تهران- ایرنا- تاکید مسکو بر در دسترس بودن توافق هسته ای، اجرای سوآپ گاز بین ایران و روسیه تا پایان سال،محبوبیت پایین حزب حاکم انگلیس، تکرار ادعاها و مواضع مداخله جویانه بورل به بهانه مسائل حقوق بشری و از سرگیری پروازهای افغانستان به ایران مهمترین عناوین اخبار خارجی ایرنا در چند ساعت گذشته بوده است.

**تکرار ادعاها و مواضع مداخله جویانه بورل به بهانه مسائل حقوق بشری

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ادامه ادعاها و اظهارات مداخله‌جویانه مقام‌های غربی در امور داخلی ایران، مسائل حقوق بشری را بهانه کرد تا باردیگر درباره حوادث اخیر واکنش نشان دهد.

جوسپ بورل روز جمعه با انتشار پیامی در توئیتر نوشت: من با حسین امیرعبداللهیان صحبت کردم تا بار دیگر موضع شفاف و متحد اتحادیه اروپا را بیان کنم. 
وی که در کنار سایر مقام‌های غربی دربرابر تحریم‌های ظالمانه و ضد بشری علیه ایران سکوت کرده‌ است مدعی شد: مردم در ایران برای اعتراض مسالمت آمیز و دفاع از حقوق اساسی خود حق دارند.
این مقام اروپایی در اظهاراتی مداخله جویانه ادعا کرد: سرکوب خشونت آمیز باید فورا متوقف و معترضان باید آزاد شوند. دسترسی به اینترنت و پاسخگویی ضروری است.
بورل هفته پیش هم در تماس تلفنی با وزیر امورخارجه کشورمان مسائل حقوق بشری را مطرح کرده بود.

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران نیز در پاسخ به این اظهارات و ادعاها، تصریح کرد: ما مطالبات مسالمت آمیز را حق مردم میدانیم و همواره به آن توجه می کنیم، اما صف آنها از اغتشاشگرانی که آمبولانس ها را به آتش می کشند، بانک و اماکن عمومی را تخریب می کنند و با سلاح سرد و گرم به مردم و پلیس حمله می‌کنند و یا به اقدامات تروریستی مبادرت می‌ورزند، کاملا جداست و لذا با آشوبگران و تروریست‌ها مطابق با قانون برخورد قاطعی خواهیم کرد.

دیپلمات ارشد ایران هشدار داد اگر اتحادیه اروپا بر اساس اتهام های بی اساس و در جهت ترغیب آشوبگران و تروریست‌هایی که جان و مال مردم ایران را هدف قرار داده اند اقدام سیاسی شتاب‌زده‌ای بکند، بدان پاسخ متقابل می‌دهیم.

https://irna.ir/xjKLgB

**ایران: اگر آمریکا در مبارزه با تروریسم جدی است نباید به گروهک کومله کمک کند

نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل در پاسخ به مطلب یک نشریه آمریکایی اظهار داشت: اگر دولت آمریکا در مبارزه با تروریسم جدی است، نباید به گروهک‌هایی مانند کومله کمک کند.

نمایندگی جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد در نیویورک در واکنش به خبر نشریه آمریکایی نیوزویک مبنی بر درخواست گروهک تروریستی کومله از آمریکا برای کمک و حمایت تاکید کرد: «کومله جزء گروهک‌های فعال تروریستی است که صدها نفر از مردم مهاباد و دیگر شهرهای ایران را به شهادت رسانده است.»

نمایندگی ایران در سازمان ملل اضافه کرد: «اگر دولت آمریکا در مبارزه با تروریسم جدی است، نباید هیچ تسهیلات و امکانی برای فعالیت و یا ملاقات در اختیار اینگونه گروهک‌ها قرار دهد.»

نشریه آمریکایی نیوزویک گزارش داده است که رهبر گروهک تروریستی کومله خواستار کمک آمریکا برای مقابله با ایران شده است.

وی در سخنرانی مجازی در موسسه واشنگتن در امور مطالعات خاورنزدیک، یکی از مراکز مطالعاتی و پژوهشی آمریکا که به لابی اسرائیل در آمریکا نزدیک است، با تایید حضور این گروهک تروریستی در اقلیم شمال عراق، از فشارهای وارد شده برای پایان دادن به حضور آنها در شمال عراق ابراز نگرانی کرده و خواستار حمایت آمریکا در این رابطه شده است.

پیش از این، نمایندگی دائم ایران نزد سازمان ملل در نامه‌ای به رئیس شورای امنیت سازمان ملل متحد، دلایل و انگیزه‌های اقدام نظامی علیه گروه‌های تروریستی را اعلام و تاکید کرد: دیپلماسی به حضور تروریست‌ها در شمال عراق پایان نداد، ایران ناگزیر به استفاده از نیروی نظامی شد.

نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد در نیویورک در این نامه تاکید کرد: با توجه به اقدامات مخرب و آشوب زای گروهک‌های تروریستی علیه مردم و امنیت ملی ایران و بی توجهی به هشدارها و اعتراضات مکرر در این رابطه، کشورمان انتخابی جز اعمال حق خود و پاسخ متناسب به حملات تروریستی نداشت.

نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل با یادآوری اقدامات گروهک‌های تروریستی مستقر در شمال عراق، دلایل و انگیزه‌های اقدام نظامی علیه این گروهک‌ها را تشریح کرد.

https://irna.ir/xjKL۷q

**تداوم محبوبیت پایین حزب حاکم انگلیس / لیز تراس در بن‌بست قدرت

همزمان با افزایش نارضایتی‌ها از عملکرد دولت محافظه کار انگلیس، نتایج تازه‌ترین نظرسنجی صورت گرفته در این کشور حاکی از تداوم محبوبیت پایین حزب حاکم به رهبری لیز تراس و شیب صعودی حمایت از حزب مخالف است.

یافته‌های نظرسنجی موسسه "یوگاو" که به سفارش روزنامه تایمز چاپ لندن صورت گرفت نشان می‌دهد که محبوبیت حزب لیز تراس در مقابل حزب رقیب به رهبری «کی‌یر استارمر» ۲۸ درصد کمتر است که یک اختلاف چشمگیر بشمار می‌رود. درحالی که ۵۱ درصد از شرکت کنندگان در این نظرسنجی از حزب کارگر حمایت، ۲۳ درصد از حزب حاکم طرفداری کرده‌اند.

این درحالیست که از نظر بیشتر مردم انگلیس «کی‌یر استارمر» نخست وزیر بهتری نسبت به لیز تراس خواهد بود. داده‌های آماری نشان می‌دهد که ۴۲ درصد شرکت کنندگان در نظرسنجی موسسه یوگوو طرفدار رهبری استارمر و فقط ۱۳ درصد از نخست وزیری تراس حمایت کرده‌اند.

از دیگر یافته‌های این نظرسنجی می‌توان به دیدگاه مردم انگلیس نسبت به تاثیر برنامه اقتصادی جدید دولت بر وخامت اوضاع اقتصادی و سقوط ارزش پوند اشاره کرد.

داده‌های آماری حاکیست که ۶۳ درصد انگلیسی‌ها سیاست‌های اقتصادی دولت را مقصر وضع موجود می‌دانند؛ درحالی که ۱۷ درصد عکس آن فکر می‌کنند. این آمار در میان طرفداران حزب حاکم نشان می دهد که ۵۷ درصد اصلاحات اقتصادی دولت را عامل تشدید اوضاع اقتصادی دانسته و عملکرد رهبر حزب را زیر سووال برده‌اند.

آمار ضعیف تراس به خاطر برنامه جنجالی اقتصادی او برای کشور است که اوضاع مالی جزیره را در بدترین شرایط نیم قرن گذشته قرار داده است. ارزش پوند به پایین‌ترین حد در نزدیک به ۴ دهه گذشته رسیده و نرخ تورم به سرعت رو به افزایش است.

تازه‌ترین گزارش مرکز ملی آمار انگلیس که ساعاتی پیش منتشر شد نشانگر آن است که اقتصاد انگلیس کوچک‌تر و بیش از پیش به رکود نزدیک تر شده است.

در همین حال درخواست‌ها برای برگزاری انتخابات سراسری زودهنگام در انگلیس رو به افزایش است. بیش از ۵۰۰ هزار شهروند انگلیسی طوماری را امضاء کرده‌اند که در آن خواستار کناره‌گیری لیز تراس از مقام نخست وزیری و برگزاری انتخابات سراسری فوری شده‌اند.

در این طومار که در تارنمای پارلمان قرار داده ‌شده، آمده است: انتخابات فوری برگزار کنید تا مردم بتوانند تصمیم بگیرند که چه کسی باید ما را از بحران‌های بی‌سابقه‌ای که کشور را تهدید می کند برهاند. طومار یادشده با بیان اینکه «هرج و مرج حاکم بر انگلیس بی سابقه است» اشاره می‌کند که بیش از ۴۰ وزیر در مواجهه با بحران‌های کشور از سمت خود استعفا داده و جزیره با خطر رکود و تجزیه مواجه است.

امضاء کنندگان شرایط موجود را بزرگترین چالش‌های کشور عنوان و تصریح کرده‌اند: بگذارید مردم تصمیم بگیرند چه کسی ما را از این آشفتگی می‌رهاند.

طبق بیانیه‌ای که روز چهارشنبه در تارنمای پارلمان انگلیس منتشر شد، جلسه با موضوع «پایان دادن به هرج و مرج دولت فعلی و برگزاری انتخابات فوری» برای روز ۱۷ اکتبر (دوشنبه هفته آینده) تنظیم شده که با وجود مشکلات اقتصادی عمیق کشور احتمال می‌رود که جدال سنگینی بین نمایندگان حزب حاکم و مخالف دولت صورت گیرد.

«کی‌یر استارمر» رهبر حزب مخالف دولت انگلیس دو هفته پیش ‌در کنفرانس سالانه حزب کارگر گفت که «لیز تراس» کنترل اوضاع اقتصادی را از دست داده و تنها راه نجات کشور برگزاری انتخابات سراسری و روی کار آمدن دولت کارگر است.

https://irna.ir/xjKL۵M

**فرانسه صادرات گاز به آلمان را آغاز کرد

جی آر تی گاز (اپراتور شبکه گاز فرانسه) اعلام کرد پاریس برای اولین بار ارسال گاز طبیعی به آلمان را آغاز کرده است زیرا برلین در تلاش برای تنوع بخشیدن به عرضه انرژی خود پس از قطع واردات گاز روسیه است.

جی آر تی گاز پنجشنبه شب اعلام کرد خط لوله گازی که هر دو کشور را در روستای مرزی اوبرگایلباخ فرانسه به هم متصل می‌کند، شروع به تحویل گاز به آلمان با ظرفیت اولیه روزانه ۳۱ گیگاوات ساعت کرده است.

بر اساس آمار وزارت انتقال انرژی فرانسه، انتظار می‌رود این میزان در نهایت به حداکثر روزانه ۱۰۰ گیگاوات ساعت افزایش یابد که کمتر از ۲ درصد از کل مصرف گاز آلمان را شامل می‌شود.

کلاوس مولر رئیس آژانس انرژی شبکه آلمان عصر پنجشنبه در توییتی به زبان فرانسوی از جی آر تی گاز تشکر کرد و افزود: تحویل گاز فرانسه از طریق منطقه زارلند به امنیت عرضه آلمان کمک می‌کند.
 
بنا به گزارش واشنگتن پست، اگرچه تأسیسات ذخیره سازی گاز آلمان اکنون تقریباً ۹۵ درصد پر شده است اما مقامات می‌گویند شهروندان همچنان باید در زمستان امسال در مصرف گاز صرفه جویی کنند.

این اقدام در حالی صورت می‌گیرد که آلمان و دیگر کشورهای اروپایی پس از اینکه روسیه عرضه گاز طبیعی ارزانی را که این قاره برای راه‌اندازی کارخانه‌ها، تولید برق و گرم کردن خانه‌ها برای سال‌ها به آن وابسته بود متوقف کرد، به دنبال تنوع بخشیدن به واردات گاز هستند.
 
امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه ماه گذشته اعلام کرد که فرانسه و آلمان با یک توافق دوجانبه انرژی موافقت کرده‌اند.
 
فرانسه در تامین گاز به آلمان کمک خواهد کرد و از سوی دیگر آلمان در زمان اوج مصرف، برق بیشتری برای فرانسه تولید خواهد کرد.
 
دولت فرانسه نسبت به کمبود احتمالی برق در طول زمستان ابراز نگرانی کرده است زیرا اکنون ۲۵ رآکتور از ۵۶ رآکتور هسته‌ای این کشور اروپای غربی برای تعمیر و نگهداری دوره‌ای و در برخی موارد برای تعمیر مشکلات خوردگی تعطیل شده‌اند.
 
