر جباروف و امامعلی رحمان روسای جمهوری قرقیزستان و تاجیکستان در اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای در سمرقند با یکدیگر دیدار و در آنجا درباره وضعیت مرزها گفت و گو کردند.
با این وجود، پس از آخرین تنش مرزی حال و هوای قرقیزستان به وضوح تغییر کرد. جپاروف جمعه گذشته به سن پترزبورگ، جایی که نشست غیررسمی سران کشورهای مستقل مشترک المنافع همزمان با هفتادمین سالگرد ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه برگزار شد، نیامد. اکنون نیز حضور در رزمایش سازمان پیمان امنیت جمعی به میزبانی تاجیکستان را لغو کرده است.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی مطبوعاتی رئیس جمهور روسیه گفت که روسای جمهوری تاجیکستان و قرقیزستان توافق کردند در آستانه دیدار کنند، جایی که نشست های کشورهای مستقل مشترک المنافع و کنفرانس تعامل و اقدامات اعتمادسازی در آسیا و همچنین نشست سران کشورها در آسیا در قالب روسیه-آسیای مرکزی، ۱۲ تا ۱۴ اکتبرقرار است برگزار شود.
هفته گذشته، ولادیمیر پوتین به امامعلی رحمان نشان لیاقت درجه ۳ را به دلیل "سهم شخصی بزرگ او در تقویت مشارکت راهبردی و اتحاد بین فدراسیون روسیه و تاجیکستان و همچنین تضمین ثبات و امنیت منطقه ای" اعطا کرد.
تیمور عمروف، کارشناس بنیاد کارنگی برای صلح بین المللی می گوید: "پس از آخرین حوادث مرزی، اجماع در جامعه قرقیزستان وجود دارد و هرگونه اقدام بی دقتی از سوی مقامات می تواند منجر به اعتراض مردمی شود. جباروف رئیس جمهوری قرقیزستان این را درک می کند، علاوه بر این، او سعی دارد با استفاده از رویارویی با تاجیکستان برای افزایش محبوبیت خود از این وضعیت استفاده کند»