نوشهر - ایرنا - ساخت و ساز غیرمجاز در حاشیه و بستر رودخانه های غرب مازندران از جمله چالش های جدی ادوار گذشته تا اکنون بوده است که بنا به دستور موکد استاندار مازندران فقط در حریم رودخانه طغیانی چالوس ۱۴۰ مورد شناسایی شده است.

به گزارش ایرنا، بنا به گفته کارشناسان امر رفع تصرف از بستر رودخانه های مازندران به ویژه در غرب این استان نیاز به پیگیری  مستمر مسوولان ذیربط دارد چراکه بر اساس قانون و هرگونه تجاوز به حریم و بستر رودخانه جرم تلقی می‌شود.

تجاوز به حریم رودخانه ها و ساخت و ساز در این محدوده در چند دهه اخیر سبب شد تا لایروبی مسیر با مشکل مواجه شده و با هر بارندگی شدید تابستانی و پاییزی ، خسارت سنگینی به حاشیه نشینان وارد شود.

ضرورت حراست و عدم دست درازی به بستر و حریم رودخانه ها در دولت مردمی و جهادی سیزدهم در مازندران جایگاه پررنگی پیدا کرده و طی یکسال اخیر نشان داده شد که این چالش جدی فراروی منطقه باید هرچه زودتر خاتمه یابد که در همین راستا استاندار مازندران بر ضرورت شناسایی ساخت و سازهای غیرمجاز در حریم رودخانه ها تاکید کرده است.   

به گفته مسوولان نهادهای مربوط اگر حریم رودخانه‌ها در ساخت و سازها در گذشته رعایت می‌شد امروز رودخانه های خروشان و سهمناک برای باز پس گیری حریمشان اینچنین به زندگی مردم نمی تاختند.

در همین ارتباط نیز اداره کل دادگستری مازندران بر اجرای قاطع و بموقع احکام قضایی برای ساخت و سازهای غیرمجاز در حریم و بستر رودخانه سراسر استان تاکید دارد و از نهادهای ذیربط خواست تا بر امور ساخت و سازها در حاشیه رودخانه های منطقه نظارت جدی داشته باشند.

در شهرستان های نور، نوشهر ، چالوس، کلاردشت ، عباس آباد ، تنکابن و رامسر واقع در غرب مازندران ۱۴ رودخانه از ۳۴ رشته رودخانه های منطقه از چهار دهه گذشته تاکنون در چندین مورد با طغیانی شدن، خسارتهای مالی و جانی فراوانی برجا گذاشته است، 
برخی از شهروندان غرب مازندران در گفت و گو با خبرنگاران ایرنا تاکید کردند که مسوولان اجرایی و همکاران قضایی باید به صورت جدی در این خصوص ورود پیدا کنند و نگذارند بعضی از افراد سودجو با دور زدن قانون اقدام به تجاوز به حریم بیت المال کنند و زیبایی طبیعی این مکانها از بین ببرند.

رضا چالوسی یکی از اهالی روستای واقع در حریم رودخانه چالوس به خبرنگار ایرنا گفت: ساخت و سازهای غیرمجاز طی چهار دهه اخیر در رودخانه چالوس چالش های فراوانی به لحاظ زیست محیطی بر این آبراه مهم مازندران بوجود آورده است.

وی خاطرنشان کرد : مسوولان ادوار گذشته باید پاسخگوی امروز پیامدهای این ساخت و سازها باشند چرا که آنها برای احداث این واحدها مجوز دادند.

این شهروندان چالوسی تصریح کرد : از دولت مردمی سیزدهم انتظار داریم همچون کارهای درخشان در دیگر حوزه ها - به این مشکل جدی رودخانه های منطقه غرب مازندران به صورت جدی رسیدگی کنند که تا دیگر شاهد رشد قارج گونه این ساخت و سازهای غیرمجاز نباشیم. 