دولت فرانسه اعلام کرد سازمان EDF که نیروگاه‌های هسته‌ای فرانسه را اداره می‌کند، متعهد شده است که همه نیروگاه‌های هسته‌ای را تا زمستان امسال به کار بیندازد.

https://irna.ir/xjKL۶Q

**سازمان ملل: انتخاب رئیس جمهور عراق تحول مثبتی است

سخنگوی سازمان ملل متحد انتخاب "عبداللطیف رشید" به عنوان رئیس جمهور عراق را تحولی مثبت دانست.

استفان دوجاریک سخنگوی سازمان ملل متحد روز پنجشنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران افزود: انتخاب رئیس جمهور عراق تحولی مثبت در روند تشکیل دولت در عراق به شمار می‌رود.

سخنگوی سازمان ملل گفت: دبیرکل از رهبران و بازیگران سیاسی می‌خواهد که در سریعترین زمان ممکن یک دولت فراگیر تشکیل دهند. این دولت باید خواسته‌های مردم عراق را برآورده کند.

وی ادامه داد: از سوی دیگر پرتاب موشک به منطقه سبز هنگام تشکیل نشست پارلمان عراق برای انتخاب رئیس جمهور، تحولی منفی بود.

سخنگوی سازمان ملل گفت: نسبت به استفاده از هرگونه خشونت بسیار نگران و خواستار خویشتنداری هستیم.

«عبداللطیف رشید» نامزد حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق امروز پنجشنبه در مرحله دوم انتخاب ریاست جمهوری عراق توسط نمایندگان مجلس این کشور توانست ۹۵ رای را به خود اختصاص دهد و به عنوان پنجمین رئیس جمهور این کشور پس از فروپاشی نظام بعث عراق به ریاست صدام حسین برگزیده شود.

بر اساس قانون انتخابات عراق، رئیس‌جمهور توسط شورای نمایندگان با اکثریت دو سوم انتخاب می‌شود و به دو دوره چهار ساله محدود می‌شود.

همزمان با ورود نمایندگان به مجلس عراق برای انتخاب رئیس جمهور این کشور منطقه سبز بغداد مورد حمله موشکی قرار گرفت.

رسانه‌های عراق به نقل از منابع امنیتی گزارش دادند که امروز پنجشنبه همزمان با ورود نمایندگان برای شرکت در جلسه انتخاب رئیس جمهور تعدادی موشک در مجاورت مجلس نمایندگان عراق سقوط کرد.

خبرگزاری المعلومه عراق به نقل از یک منبع آگاه گزارش داد که تعدادی موشک از مبداء نامعلومی به سمت مجلس شلیک شد اما این حمله تلفات انسانی در پی نداشت.

شبکه السومریه نیز به نقل از یک منبع امنیتی گزارش داد که امروز پنجشنبه منطقه سبز بغداد همزمان با برگزاری جلسه انتخابات ریاست جمهوری با چندین موشک هدف قرار گرفت.

https://irna.ir/xjKL۷۹

**هجوم مردم فنلاند به داروخانه‌ها از بیم بحران هسته‌ای

سخنان وزیر بهداشت فنلاند مبنی براینکه بروز حادثه در نیروگاه‌های هسته‌ای اوکراین می‌تواند ید رادیو اکتیو را در محیط زیست آزاد کند، موجب هجوم مردم این کشور برای خرید قرص ید به داروخانه‌ها شد.

با افزایش نگرانی‌ها در مورد یک رویداد هسته‌ای به دلیل جنگ روسیه و اوکراین، اغلب داروخانه‌های فنلاند پس از اینکه مقام‌های این کشور به خانواده‌ها توصیه کردند برای مواقع اضطراری و بروز تشعشعات یک دوز ید خریداری کنند، اعلام کردند که قرص‌های ید آنها تمام شده است.
 
وزارت امور اجتماعی و بهداشت فنلاند پیشتر هشداری صادر کرد مبنی بر اینکه در صورت فاجعه هسته‌ای، ممکن است ید رادیو اکتیو در محیط منتشر شود و در غده تیروئید تجمع یابد.
 
در حالی که مردم فنلاند برای خرید این قرص عجله داشتند، بسیاری از داروخانه‌ها روز پنجشنبه گزارش دادند که موجودی آنها تمام شده و عمده فروشان دارو نیز اعلام کردند موجودی انبارهایشان پایان یافته است.
 
با توجه به خطرات بالقوه‌ای که قرار گرفتن در معرض تشعشع برای افراد سه تا ۴۰ ساله ایجاد می‌کند، این وزارتخانه اعلام کرد که دستورالعمل آن در مورد قرص‌های ید فقط برای آن گروه سنی است.
 
وزارت بهداشت فنلاند در اطلاعیه خود هیچ اشاره‌ای به درگیری روسیه و اوکراین یا مکان‌های احتمالی حملات هسته‌ای بالقوه نکرده و تنها گفته است که توصیه‌های به روز شده‌ای برای استفاده از قرص‌های ید برای مطابقت با آخرین دستورالعمل‌های تعیین شده توسط سازمان جهانی بهداشت داشته است.

نیروگاه هسته‌ای زاپروژیا اوکراین که از ماه فروردین تحت کنترل روسیه است، در کانون نگرانی‌های فزاینده در مورد فاجعه هسته‌ای در کشاکش مسکو و کی‌یف قرار دارد که هر دو یکدیگر را به حمله به این تاسیسات متهم می‌کنند.

https://irna.ir/xjKL۷۵

**احضار رئیس جمهور پرحاشیه آمریکا به دادگاه / ترامپ باید پاسخگو باشد

کمیته تحقیق ماجرای یورش طرفداران دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق ایالات متحده آمریکا به ساختمان کنگره این کشور به اتفاق آرا به احضار او برای ارائه توضیح رای داد.

طرفداران افراطی ترامپ روز ششم ژانویه ۲۰۲۱ میلادی و اندکی پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده، به ساختمان کنگره آمریکا حمله کردند تا شاید بتوانند نتایج این انتخابات را برهم بزنند.

پس از  این ماجرای پر سر و صدا که دست‌کم هفت کشته درپی داشت، مجلس نمایندگان آمریکا کمیته‌ای را مسئول بررسی و تحقیق موضوع کرد.

بنی تامسون نماینده دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا که ریاست این کمیته را بر عهده دارد، اعلام کرد "این کمیته پس از تحقیق و تفحص از بیش از ۱۰۰۰ نفر از عاملان حمله به ساختمان کنگره، سرانجام به این نتیجه رسید که بدون شک ترامپ مسبب این ماجرای تلخ بود."

وی افزود: "ترامپ تنها فردی است که نقطه شروع این حوادث بود. ما همچنین می‌دانیم که احضار یک رئیس جمهور سابق ایالات متحده، اقدامی جدی و فوق العاده غیرمعمول است به همین دلیل می‌خواهیم این گام را با اطلاع کامل مردم آمریکا برداریم به ویژه به این دلیل که موضوع، موضوع بسیار مهمی است."

https://irna.ir/xjKL۷c

**السودانی: پیام ما به کشورهای دوست پیغام همکاری و تفاهم است

محمد شیاع السودانی که از سوی رئیس جمهور عراق مأمور تشکیل کابینه این کشور شده است، در سخنانی گفت: پیام ما به کشورهای دوست پیغام همکاری و تفاهم است.

محمد شیاع السودانی با اعلام اینکه قصد دارد یک دولت قوی تشکیل دهد، افزود: کابینه من شامل افراد شایسته، پاک و مسئولیت پذیر خواهد بود.

السودانی گفت: باعث افتخار من است که این مسئولیت را قبول کنم و با فداکاری و صداقت در راستای مقابله با مشکلات و بحران‌ها عمل خواهم کرد.

وی در ادامه بر حل اختلافات میان بغداد و اربیل تاکید کرد و افزود: از تمامی گروه‌های سیاسی برای حمایت‌های گسترده خود در اطمینان به من برای تشکیل کابینه جدید کمال تشکر را دارم.

مامور تشکیل کابینه عراق گفت: برنامه‌های دولت ما امیدوارانه و واقعی خواهد بود و بر اساس قانون اساسی رفتار خواهیم کرد.

السودانی افزود: هم اکنون زمان اعمال حاکمیت دولت و جلوگیری از انتشار سلاح بی ضابطه با هر عنوانی، فرا رسیده است.

وی اضافه کرد: پیام ما به کشورهای دوست و برادر، پیغام همکاری، تفاهم و عدم مداخله در امور داخلی و احترام به حق حاکمیت است.

السودانی در پایان گفت: ما به دنبال برگزاری انتخابات محلی و پارلمانی در فضایی آزاد و عادلانه و تحت یک سیستم انتخاباتی شفاف خواهیم بود که به همه شرکت کنندگان اطمینان خاطر دهد.

«عبداللطیف رشید» رئیس جمهور جدید عراق روز پنجشنبه «محمد شیاع السودانی» نامزد چارچوب هماهنگی نیروهای شیعه را مامور تشکیل دولت کرد.

پیشتر«محمد شیاع السودانی» نامزد کمیته چارچوب هماهنگی نیروهای شیعه عراق سوم مهرماه اولویت‌های دولت خود را اعلام کرد.

تارنمای المعلومه عراق سوم مهر امسال گزارش داد که  السودانی در حاشیه دیدار با تعدادی از کارشناسان، نویسندگان و روزنامه نگاران گفت: برنامه دولت آینده شامل ۲۳ محور است ولی محورهای مربوط به برق، بهداشت و درمان، خدمات شهری و مسیرها و مبارزه با فساد در اولویت قرار خواهد داشت.

وی همچنین افزود که دولتش برای تأمین خدمات، بهبود وضعیت معیشت، ایجاد فرصت شغلی تلاش خواهد کرد و تأکید کرد که باید بخش‌های اقتصادی مانند صنعت، کشاورزی و گردشگری فعال شود.

نامزد پست نخست وزیری عراق همچنین با بیان اینکه برنامه‌های وی شامل طرح‌های کوتاه‌ مدت، میان ‌مدت و بلند مدت خواهد بود، گفت که مسیر دولت را تصحیح و در صورت فساد وزرا آنان را مجازات خواهد کرد.

محمد شیاع السودانی چند روز قبل نیز در سالن پارلمان عراق با جمعی از نمایندگان دیدار کرده و در این جلسه غیررسمی برنامه دولت خود را برای نمایندگان حاضر تشریح کرده بود.

پیشتر در پی معرفی «محمد شیاع السودانی» از سوی چارچوب هماهنگی نیروهای شیعه عراق (به استثنای مقتدا صدر) برای تصدی پست نخست وزیری و در آستانه برگزاری جلسه پارلمان برای معرفی وی به نمایندگان، هواداران مقتدا صدر رهبر جریان صدر در اعتراض به نامزدی السودانی وارد صحن پارلمان در منطقه سبز بغداد شده و به مدت یک ماه در آنجا تحصن کردند تا در نهایت در ۳۰ اوت گذشته به دستور صدر از این منطقه خارج شدند.

انتخابات زودهنگام پارلمانی عراق در دهم اکتبر ۲۰۲۱ (۱۸ مهرماه ۱۴۰۰) برگزار شد، اما گروه‌ها و احزاب سیاسی و فراکسیون‌های حاضر در پارلمان با وجود گذشت ۱۱ ماه از برگزاری این رویداد، به دلیل اختلاف‌های سیاسی تاکنون نتوانسته‌اند دولت جدید را تشکیل دهند.

https://irna.ir/xjKL۷s

**تخلیه ساکنان شهر خرسون از سوی روسیه

مارات خوسنولین معاون نخست وزیر روسیه از تخلیه شهر خرسون خبر داد و گفت: به ساکنان این شهر کمک می‌کنیم تا از منطقه جنوبی اوکراین که تا حد زیادی به تصرف کی‌یف درآمده است، دور شوند.

روسیه اعلام کرده است که پس از درخواست رئیس منطقه خرسون قصد دارد این شهر را از سکنه تخلیه کند. روس‌ها می‌گویند نگران هستند این شهر استراتژیک در مرکز استان جنوبی اوکراین که بارها بین دو طرف دست به دست شده است به خط مقدم جدیدی تبدیل شود.

خوسنولین معاون نخست‌وزیر روسیه،با اعلام این خبر در تلویزیون دولتی روسیه، گفت: دولت تصمیم گرفته است تا خروج و حرکت ساکنان منطقه خرسون به سایر مناطق کشور را سازماندهی کند.

وی افزود: این اقدام به دنبال درخواست ولادیمیر سالدو شهردار این شهر بندری صورت می‌گیرد که در ماه فروردین توسط نیروهای روسی به عنوان رئیس منطقه خرسون منصوب شد.

