قزوین - ایرنا- طرح جهش تولید در دیمزارها را باید به مثابه یک تیر و دو نشان دانست که ضمن اشتغالزایی و تقویت معیشت روستاییان و پیشبرد اقتصاد مقاومتی به حفظ و ارتقای امنیت غذایی جامعه کمک می‌کند.

به گزارش ایرنا، طرح جهش تولید دیمزارها پارسال با همکاری ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره) و وزارت جهاد کشاورزی در بعضی استان های کشور از جمله قزوین به اجرا درآمد.

ستاد اجرایی فرمان امام (ره) پشتیبانی مالی این طرح و وزارت جهاد کشاورزی نیز پشتیبانی فنی و اجرایی آن را برعهده دارند.

در این طرح از اراضی دیم موجود در روستاها برای کشت محصولات مهم و استراتژیک نظیر گندم و جو، دانه های روغنی، حبوبات و گیاهان دارویی در راستای کمک به تامین امنیت غذایی استفاده می شود.

ناگفته نماند یکی از اهداف دیگر در این طرح علاوه بر تامین امنیت غذایی و کمک به درآمدزایی روستاییان، صرفه جویی در منابع آبی زیرزمینی و بهره برداری مطلوب از آب های جاری و نزولات جوی است.

کشاورزان مشارکت کننده در این طرح از حمایت های مختلف پیش بینی شده از سوی ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره) و وزارت جهاد کشاورزی نظیر آموزش های رایگان،دریافت تسهیلات قرض الحسنه و یارانه بیمه محصولات دیم بهره مند می شوند.

طرح جهش تولید در دیمزارها برای دومین سال متوالی همزمان با آغاز سال زراعی جدید(۱۴۰۱-۱۴۰۲) در استان قزوین کلید خورده است. 

افزایش رغبت کشاورزان قزوینی برای کشت و کار در اراضی دیم

محمد افتخاری یکی از کشاورزان آوجی مشارکت کننده در طرح جهش تولید به خبرنگار ایرنا گفت: امسال برای دومین سال در طرح جهش تولید در دیمزارها مشارکت داشته ایم.

وی با بیان اینکه دولت با اجرای این طرح حمایت خوبی از دیمکاران به عمل آورده است،اضافه کرد: در این طرح از حمایت هایی نظیر تحویل بذر و کود یارانه ای و یارانه بیمه محصول نیز برخوردار بوده و امکان دریافت تسهیلات قرض الحسنه نیز وجود دارد.

این کشاورز آوجی به آموزش های ارایه شده به کشاورزان این طرح اشاره کرد و گفت: آموزش هایی که به کشاورزان مشارکت کننده در این طرح داده شده نیز در بهره وری و رشد عملکرد (تولید) موثر بوده که در نهایت به افزایش تولید محصول و درآمد کشاورز کمک می کند.

وی با اشاره به خرید تضمینی محصول از کشاورزان در این طرح، گفت: با اجرای این طرح رغبت کشاورزان برای کشت و کار در اراضی دیم افزایش پیدا کرده است.

افتخاری با بیان اینکه با اجرای چنین برنامه هایی می توان معیشت روستاییان را تامین کرد، اضافه کرد: اجرای این طرح ها ضمن کمک به دولت برای تامین محصولات مهم نظیر گندم و جو، به روستاییان برای ماندگاری در روستاها و پیشگیری از مهاجرت نیز کمک می کند.

رشد ۲ برابری سهمیه کشت در طرح جهش تولید دیمزارها

مجید ره انجام، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین گفت: در دومین سال اجرای طرح جهش تولید در دیمزارهای قزوین، ۶۰ هزار هکتار به عنوان سهمیه قزوین تعیین شده که نسبت به سال نخست اجرای این طرح ۲ برابر رشد پیدا کرده است.

وی اظهار داشت: البته در صورت استقبال کشاورزان می توان میزان کشت محصولات استراتژیک و مهم در این طرح را به ۶۶ هزار هکتار نیز افزایش داد.

این مسوول گفت: در نخستین سال اجرای این طرح کشاورز قزوینی هزار و ۳۵۰ مشارکت داشتند و امسال با توجه به افزایش ۲ برابری سطح زیر کشت پیش بینی می شود این تعداد افزایش یابد.

ره انجام یادآور شد: در این طرح کشت گندم در  سطح ۴۰ هزار هکتار، جو هفت هزار هکتار، نخود چهار هزار هکتار،عدس ۶ هزار هکتار، علوفه ۲ هزار هکتار، دانه روغنی گلرنگ ۴۰۰ هکتار و گیاهان دارویی ۶۰۰ هکتار برنامه ریزی شده است.

