قزوین - ایرنا - معاون وزیر جهاد کشاورزی و رییس سازمان حفظ نباتات کشور گفت: امروز امنیت غذایی، حرف نخست را در دنیا می زند و براساس فرمایش مقام معظم رهبری، این مساله اولویت درجه یک کشور است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، شاهپور علائی مقدم روز پنجشنبه با حضور در مراسم شکرگزاری و آغاز سال زراعی جدید، در سالن اجتماعات جهاد کشاورزی قزوین اظهار داشت: جمعیت کشور در ابتدای پیروزی انقلاب ۳۰ میلیون بود و امروز این تعداد به ۸۵ میلیون رسیده و این در حالی است که ما چهار میلیون و ۲۰۰ هزار بهره بردار داریم و هر کشاورز ما به طور میانگین ۳۰ تن محصول تولید می کند که در نوع خود رکورد بی نظیری در جهان محسوب می شود.

وی، امنیت غذایی را به معنی غذای سالم، در دسترس بودن و کافی برای همه مردم دانست و اینکه ما باید به اقتدار غذایی فکر کنیم، خاطرنشان کرد: ۱۵۰۰ کیلوگرم سرانه دسترسی هر فرد ایرانی به غذا است که این مساله اقتدار غذایی کشور ما را می رساند.

به گفته رییس سازمان حفظ نباتات کشور، الگوی کشت باید برای جامعه به درستی تببین شود و با بالا بردن بهره وری، ضریب اقتصادی کشور را ارتقا داده و راندمان مصرف آب را نیز بهبود ببخشیم.

علائی مقدم میزان خرید گندم در سال گذشته را چهار میلیون تن و میزان سن زدگی غلات را ۳۸ هزار تن اعلام و افزود: امسال میزان خرید گندم به هفت میلیون و ۴۰۰ هزار تن رسید و میزان سن زدگی نیز هفت هزار تن بود که آمار ارایه شده بیانگر همت و تلاش کشاورزان ما است.

این مسوول با اشاره به اینکه بخش کشاورزی در تولید، اقتصاد و تجارت پرریسک بوده و کسی که به کشاورزی روی می آورد با خدا، اقلیم و جغرافیا در واقع معامله انجام می دهد، اظهار داشت: کشاورزی با صنعت تفاوت های زیادی دارد زیرا در کشاورزی همه داده های بیرونی دست انسان نیست و به همین دلیل کشاورزی در ایران پرریسک بوده و با مخاطرات طبیعی نیز مواجه است.

وی ادامه داد: کشوری که میزان بارش های سالانه آن کمتر از ۵۰۰ میلی متر باشد، خشک محسوب می شود و خطر ریسک تولید کشاورزی در آن نیز بالا می رود و کشاورزان آن با توکل بر خدا بایستی براساس آخرین یافته های علمی، کشاورزی کنند.
وی تصریح کرد: براساس تحقیقات ۷۰ ساله سازمان هواشناسی، میزان بارش در ایران ۲۴۰ میلی متر بوده و در سال زراعی ۱۹۹۹ - ۱۴۰۰ نیز ایران سومین کشور کم بارش دنیا بوده هر چند در سال زراعی ۱۴۰۰ - ۱۴۰۱ بارش ها مقداری بهبود پیدا کرده و یازدهمین کشور کم بارش جهان شدیم اما کشاورزی ما در این شرایط به تولید خود ادامه داد.

معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه ارزش آب امروز در جهان بسیار ارزشمند بوده و در بازارهای مجازی برای آن محاسبات انجام می دهند، اظهار داشت: در بازارهای امروز محصول نهایی مورد نظر نبوده بلکه میزان بهره وری از آب را ملاک قرار می دهند که این موضوع برای کشور ما بسیار حایز اهمیت می باشد چرا که آب در نیم قرن گذشته دستخوش تغییرات زیادی بوده است.

علائی مقدم با اشاره به الگوی کشت و تعرفه محصولات آب بر در کشورهای دیگر، گفت: در کشور ایران ظرفیت آبی ۴۰۰ میلیارد متر مکعب بوده که از این میزان ۱۳۰ میلیارد متر مکعب آن قابل ذخیره و تجدیدپذیر و ۲۷۰ میلیارد متر مکعب دیگر تبخیر و از دسترس ما خارج می شود.

وی با بیان اینکه در سال ۱۳۰۰ هر ایرانی ۱۳ هزار متر مکعب سرانه آبی داشت که با افزایش جمعیت، نیاز روز افزون به غذا، تغییرات اقلیمی و تغییر الگوی کشت امروز سرانه تجدیدپذیر هر ایرانی حدود ۱۴۰۰ متر مکعب، یعنی ۱۰ درصد سال ۱۳۰۰ است، یادآور شد: این موضوع در برنامه ریزی کشاورزی خیلی مهم بوده و با وجود سرانه مصرف بالای آب در کشور، در مصرف روغن، شکر و ضایعات نان بالاتر از میانگین جهانی قرار داریم تا جایی که میانگین سرانه مصرف روغن در جهان ۱۱ کیلوگرم و در کشور ما ۱۷ کیلوگرم است.

علایی مقدم اضافه کرد: بیشترین مصرف شکر در کشور ما در بخش صنعت و خوراکی مورد استفاده قرار می گیرد و مصرف نوشابه ما نیز ۱۱ لیتر در برابر سرانه مصرف ۴ لیتر جهانی قرار دارد.

به گفته معاون وزیر جهاد کشاورزی، بایستی ضمن رعایت صحیح الگوهای مصرف، میزان مصارف خود را به نرم جهانی نزدیک کنیم زیرا بسیاری از کشورهای خشک دنیا که زمانی بزرگترین واردکننده گندم بودند در حال حاضر به صادرکننده آن تبدیل شده اند.

وی، فرهنگ سازی در حوزه زندگی، تولید، غذا خوردن، لباس پوشیدن و مصرف آب را که همواره مورد تاکید مقام معظم رهبری بوده را خاطرنشان کرد و افزود: در جهان به ازای هر متر مکعب آب مصرفی، ۲.۵ کیلوگرم محصول تولید می شود ولی در کشور ما به ازای هر مترمکعب تنها ۹۰۰ گرم محصول تولید می شود.

این مسوول، میانگین مصرف سرانه شبانه روزی آب در جهان را ۷۰ لیتر و در کشور ما ۲۲۰ لیتر اعلام و تصریح کرد: پایداری تولید زمانی است که کشاورز سود اقتصادی داشته باشد و اگر منفعت نداشته باشد از عوامل تولید هرز استفاده می کند و در آن صورت مهاجرت روستاییان به شهرها را به دنبال خواهد داشت.

علایی مقدم اضافه کرد: با وضعیت کنونی آب در واقع کشاورزان ما سنگ تمام می گذارند تا جایی که از میزان تولید ۵۶ میلیون تن محصولات کشاورزی تولید شده کشور در سال ۵۰، امسال و با شرایط اقلیمی پیش آمده این میزان به ۱۲۵ میلیون تن افزایش پیدا کرده است.

معاون وزیر جهاد کشاورزی و رییس سازمان حفظ نباتات کشور با بیان اینکه قزوین با وجود ظرفیت های مناسب از تنوع اقلیمی زیادی نیز برخوردار می باشد، افزود: این استان، استعداد انتقال صیفی و محصولات تابستانی به گلخانه را دارد و ۸۰ هکتار گلخانه برای این استان کم است.

در ادامه این جلسه از ۱۰ کشاورز نمونه ملی با حضور مسوولان تجلیل به عمل آمد.