سالدو که دادستان‌های اوکراین او را به خیانت متهم کرده‌اند،به طور خاص از ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه خواسته بود تا به کسانی که مایل به فرار از جنگ هستند کمک کند و ادعا کرد که حملات اوکراینی‌ها زندگی مردم محلی را به خطر انداخته است.

وی که بین سال‌های ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۲ نیز شهردار شهر خرسون بود، گفت: می‌خواهم از شما (رئیس جمهور روسیه) برای سازماندهی چنین کاری کمک بخواهم. ما ساکنان منطقه خرسون مطمئن هستیم که روسیه فرزندان خود را رها نمی‌کند و همیشه در دشواری‌ها به آنها کمک می‌کند.

با وجود اعلام اخیر پوتین مبنی بر اینکه این استان در کنار دونتسک، زاپروژیا و لوهانسک به روسیه الحاق شده است، مقامات کی‌یف از امید خود برای رسیدن به منطقه خرسون تا سال نوی مسیحی صحبت کرده‌اند.

اما در نیویورک مجمع عمومی سازمان ملل متحد با تصویب چهارمین قطعنامه از آغاز جنگ اوکراین علیه روسیه، همه پرسی الحاق مناطقی از اوکراین به روسیه را به رسمیت نشناخت و آن را محکوم کرد.

نشست فوق العاده مجمع عمومی سازمان ملل متحد که از روز دوشنبه ( ۱۰ اکتبر/۱۸ مهرماه) برای تصویب چهارمین قطعنامه علیه روسیه آغاز شده بود، روز چهارشنبه به وقت محلی از سرگرفته شد.

در این رای گیری، ۱۴۳ عضو سازمان ملل به قطعنامه پیشنهادی برای محکومیت روسیه رای مثبت، پنج کشور رای مخالف و ۳۵ کشور رای ممتنع دادند.

روسیه و چهار کشور بلاروس، کره شمالی، سوریه و نیکاراگوئه نیز به این قطعنامه رای منفی دادند اما چین رای ممتنع داد.

جمهوری اسلامی ایران و ونزوئلا در جلسه رای گیری غایب بودند.

شهر خرسون یکی از اولین شهرهایی بود که پس از حمله به روسیه در ۵ اسفند به دست روسیه افتاد و یک هدف استراتژیک و نمادین برای دولت اوکراین است. نیروهای اوکراینی روز چهارشنبه اعلام کردند که پنج شهرک در شمال شرقی منطقه خرسون را به عنوان بخشی از ضدحمله‌ای که در ماه مرداد آغاز شد، با موفقیت بازپس گرفته‌اند.

سازمان اطلاعات انگلیس اعلام کرد که پس از عقب نشینی حدود ۲۰ کیلومتری روس‌ها در شمال خرسون در اواسط مهر، نیروهای روسی احتمالاً در تلاش برای تحکیم خط مقدم جدیدی در غرب روستای مایلوو هستند که در شمال شرقی رودخانه دنیپر از شهر خرسون قرار دارد.

بنا به گزارش خبرگزاری‌های غربی، روز گذشته شهر میکولایف در ۹۶ کیلومتری شمال غربی شهر خرسون، یک بار دیگر توسط موشک‌های روسی مورد اصابت قرار گرفت و در یک حمله به یک آپارتمان پنج طبقه، یک مرد ۳۱ ساله و یک زن ۸۰ ساله کشته شدند. گفته می شود پنج نفر دیگر هنوز زیر آوار هستند.

ویتالی کیم فرماندار منطقه میکولایف گفت که یک پسر ۱۱ ساله پس از ۶ ساعت از زیر آوار بیرون کشیده شد و تیم های امداد در جستجوی هفت نفر دیگر هستند.

در همین حال، ادعاهای مسکو مبنی بر اینکه اوکراین به یک ساختمان مسکونی در شهر بلگورود در جنوب روسیه نزدیک مرز اوکراین حمله کرده است، از سوی اوکراین رد شد.

در مقابل، میخایلو پودولیاک مشاور ارشد ریاست جمهوری اوکراین مدعی شد که نیروهای روسی تلاش کرده‌اند خارکف دومین شهر بزرگ اوکراین را بمباران کنند اما موفق نشده‌اند.

https://irna.ir/xjKL۷y

**فراخوان اتحادیه‌های صنفی فرانسه برای تظاهرات سراسری

شماری از اتحادیه‌های صنفی مهم فرانسه اعلام کردند از هجدهم اکتبر (سه‌شنبه ۲۶ مهرماه) ضمن اعتصاب سراسری، تظاهرات می‌کنند.

این اتحادیه‌های صنفی در اعتراض به تلاش‌های دولت فرانسه برای وادار کردن کارکنان اعتصابی بخش انرژی به بازگشت به کارهایشان در بیانیه‌ای از اعضای خود خواستند از روز سه‌شنبه آینده ضمن اعتصاب سراسری، تظاهرات کنند.

این اتحادیه‌ها خواستار افزایش حقوق و دستمزد کارگران و کارکنان خود هستند.

در بخشی از این بیانیه آمده است: "ما از کارگران و کارکنان عضو می‌خواهیم در حمایت از درخواست‌ها برای افزایش دستمزدها و نیز حمایت از حق سازماندهی اعتصابات، تظاهرات کنند."

این تظاهرات در واکنش به آنچه که مداخله دولت در حرکت مدنی کارگران صنعت نفت و دست اندازی در حق اتحادیه‌های صنفی برای اعتصاب عنوان می‌شود، برگزار خواهد شد.

این اعتصاب به دعوت کنفدراسیون عمومی کار، اتحادیه کارگران، فدراسیون سندیکاهای کار و اتحادیه کارگری سولیدرز برگزار خواهد شد. همچنین قرار است اتحادیه‌های حمل و نقل فرانسه از جمله شرکت ملی راه آهن SNCF و سازمان‌های جوانان فرانسه نیز به آن ملحق شوند.

سه چهارم کارکنان شرکت توتال‌ انرژی فرانسه به دعوت اتحادیه‌های کارگری و به ویژه کنفدراسیون عمومی کار (CGT) اعتصاب سه‌روزه خود را از ۲۷ سپتامبر (۵ مهر) آغاز کردند و این اعتصاب از آنجا که در مهلت مقرر به نتیجه نرسید تا امروز ادامه یافته است. خواسته کارکنان توتال انرژی، افزایش ۱۰ درصدی دستمزد است.  

در این اعتصاب، کارکنان شرکت توتال با محاصره پالایشگاه‌ها از خروج و عرضه سوخت از پالایشگاه‌ها و بخش پتروشیمی‌ پیوسته به اعتصاب، جلوگیری کرده‌اند.

نخستین دور از مذاکرات میان این شرکت و رهبران اتحادیه‌های کارگری روز گذشته بدون دستیابی به توافق به پایان رسید.

https://irna.ir/xjKL۷C

**وزیر خارجه آمریکا: در حال بررسی تبعات اقدام عربستان هستیم

وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد دولت جو بایدن در حال بررسی تبعات اقدام عربستان سعودی در اوپک پلاس بر روابط میان واشنگتن – ریاض است.

آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا پنجشنبه شب به وقت محلی، افزود:  سعودی‌ها می‌دانستند که کاهش تولید نفت، منافع روسیه را تقویت خواهد کرد و بطور بالقوه تاثیر تحریم‌های ما را کاهش می‌دهد.

این مقام ارشد دولت بایدن گفت: سعودی‌ها زمینه لازم برای کاهش تولید نفت را فراهم نکرده‌اند و اکنون زمان خارج کردن نفت از بازار نیست.

وزیر خارجه آمریکا در عین حال افزود: ما منافع مشترک متعددی با عربستان سعودی داریم و سیاست ما باید منعکس کننده این منافع باشد.

گروه اوپک پلاس روز چهارشنبه گذشته اعلام کرد که تولید نفت خود را ۲ میلیون بشکه در روز کاهش می‌دهد و این اقدام که بزرگترین کاهش از زمان همه گیری کرونا محسوب می‌شود؛ با واکنش تند مقام‌های آمریکایی مواجه شد که نگران افزایش قیمت بنزین در کشور خود هستند.

جان کربی سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید در واکنش به این اقدام اعلام کرد، جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در حال ارزیابی مجدد مناسبات واشنگتن با ریاض درپی تصمیم اوپک پلاس مبنی بر کاهش تولید نفت است.

هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید در گفت وگو با سی ان ان گفت که بایدن مایل به همکاری با کنگره در مورد آینده روابط با عربستان است.

وی تصریح کرد: تصور می‌کنم رئیس جمهور خیلی روشن و واضح اعلام کرده که این مناسبات نیاز به ارزیابی مجدد دارد و ما مایل به بازنگری آن هستیم.

کربی اضافه کرد: مطمئنا با توجه به تصمیم اوپک، من فکر می‌کنم که وی در این موقعیت قرار دارد.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز اعلام کرد در بازنگری روابط با عربستان سعودی قطعا چشمان خود را نسبت به تهدیدهای ایران در منطقه و فراتر از آن، نخواهیم بست.

وزارت امورخارجه عربستان در واکنش به خشم آمریکا از همراهی دولت ریاض با روسیه برای کاهش تولید نفت در بیانیه‌ای اعلام کرد: ریاض هیچ دیکته‌ و رفتاری را نمی‌پذیرد که با هدف منحرف کردن تلاش‌ها برای حمایت از اقتصاد جهانی انجام می‌شود.

جان کربی هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید روز پنجشنبه به وقت محلی خطاب به عربستان گفت: وزارت خارجه عربستان می‌تواند در جهت وارونه کردن مسائل تلاش کنند اما حقایق ساده هستند.

این مقام کاخ سفید اظهار داشت: در هفته‌های اخیر عربستان سعودی بصورت خصوصی و علنی پیام داد قصد دارد تولید نفت خود را کاهش دهد. کاری که می‌دانستند نفع روسیه را افزایش داده و تاثیر تحریم‌ها را کاهش می‌دهد. این مسیری اشتباه است.

https://irna.ir/xjKL۷F

**۵ کشته در پی تیراندازی در کارولینای شمالی آمریکا

منابع خبری بامداد جمعه گزارش دادند، در پی تیراندازی در کارولینای شمالی آمریکا ۵ نفر کشته شدند.

یک مقام پلیس آمریکا گفت: ۵ نفر از جمله یک افسر پلیس در جریان تیراندازی در منطقه رالی کارولینای شمالی کشته شدند.

همچنین پلیس شهر رالی اعلام کرد مظنون این حادثه تیراندازی را بازداشت کرده است.

ماری آن بالدوین شهردار رالی نیز در جمع خبرنگاران گفت: ما باید جلوی این قبیل خشونت بی‌معنا را در آمریکا بگیریم و به موضوع خشونت مسلحانه رسیدگی کنیم.

هنوز از وضع عمومی زخمی‌های این تیراندازی گزارشی منتشر نشده است.

سه روز پیش نیز بر اثر تیراندازی در یک خانه مسکونی واقع در ایالت کارولینای جنوبی پنج نفر جان خود را از دست دادند.

روستی کلونجر بازرس منطقه اسپارتانبورگ در بیانیه‌ای گفت که این حادثه تیراندازی در خانه مسکونی در ۱۰۰ مایلی از مرکز این شهر واقع شده است.

مقامات محلی می‌گویند که چهار نفر در صحنه جرم و نفر پنجم در راه بیمارستان جان باختند.

https://irna.ir/xjKL۷J

**انفجار بمب در مالی ۱۱ کشته برجای گذاشت

منابع خبری بامداد جمعه گزارش دادند بر اثر انفجار در مسیر عبور یک اتوبوس در مرکز مالی ۱۱ نفر کشته و ۵۳ نفر زخمی شدند.

بسته انفجاری در مسیر عبور یک اتوبوس در منطقه «موبتی» واقع در مرکز مالی منفجر شد.

مقام‌های محلی و درمانی در مالی گزارش دادند، در پی وقوع این انفجار، ۱۱ تن از سرنشینان این اتوبوس کشته و ۵۳ نفر نیز زخمی شدند.

هنوز فرد یا گروهی مسئولیت این انفجار را برعهده نگرفته است اما مقام‌های محلی عناصر تروریستی فعال در مرکز مالی را مسئول این انفجار عنوان کردند.

چند ماه پیش ۲ تن از نیروهای حافظ صلح سازمان ملل متحد بر اثر انفجار مین در مالی کشته شده و پنج تن دیگر نیز به شدت زخمی شده بودند.

پیش تر سازمان ملل متحد در گزارشی اعلام کرده بود که در درگیری‌های ماه ژانویه تا مارس سال جاری میان ارتش و شبه نظامیان در کشور مالی بیش از ۵۰۰ غیرنظامی کشته شده‌اند.