مرداد رضاپور کارشناس رشته منابع طبیعی و شهروند تنکابنی به ایرنا گفت : غرب مازندران به خاطر گردشگری بودن آن این گونه ساخت و سازهای غیرمجاز  نه تنها در حاشیه رودخانه ها بلکه در حاشیه عرصه های جنگلی و مرتعی نیز وجود دارد که باید ریشه آنها در دولت جهادی سیزدهم خشکانده شود.

وی اظهارداشت : همه حوزه های غرب مازندران به ویژه رودخانه های این منطقه باید دارای نقشه راه باشد تا هر فردی حتی سرمایه گذاری از راه نرسید که آنچه دلش می خواهد به منویاتش برسد ، اکنون زیست پذیری این منطقه بکر گردشگری به خاطر ساخت و سازهای غیرمجاز و ویلاسازی بی حساب و کتاب دچار خدشه شده است.

علاوه بر ورود پساب های این بناهای غیرمجاز در حریم رودخانه ها که پیامدهای زیست محیطی به همراه دارد به اعتقاد دست اندارکاران امر، تجربه وقوع بارندگی‌های شدید و جاری شدن سیلاب در سال‌های گذشته برای همه باید درس عبرتی شود تا از ساخت و سازهای غیر مجاز در حریم و بستر رودخانه پیشگیری شود.
وقوع سیلاب سال گذشته ۹ شهر مازندران ۴۳۷ میلیارد تومان خسارت بر جا گذاشت که بیشتر این حوادث در مناطق بالا دست سوادکوه ؛ نوشهر و بلده نور بوده است.

استاندار مازندران در هشتم مرداد ماه امسال پس از بازدید از مناطق سیل زده بخش مرزن آباد طی نشستی با موضوع ستاد مدیریت بحران استان در فرمانداری چالوس گفته بود اگرچه سیل خانمان برانداز خسارت های جبران ناپذیری به بخش های مختلف زیرساختی و زندگی مردم وارد کرد اما در عین حال فرصت خوبی است تا سازه های ایجاد شده در حاشیه و حریم رودخانه ها شناسایی و علاوه بر برخورد قانونی با صادرکنندگان مجوز این بناها همچنین نسبت به تعیین تکلیف این سازه ها اقدام شود.

در پی بارندگی های رگباری و طغیانی شدن رودخانه های چالوس و دلیر در هفتم مرداد ماه امسال سیلی در بخش مرزن آباد چالوس جاری شد که متاسفانه این حادثه  خسارت های جبران ناپذیری به زیرساخت ها وتاسیسات زیربنایی از جمله محور چالوس محدوده کندوان و نیز راه های ارتباطی فرعی منتهی به راه های روستایی ، شبکه های آبرسانی،  برق رسانی ، آب و فاضلاب ، مخابرات ، سکونتگاه های نقاط روستایی و دامسراها وارد کرد. 

بخشدار مرزن آباد چالوس در مورد ساخت و سازهای غیرمجاز در حریم رودخانه چالوس گفت : حدود ۱۴۰ مورد ساخت و ساز در حاشیه و بستر رودخانه طغیانی چالوس شناسایی شده است. 

مهدی صادقی کوهستانی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : به دنبال تاکید و دستور استاندار مازندران مبنی بر شناسایی  هرگونه ساخت و سازهای غیر مجاز در حریم و بستر رودخانه های طغیانی در بخش مرزن آباد چالوس این موضوع پیگیری و طی پیمایشی که از طول مسیر این رودخانه انجام گرفت از مجموع ۱۴۰ مورد ساخت و ساز که بیشترشان مراکز اقامتی هستند حدود ۴۰ مورد آن دارای مجوز و بقیه فاقد مجوز هستند که در حریم و بستر رودخانه طغیانی چالوس ساخته شدند.    