وی با اشاره به شروع کشت گندم و جو در این طرح همزمان با آغاز سال زراعی ۱۴۰۱-۱۴۰۲،گفت: تاکنون حدود هفت هزار و ۱۵۰ هکتار از اراضی مربوط به این طرح به زیر کشت گندم و جو رفته است.

ره انجام اظهار امیدواری کرد: با نزولات جوی مناسب و حمایت های آموزشی و فنی از کشاورزان بتوان برداشت مناسبی از اراضی دیم به کشت رفته در این طرح داشت.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین گفت: برای حمایت از کشاورزان و پیشبرد اهداف این طرح، هفت میلیارد تومان تسهیلات قرض الحسنه به منظور تهیه و خرید ادوات و ماشین آلات از جمله کارنده، علف کش و سنگ جمع کن به کشاورزان قزوینی پرداخت می شود.

وی ادامه داد: ۲۱ دستگاه کارنده محصولات زراعی از محل تسهیلات پرداختی به کشاورزان قزوینی مشارکت کننده در این طرح اختصاص می یابد.

این مسوول یادآور شد: ۲ دستگاه پهپاد نیز از محل این تسهیلات برای نظارت بر این طرح پیش بینی شده است.

ره انجام با اشاره به سایر حمایت های دولت از کشاورزان این طرح گفت: پرداخت یارانه برای بذور و همچنین کود و کمک در پرداخت حق بیمه از جمله این حمایت ها به شمار می رود.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین اظهار داشت: کشاورزان مشارکت کننده در این طرح نگرانی و دغدغه ای بابت فروش محصولات خود ندارند چرا که محصولاتی در این طرح کشت شده که خرید تضمینی داشته و از بازار مناسبی برخوردار هستند.

حمایت مالی ستاد اجرایی فرمان امام(ره) از کشاورزان در طرح جهش تولید دیمزارها

 سید مهدی میرغفاری  مدیر ستاد اجرایی فرمان امام(ره) در قزوین نیز گفت: این ستاد در سطح کشور با هدف کمک به تامین امنیت غذایی جامعه و پیشبرد اهداف اقتصاد مقاومتی و بهبود معیشت روستاییان تصمیم گرفت تا به استفاده بهتر از ظرفیت اراضی دیم کمک کند.

وی اظهار داشت: سال گذشته این طرح را با کمک جهاد کشاورزی قزوین در سطح ۳۰ هزار هکتار از اراضی زراعی دیم این استان کلید زدیم که با استقبال و همراهی خوب کشاورزان همراه شد.

این مسوول با اشاره به حمایت های مالی ستاد اجرایی فرمان امام (ره) از کشاورزان مشارکت کننده در طرح جهش تولید در دیمزارها،گفت: کمک در دریافت تسهیلات بانکی قرض الحسنه با نرخ چهار درصد از جمله این حمایت ها است، به این شکل که کشاورزان متقاضی را برای دریافت این وام ها به بانک معرفی می کنیم و ضمانت آنها را برعهده می گیریم.

میرغفاری با بیان اینکه سقف تسهیلات یاد شده برای ارایه به کشاورزان دیمکار مشارکت کننده در این طرح ۱۰۰ میلیون تومان تعیین شده است،اظهار داشت: امسال همزمان با دومین سال اجرای این طرح همچنان این تسهیلات به کشاورزان متقاضی ارایه می شود.

مدیر ستاد اجرایی فرمان امام(ره) قزوین همچنین اظهار داشت: در حوزه آموزش نیز تمامی هزینه های مرتبط با این بخش را که از سوی جهاد کشاورزی تدارک دیده شده و به کشاورزان متقاضی این طرح ارایه می شود، تقبل کرده ایم.

این مسوول گفت: در کمک به پشتیبانی فنی این طرح نیز سال گذشته ۱۲ دستگاه خودرو در اختیار کارشناسان جهاد کشاورزی قزوین قرار گرفت و هزینه های خودرویی و ایاب و ذهاب مربوط به آن پرداخت شد و در سال جاری نیز همین ظرفیت را در اختیار قرار خواهیم داد.

رهاورد:

یکی از چالش های مهم پیش روی دولت ها در شرایط کنونی تامین امنیت غذایی جامعه و حفظ اشتغال و درآمد روستاییان کشاورز به شمار می رود، پشتیبانی هرچه بیشتر دولت از طرح های این چنینی بدون شک در تحقق این هدف موثر و راهگشا خواهد بود.

اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها همچنین به مثابه بالفعل کردن ظرفیت های بالقوه در کشاورزی کشور به شمار می رود و باید به سایر سطوح مربوط به این بخش تعمیم داده شود.