این تلفات نشان دهنده افزایش ۳۲۴ درصدی تلفات غیرنظامیان نسبت به سه ماهه قبل و ناکامی حکومت نظامی کشور مالی در محدود کردن نقض حقوق بشر یا مقابله با اقدام‌های خشونت آمیز گروه‌های مرتبط با القاعده و داعش در این کشور است.

مالی به دنبال کودتای سال‌های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ به فاصله کمتر از یک سال، به دلیل تمایل شورای نظامی حاکم به ماندن در قدرت برای چندین سال، از نهم ژانویه متحمل یک سری تحریم‌های شدید اقتصادی و دیپلماتیک به ویژه از سوی جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا (ECOWAS) شده است.

https://irna.ir/xjKL۷M

**ادامه حملات ائتلاف سعودی به الحدیده یمن

منابع خبری بامداد جمعه از ادامه حملات ائتلاف سعودی به استان الحدیده یمن خبر دادند.

اتاق عملیات ارتش و کمیته‌های مردمی یمن در استان الحدیده اعلام کرد، پهپادهای شناسایی و جاسوسی ائتلاف سعودی وارد آسمان منطقه التحیتا و حیس شده و به گشت زنی پرداختند.

بر اساس این گزارش، حملات راکتی ائتلاف سعودی نیز در مناطق مختلفی از استان الحدیده ادامه داشته است و واحد توپخانه ائتلاف سعودی نیز مناطقی را در حیس  و الجبلیه استان الحدیده هدف قرار دادند.

این گزارش می‌افزاید، پهپادهای شناسایی و مسلح ائتلاف سعودی نیز، در ۶ نوبت مناطقی در شهرستان حیس را هدف قرار دادند.

این حملات در حالی صورت گرفته که آتش بس یمن روز ۱۰ مهر به پایان رسید.

پیش‌تر «محمد عبدالسلام» رئیس هیات مذاکره کننده یمن گفته بود که هیات مذاکره کننده یمن بر حق ملت یمن تاکید می‌کند و کشورهای متجاوز را مسئول شکست آتش بس می‌داند.

وی افزود: بر موضع خود مبنی بر ضرورت پرداخت حقوق همه کارمندان و مستمری بازنشستگان و برداشته شدن محاصره ظالمانه بندر الحدیده و فرودگاه صنعا تاکید کردیم.

عبدالسلام اضافه کرد: کشورهای متجاوز مسئول شکست آتش بس و افزایش رنج‌های ملت عزیز یمن هستند.

آتش بس یمن که بارها از سوی ائتلاف متجاوز سعودی نقض شده است به دنبال رایزنی‌های سازمان ملل متحد پیش از این یک بار تمدید شده بود. تمدید ۲ ماهه این آتش بس ۱۱ مرداد ماه به پایان رسید که مجددا تمدید شد و ۱۰ مهر پایان یافت.

همچنین «مهدی المشاط» رئیس شورای عالی سیاسی یمن گفته بود که آتش‌بس یمن با نقض مکرر آن توسط ائتلاف سعودی تقریبا از بین رفته است.

عربستان سعودی از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی از جمله امارات و با کمک و چراغ سبز آمریکا و حمایت رژیم صهیونیستی، حملات گسترده‌ای را علیه یمن - فقیرترین کشور عربی - آغاز کرد.

این کشورها پس از ۷ سال تجاوز به یمن و کشتار هزاران نفر و تخریب زیرساخت‌های این کشور نه تنها به اهداف خود نرسیدند بلکه به دنبال ضربات موشکی و پهپادی نیروهای مسلح یمن به عمق خاک آن‌ها مجبور به پذیرش آتش بس شدند.

این آتش بس که تاکنون ۶ ماه به طول انجامیده هزاران بار توسط متجاوزان نقض شده است و از اجرای برخی از بندهای آن خودداری کرده‌اند.

https://irna.ir/xjKL۷W

**تداوم تورم بالا و افزایش هزینه‌های زندگی در آمریکا در آستانه انتخابات

هزینه‌های زندگی همچنان در ایالات متحده آمریکا رو به افزایش است به گونه‌ای که بر اساس اعلام رسمی وزارت کار آمریکا شاخص قیمت مصرف کننده در ماه سپتامبر افزایش غیرمنتظره‌ای داشته است.

وزارت کار ایالات متحده آمریکا روز پنجشنبه به وقت محلی اعلام کرد که شاخص قیمت مصرف کننده در ماه سپتامبر افزایش غیر منتظره‌ای داشته تا بدین ترتیب احتمال افزایش مجدد فدرال رزرو تقویت شود.

وزارت کار آمریکا اعلام کرد که شاخص قیمت مصرف کننده در ماه گذشته ۰.۴ درصد افزایش یافته است. این شاخص در ماه آگوست، تنها ۰.۱ افزایش یافته بود.

برخی کارشناسان اقتصادی، افزایش ۰.۲ درصدی این شاخص را پیش بینی کرده بودند این در حالی است که با وجود کاهش زنجیره تامین و قیمت‌های نفت، تورم کنونی در ایالات متحده آمریکا، بالاتر از هدف ۲ درصدی فدرال رزرو است.

پیش بینی می‌شود با ادامه شاخص بالای تورم و فشردگی بازار کار، بانک مرکزی آمریکا به سیاست‌های سخت گیرانه پولی خود ادامه دهد.

اگر چه برخی از فشارهای تورمی ناشی از بازار کار محدود است اما کارشناسان، دلیل اصلی تورم در آمریکا را افزایش هزینه‌های اجاره مسکن می‌دانند.

نرخ تورم در آمریکا به بالاترین رقم طی چهار دهه گذشته رسیده است و بررسی‌ها نشان می‌دهد درحالی‌که قیمت کالاهای موردنیاز مردم رکوردهای چندین ساله را شکسته است بیشتر آمریکایی‌ها افزایش قیمت‌ها را احساس می‌کنند.

در جدیدترین نظرسنجی انجام شده توسط مؤسسه گالوپ ۵۶ درصد مردم آمریکا گفته‌اند افزایش قیمت‌ها برایشان دردآور بوده است.

در ماه ژانویه ۴۹ درصد و در نوامبر سال قبل ۴۵ درصد چنین احساسی داشتند که این امر نشان می‌دهد با تشدید فشارهای تورمی، آمریکایی‌های بیشتری در تأمین نیازهای ضروری و روزمره خود دچار مشکل شده‌اند.

گالوپ در گزارش خود افزوده است: درحالی‌که تورم بالا طی یک سال گذشته تداوم داشته است اکثریت آمریکایی‌ها گفته‌اند در شرایط سخت مالی به سر می‌برند. آمریکایی‌هایی که درآمد کمتری دارند پیش از دیگران دچار چنین وضعیتی شده‌اند؛ اما اکنون بیشتر آمریکایی‌های با درآمد متوسط و بخشی از آن‌هایی که درآمد بالا دارند نیز درد ناشی از قیمت‌های بالا را احساس می‌کنند.

بر اساس این گزارش ۲۶ درصد از آمریکایی‌های با درآمد پایین یعنی آن‌هایی که درآمد سالانه‌شان ۴۸ هزار دلار در سال است گفته‌اند رشد بیشتر قیمت‌ها سطح زندگی‌شان را به خطر انداخته است. این رقم برای افراد دارای درآمد متوسط ۱۲ درصد و برای افراد دارای درآمد بالا ۴ درصد بوده است.

در حالی که انتظار نمی‌رود افراد دارای درآمد بالاتر از رشد قیمت‌ها به سختی افتاده باشند اما ۶۳ درصد آمریکایی‌هایی که درآمد متوسط داشته‌اند و ۴۰ درصد آن‌هایی که درآمد بالا دارند گفته‌اند رشد قیمت‌ها بر بودجه‌شان تأثیر منفی گذاشته است. این رقم در پاییز سال قبل به ترتیب ۱۷ درصد و ۱۲ درصد بوده است که نشان‌دهنده وخیم‌تر شدن وضعیت تورم در آمریکاست.

پیش از این، شبکه خبری سی‌ان‌ان اعلام کرد: بدهی ملی آمریکا، همزمان با نرخ تورم بی‌سابقه، نرخ بالای بهره و افزایش بی‌ثباتی اقتصادی برای اولین بار از مرز ۳۱ تریلیون دلار گذشت.

دولت آمریکا در دوران کرونا که بازارها و زنجیره عرضه کالاها را مختل کرد برای کمک به اقتصاد این کشور مجبور به استقراض شد.

بدهی‌های معوق این کشور از ابتدای سال ۲۰۲۰ نزدیک به ۸ تریلیون افزایش یافته است و فقط در ۸ ماه ۱ تریلیون دلار افزایش یافته است.

استقراض دولت آمریکا از دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ آغاز شد و تا اوایل دولت جو بایدن ادامه داشت و این در حالی بود که نرخ بهره پایین بود. اکنون در حالی که تورم در این کشور به شکل بی سابقه ای بالا است و چندین دور تلاش فدرال رزرو برای افزایش نرخ بهره در مبارزه با کنترل قیمت‌ها، هزینه وام گیری بسیار بالاتر است.

کمیته بودجه فدرال درآمریکا ماه گذشته براورد کرد که سیاست‌های بایدن می‌تواند ۴.۸ تریلیون دلار به کسری بودجه بین سال‌های ۲۰۲۱ تا ۲۰۳۱ اضافه کند.

در گزارش این کمیته آمده است: وام گیری‌های بیشتر می‌تواند منجر به تداوم فشارهای تورمی شود و بدهی ملی را به رکورد جدیدی تا سال ۲۰۳۰ سوق دهد.

https://irna.ir/xjKL۷m

**رییس جمهور کره‌جنوبی: پیونگ یانگ توافق نظامی دوجانبه را نقض کرده است

یون سوک یئول رییس جمهور کره‌جنوبی امروز (جمعه) در واکنش به آزمایش جدید موشکی کره‌شمالی گفت: پیونگ یانگ توافق دوجانبه برای کاستن از تنش نظامی را با شلیک چندین توپ به سمت منطقه حائل بین دو کشور نقض کرده است.

حدود ۱۰ فروند هواپیمای نظامی کره شمالی بین روزهای پنجشنبه و جمعه در نزدیکی مرزهای دو کشور به پرواز درآمده و چندین موشک را به سمت سواحل شرقی و غربی شلیک کردند. همچنین یک فروند موشک کوتاه برد بالستیک به سمت سواحل شرقی از سوی این کشور شلیک شد.

این شلیک ها، آخرین اقدام از مجموعه اقدامات اخیر تحریک آمیز پیونگ یانک بوده است.

رییس جمهور کره جنوبی در زمان ورود به محل کار خود به خبرنگاران گفت: ما در حال ایجاد یک وضعیت آماده باش برابر اقدامات تحریک ‌امیز کره شمالی هستیم. هدف از این اقدامات تحریک آمیز فیزیکی همزمان با تلاش های تحریک آمیز روانی، اتحاد مجدد شبه جزیره کره از طریق زور است.

وی افزود: برای امنیت ما، آگاهی دقیق از دشمن و تعهد قوی برای دفاع از قانون اساسی با حمایت از ارزش‌های لیبرال دموکراسی مهم است.

یون سوک یئول تاکید کرد که شلیک توپخانه‌ای کره‌شمالی، نقض توافق جامع نظامی سال ۲۰۱۸ است که براساس آن مقرر شده بود تا تمامی اقدامات نظامی خصمانه بین ۲ کره متوقف شود.

برخی از اعضای حزب حاکم قدرت مردم می‌گویند با توجه به افزایش آزمایش های موشکی اخیر کره‌شمالی، توافق امضا شده بین مون جای این رییس جمهور سابق کره‌جنوبی با کیم جونگ اون رهبر کره شمالی باید باطل شود.

یون همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاران مبنی بر اینکه آیا سئول برای مقابله با اقدامات کره شمالی دست به حمله پیش دستانه خواهد زد یا نه، گفت: شما درباره چه چیزی سخن می‌گویید؟ من قبلا در این خصوص صحبت کرده‌ام.

براساس این گزارش، اشاره رییس جمهور کره جنوبی به سیستم بازدارندگی سه محوره کره جنوبی است که برابر تهدیدات هسته‌ای و موشکی و همچنین زیرساخت حمله پیش دستانه برابر پیونگ یانگ طراحی شده است.

https://irna.ir/xjKL۸B
 

**پاسخ دولت ژاپن به انتقادها درمورد تشییع جنازه رسمی شینزو آبه

دولت ژاپن اعلام کرد که هزینه برگزاری مراسم تدفین دولتی و جنجال برانگیز شینزو آبه نخست وزیر سابق این کشور که در حدود ۱.۶۶ میلیارد ین برآورد شده بود، با ۱.۲ میلیارد ین برگزار شد.

