به گزارش روز سه شنبه ایرنا، فارین پالیسی نوشت: دولت اوکراین در همکاری با دبیر کل سابق ناتو به دنبال پیمان امنیتی جدید بین دولت های غربی و اوکراین است که تا حدی از روابط دولت آمریکا با اسرائیل (رژیم صهیونیستی) الگوبرداری می کند. راسموسن هفته گذشته به واشنگتن سفر کرد تا زمینه را برای ارائه این طرح به آمریکا و دیگر متحدان غربی این کشور فراهم کند.
راسموسن به فارین پالیسی گفت: آنها [اوکراینی ها] بهای زیادی در این جنگ می پردازند. حداقل کاری که ما می توانیم انجام دهیم این است که به آنها در همه زمینه ها کمک کنیم.»
این طرح که پیمان امنیتی کی یف نامیده میشود، به دنبال تضمینهای امنیتی الزامآور قانونی برای اوکراین از سوی ائتلاف کشورهای غربی است تا توانایی این کشور را در دفع حملات روسیه از طریق آموزشهای مشترک گسترده، ارائه سامانه های تسلیحات دفاعی پیشرفته و پشتیبانی برای توسعه پایگاه صنعتی دفاعی تقویت کند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، متعهد شده است که درخواست کشورش برای عضویت در ناتو را تسریع کند، اما مقامات و کارشناسان غربی تردید دارند که با ادامه جنگ، این پیشنهاد در کوتاه مدت مورد توجه قرار گیرد. اما این پیمان امنیتی پیشنهادی در واقع نوعی حفاظت موقت غرب از اوکراین است، زیرا این کشور به دنبال تبدیل شدن به یک عضو تمام عیار در ائتلاف ناتو است.
به گفته راسموسن، این پیمان حمایت رسمی غربی از اوکراین را نشان می دهد. طرحی که راسموسن با همکاری «اندری یرماک» رئیس دفتر ریاست جمهوری آمریکا از ماه مه تدوین می کند در برخی از کشورهای عضو ناتو ارائه شده است.
مقامات سابق آمریکایی و دیپلماتهای اروپایی که این توافقنامه را بررسی کردهاند، اذعان داشتند که باید به مساله حفظ حمایت غرب از اوکراین برای مدت طولانی پرداخته شود، اما در مورد اینکه آیا این پیمان می تواند با موفقیت این خلا را پر کند یا خیر، اختلاف نظر وجود دارد.
راسموسن این پیمان امنیتی پیشنهادی را بخشی از پاسخ بلندمدت به چالش غرب با روسیه توصیف کردتا واشنگتن منابع بیشتری را به رقابت ژئوپلیتیکی با چین اختصاص دهد.
وی گفت اگر این موضوع را درست انجام دهیم، تضمینهای امنیتی به اوکراین میتواند مشکل روسیه را حل کند، زیرا به نفع ایالات متحده است که یک شریک اروپایی شرقی قوی و باثبات به عنوان سنگری در برابر حملات روسیه داشته باشد.
راسموسن گفت: «گر در اروپا ثبات داشته باشیم، ایالات متحده میتواند منابع بیشتری را به چالش واقعی بلندمدت جهانی یعنی چین اختصاص دهد».
پیمان پیشنهادی اذعان میکند که تفاهمنامه سال ۱۹۹۴ بوداپست بی ارزش شده است. طبق این تفاهم نامه واشنگتن، لندن و مسکو به کی یف در ازای واگذاری زرادخانه هستهای دوران شوروی خود، تضمینهای امنیتی دادند. این پیمان به دنبال تبدیل حمایت غرب از اوکراین به قانون است.
مقامات فعلی و سابق آگاه از این پیمان جدید اذعان می کنند در حالی که ناتو درها را برای عضویت نهایی اوکراین باز نگه داشته، احتمالاً در کوتاهمدت این اتفاق نخواهد افتاد.
مقامات ارشد آمریکا و ناتو بارها مدعی اند میخواهند از تبدیل این درگیری به یک رویارویی مستقیم نظامی ناتو و روسیه جلوگیری کنند، اما به تحویل سلاح به اوکراین ادامه دهند.