قزوین - ایرنا - مشاور وزیر و مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی گفت: ۷۰ درصد گندم کشور در اراضی آبی تولید می‌شود و این اراضی، نقش بسیار کلیدی را در حوزه امنیت غذایی کشور ایفا می‌کنند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، سهراب سهرابی روز پنجشنبه در مراسم شکرگزاری و آغاز سال زراعی جدید که در سالن اجتماعات جهاد کشاورزی قزوین برگزار شد، افزود: اهمیت موضوع امنیت و اقتدار غذایی بعد از بیماری کرونا و جنگ روسیه و اوکراین بسیار ملموس‌تر شده و همگان به اهمیت آن پی بردند.

وی، میزان سطح زیر کشت گندم در دنیا را ۲۲۰ میلیون هکتار اعلام و خاطرنشان کرد: از این میزان حدود ۷۵۰ میلیون تن گندم تولید می شود و سهم تجارت این محصول نیز حدود ۱۸۰ میلیون تن در جهان است.

این مسوول با اشاره به جنگ روسیه و اوکراین و تاثیر آن در امنیت غذایی جهان، اضافه کرد: روسیه با ۴۰ میلیون تن و اوکراین با ۲۰ میلیون تن صادرات گندم، حدود ۴۰ درصد تجارت گندم جهان را در اختیار دارند و حمله و به هم خوردگی فضای سیاسی و اقتصادی این دو کشور تاثیرات منفی را در کشورهای مختلف دنیا از جمله جنوب آفریقا و کشورهای آسیایی و اروپایی به دنبال داشت.

وی اضافه کرد:  سطح کشت گندم در کشور ما حدود ۲ میلیون هکتار گندم آبی و چهار میلیون هکتار گندم دیم است و ۷۰ درصد از تولید گندم نیز در اراضی آبی انجام می شود و نقش اراضی آبی در حوزه تولید گندم، بسیار کلیدی بوده و دیمزارها نیز می توانند از طریق آب سرد در تولید آن بسیار مهم باشند.

وی یادآور شد: نیاز مصرف گندم در کشور ما سالانه ۱۳ میلیون تن است که ۱۰ میلیون تن مربوط به حوزه مصرف نان، ۲ میلیون تن مربوط به مصرف حوزه صنف و صنعت و یک میلیون تن دیگر مربوط به سایر مصارف مانند بذر می باشد..

این مسوول با بیان اینکه نقش گندم در ایران بسیار مهم است، اضافه کرد: پایه تنوعی محصولات زراعی ایران گندم است و در آسیای جنوب شرقی پایه تناوبی محصولات، برنج و در جنوب آفریقا و آمریکا بیس تناوبی ذرت است.

وی اضافه کرد: در سال جاری و با همکاری و پشتکار کشاورزان و مدیران، میزان خرید تضمینی گندم هفت میلیون و ۴۰۰ هزار تن بود که نسبت به سال گذشته این میزان ۶۰ درصد افزایش داشت و مبلغ پرداختی وجه گندمکاران نیز ۸۳ هزار میلیارد تومان بود که معادل پنج سال مبالغ پرداختی گذشته آنان بود.

سهرابی ادامه داد: در گذشته، تعیین قیمت تضمینی گندم توسط شورای اقتصاد انجام می شد که با تلاش های صورت گرفته و قیمت گندم و سایر محصولات را نیز هر سال حداکثر ۱۰۰ تومان افزایش می دادند اما از سال ۹۹ و با تشکیل شورای قیمت گذاری و اتخاذ سیاست های حمایتی توسط مجموعه‌ای از تصمیم گیران دولتی و تشکل ها روند قیمت گذاری با گذشته تفاوت پیدا کرد.

مشاور وزیر جهاد کشاورزی افزود: از سال ۹۹ قیمت تضمینی گندم ۲ هزار و ۵۰۰ تومان، سپس پنج هزار تومان، سال گذشته هفت هزار و ۵۰۰ تومان که با توجه به جنگ روسیه و اوکراین این میزان به ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان و برای سال زراعی جاری ۱۳ هزار تومان تعیین شده است.

وی با اشاره به اقدامات حمایتی وزارت جهاد کشاورزی، اظهار داشت: تعیین قیمت خرید تضمینی، طرح تولید پایدار گندم، تهیه و تدارک ۴۳۰ هزار تن بذر اصلاح شده یارانه ای گندم، تدارک کودهای شیمیایی، اجرای کشاورزی قراردادی، تخصیص یارانه کشت و انتقال دانش و یارانه بیمه، پرداخت تسهیلات بانکی و کرایه حمل در کشاورزی قراردادی  و ابلاغ برنامه الگوی کشت از جمله این اقدامات حمایتی از کشاورزان بوده است.