مراسم تدفین رسمی شینزو آبه نخست وزیر سابق ژاپن که در ماه جولای به ضرب گلوله ترور شد، با هزینه دولت و مالیات پردازان ژاپنی در روز ۲۷ سپتامبر در توکیو برگزار شد.

یک ماه پس از تصمیم به برگزاری مراسم تدفین دولتی و در ماه اوت، فومیو کیشیدا نخست وزیر ژاپن اعلام کرد که ۲۴۹ میلیون ین را برای پوشش هزینه‌های محل برگزاری مراسم خرج خواهد کرد. با این حال دولت در اوایل ماه سپتامبر اعلام کرد که ۱.۴ میلیارد ین دیگر نیز باید به منظور تامین امنیت و استقبال از رهبران خارجی مشارکت کننده در این مراسم هزینه کند. این موضوع باعث شد تا جمع هزینه‌های برگزاری این مراسم رسمی ۱.۶۶ میلیارد ین برآورد شود و بسیاری از افراد نگران شدند که حتی امکان افزایش این هزینه نیز وجود دارد.

هیروکازو ماتسونو دبیر کابینه ژاپن با این حال امروز (جمعه ۲۲ مهرماه) در نشست خبری خود، گفت: با توجه به اینکه بسیاری از رهبران شرکت کننده در این مراسم، زمان اقامت خود در ژاپن را نسبت به مدت زمان مورد انتظار اولیه کاهش دادند، هزینه‌های تامین امنیت آنها نیز کاهش یافت.

بیش از ۴ هزار نفر از افراد سرشناس و رهبران خارجی در مراسم تدفین دولتی شینزو آبه شرکت کردند که از جمله آنها کاملا هریس معاون اول رییس جمهور آمریکا و نارندرا مودی نخست وزیر هند بود. از ایران نیز جواد اوجی وزیر نفت در این مراسم حضور داشت.

براساس این گزارش، آمار و ارقام هزینه‌های انجام شده برای برگزاری این مراسم، قابل مقایسه با هشت میلیون پوند هزینه شده در مراسم تدفین الیزابت دوم ملکه انگلیس است که در آن بیش از ۲هزار نفر شرکت کردند.

احزاب مخالف در ژاپن پیشتر خواستار لغو این مراسم شده و گفته بودند که هیچ مبنای حقوقی و قانونی برای برگزاری مراسم تدفین برای یک نخست وزیر سابق در این کشور وجود ندارد.

https://irna.ir/xjKL۸X

**ادامه فعالیت اینترنت ماهواره ای در اوکراین منوط به پول پنتاگون

شرکت اسپیس ایکس متعلق به ایلان ماسک اعلام کرد که دیگر قادر به پرداخت هزینه اینترنت ماهواره ای «استارلینک» در اوکراین نبوده و چنانچه آمریکا خواهان ادامه این سرویس در آن کشور است، پنتاگون باید پرداخت هزینه آن را تقبل کند.

شبکه خبری سی ان ان درخبری اختصاصی و با دسترسی به اسناد و مدارکی در این زمینه با انتشار این خبر افزود: پایانه های ماهواره ای اینترنتی استارلینک  شرکت اسپیس‌ایکس متعلق به ایلان ماسک از فصل بهار گذشته اقدام به ارائه خدمات اینترنتی در اوکراین نموده و این سرویس برای ارتش اوکراین به شدت حیاتی بوده است.

براساس این گزارش: تاکنون نزدیک به ۲۰هزار ماهواره استارلینک برای ارائه خدمات اینترنتی در اختیار اوکراین قرار گرفته و ایلان ماسک رئیس این شرکت فضایی، درتوئیتی اعلام کرد«انجام این عملیات برای شرکت اسپیس ایکس هزینه ۸۰ میلیون دلاری در برداشته که تاپایان سال جاری میلادی هزینه این خدمات، ۱۰۰ میلیون دلار خواهد شد».
به نوشته سی ان ان، اما این حاتم بخشی با هشدار اسپیس‌ایکس به وزارت دفاع آمریکا می تواند پایان یابد زیرا ایلان ماسک از پنتاگون خواسته در صورت تمایل به ادامه ارائه این سرویس، خود هزینه آنرا که ماهانه ده ها میلیون دلار است  متقبل شود.

این گزارش می افزاید: بنابر اسناد و مدارکی که بدست این شبکه خبری رسیده، شرکت اسپیس ایکس متعلق به ایلان ماسک درنامه ای که ماه سپتامبر گذشته  به پنتاگون ارسال شده، اعلام کرده است که بیش از این قادر به تامین هزینه خدمات اینترنت ماهواره ای استارلینک نبوده، دراین نامه همچنین از پنتاگون خواسته شده تا  بودجه دولت اوکراین و استفاده نظامی از استارلینک که اسپیس ایکس ادعا می کند سالانه بیش از ۱۲۰ میلیون دلار هزینه در برخواهد داشت را خود بر عهده بگیرد.

مدیر فروش شرکت اسپیس ایکس در نامه ماه سپتامبر به وزارت دفاع آمریکا آشکارا در ارتباط با پرداخت هزینه این سرویس اینترنت ماهواره ای نوشته است: "ما در وضعی نیستیم تا  ترمینال های بیشتری به اوکراین خیرات کنیم و یا برای یک دوره نامحدودی به تامین مالی آن بپردازیم".
https://irna.ir/xjKL۸G

**روسیه یک موشک را در منطقه مرزی با اوکراین سرنگون کرد

ویاچسلاو گلادکوف فرماندار بلگورود روسیه هم مرز با اوکراین اعلام کرد که سامانه های ضد هوایی، یک موشک را نزدیک شهرک نووی اسکول در فاصله ۹۰ کیلومتری شمال مرز با اوکراین هدف قرار داده و سرنگون کرده اند.

گلادکوف پس از سقوط قطعات یک موشک نزدیک تاسیسات راه آهن این منطقه،در صفحه شخصی خود در فضای مجازی اعلام کرد که خطوط انتقال برق در این منطقه آسیب دیده و رفت و آمد قطارها نزدیک شهر نووی اوسکول با ۱۸ هزار سکنه به صورت موقت، متوقف شده، اما تلفاتی به بار نیامده است.

هنوز کی یف به این موضوع واکنشی نشان نداده است. 

گلادکوف روز پنجشنبه اوکراین را به گلوله باران یک مجمتع مسکونی آپارتمانی در شهر بلگورود که مرکز اداری این منطقه به شمار می رود، متهم کرد. 

بخش های مرزی روسیه با اوکراین مانند مکان های ذخیره سازی سوخت و مهمات از هنگام حمله نیروهای روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه (۵ اسفند ماه) شاهد رخدادهای گاه و بیگاه و پراکنده بوده اند. با اینکه تاکنون کی یف مسئولیت این حوادث را برعهده نگرفته، اما یک مقام اوکراینی رخدادهای پیشین را نتیجه اقدامات جنگی مسکو توصیف کرده است.

ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین چهارشنبه شب در سخنرانی (ویدئوکنفرانسی) در نشست‌های سالانه صندوق بین المللی پول و بانک جهانی در واشنگتن، گفت: افزایش حمایت‌های مالی از سوی اهداکنندگان بین‌المللی به پایان یافتن هرچه سریعتر جنگ ویرانگر روسیه در اوکراین کمک خواهد کرد و اوکراین هر چقدر کمک بیشتری دریافت کند زودتر به جنگ روسیه پایان خواهد داد. با اطمینان تضمین می‌کنیم که چنین جنگ ظالمانه‌ای به کشورهای دیگر سرایت نخواهد کرد.

زلنسکی در ادامه افزود: اوکراین به حدود ۳۸ تا ۵۵ میلیارد دلار بمنظور جبران کسری بودجه تخمینی سال آینده و ۱۷ میلیارد دلار دیگر برای شروع بازسازی زیرساخت‌های حیاتی از جمله مدارس، مسکن و تأسیسات انرژی نیاز دارد.

کریستالینا جورجیوا مدیرعامل صندوق بین‌المللی پول، دیوید مالپاس رئیس بانک جهانی و جانت یلن وزیر خزانه داری آمریکا نیز در این نشست بر عزم جامعه جهانی برای ادامه حمایت از اوکراین تاکید کردند.

جورجیوا گفت که صندوق بین‌المللی پول تخمین زده است که اوکراین در سال آینده، ماهانه به بیش از ۳ تا ۴ میلیارد دلار کمک مالی خارجی نیاز خواهد داشت تا اقتصاد خود را فعال نگه دارد.

وی افزود که شرکای بین‌المللی اوکراین ۳۵ میلیارد دلار کمک مالی و وام برای اوکراین در سال ۲۰۲۲ متعهد شده‌اند که برای کاهش شکاف مالی این کشور در سال جاری کافی است اما نیازهای مالی اوکراین در سال ۲۰۲۳ بسیار بزرگ باقی خواهد ماند.

https://irna.ir/xjKL۸x

**کرملین: اهداف روسیه در اوکراین از راه مذاکره هم قابل دسترسی است

دمیتری پسکوف سخنگوی کاخ کرملین با بیان اینکه اهداف عملیات ویژه نظامی روسیه در اوکراین تغییر نکرده است، گفت: این اهداف از طریق مذاکره نیز قابل دستیابی هستند، هر چند با وجود دشمنی های غرب، دورنمای نزدیکی برای آن وجود ندارد.

 پسکوف در مصاحبه با روزنامه ایزوستیا، تاکید کرده است: ما بارها برای مذاکره به منظور دستیابی به اهدافمان اعلام آمادگی کرده ایم، هر چند به علت رویکرد و برخورد دشمنانه غرب با روسیه، دورنمایی برای مذاکره در آینده نزدیک نمی بینیم.

براساس این گزارش، این نقل قول این روزنامه روسیه، تازه ترین سخنان مقام های این کشور درباره آمادگی برای مذاکره است. با اینکه مسکو پیش از این هم برای مذاکره آمادگی خود را اعلام کرده بوده، اما تکرار موضوع امکان پذیر بودن مذاکره در روزهای اخیر، قابل توجه است.

خبرگزاری تاس نیز در خبری گزارش داد که پسکوف به شبکه تلویزیونی خبر ۲۴ قزاقستان گفته که برای مذاکره به ۲ طرف نیاز هست و با توجه به موضع بسیار بسیار خصمانه غرب نسبت به ما، بعید است که چنین دورنمایی در آینده نزدیک وجود داشته باشد. هر چند ترکیه و شماری از دیگر کشورها به تلاش برای گونه ای میانجی گری ادامه می دهند.

سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه نیز روز سه شنبه گفته بود که کشورش برای مذاکره با غرب آماده است، هر چند ایالات متحده این پیشنهاد را به عنوان خودنمایی رد کرده است.  

لاوروف روز پنجشنبه هم به روزنامه ایزوستیا گفت که ما از کسی درخواست مذاکره نخواهیم کرد، اما اگر پیشنهادهای جدی ویژه ای وجود داشته باشد، آماده بررسی آنها هستیم و در صورت دریافت نوعی نشانه، آماده بررسی آن خواهیم بود.

روسیه اعلام کرده است که پس از درخواست رئیس منطقه خرسون قصد دارد این شهر را از سکنه تخلیه کند. روس‌ها می‌گویند نگران هستند این شهر استراتژیک در مرکز استان جنوبی اوکراین که بارها بین دو طرف دست به دست شده است به خط مقدم جدیدی تبدیل شود.

این گزارش می افزاید: مارات خوسنولین معاون نخست وزیر روسیه از تخلیه شهر خرسون خبر داد و گفت: به ساکنان این شهر کمک می‌کنیم تا از منطقه جنوبی اوکراین که تا حد زیادی به تصرف کی‌یف درآمده است، دور شوند.

وی با اعلام این خبر در تلویزیون دولتی روسیه، گفت: دولت تصمیم گرفته است تا خروج و حرکت ساکنان منطقه خرسون به سایر مناطق کشور را سازماندهی کند. این اقدام به دنبال درخواست ولادیمیر سالدو شهردار این شهر بندری صورت می‌گیرد که در ماه فروردین توسط نیروهای روسی به عنوان رئیس منطقه خرسون منصوب شد.

سالدو که دادستان‌های اوکراین او را به خیانت متهم کرده‌اند، به طور خاص از ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه خواسته بود تا به کسانی که مایل به فرار از جنگ هستند کمک کند و ادعا کرد که حملات اوکراینی‌ها زندگی مردم محلی را به خطر انداخته است. وی که بین سال‌های ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۲ نیز شهردار شهر خرسون بوده است، گفت: می‌خواهم از شما (رئیس جمهور روسیه) برای سازماندهی چنین کاری کمک بخواهم. ما ساکنان منطقه خرسون مطمئن هستیم که روسیه فرزندان خود را رها نمی‌کند و همیشه در دشواری‌ها به آنها کمک می‌کند.

