سیدمحمد دهنوی روز یکشنبه در گفتگو با خبرنگار ایرنا اظهارکرد: با توجه به اینکه ارتباط دوستانه یکی از مهمترین سیاستهای دولت سیزدهم است این اصل خصوصا در ارتباط با مراودات تجاری با کشورهای همسایه در استان گلستان از سوی مجموعه استانداری گلستان در دستور کار قرار دارد.
وی گفت: با بروز کرونا ارتباط با کشور ترکمنستان به کمترین میزان خود طی سالیان متمادی رسیده است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار گلستان بیان کرد: یک هیات اقتصادی متشکل از دستگاههای دولتی و خصوصی از استان گلستان به منظور رفع برخی مشکلات و پیگیری مسائلی همچون صادرات چمدانی، تردد کامیونها و ترانزیت، صدور روادید برای تجار و رانندگان کامیون، کریدور شمال به جنوب و ... در سفری سه روزه به کشور ترکمنستان سفر کردند.
مشکل تردد کامیونها و صدور روادید برای تجار و رانندگان خودروهای باری برطرف میشود/ برگزاری مشترک سیصدمین سالگرد بزرگداشت «مختومقلی فراغی» از سوی ایران و ترکمنستان
دهنوی گفت: براساس پیگیریها و گفتگوهای دو طرفه مقرر شد طی یک ماه آینده مشکل تردد کامیونها و صدور روادید برای تجار و رانندگان خودروهای باری برطرف شود.
وی تصریح کرد: پیشنهاد برگزاری سیصدمین سالگرد بزرگداشت مختومقلی فراغی شاعر شهیر ترکمن به صورت مشترک با کشور ترکمنستان از جمله پیشنهاداتی بود که طرف مقابل استقبال جدی نسبت به آن داشت.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار گلستان افزود: تعامل ترانزیتی از بندر آستاراخان به بندرترکمن و پس از آن حمل به صورت جادهای برای رسیدن به آبهای آزاد ایران در جنوب از سوی طرف مقابل مورد استقبال قرار گرفت.
وی با بیان سازنده بودن گفتگوها با مقامات کشور ترکمنستان گفت: در مجموع گفتگوها و تعاملات عزم جدی مقامات کشور ترکمنستان مبنی بر بهبود و توسعه روابط با ایران مشهود بود و این نشان از تحولات اعتمادساز و چشمگیر دولت سیزدهم طی یک سال اخیر است.
دهنوی مهمترین دستاورد سفر سه روزه به ترکمنستان را رفع مشکل تردد و حذف و تعدیل نرخ ترازیتی در این مسیر بیان کرد: میتواند با کاهش چشمگیر هزینهها و ایجاد رغبت بیشتر برای بازرگانان باعث رونق اقتصادی در این منطقه شود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار گلستان در ادامه افزود: براساس پیشنهاد مطرح شده و به جهت گسترش روابط اقتصادی از طریق جادهای و ریلی با تشکیل کمیسیون و برگزاری جلسات فصلی و ماهانه موافقت شد.
وی با بیان اهمیت ایجاد روابط پایدار با کشور ترکمنستان گفت: در راستای گسترش صادرات غیرنفتی تعاملات منطقهای خصوصا با کشورهای دوست و همسایه میتواند باعث رونق اقتصادی شود که در این رابطه ترکمنستان به عنوان دروازه اوراسیا اهمیت ویژهای دارد.
دهنوی بیان کرد: تا پیش از بروز پاندومی کرونا تردد روزانه بین ۱۰۰ الی ۱۵۰ کامیون و محموله ترانزیتی در مرز اینچهبرون را شاهد بودیم که طی چند سال قبل کاهش داشته ولی براساس برنامهریزیهای صورت گرفته تردد و ترخیص بیش از ۵۰۰ کامیون و محموله پیشبینی میشود.
وی با اشاره به تاثیر ارتباط تجاری با ترکمنستان گفت: چنانچه در این بخش براساس برنامهریزی صورت گرفته با موفقیت همراه باشد درآمد غیرنفتی ۱۸۵ میلیون دلار به ۵۰۰ میلیون دلار افزایش خواهد یافت که ترکمنستان میتواند بخش قابل توجهی از آن را محقق کند.
دهنوی عنوان کرد: حوزه لجستیکی و حمل و نقل یکی از مزیتهای اصلی گلستان است که چنانچه درست و با برنامهریزی به آن پرداخته شود میتوانیم شاهد رونق اقتصادی در سطح استان و بخش قابل توجهی از مرزنشینان و منطقه اینچهبرون باشیم.
استان گلستان با یک میلیون و ۸۶۹ هزار نفر جمعیت، از شمالی با کشور ترکمنستان، از غرب با مازندران، از شرق با خراسانشمالی و از جنوب با سمنان همسایه است.