بخشدار مرزن آباد چالوس یادآور شد: برای تعیین تکلیف این سازه های غیرمجاز نامه نگاری با مسوولان ادارات از جمله منابع امور آب، منابع طبیعی و نیز حفاظت محیط زیست با اینکه در گذشته هم در جریان این موضوع بودند منتهی به تازگی هم انجام گرفت و مساله حادتر پساب تعدادی از مراکز پذیرایی هم وارد این رودخانه می شود و باید هرچه زودتر تعیین تکلیف شوند.  

صادقی کوهستانی با اشاره به آنکه عده ای از مالکان بناهای مسکونی سیل زده در روستاهای چهارباغ ، واسپول و پولادکوه اصرار دارند نسبت به بازسازی این بناها اقدام کنند ، بیان داشت : حدود ۶۴ بنای مسکونی احداثی آسیبب دیده سیل در حریم و بستر رودخانه جاری در این روستاها وجود داشت که به دنبال تاکید و دستور استاندار مازندران علاوه بر نامه نگاری مبنی بر قطع خدمات به ادارات بنیاد مسکن ، آب ، برق ، تلفن و گاز به مالکان این بناها هشدار داده شد تا حریم رودخانه را ترک کنند.

در حالی که بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و منابع طبیعی و آبخیز داری زمینی به گستره حدود شش هزار متر برای احداث روستاهای جدید سیل زدگان واسپول و پولادکوه اختصاص داده است.

بخشدار مرزن آباد برای ساماندهی رودخانه سیل زده چالوس تقویت امکانات و تجهیزات مورد نیاز را خواستار شد و گفت : اگرچه آن زمان یکی از دغدغه های مردم ، مسوولان استانی و محلی جمع آوری آورده های سیل مانند شاخه و تنه درختان ، تخته سنگ های بزرگ، ضایعات کوهی و رسوبات از کف این رودخانه بود منتهی روند عملیات به کندی پیش می رود.

برابر امار از منابع رسمی از طول حدود ۲۷ کیلومتر این رودخانه آسیب دیده ، عملیات لایروبی حدود پنج کیلومتر آن انجام گرفته است.

صادقی با ابراز نگرانی مبنی بر فراررسیدن فصل سرما و احتمال بارش بارندگی های رگباری برای جلوگیری از تکرار سیل اقدام فوری مسوولان دست اندرکار برای ساماندهی این رودخانه را خواستار شد.

این رودخانه از دامنه‌های البرز در قسمت کوه‌های کندوان سرچشمه می‌گیرد و پس از پیمودن بیش از ۸۵ کیلومتر و پیوستن آب رودخانه زانوسی و دونا به آن و هم‌چنین دَه‌ها چشمه و آبشار، از میان شهر چالوس عبور می‌کند و در میان دو روستای فرج‌آباد و محمدآباد به دریای خزر می‌ریزد.

وجود جاده تهران - چالوس در امتداد مسیر این رودخانه، دسترسی به آن را آسان کرده است. این مسیر در ردیف یکی از زیباترین مسیرهای ایران و حتی جهان قرار دارد.

 سیل اخیر، بیش از هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان به بخش های مختلف از جمله زیرساخت ها، تاسیسات عمومی و زندگی مردم روستایی بخش مرزن آباد خسارت زد.

واسپول ، مچر. دز ماکتی ، نوکرس. الیت ، انگوران، پولادکوه ، علی آباد، گیجان، پولادکوه سر ، چهارباغ ، علی آباد جز روستاهای کوهستان غرب بخش مرزن آباد چالوس هستند که در حادثه سیل اخیر بیشترین خسارت را دیدند.در سیل اخیر دستکم هشت نفر جان باختند و ۲ نفر هم ناپدید شدند.

بخش مرزن آباد با برخورداری از یک نقطه شهری و ۱۰۰ نقطه روستایی در مسیر جاده چالوس - کرج  در محدوده کندوان واقع است.    

در شهرستان غرب مازندران ۳۴ رشته رودخانه وجود دارد.