با وجود اعلام اخیر پوتین مبنی بر اینکه این استان در کنار دونتسک، زاپروژیا و لوهانسک به روسیه الحاق شده است، مقام های کی‌یف از امید خود برای رسیدن به منطقه خرسون تا سال نوی مسیحی صحبت کرده‌اند.

اما در نیویورک مجمع عمومی سازمان ملل متحد با تصویب چهارمین قطعنامه از آغاز جنگ اوکراین علیه روسیه، همه پرسی الحاق مناطقی از اوکراین به روسیه را به رسمیت نشناخت و آن را محکوم کرد.

نشست فوق العاده مجمع عمومی سازمان ملل متحد که از روز دوشنبه ( ۱۰ اکتبر/۱۸ مهرماه) برای تصویب چهارمین قطعنامه علیه روسیه آغاز شده بود، روز چهارشنبه به وقت محلی از سرگرفته شد.

در این رای گیری، ۱۴۳ عضو سازمان ملل به قطعنامه پیشنهادی برای محکومیت روسیه رای مثبت، پنج کشور رای مخالف و ۳۵ کشور رای ممتنع دادند.

روسیه و چهار کشور بلاروس، کره شمالی، سوریه و نیکاراگوئه نیز به این قطعنامه رای منفی دادند اما چین رای ممتنع داد.

جمهوری اسلامی ایران و ونزوئلا در جلسه رای گیری غایب بودند.

شهر خرسون یکی از نخستین شهرهایی بود که پس از حمله به روسیه در ۵ اسفند به دست روسیه افتاد و یک هدف استراتژیک و نمادین برای دولت اوکراین است. نیروهای اوکراینی روز چهارشنبه اعلام کردند که پنج شهرک در شمال شرقی منطقه خرسون را به عنوان بخشی از ضدحمله‌ای که در ماه مرداد آغاز شد، با موفقیت بازپس گرفته‌اند.

سازمان اطلاعات انگلیس اعلام کرد که پس از عقب نشینی حدود ۲۰ کیلومتری روس‌ها در شمال خرسون در اواسط مهر، نیروهای روسی احتمالاً در تلاش برای تحکیم خط مقدم جدیدی در غرب روستای مایلوو هستند که در شمال شرقی رودخانه دنیپر از شهر خرسون قرار دارد.

بنا به گزارش خبرگزاری‌های غربی، روز گذشته شهر میکولایف در ۹۶ کیلومتری شمال غربی شهر خرسون، یک بار دیگر توسط موشک‌های روسی مورد اصابت قرار گرفت و در حمله به یک آپارتمان پنج طبقه، یک مرد ۳۱ ساله و یک زن ۸۰ ساله کشته شدند. گفته می شود پنج نفر دیگر هنوز زیر آوار هستند.

ویتالی کیم فرماندار منطقه میکولایف گفت که یک پسر ۱۱ ساله پس از ۶ ساعت از زیر آوار بیرون کشیده شد و تیم های امداد در جستجوی هفت نفر دیگر هستند.

در همین حال، ادعاهای مسکو مبنی بر اینکه اوکراین به یک ساختمان مسکونی در شهر بلگورود در جنوب روسیه نزدیک مرز اوکراین حمله کرده است، از سوی اوکراین رد شد.

در مقابل، میخایلو پودولیاک مشاور ارشد ریاست جمهوری اوکراین مدعی شد که نیروهای روسی تلاش کرده‌اند خارکف دومین شهر بزرگ اوکراین را بمباران کنند اما موفق نشده‌اند.

https://irna.ir/xjKL9b

**واکنش ژاپن به شلیک موشکی کره شمالی

وزرات دفاع ژاپن امروز جمعه به دنبال شلیک بیست و هفتمین موشک بالستیک از سوی کره شمالی، علیه پیونگ یانگ دست به اعتراض زد.

تارنمای شبکه خبری «اسپوتنیک» با انتشار این خبر نوشت: «یاسوکازو همادا» (Yasukazu Hamada) وزیر دفاع ژاپن به دنبال پرتاب اخیر موشک بالستیک توسط کره شمالی که از آغاز سال ۲۰۲۲ میلادی، بیست و هفتمین موشک بالستیکی است که کره شمالی اقدام به پرتاب آن می کند، اعتراض کرد.

بنابراین گزارش وزیر دفاع ژاپن امروز جمعه در یک کنفرانس خبری در توکیو دراین باره گفت: کره شمالی در سال جاری بطور بی سابقه ای بارها اقدام به پرتاب موشک کرده است، این هشتمین پرتاب توسط کره شمالی تنها از اواخر ماه سپتامبر تاکنون به شمار می رود و این کشور بطور تحریک آمیز و یکجانبه ای اقدام به افزایش تنش‌ها کرده ، این اقدامات از جانب پیونگ یانگ تهدیدی برای صلح و امنیت ژاپن و منطقه بوده و کاملا غیر قابل قبول است.

وزیر دفاع ژاپن افزود: اوایل امروز (جمعه به وقت محلی) کره شمالی در مجموع اقدام به شلیک ۱۷۰ گلوله توپ به سمت دریای ژاپن و دریای زرد و یک فروند موشک بالستیک میان برد کرد، این موشک مسافت ۶۵۰ کیلومتر را تا ارتفاع ۵۰ کیلومتری زمین طی کرده و در فاصله ۳۷۰ کیلومتری از سواحل ژاپن به آب افتاد، این موشک مسیر نامنظمی را تا پیش از سقوط بدرون آب، طی می کرد.

براساس این گزارش، کره شمالی از ۲۵ ماه سپتامبر (برابر با سوم مهرماه ) تاکنون اقدام به آزمایش هشت موشک بالستیک کرده و تا پیش از آن  و از ابتدای سال جاری میلادی بیش از ۲۵ مورد شلیک موشک داشته است، پیونگ یانگ تاکید دارد که پرتاب موشک ها در پاسخ به رد درخواست کره شمالی از سوی آمریکا و کره جنوبی در انجام رزمایش های مشترک بوده، رزمایش هایی که به عقیده کره شمالی خود تهدیدی بر بی ثباتی منطقه است.

https://irna.ir/xjKL9g

**سوآپ گاز بین ایران و روسیه تا پایان سال اجرایی می‌شود

معاون وزیر نفت، گفت: تهران امیدوار است که مسکو با ترکمنستان به توافقی درخصوص ترانزیت گاز روسیه به ایران در قالب سوآپ برسد که در این صورت، تا پایان سال توافق سوآپ گاز بین دو کشور اجرایی خواهد شد.

احمد اسدزاده در گفت‌وگو با خبرگزاری اسپوتنیک روسیه اظهار داشت: ما ۱۰۰ درصد آماده هستیم؛ زیرساخت‌های کشور آماده است و تمامی اقدامات لازم را برای سوآپ نفت با روسیه مهیا کرده‌ایم. امیدوار هستیم که طرف روسی اقدامات لازم را برای رسیدن به توافقی با ترکمنستان درخصوص انتقال گاز انجام دهد.

وی افزود: در صورتی که توافق بین روسیه و ترکمنستان انجام شود، ما قادر خواهیم بود که تا پایان سال، گاز روسیه را دریافت کنیم. توپ هم اکنون در زمین روسیه است.

در ماه جولای شرکت نفتی گازپروم روسیه و شرکت ملی نفت ایران یادداشت تفاهمی را در زمینه همکاری‌های استراتژیک به ارزش ۴۰ میلیارد دلار امضا کردند.

براساس این قرارداد، این دو شرکت متعهد به اکتشاف و توسعه در میادین نفت و گاز ایران، اجرای پروژه‌های ال. ان. جی و ساخت خطوط انتقال گاز شدند. ایران همان زمان اعلام کرد که آمادگی دارد تا (روزانه) ۹ میلیون متر مکعب از گاز روسیه را از طریق خط لوله آذربایجان دریافت کند.

دو طرف همچنین توافق کردند تا ۶ میلیون متر مکعب گاز ال. ان. جی را در قالب سوآپ به ایران بفرستند تا ایران به کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس انتقال دهد. این انتقال اما از طریق ترکمنستان خواهد بود که در ماه‌های گذشته همکاری‌های گاز خود را با تهران افزایش داده است.

در ماه اکتبر، الکساندر نواک معاون نخست وزیر روسیه گفت که براساس توافق سوآپ نفت و گاز با ایران، تهران در مرحله اول قادر خواهد بود که سالانه بیش از ۵ میلیون تن نفت و ۱۰ میلیارد متر مکعب گاز روسیه را خریداری و منتقل کند.

https://irna.ir/xjKL9M

**وعده مداخله بیشتر دولت ژاپن برای جلوگیری از کاهش ارزش ین

وزیر اقتصاد ژاپن گفت: توکیو در حال نظارت نزدیک بر تحولات بازار است و قصد دارد اقداماتی را در راستای جلوگیری از کاهش بیشتر ارزش پول ملی (ین) و سیاست‌های انقباضی انجام دهد.

با وجود مداخله دولت ژاپن در روز ۲۲ سپتامبر برای جلوگیری از کاهش ارزش ین برابر دلار، نرخ برابری پول ملی ژاپن برابر دلار آمریکا در روز پنجشنبه به ۱۴۷.۶۶ ین به ازای هر دلار رسید که پایین‌ترین نرخ در ۳۲ سال گذشته است.

شونیچی سوزوکی در جریان نشستی خبری در حاشیه نشست وزرای اقتصاد ۲۰ کشور در حال توسعه در واشنگتن اظهار داشت: ما از نزدیک تحولات بازار را با حس هوشیاری بالا دنبال می‌کنیم و اقدامات مناسبی را در راستای جلوگیری از نوسانات بیش از حد انجام خواهیم داد.

وزیراقتصاد ژاپن همچنین گفت که نوسانات بیش از اندازه که توسط دلالان دامن زده‌می‌شود، تحمل نخواهد شد.

ماه گذشته وزارت اقتصاد ژاپن برای اولین بار از ماه ژوئن ۱۹۹۸ اقدام به فروش دلار و خرید ین در قالب سیاست مداخله‌گرایانه در بازار و به منظور بالا بردن ارزش پول ملی این کشور کرد. این سیاست باعث شد تا به طور موقت، نرخ برابری ین به ازای هر دلار به ۱۴۰ ین برسد اما با این حال، چند روز بعد بار دیگر ارزش ین کاهش یافت و در سطح ۱۴۴ تا ۱۴۵ ین به ازای هر دلار ایستاد.

بعد از آنکه فدرال رزرو (بانک مرکزی آمریکا) در روز ۲۲ سپتامبر اقدام به افزایش نرخ به میزان سه دهم درصد کرد، ارزش دلار آمریکا برابر تمامی ارزهای دنیا از جمله ین ژاپن افزایش یافت. این پنجمین بار بود که دولت آمریکا از زمان آغاز همه‌گیری کرونا، اقدام به افزایش نرخ بهره می‌کرد.

https://irna.ir/xjKLbc

**گازپروم: بخش زیادی از خط لوله نورد استریم باید تعویض شود

الکسی میلر مدیرعامل گازپروم، هم زمان با طرح روسیه برای افزایش صادرات گاز از طریق دریای سیاه و ترکیه، گفت که بخش بزرگی از خطوط لوله آسیب دیده نورد استریم یک و ۲، باید تعویض و جایگزین شود.

میلر که پیش از این گفته بود تعمیرات خطوط لوله آسیب دیده نورد استریم، بیش از یک سال طول می کشد، در گفت و گو با شبکه یک تلویزیون دولتی روسیه به نقل از کارشناسان گفت که به منظور ازسرگیری فعالیت این خطوط لوله، پس از این اقدام تروریستی، در واقع بخش بزرگی از آنها باید در مسافت زیادی قطع و تعویض شود و در واقع باید در این بخش خط لوله تازه ای بسازیم.

وی افزود: این خط لوله به منظور بازگردانده شدن یکپارچگی، باید تقویت شود که این کار در طول صدها کیلومتر در هنگام خالی بودن در مقایسه با هنگامی که از آب دریا پرشده، تفاوت بسیاری دارد.  

تحقیق درباره نشت ماه گذشته گاز طبیعی از خطوط لوله آسیب دیده نورد استریم یک و ۲ که برای انتقال گاز روسیه به آلمان از بستر دریای بالتیک ساخته شده، ادامه دارد و روسیه آن را با اشاره به غرب، تروریسم بین المللی دانسته و اتحادیه اروپا هم آنرا خرابکاری خوانده است. از هیچ یک از این خطوط لوله که بیش از یک هزار کیلومتر از آنها در زیر دریا قرار گرفته، در هنگام آسیب دیدن و شکافتگی، گاز منتقل نمی شده است.  

ولادیمر پوتین رئیس جمهوری روسیه چند روز پیش با پیشنهاد تاسیس یک مرکز گاز در ترکیه گفته بود که بهترین مسیر برای انتقال گاز به اتحادیه اروپا، پس از نشت گاز در خطوط لوله نورد استریم، این کشور است.

میلر با اعلام اینکه مذاکرات جدی روسیه با ترکیه در این باره از هفته آینده آغاز می شود، اظهار داشت: این شرکت می تواند با ساخت خط لوله های تازه به موازات خط لوله عملیاتی کنونی ترک استریم از طریق دریای سیاه، عرضه گاز را به ترکیه افزایش دهد و اسناد طراحی آن هم آماده شده است. در این صورت عرضه سالانه گاز از مسیر دریای سیاه؛ در مقایسه با ۵۵ میلیارد متر مکعب ظرفیت هر یک از خطوط نورد استریم و 31 میلیارد و ۵۰۰ میلیون متر مکعب ظرفیت انتقال خط لوله ترک استریم، می تواند به ۶۳ میلیارد متر مکعب برسد.

https://irna.ir/xjKLbw
 

**جلوگیری از فروش نسخ خطی باستانی سرقت‌شده از افغانستان در قطر

پلیس اینترپل از فروش نسخه‌های کم‌یاب و باستانی سرقت‌شده از افغانستان در قطر جلوگیری کرد. این نسخ شامل ده‌ها نسخه‌ی خطی قدیمی از جمله نسخه‌های خطی قرآنی کمیاب بوده است.

یک تیم تحقیقاتی از مورخان در قطر می‌گویند که ده‌ها نسخه خطی باستانی شامل نسخه‌های خطی قرآنی کمیاب، پس از سرقت از افغانستان در خانه‌های حراج در شهرهای اروپایی به فروش می‌رسد.

در همین راستا روزنامه هنری بریتانیا گزارش داد که سازمان گمرک بین‌المللی قطر و تیم کتابخانۀ ملی دوحه با همکاری پلیس بین‌المللی اینترپل شماری از نسخه‌های خطی افغانستان را که به حراج گذاشته شده بود شناسایی و از فروش آن جلوگیری کردند.

این نسخه‌های خطی مربوط به قرن سوم تا بیستم، بین سال‌های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۹ سرقت شده بود.

https://irna.ir/xjKLbM

**یورش ارتش صهیونیستی به جنین ۲ شهید و ۶ زخمی به همراه داشت

به دنبال یورش صبح امروز(جمعه) نیروهای رژیم صهیونیستی به شهر جنین و اردوگاه آن واقع در شمال کرانه باختری ۲ فلسطینی به شهادت رسیده و ۶ تن دیگر از جمله دو نیروی امدادرسان زخمی شدند.

شبکه تلویزیونی المیادین به نقل از منابع محلی خاطرنشان کرد: نیروهای ویژه به شهر الخلیل و اردوگاه آن نفوذ کردند و از بالای پشت بام ساختمان ها بالا رفتند و به دنبال آن خودروهای نظامی صهیونیست ها به شهر یورش بردند که در نتیجه آن درگیری شدیدی میان آنان و مبارزان فلسطینی روی داد .

این درگیری ها در نزدیکی بیمارستان دولتی شهید خلیل سلیمان تمرکز یافت و نیروهای اشغالگر در اردوگاه جنین از گلوله های جنگی استفاده کردند که در نتیجه آن یک شهروند فلسطینی به شهادت رسید.

منابع خبری تاکید کردند: نیروهای اشغالگر مانع از حرکت کادر پزشکی و آمبولانس ها در جنین شدند.

منابع محلی و شاهدان عینی تاکید کردند که عبدالله ابوالتین پزشک در هنگام یاری رساندن به یکی از مجروحان در حیاط بیمارستان به شکل خطرناکی زخمی شد.

بر اساس آخرین اطلاعات رسیده نیروهای رژیم صهیونیستی در نتیجه قرار گرفتن در زیر بارش گلوله های نیروهای مقاومت فلسطینی وادار به عقب نشینی از اردوگاه جنین شدند.

در همین رابطه گردانهای قدس شاخه نظامی جنبش جهاد اسلامی فلسطین در جنین با صدور بیانیه ای اعلام کرد که جنایت امروز صهیونیست در این  شهر را بی پاسخ نخواهد گذاشت.

شایان ذکر است که رژیم صهیونیستی ظرف یک ماه گذشته به انجام عملیات های نظامی خود در کرانه باختری ادامه می دهد که در اثر آن تا کنون بیش از ۱۰۰ فلسطین طی سال جاری میلادی به شهادت رسیده اند که اکثرشان از اهالی دو شهر نابلس و جنین هستند و در همین رابطه بنی گانتس وزیر جنگ رژیم صهیونیستی اعتراف کرد که بیش از نیمی از نیروهای اسراییل هم اکنون در کرانه باختری مشغول فعالیت هستند.

https://irna.ir/xjKLcV

**توتال فرانسه به همکاری در اقدامات جنگی روسیه متهم شد

۲ سازمان غیردولتی اوکراین از شرکت توتال انرژیژ فرانسه به اتهام همکاری در اقدامات جنگی روسیه، به دفتر دادستان ملی ضدترور فرانسه، شکایت کرده اند.

این سازمان ها در پی افشاگری ماه اوت درباره ارتباط فعالیت های این شرکت فرانسوی بزرگ انرژی در روسیه با عملیات سوختگیری جنگنده ها در پایگاه های نظامی در جنوب غرب این کشور ادعا کرده اند که این شرکت به دولت روسیه برای تامین وسایل و ابزار لازم برای ارتکاب جنایت های جنگی در اوکراین، کمک کرده است.

اما شرکت توتال این اتهامات را ستمگری و افترا خوانده و افزوده که با سرسختی به سیاست اتحادیه اروپا و تحریم هایی اروپا بر روسیه پایبند است.  

با وجود اعلام فروش سهام توتال انرژیز در این میدان گازی روسیه در پایان اوت، هنوز با در اختیار داشتن ۲۰ درصد از سهام نواتک دومین شرکت بزرگ تولید کننده گاز طبیعی روسیه، در بخش انرژی این کشور حضور دارد.

هفته نامه لوموند نوشته است که برخی از میعانات گازی به دست آمده از یک میدان گازی در سیبری روسیه که توتال انرژیز تاکنون در آن مشارکت داشته، پس از تبدیل به سوخت، به ۲ پایگاه نظامی نزدیک مرز اوکراین انتقال یافته که گفته می شود جت های جنگنده مستقر در این پایگاه ها در حملات هوایی به اوکراین شرکت داشته اند.

سازمان های حقوق بشری عفو بین الملل و دیده بان حقوق بشر ادعا کرده اند که این یگان های ارتش روسیه به صورت غیرمستقیم با استفاده از این سوخت و حمله به غیرنظامیان اوکراین مرتکب جنایت جنگی شده اند هر چند تعیین دقیق مکان های هدف قرار گرفته، دشوار است.  

https://irna.ir/xjKLcz

**تداوم آشفتگی مالی در انگلیس/وزیر دارایی برکنار شد

وزیر دارایی انگلیس سه هفته پس از ارائه برنامه اقتصادی جنجالی که سقوط تاریخی ارزش پوند و آشفتگی مالی در این کشور را به همراه داشت، از این مقام برکنار شد.

این خبر ظهر جمعه از سوی منابع خبری انگلیس اعلام اما هنوز به صورت رسمی تائید نشده است. کواسی کوارتنگ ۳۸ روز پیش به عنوان وزیر دارایی دولت لیز تراس انتخاب شده بود.

https://irna.ir/xjKLf2

**از سرگیری پروازهای افغانستان به ایران
پروازهای شرکت هواپیمایی افغانستان به ایران پس از حدود یک سال وقفه، از سرگرفته شد.

مراسم افتتاح رسمی پروازهای شرکت هواپیمایی افغانستان به ایران در حضور مسئولان گردشگری، تعدادی از نمایندگان مجلس ایران و رئیس پلیس مهاجرت و گذرنامه فراجای ایران و همچنین کنسول و دیگر نمایندگان سفارت افغانستان و شرکت هواپیمایی «آریانا افغان» انجام شد.

پرواز هواپیمای آریانا به ایران در روزهای سه‌شنبه، چهارشنبه و جمعه برقرار است .

پیش از این پرواز مستقیم بین ایران و افغانستان از سوی یک شرکت هواپیمایی ایرانی انجام می شد.

پروازهای شرکت هواپیمایی افغانستان به ایران پس از حدود یک سال وقفه، درحالی از سرگرفته شده است که فعالان گردشگری خواستار  لغو روادید بین دو کشور هستند.

https://irna.ir/xjKLdt

**هشدار قطع برق در بلژیک

«الکساندر دی کرو»، نخست وزیر بلژیک هشدار داد که محدودیت قیمت برق که از سوی احزاب  مخالف دولت درخواست شده، می تواند منجر به فروش برق در بازار دیگر کشورهای همسایه شده  و در نهایت به قطع برق و خاموشی در بلژیک بیانجامد.

خبرگزاری رویترز با انتشار این خبر نوشت: با توجه به بحران انرژی بوجود آمده در اروپا و موقعیت جغرافیایی ۱۱ میلیون نفری بلژیک با دیگر همسایگانش، بی ثباتی در قیمت برق می تواند باعث فروش این انرژی به دیگر کشورها شود.

نخست وزیر بلژیک به شبکه تلویزیونی عمومی RTBF که برای جامعه فرانسه زبان بلژیک برنامه های خود را پخش می کند، گفت: «چنانچه  قیمت برق را در بلژیک محدود کنیم، برق ما در سایر کشورهای همسایه که قیمت‌ها به یک میزان نیست، فروخته می‌شود، آنگاه خطر خاموشی وجود دارد زیرا برق در جای دیگری با قیمت گران تری فروخته خواهد شد."

دی کرو به این شبکه رادیو و تلویزیونی بلژیکی گفت: بطور مثال در اسپانیا، کشوری که تا حدودی حالت شبه جزیره ای دارد،  از نقطه نظر انرژی، امکان محدود کردن قیمت برق وجود دارد.

براساس این گزارش، دفتر آمار اتحادیه اروپا «یورواستات» در اوایل سال جاری میلادی اعلام کرد که بلژیک بالاترین نرخ  تورم انرژی را در این اتحادیه دارد و دولت در بروکسل تنها با مالیات و تعرفه‌ها برای کاهش فشار اقتصادی بر مصرف کنندگان، در تلاش است.

به نوشته این رسانه، رهبران اتحادیه اروپا قرار است در روزهای ۲۰ تا ۲۱ اکتبر (۲۸ تا ۲۹ مهرماه) ، چند روز پس از آن که کمیسیون اروپا در نظر دارد تدابیری را برای مقابله با بحران انرژی که موجب تورم و آسیب رساندن به اقتصاد  کشورهای عضو این اتحادیه شده، پیشنهادهای خود را دراین زمینه ارائه دهند.

با وقوع جنگ در اوکراین در اسفند ۱۴۰۰ که به علت نادیده گرفتن نگرانی های امنیتی روسیه از سوی اتحادیه اروپا و آمریکا رخ داد، کشورهای غربی از جمله اتحادیه اروپا تصمیم  به تحریم بخش انرژی روسیه گرفتند، تحریمی که به اشتباه اقتصاد بشدت وابسته اروپایی ها به گاز روسیه را هدف قرار داد و اکنون برون رفتی از اقدام اشتباه خود برای آن نمی‌یابند.

https://irna.ir/xjKLcW

**اردوغان دستور آغاز کار بر روی ایده هاب گازی را صادر کرد

رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه امروز (جمعه ۲۲ مهرماه) گفت که به همراه ولادیمیر پوتین همتای روسی خود دستور آغاز کار بر روی ایده هاب گازی را صادر کرده است.

رجب طیب اردوغان در بازگشت از آستانه قزاقستان به خبرنگاران اظهار داشت: به همراه پوتین، به وزارتخانه انرژی و منابع طبیعی خود و نهاد مربوط به آن در طرف روسی دستور داده‌ایم که مطالعه مشترکی را انجام دهند... در این خصوص نیازی به انتظار نیست.

اردوغان اعلام کرد که در دیدار خود با ولادیمیر پوتین در قزاقستان، الکسی میلر مدیرعامل شرکت گازپروم نیز حضور داشته است.

رئیس جمهور ترکیه افزود: در این دیدار ما درباره تمامی مراحل درخصوص امنیت پروژه هاب گازی و مواردی که نیاز به آن است و همچنین اقدامات مشترک صحبت کردیم.

براساس این گزارش، اوایل هفته گذشته، پوتین اعلام کرد که روسیه می‌تواند ترانزیت گاز خود به اروپا را از شبکه نورد استریم به سمت دریای سیاه و ترکیه منتقل کند.

رئیس جمهور روسیه تاکید کرد: روند انتقال گاز به اروپا بعد از یکسری از حملات در روز ۲۶ سپتامبر به خط لوله نورد استریم باید بار دیگر برقرار شود. پیمانکار این خط لوله اعلام کرده که آسیب وارد شده به این خط لوله بالا بوده و مشخص نیست که تعمیر آن چه مدت به طول خواهد انجامید.

https://irna.ir/xjKLdh
**پوتین: ضرورتی برای گفت‌وگو با بایدن نمی‌بینم

رییس جمهور روسیه با اشاره به آمادگی کشورش برای گفت‌وگو با هریک از اعضای گروه ۲۰ تاکید کرد که در حال حاضر ضرورتی برای گفت‌گو با همتای آمریکایی خود نمی‌بیند.

ولادیمیر پوتین که در نخستین نشست روسیه و کشورهای آسیای مرکزی در آستانه سخن می‌گفت، اظهار داشت: تلاش‌های بیگانگان برای دخالت در امور سیاسی، اقتصادی و روابط بشردوستانه روسیه و کشورهای آسیای مرکزی متمرکز است.

پوتین با بیان اینکه حجم تجارت بین روسیه و کشورهای آسیایی برای سال‌های آتی بالا خواهد بود، افزود: ما در حال توسعه خطوط لجستیکی جدید بین کشورهای آسیایی و تقویت مشارکت تجاری با این کشورها هستیم.

رییس جمهور روسیه تاکید کرد: ما بدنبال عرصه‌های جدید برای همکاری با تمامی کشورهای آسیایی و منطقه هستیم.

پوتین با اشاره به وضعیت جنگ در اوکراین گفت: هیچ چیز جدیدی در مواضع شرکای ما در مورد عملیات مسکو در اوکراین وجود ندارد و مواضع آنها در این دوره تغییر نکرده است.

وی با بیان اینکه امکان آغاز فعالیت خط لوله نورد استریم ۲ در آینده نزدیک وجود ندارد، اظهار داشت: مقام های آلمانی منافع خود و ناتو را بر شرایط اقتصادی و اجتماعی مردم کشورشان ترجیح داده‌اند.

رییس جمهور روسیه تصریح کرد: کی‌یف می‌گوید خواستار مذاکره است اما حالا موضع رسمی آنها جلوگیری از مذاکره با ماست.

پوتین با بیان اینکه مسکو آماده مذاکره با هریک از اعضای گروه ۲۰ است، تاکید کرد که در حال حاضر هیچ ضرورتی برای گفت‌وگو با جو بایدن رییس جمهور آمریکا نمی‌بیند.

وی با اشاره به توافق این کشور با ترکیه و سازمان ملل درخصوص انتقال غلات تولید شده در اوکراین گفت: توافق انتقال غلات به اهداف خود برای انتقال این مواد غذایی به کشورهای فقیر نرسید.

رییس جمهور روسیه همچنین در خصوص انفجار در پلی که شبه جزیره کریمه را به سرزمین روسیه متصل می‌کرد، گفت: بمبی که پل کریمه را ویران کرد، از طریق دریا و بندر اودسا منتقل شده بود.

پوتین گفت: ما بدنبال نابودی اوکراین نیستیم و هیچ هدفی را نیز در این خصوص برای خود طراحی نکرده‌ایم که بخواهیم به آن دست پیدا کنیم. ما قصدی برای تکرار حملات خود به کی‌یف نداریم اما مجموعه‌ای از اهداف را در اوکراین دنبال می‌کنیم.

رییس جمهور روسیه ادامه داد: اتفاقاتی که امروز در حال رخ دادن هستند، خوشایند نیست اما همین اتفاقات ممکن بود در آینده‌ای دیگر و با درد بیشتر رخ دهد.

https://irna.ir/xjKLg8

**مسکو: توافق هسته ای هنوز قابل دسترسی است

سرگئی ریابکوف معاون وزارت امور خارجه روسیه روز جمعه گفت که توافق درباره ازسرگیری اجرای توافق هسته ای، هنوز در دسترس قرار دارد، اما عوامل گوناگون بسیاری بر آن نفوذ می کنند.

ریابکوف با بیان اینکه نمی خواهد سخنان یک مقام واشنگتن را ارزیابی کند، اظهار داشت: از یک سو اقدامات به خصوصی با هدف تشدید تحریم ها بر ایران صورت می گیرد و از سوی دیگر نشانه های سیاسی حاکی از برخورداری برجام از فرصت های ویژه ای برای ازسرگیری سریع است.

جان کربی هماهنگ کننده تماس های راهبردی شورای امنیت ملی آمریکا به تازگی گفته است که تصور نمی کند ازسرگیری برحام در آینده نزدیک، امکان پذیر باشد.

ریابکوف در ادامه، تاکید کرد: موضع ما در دسترس قرارداشتن این توافقنامه است که متاسفانه تحت نفوذ عوامل بسیار خارجی شامل عوامل بی ثبات قرار دارد که امر دستیابی به نتیجه نهایی را ساده تر نمی کند. ما مانند گذشته از اصل بنیادین دستیابی به توافقی به نفع همگان، پیروی می کنیم که می تواند مشارکت و همکاری جدی در تقویت امنیت در منطقه ای باشد که مشکلات بسیار زیادی از انواع گوناگون دارد.

ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا عصر چهارشنبه به وقت محلی، هم زمان با مداخله کشورش در امور داخلی جمهوری اسلامی ایران اذعان کرد که امروز تمرکز دولت بایدن بر آشوب‌ها در ایران است و تهران را متهم کرد آماده توافق نیست و درباره مذاکرات لغو تحریم‌ها گفت که این مذاکرات، تمرکز آمریکا نیست.

وی بدون اشاره به ضعف دولت بایدن در آستانه انتخابات میاندوره‌ای کنگره برای تصمیم‌گیری درباره بازگشت به اجرای توافق هسته ای، مدعی شد که مقام های ایران به طور واضح نشان دادند که آماده این توافق که به نظر می‌آید قریب الوقوع نخواهد بود، نیستند. 

این مقام آمریکایی بدون اشاره به زیاده خواهی‌های آمریکا مدعی شد خواسته‌های ایران غیر واقعی و فرا برجامی است و آنچه در طول هفته‌های گذشته شنیدیم و خواندیم حاکی از تغییر موضع مقامات ایران نبود.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همچنان از ناآرامی‌ها در ایران و برهم زنندگان نظم عمومی پشتیبانی کرد و مدعی شد تمرکز کنونی ما بر شجاعت قابل توجهی است که ایرانیان از طریق اعتراضات مسالمت آمیز و استفاده از حقوق اساسی خود نشان می‌دهند. تمرکز کنونی ما حمایت و کمک به آنان است.

دولت  جو بایدن در استراتژی جدید امنیت ملی خود که روز چهارشنبه به وقت محلی منتشر کرد، با تکرار ادعاها درباره برنامه صلح آمیز هسته‌ای ایران افزود: ما دیپلماسی را دنبال خواهیم کرد تا اطمینان حاصل کنیم که ایران هرگز نمی‌تواند به سلاح هسته‌ای دست یابد.

 دولت بایدن در تداوم تهدیدات و دیپلماسی توام با فشار خود ادعا کرد در صورت شکست دیپلماسی، آماده استفاده از ابزارهای دیگر هستیم.

کاخ سفید همچنین مدعی شد آمریکا بر استفاده از دیپلماسی و تنش زدایی و کاهش خطرهای درگیری و تقویت بازدارندگی تمرکز می‌کند.

آمریکا با دخالت در امور داخلی ایران و حمایت از ناآرامی‌های اخیر و برهم زنندگان نظم عمومی ادعا کرد واشنگتن همیشه در کنار تلاش مردم ایران که برای دستیابی به حقوق اولیه‌ای که تهران آنان را برای مدت‌ها از آنها محروم کرده، خواهد ایستاد.

در همین حال، جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز اعلام کرد که واشنگتن نمی‌تواند نتیجه اعتراضات ایران را پیش بینی کند.

مشاور امنیت ملی دولت بایدن روز چهارشنبه به وقت محلی در پاسخ به سوالی در پاسخ به سوالی درباره نتیجه اعتراضات در ایران گفت که هیچ پیش‌ بینی در مورد اینکه این موضوع به کجا می رسد، نداریم.

 سالیوان ادعا کرد تنها کاری که می‌توانیم انجام دهیم این است که روی اصول ایستادگی و سعی‌کنیم بسیار صریح نشان دهیم طرف چه کسی هستیم.

تندروها در آمریکا همزمان با ناآرامی‌ها در ایران و دخالت در امور داخلی تهران، تبادل پیامها میان دولت جو بایدن و دولت آیت الله سید ابراهیم رئیسی، در تقلای تغییر مسیر مذاکره و دیپلماسی و افزایش فشارها هستند.

تارنمای خبری هیل، رسانه نزدیک به کنگره آمریکا چندی پیش مدعی شد زمان آن فرا رسیده است که کشورهای غربی با کنارگذاشتن میز مذاکره، مرگ برجام را رسما اعلام کرده و با فعال کردن مکانیسم ماشه، فشار حداکثری را بر ایران کلید بزنند.

این در حالی است که سیاستمداران آمریکایی و جهان بارها به شکست کارزار فشار حداکثری علیه ایران که در دوره دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا اجرا شد، اذعان کرده‌اند.

دور هشتم مذاکرات رفع تحریم‌ها که از ششم دی‌ماه سال گذشته آغاز شد، ۲۰ اسفند ۱۴۰۰ به پیشنهاد مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا وارد یک دوره تنفس شد و مذاکره کنندگان برای مشورت‌های سیاسی به پایتخت‌های خود بازگشتند.

دور جدید مذاکرات رفع تحریم‌های ایران پس از وقفه‌ای پنج‌ ماهه ۱۳ مردادماه در شهر وین آغاز شد و این مذاکرات پس از چهار روز،  ۱۷ مرداد ماه با بازگشت هیات‌ها به پایتخت‌ها پایان یافت.

برگزاری این دور از مذاکرات در پی آن صورت گرفت که مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در روزنامه فایننشال‌تایمز ادعا کرد بسته پیشنهادی جدیدی روی میز گذاشته که شامل راهکارهای به روز درباره رفع تحریم‌ها و گام‌های هسته‌ای ایران است.

قریب به اتفاق کشورهای مشارکت کننده در گفت‌ وگوها، خواهان جمع‌بندی سریع‌تر مذاکرات هستند اما دستیابی به توافق نهایی در انتظار تصمیمات سیاسی ایالات متحده آمریکا در خصوص چند موضوع باقی‌مانده مهم و کلیدی است.

جمهوری اسلامی ایران می‌گوید که اگر طرف آمریکایی واقع‌بینانه عمل کند، امکان دستیابی به توافق در وین وجود دارد. توافق مد نظر ایران سندی است که تحریم ها به صورت حداکثری رفع شود و منطقه‌ هم از اجرای آن بهره‌مند شود.

https://irna.ir/xjKLfV

**سخنگوی طالبان: آموزش دختران حتمی است

سخنگوی طالبان با تاکید بر اینکه آموزش دختران حتمی است، گفت: «با رفع یک سلسله ملاحظات، مشکل بسته ماندن مدارس دختران بالاتر از پایه ششم حل می‌شود».

ذبیح‌الله مجاهد که با رادیو کلید گفت وگومی کرد، افزود:«در یک بخش محدود مشکل وجود دارد که تاکنون حل نشده، یعنی برخی از ملاحظات است که امارت اسلامی نمی‌خواهد باعث اختلافات شود و باید همه موافقت کنند.»

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی افغانستان می‌گوید که تصمیشان این است که آموزش دختران حتمی است.

این مقام طالبان همچنان می‌گوید که تلاش‌ها جریان دارد تا خانم‌ها بر اساس نیاز و ایجاد فضای مناسب بتوانند در همه ادارات دولتی کار کنند.

مجاهد ادامه داد:هم‌اکنون در بسیاری از ادارات دولتی زنان درحال کارکردن هستند و با ایجاد فضای مناسب کاری، در سایر ادارات هم فعالیت خواهند کرد. همچنین خانم‌ها در بخش‌های بهداشتی، تحصیلات عالی، معارف، پلیس و بانک‌ها کار می‌کنند.

https://irna.ir/xjKLgf